Fórum témák
» Több friss téma |
Nem szabad a Hunort leszólni, ma is használunk ilyen vezérlővel gépet, semmivel sem tud kevesebbet, mint egy mai, csak nem szaggat nokedlit, és nem fej tehenet.
![]() Nem megijeszteni akarlak de ha a plazmavágást komolyan gondolod, akkor nagyon keményen bele kell mélyedni, nem elég a szerszám pályavezérlése, az csak a könnyebbik fele. Ami plusz: 1, Minden lyukasztás előtt fel kell mérni a lemezt, hogy hol milyen magasan kell lyukasztást indítani 2. a vágási kontúron kívül kell végezni egy lyukasztó ciklust (ívgyújtás, átfúvás a plazmaáramforrás és a gázkonzol vezérlésével nem egyszerű M3) 3. rá kell futnia a vágási kontúrra, az épp aktuális lemezvastagsághoz tartozó fúvóka kifúvási résének megfelelő kontúrkövetéssel. Még a ráfutás módjának kiválasztása is tapasztalatot kíván. 3. menet közben a vágófej-magasságot az ívfeszültségből számított értéken kell tartani 4 kifutás után ívet ki kell oltani, és a fejet parkolómagasságon a következő lyukasztási helyre vinni A gépen kell lehetővé tenni a nullpontfelvételt és a koordinátarendszer elforgatást, mivel a lemez felhelyezése még 1mm-es pontossággal is nehézkes. Ezt csak úgy kézből programozni nem nehéz de nagyon pepecs munka, a szabásterveket termelékenyen összeállítani, és megfelelő posztprocesszorral a gépnek gyorsan átadhatóvá tenni komoly programozási meló. Fej felfüggesztésnél két síkú ütközési vészkapcsoló is tanácsos, szintén a vezérlőbe bekötve. (A vágott darab vagy lehullik, vagy kibillen, és gyakran belóg a munkamagasságba. Szintén meg kell etetni a vezérlővel a plazma-áramforrás összes üzemi jelzését, amit egyébként a kezelő lát, a vezérlőnek is kell. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
Megoldható a Mach3 használata USB-ről is UC100 driverrel.
Az Inkscape egy rajzoló program, de írtak hozzá G kód generáló modult. Gcodetools néven találod meg a modult a kiterjesztések menü alatt. Én marási munkához használtam. AutoCAD-ben készítettem a rajzot. DXF 2013 fájlba mentettem és ezt exportálom be az Inkscape-be. Az Inkscape-ben is lehet rajzolni természetesen, hisz ez egy rajzoló program. A Youtubon találsz oktató videókat a használatához. Az Inkscape ingyenes alkalmazás.
Szerintem így a legegyszerűbb elkezdeni. A képen lévő kivágás rajza AutoCAD-ben készült. A G-kód generálás a Gcodetools-al. A vezérlő Mach3. 3db. G kódból áll a munka. középen a furat, 10-es anyának süllyesztés, kivágó marás. Anyaga 18mm vastag fenyő. A szerszám 1/8"-os. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
Az aspire-t próbáld ki . Ha kijöttök tartok oktatást is ...
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
Én pedig etherneten keresztül vezérlem CSMIO-val (szintén Mach3 és egy Win10-es laptop).
Még sorra kerülhet az is
![]() Ezeket lehetne plazmavágóhoz is használni?
Ha figyelmesen olvasod amit ""Stewe""" megfelelő posztprocesszorral ami a lényeg.
Ha nincs benne olyan ami neked jó lehet, akkor nem használhatod az aspírt. De lehet hozzá írni bármilyen posztprocesszort ha értesz hozzá. És a még az elektronika sem olyan egyszerű akár ívgyújtáskor lefagy a PC stb. Az már nem hobby de meg lehet csinálni ha eléggé értesz hozzá.
Megijeszteni nem fogsz, max kicsit elszomorítani...
![]() A plazmavágós cnc-t édesapám szeretné, nem nagydarabszámú alkatrészanyagok kivágásra. Gyakorlatilag a meglévő kézi plazmavágóját akarja gépesíteni.
Van olyan plazma- és lángvágó CAM program, ami örökké működik a gyártó regisztrációja nélkül is, de a nesting nem működik, csak egyetlen alkatrészre hajlandó G kódot generálni...
Ez hobbi célra ideálisnak látszik. Persze a gépet hozzá kell alakítani a kimenethez. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
Miután rákerestem erre a nesting-re, tényleg jó lenne, ha nem is tudja azt csinálni.
Tudsz mondani ilyen programot?
Egyik ismerősöm keres olyan programot amivel a régi Hunor és Okuma gépek vezérlőire PC-ről soros porton át lehet küldeni a programot. Emlegetett valami V24-et, ez valami régi DOS alatt futó alkalmazás volt, de nem találtam működő verziót belőle.
A CIMCO 7 nálam tökéletesen működik, teljesen konfigurálható a soros kommunikációja. Sajnos nem ingyenes.
Azt írtad, a V24 nem működik... Milyen kábellel próbáltad? A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
Nem úgy nem működik, hanem magát a programot nem lehet a PC-n elindítani, de most talán találtam egyet ami jó lehet, holnap meglátjuk...
Sziasztok!
Remélem jó helyen kérdezek, marómotort keresek egy kisméretű cnc géphez. A témában még kevésbé vagyok jártas, így nem tudom milyen motorra van szükség a típusát, teljesítményét és fordulatszámát illetően. Nem szeretnék sokat költeni rá (mivel egy kis teljesítményű hobbi cnc-ről van szó). Fát, nyákot (esetleg alumíniumot) szeretnék megmunkálni. Lehetséges, hogy 10000 forint alatt megfelelő motort találjak? Még egyszer hangsúlyoznám, hogy egy hobbi gépről van szó, ezért nem a teljesítmény az elsődleges szempont. A segítséget előre köszönöm!
Szia! Legolcsóbban az ebay-ről úszod meg. Ott 300-400 W körülit találsz egész használhatót, de az is inkább 15.000.-Ft körül van.
10.000Ft-os "marómotortól" szinte semmit nem lehet csinálni. Max NYÁK fúrás.
Javaslom Kress, vagy Proxxon kategóriában egy kisebb teljesítményű gépet válassz. Igazából úgy adtam tanácsot hogy a gép méretét, fizikai jellemzőit nem ismerem. Egy fényképet kérhetünk? Sokkal többet lehetne mondani.
Állítólag apró munkákra ez használható: Bővebben: Link
Viszont a nagyon fogyasztóbarát magyar törvényeknek hála ez is jó drága lesz mire ideér.
Kizárt! Ezt vedd meg. Ez elég stabil és nem túl drága. Amúgy meg kézi gépként is használhatod.
Ez nem is rossz! Ebbe bele lehet operálni valahogy az ER11-es patronokat?
Passz! 1/4"-os furat van a tengelyben.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2016
1/4??? Az oldalon azt írja, hogy 6 mm. Az 1/4 az valami 3,175mm, nem?
Én ezt használom már 2 éve , csempét üveget gravíroztam már vele , tehát nem igaz hogy semmire nem jó , hobbigépnek tökéletes nézd meg az oldalamon a munkáimat , a makita élmaró 6-8mm es befogópatronnal van szerelve és nem is találtam hozzá más méretet (a most épülő gépemen már ő fog működni a főorsóként, de ez egy nagyobbacska faipari gép lesz)
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2016
Én nem is állítottam, hogy nem jó semmire!
Köszönöm a válaszokat! Ami a gépet illeti még nem tudok képet mutatni, mert még kivitelezés alatt van, viszont összehasonlításként az Othermill hordozható CNC gépe megfelel (bővebben: Link) Nagyjából 30x30x30 cm lehet. Egy korábbi CNC gépemben egy Ferm FCT 300 típusú kézi gravírozót használtam. Néha voltak vele kisebb-nagyobb problémák, de abban nem vagyok biztos hogy miért. Elvileg léptetőmotornak is elég nagy nyomatékkal kell rendelkeznie, viszont nem hinném, hogy nekem túl erősek voltak Bővebben: Link. Arra kíváncsi lennék, hogy a marómotornak és a léptetőmotoroknak külön-külön milyen erősnek kellene lenniük, hogy kisebb munkákhoz megfelelő legyen a CNC-m.
Hozzátenném, hogy nem vagyok gépészmérnök (ami az előző kommentem alapján nyilvánvaló lehet), úgyhogy előre is elnézést kérek, ha hiányos az ismeretem! A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2016
Első gépnek tanulásra tökéletes a kínai 400W os marómotor és hozzá 1Nm es léptetők tb6600 as meghajtókkal .
Idézet: Most a műhelyasztal lapja alá felcsavarozva stabil maróként használom (amíg fel nem kerül a végleges helyére) „Amúgy meg kézi gépként is használhatod.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |