Fórum témák
» Több friss téma |
Hali.
Valaki tudna segíteni,hogy hogyan tudnám megoldani?: Egy 50k potira rákötni vagy 5-6 ledet úgy,hogy ha tekerem fel a potit, egymás után kigyulladnak a ledek sorban mégpedig erősödő fénnyel. Segítséget előre is köszi.
Az 50k-s poti csúszkáját led meghajtó áramkör bemenetére kötöd.
PIC-esek a poti csúszkáját az analóg bemenetre kötnék,a ledek pedig a kimeneteken.
Köszi,ezt a topicot nem találtam akármilyen hihetetlen is.
![]()
Még egy kérdésem lenne,ha valaki tudna válaszolni..
Egy olyan számláló ic-re lenne szükségem,ami tudná azt,hogy legalább 5-6 lábára külön-külön tranyókat tennék,ami egymástól függetlenül zárna egy-egy áramkört kb 1-2 másodpercenként lépne egymás után,tehát sorban kapcsolgatná a tranyókat.Tudna nekem segíteni valaki? Az ic nevére és a lábkiosztására lenne nagy szükségem. ![]()
Szia!
Véleményem szerint ezt a problémát egy astabil multivibrátorral és egy CD4017-es vagy ahhoz hasonló számláló IC-vel lehetne megoldani. Kevésbé igényes időzítéshez elég lehet egy 555-ből megépített astabil (lásd a Segédprogramok között), ami meghajtaná a 4017-est órajellel. Ez az IC egy 10-es osztó, párja a 4022, ez egy 8-as. Ha nem érdekes a "luk" a ciklus végén, akkor bármelyik minden változtatás nélkül használható, ha 5 tranyót akarsz szünetmentesen egymás után kapcsolni, szerintem VAGY-kapukon keresztül a 4017-es 2-2 kimenetét összekötve sikerülhet. Lábkiosztása a következő: Kép: Hivatkozás Remélem, tudtam valamit segíteni, ill. hogy működőképes az ötlet. Én hasonlót egy fordulatszámérzékelőhöz készítettem, ahol a fordulatok hatására a 4017-es kimeneteire kötött ledekből alkotott futófény futott ![]()
Szorri, az előbb nem ment át a kép.
![]()
Szerintem VAGY kapuk nélkül is működik. Ha azt akarod hogy folyamatosan menjen Q0..Q4 kimenetekre a tranzisztorok Q6 a resetre .Ha azt akarod hogy leálljon Q6 az engedélyezésre .ha azt akarod hogy a tranzisztorok között szünet legyen minden második kimenetet használod,ha az utolsó után akarsz szünetet akkor a Q7-et kötöd a fent említett bemenetek eggyikére.
Hát, igen. A feladat egyszerűnek tűnik (PIC-kel az is), de ha belegondolok, kell pár dolog, ha fiók alkatrészekből kell megépíteni. Addig ugye nem lenne gond, ha csak egymás után kell kigyújtani a LED-eket (ezt 3914,UAA180 megteszi), de a fényerő szabályzása már bonyolítja a helyzetet.
Mondjuk el lehet képzelni hat komparátort a kiválasztáshoz (50k-s poti fesztől függően) és hat egytranzisztoros áteresztő a szabályzáshoz. Kisebb igények esetén hat tranzisztor bázisait feszosztó leágazási pontjaira kötve szintén előidézhető a hatás.
Hali,
A topic cime pontosan fedi a kerdesemet, ezert irom ide, remelem olvassa valaki aki tud segiteni.. Tul sok tapasztalatom nincs az elektronikaval kapcsolatban, forrasztottam egy LED-es hattervilagitast ami jelenleg 61 LED -bol all (kesobb szeretnem meg boviteni 8 LED -el ) Szeretnem ennek az egesznek a fenyerejet egy potmeterrol allitani, es talan hibat kovettem el amikor az egeszet parhuzamosan kotottem, de nem szeretnem mar ujraforrasztani, szoval erre keresek konkret megoldast. Jelenleg van egy 100ohm -os potmeter a LED -ek elott,3V tap fesz, igy 2,77V mellett 60mA aram folyik ha a potit teljesen feltekerem ami eleg szereny.. viszont ha 20mA -t adok a ledekre az meg sok is ![]() Sajnos nincs adatlapom a ledekhez, de azt mar kitapasztaltam, hogy nekem az lenne a leg idealisabb ha 2,5V es 3,2V kozott tudnam a feszultseget allitani a potmeterrel (ha a tapfeszt felvennem 6V -ra akkor a fesz megfelelo lenne de a poti elegne) Eleg sokat olvasgattam ezzel kapcsolatba, es ha jol ertettem nekem megoldas lehet egy LM317 vagy LM350, es ebben kernek segitseget, hogyan tudom kiszamitani mekkora potmeter, ellenallasok es tapfesz kellenek ehhez? valamit hogyan tudom bekotni? szoval a cel az 2,5 - 3,2V kozotti feszultseg allitas, vagy 60mA - 1200mA kozotti aram koszi elore is a segitseget
Darlington tranzisztorral igy.A poti meg az ellenállás értéke nem kritikus ha folyik rajtuk kb 10-20mA annak már elégnek kell lennie.Az ellenállással az alsó küszöböt tudod beállítani ha a poti fölé raksz egyet azzal meg a felső határt.
koszi a valaszt
ezt kerhetem igy hogy darlington tranzisztor a boltban? masik dolog ami erdekel, mi tortenik akkor ha kihal valamiert 1 LED, a feszej attol valtozatlan marad?
hat igen..
azt tudod esetleg hogy 1,2A koruli aramtol mennyire fog ez melegedni?
Leginkább a ledek meg a tápod feszültsége közötti különbség határozza meg.Hűtőborda biztosan kell rá,de 4-6 voltig szerintem nem vészes.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |