Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   246 / 372
(#) Stewe válasza BEMcorp hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Nem szabad a Hunort leszólni, ma is használunk ilyen vezérlővel gépet, semmivel sem tud kevesebbet, mint egy mai, csak nem szaggat nokedlit, és nem fej tehenet.
Nem megijeszteni akarlak de ha a plazmavágást komolyan gondolod, akkor nagyon keményen bele kell mélyedni, nem elég a szerszám pályavezérlése, az csak a könnyebbik fele.
Ami plusz:
1, Minden lyukasztás előtt fel kell mérni a lemezt, hogy hol milyen magasan kell lyukasztást indítani
2. a vágási kontúron kívül kell végezni egy lyukasztó ciklust (ívgyújtás, átfúvás a plazmaáramforrás és a gázkonzol vezérlésével nem egyszerű M3)
3. rá kell futnia a vágási kontúrra, az épp aktuális lemezvastagsághoz tartozó fúvóka kifúvási résének megfelelő kontúrkövetéssel. Még a ráfutás módjának kiválasztása is tapasztalatot kíván.
3. menet közben a vágófej-magasságot az ívfeszültségből számított értéken kell tartani
4 kifutás után ívet ki kell oltani, és a fejet parkolómagasságon a következő lyukasztási helyre vinni

A gépen kell lehetővé tenni a nullpontfelvételt és a koordinátarendszer elforgatást, mivel a lemez felhelyezése még 1mm-es pontossággal is nehézkes.

Ezt csak úgy kézből programozni nem nehéz de nagyon pepecs munka, a szabásterveket termelékenyen összeállítani, és megfelelő posztprocesszorral a gépnek gyorsan átadhatóvá tenni komoly programozási meló.

Fej felfüggesztésnél két síkú ütközési vészkapcsoló is tanácsos, szintén a vezérlőbe bekötve. (A vágott darab vagy lehullik, vagy kibillen, és gyakran belóg a munkamagasságba.
Szintén meg kell etetni a vezérlővel a plazma-áramforrás összes üzemi jelzését, amit egyébként a kezelő lát, a vezérlőnek is kell.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
(#) bbatka válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Megoldható a Mach3 használata USB-ről is UC100 driverrel.
(#) bbatka válasza BEMcorp hozzászólására (») Szept 20, 2016 / 1

Az Inkscape egy rajzoló program, de írtak hozzá G kód generáló modult. Gcodetools néven találod meg a modult a kiterjesztések menü alatt. Én marási munkához használtam. AutoCAD-ben készítettem a rajzot. DXF 2013 fájlba mentettem és ezt exportálom be az Inkscape-be. Az Inkscape-ben is lehet rajzolni természetesen, hisz ez egy rajzoló program. A Youtubon találsz oktató videókat a használatához. Az Inkscape ingyenes alkalmazás.
Szerintem így a legegyszerűbb elkezdeni.
A képen lévő kivágás rajza AutoCAD-ben készült. A G-kód generálás a Gcodetools-al. A vezérlő Mach3.
3db. G kódból áll a munka. középen a furat, 10-es anyának süllyesztés, kivágó marás. Anyaga 18mm vastag fenyő. A szerszám 1/8"-os.

DSCF0367a.jpg

(#) kaqkk válasza BEMcorp hozzászólására (») Szept 20, 2016 / 1

Az aspire-t próbáld ki . Ha kijöttök tartok oktatást is ...
(#) csatti2 válasza bbatka hozzászólására (») Szept 20, 2016 / 1

Én pedig etherneten keresztül vezérlem CSMIO-val (szintén Mach3 és egy Win10-es laptop).
(#) BEMcorp válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Még sorra kerülhet az is

Ezeket lehetne plazmavágóhoz is használni?
(#) kaqkk válasza BEMcorp hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Igen.
(#) guliver83 válasza BEMcorp hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Ha figyelmesen olvasod amit ""Stewe""" megfelelő posztprocesszorral ami a lényeg.
Ha nincs benne olyan ami neked jó lehet, akkor nem használhatod az aspírt.
De lehet hozzá írni bármilyen posztprocesszort ha értesz hozzá.

És a még az elektronika sem olyan egyszerű akár ívgyújtáskor lefagy a PC stb.
Az már nem hobby de meg lehet csinálni ha eléggé értesz hozzá.
(#) BEMcorp válasza Stewe hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Megijeszteni nem fogsz, max kicsit elszomorítani...
A plazmavágós cnc-t édesapám szeretné, nem nagydarabszámú alkatrészanyagok kivágásra. Gyakorlatilag a meglévő kézi plazmavágóját akarja gépesíteni.
(#) Stewe válasza BEMcorp hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Van olyan plazma- és lángvágó CAM program, ami örökké működik a gyártó regisztrációja nélkül is, de a nesting nem működik, csak egyetlen alkatrészre hajlandó G kódot generálni...
Ez hobbi célra ideálisnak látszik.
Persze a gépet hozzá kell alakítani a kimenethez.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) BEMcorp válasza Stewe hozzászólására (») Szept 21, 2016 1 /

Miután rákerestem erre a nesting-re, tényleg jó lenne, ha nem is tudja azt csinálni.
Tudsz mondani ilyen programot?
(#) Pali79 hozzászólása Szept 22, 2016 /

Egyik ismerősöm keres olyan programot amivel a régi Hunor és Okuma gépek vezérlőire PC-ről soros porton át lehet küldeni a programot. Emlegetett valami V24-et, ez valami régi DOS alatt futó alkalmazás volt, de nem találtam működő verziót belőle.
(#) Stewe válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

A CIMCO 7 nálam tökéletesen működik, teljesen konfigurálható a soros kommunikációja. Sajnos nem ingyenes.
Azt írtad, a V24 nem működik... Milyen kábellel próbáltad?
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
(#) Pali79 válasza Stewe hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Nem úgy nem működik, hanem magát a programot nem lehet a PC-n elindítani, de most talán találtam egyet ami jó lehet, holnap meglátjuk...
(#) Stewe válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

A DOSBOXra szükség lehet....
(#) Scala hozzászólása Okt 8, 2016 /

Sziasztok!

Remélem jó helyen kérdezek, marómotort keresek egy kisméretű cnc géphez. A témában még kevésbé vagyok jártas, így nem tudom milyen motorra van szükség a típusát, teljesítményét és fordulatszámát illetően. Nem szeretnék sokat költeni rá (mivel egy kis teljesítményű hobbi cnc-ről van szó). Fát, nyákot (esetleg alumíniumot) szeretnék megmunkálni. Lehetséges, hogy 10000 forint alatt megfelelő motort találjak? Még egyszer hangsúlyoznám, hogy egy hobbi gépről van szó, ezért nem a teljesítmény az elsődleges szempont.

A segítséget előre köszönöm!
(#) Pali79 válasza Scala hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Szia! Legolcsóbban az ebay-ről úszod meg. Ott 300-400 W körülit találsz egész használhatót, de az is inkább 15.000.-Ft körül van.
(#) Zoli_bácsi válasza Scala hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

10.000Ft-os "marómotortól" szinte semmit nem lehet csinálni. Max NYÁK fúrás.

Javaslom Kress, vagy Proxxon kategóriában egy kisebb teljesítményű gépet válassz.

Igazából úgy adtam tanácsot hogy a gép méretét, fizikai jellemzőit nem ismerem. Egy fényképet kérhetünk? Sokkal többet lehetne mondani.
(#) Pali79 válasza Scala hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Állítólag apró munkákra ez használható: Bővebben: Link
Viszont a nagyon fogyasztóbarát magyar törvényeknek hála ez is jó drága lesz mire ideér.
(#) pjg válasza Scala hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Kizárt! Ezt vedd meg. Ez elég stabil és nem túl drága. Amúgy meg kézi gépként is használhatod.
(#) Pali79 válasza pjg hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Ez nem is rossz! Ebbe bele lehet operálni valahogy az ER11-es patronokat?
(#) pjg válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Passz! 1/4"-os furat van a tengelyben.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2016

1/4??? Az oldalon azt írja, hogy 6 mm. Az 1/4 az valami 3,175mm, nem?
(#) pjg válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Nem! 1/4" = 6,35mm.
3,175mm = 1/8"

Ja! Tényleg!
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Én ezt használom már 2 éve , csempét üveget gravíroztam már vele , tehát nem igaz hogy semmire nem jó , hobbigépnek tökéletes nézd meg az oldalamon a munkáimat , a makita élmaró 6-8mm es befogópatronnal van szerelve és nem is találtam hozzá más méretet (a most épülő gépemen már ő fog működni a főorsóként, de ez egy nagyobbacska faipari gép lesz)
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Én nem is állítottam, hogy nem jó semmire!
(#) Scala hozzászólása Okt 8, 2016 /

Köszönöm a válaszokat! Ami a gépet illeti még nem tudok képet mutatni, mert még kivitelezés alatt van, viszont összehasonlításként az Othermill hordozható CNC gépe megfelel (bővebben: Link) Nagyjából 30x30x30 cm lehet. Egy korábbi CNC gépemben egy Ferm FCT 300 típusú kézi gravírozót használtam. Néha voltak vele kisebb-nagyobb problémák, de abban nem vagyok biztos hogy miért. Elvileg léptetőmotornak is elég nagy nyomatékkal kell rendelkeznie, viszont nem hinném, hogy nekem túl erősek voltak Bővebben: Link. Arra kíváncsi lennék, hogy a marómotornak és a léptetőmotoroknak külön-külön milyen erősnek kellene lenniük, hogy kisebb munkákhoz megfelelő legyen a CNC-m.

Hozzátenném, hogy nem vagyok gépészmérnök (ami az előző kommentem alapján nyilvánvaló lehet), úgyhogy előre is elnézést kérek, ha hiányos az ismeretem!
(#) kaqkk válasza Scala hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Első gépnek tanulásra tökéletes a kínai 400W os marómotor és hozzá 1Nm es léptetők tb6600 as meghajtókkal .
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Idézet:
„Amúgy meg kézi gépként is használhatod.”
Most a műhelyasztal lapja alá felcsavarozva stabil maróként használom (amíg fel nem kerül a végleges helyére)
Következő: »»   246 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem