Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ventilátoros csillár
 
Témaindító: newc, idő: Júl 24, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Szape válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
No kimértem az ellenállást fekete és fehér között 243 ohm, piros és barna közt 348 ohm. Feltöltök egy rajzot, ha jól értelmeztem amit írtál akkor ezeket a színű vezetékeket kell össze kötnöm ahoz hogy elinduljon. A többi szabadon hagyott végződést nem kötöm sehova, leszigetelem és ellesznek a kábelházban. Jó ez így? várom válaszod!
(#) lelkes amatőr válasza Szape hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
Az úgy nem lesz jó, értelmezd a korábbi rajzomat. Két különálló tekercsnek kellene lennie.
(#) Szape válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
no akkor így?
(#) lelkes amatőr válasza Szape hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
Így már jobb, a nagyobb ellenállású tekerccsel kösd sorba a kondenzátort.
(#) Szape válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
Na akkor így jó lesz... bocsesz hogy ennyit küzködök, csak nem szeretném tönkretenni!
(#) lelkes amatőr válasza Szape hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
Ez mehet, ha nem jó a forgásirány, cseréld meg a piros-barna vezetéket.
(#) Szape válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
mégegy utolsó kérdés és utána esküszöm békén hagylak! a fehér szál amit a plafon vezetékéhez kell majd kötni allul vissza van kötve a fehérbe. elméletileg ezen kapná a fázist... azt nem kéne levágni róla? Mert ugye ott a nullát kéne kapnia...
(#) lelkes amatőr válasza Szape hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
Huhh, nem tudom értelmezni a kérdést (lehet, hogy bennem a hiba), talán egy jó minőségü kép segítene.
(#) Szape válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
korábban írtam, hogy a csillár teteje felőle 3 kábel megy át a motorház belsejében. egy fehér egy kék és egy fekete. a kék és a fekete az izzó bekötéséhez, a fehér pedig a ventinek adja a fázist (legalábbis ha jól tudom). tehát a kékkel és feketével most nem foglalkozunk. a ventillátorba vissza 4 kábel megy, a piros a barna a fekete és a fehér... az én rajzomon szürke. Na ami fentről átjön és adja a fázist a ventillátornak az itt gyárilag a ventillátor fehérjéhez van kötve. viszont a rajz szerinti fehéren oda nullát kötöttünk elméletileg.... de ha tuti a rajz akkor levágom róla ami fentről jön
(#) Szape válasza Szape hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
sajnos a fényképpel nem sokra mennénk, mert ez csak egy kábelrengeteg... és minden kábel fehérre van festve, kicsit megkapargattam őket onnan látom csak a szigetelés színét... nem tudnád róla szétválogatni mi icsoda
(#) lelkes amatőr válasza Szape hozzászólására (») Nov 8, 2016 / 1
 
Ezen kép alapján kellene végigkövetni a vezetékeket. Látatlanban nem tudok többet segíteni, bocs.
(#) Szape válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
Zsííír! Mindent a kép alapján kötöttem be, tökéletesen működik! Köszönöm a segítséget még egyszer!
(#) lelkes amatőr válasza Szape hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
Ügyes vagy! Kis elszántsággal minden megoldható.
(#) Szape válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
Hát ez az elszántságnál is többről szólt, asszony már egy új csillárt nézegetett hasonló mint ez 15 ért.. Hát jól beszívtam vele, mert mikro a kötést kipróbáltam, még nem voltak rajta a lapátok... úgyhogy este sőtét lett mire a többi alkatrészt is legyártottam, ami hiányzott hozzá.... összeszerelés után persze, hogy nem jó irányba tekert, úgyohogy vagy másfél óra elment vele mire létráról vak sötétbe telefon fénynél meg tudtam cserélni a két vezetéket amit mondtál.... Még jó hogy véletlen erre is kitértünk! De most már minden ok, egy ezrest megért, pedig azthittem már soha nem kel majd életre! Nélküled a kukában landolt volna! Remélem másnak is segít majd a rajz, aki hasonló bajba kerül!
(#) seresig hozzászólása Dec 23, 2018 /
 
Sziasztok!
Hátha tud nekem segíteni. Kaptam egy ventilátoros csillárt. 2 db húzókapcsoló, az egyik a lámpa a másik a ventilátor sebesség 3 fokozat és az áll funkció. Ez így kifogástalanul működik. Vettem egy RF távkapcsolót, amit bekötöttem a bemenő vezetékek közé. A lámpa működik, a ventilátor is, de csak a húzókapcsoló által kiválasztott fordulatszámon, hiába kapcsolom a távvezérlő fordulat kiválasztó gombjait. A távkapcsolót kipróbáltam egy izzóval, az izzó különböző fényerővel izzik a fordulatkiválasztó gombok hatására. Hogy tudnám megoldani,hogy a távkapcsolóról legyen kiválasztható a fordulat?

A segítséget előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza seresig hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Milyen RF távkapcsolóról van szó pontosan?
(#) KBal76 válasza seresig hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Tökjó véletlen kitöröltem amit előbb írtam.
Szóval amit vettél az szerintem egy fázishasításos fényerő-távszabályozó. Ezzel a ventilátor motorját nem igazán lehet szabályozni (egy szénkefés motort még úgy-ahogy). A csillárban egy négyállású kapcsoló van, a fázist kapcsolja a motor különböző tekercseire, (vagy épp sehová). Ezeket a kivezetéseket kellene kapcsolgatnod, de nyilván nem azzal amit vettél, azzal csak kattogni meg erőlködni fog a motor.
Ha pl. távolról akarod szabályozni a sebességét, akkor a legolcsóbb (és azt hiszem illetlen, de hatásos) megoldás sorosan pár mikrónyi (4-6, de próbálgatni kell mekkora válik be) minőségi fóliakondit tenni/kapcsolgatni. Amikor ezeket a kondikat kiiktatod (rövidre zárod, de ne félvezetővel mert azt kinyírhatja) akkor fog teljes sebességgel forogni. Én így lassítottam túl erôs álló-ventilátorokat régebben, bevált.
(#) seresig válasza Bakman hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Ilyen a távszabályzó.
(#) seresig válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Köszönöm, sejtettem, hogy ezzel nem tudom megoldani. Marad a húzókapcsolós sebességszabályzás,bekapcsolni meg tudom a controller High gombjával.
Kellemes ünnepeket Neked és Bakmannak is.
(#) DaMage hozzászólása Nov 2, 2019 /
 
Sziasztok. Furcsa problémával találtam szembe magam. Vettünk egy mennyezeti ventilátort ami lámpa is egyben.
Ilyen: cecotec forcesilence aero 350.
Fel raktam, bekötöttem, müködik minden.
A bajom az, hogy a motor amikor müködik hangos. Tipikus elektromágneses búgás hangja van. Mint a régi trafóknak. Viszont ez a hálószobában kifejezetten zavaró. A motor csapágyazása hibátlan, üresben tökéletesen hangtalan.
Viszont amikor ráadom az áramot búg. 3 fokozatú a forgási sebesség, de minden fokozatban ugyanúgy, ugyanolyan hangosan búg.
A kérdésem, hogy vane valami megoldás amivel csendesíteni lehet?
Illetve, hogy ez normális e ilyen motor esetében?
Köszönöm a válaszokat.
(#) Bakman válasza DaMage hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 1
 
A búgás több forrásból származhat. Nagyobb valószínűséggel a motor valamelyik burkolati eleme mágnesezhető anyagból készült és a motor mágneses tere mozgatni tudja.

Próbáld meg valahogy megtalálni a búgó alkatrészt. Pl.: Feleséged a kapcsoló mellett. Te lefogod a lapátot, feleséged bekapcsolja a ventilátort az alacsony fokozaton te pedig a másik kezeddel az elérhető burkolati részeket szorítsd meg itt-ott. Lehet, egy kilazult csavar miatt is.

A lefogott mototr előbb-utóbb leég de nem kell aggódni, hat-nyolc másodpercet bőven ki kell bírnia ebben az állapotban. Ha jól van összerakva és bekötve a ventilátor, nem rázhat meg de ha van kéznél vastagabb gumikesztyű, inkább bújj bele. Ha nem érzel elég bátorságot, inkább keress egy szakit. Legvégső esetben vágd ki az egészet a francba.
(#) Tomi111 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Az is számít, hova van felszerelve. Egy betongerendás mennyezetben lehet csendben van, viszont tetőtérben a fa szerkezetet rezgetheti.
(#) DaMage hozzászólása Nov 3, 2019 /
 
Köszönöm a válaszokat, viszont az a helyzet hogy nem rezgés okozza a hangot. Mikor még nem volt összerakva, üresen is elindítottam, úgy hogy csak a kezemben fogtam a végét. Már akkor is megvolt neki ez a búgása. Inkább az gyanúm, hogy konstrukciós hiba lehet.
Teszek ide egy videót azon hallatszik a hangja.
(#) Zseni hozzászólása Aug 6, 2022 /
 
Sziasztok. A kérdésem az lenne hogy szükséges e a csillárkapcsoló? Vagy müködik e ugy hogy a két fázist egybe a nulla külön és 1 billenőkapcsolóról a venti meg elvileg a húzó kapcsolóval!? Köszönöm
(#) Janszi válasza Zseni hozzászólására (») Aug 6, 2022 /
 
Szia,nekem ilyen van,egy kapcsolós a fali lámpakapcsoló ehhez,a ventilátoron van két húzókapcsoló,az egyik a lámpa/ventilátor választó,a másik a ventilátor 0-3 fokozatkapcsolója,meg van egy kis tolókapcsoló még a lámpatesten,az meg a forgásirány váltója.
(#) Janszi válasza Janszi hozzászólására (») Aug 6, 2022 /
 
"csak 5 izzós",lemaradt
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem