Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia,
A kapcsoló üzemű tápegységeket is szépen kell szűrni, különben nagyon zajos, és ez egy rádió esetében nem túl nyerő, ahogy semmilyen más hifi technikánál sem. A félvezetős egyenirányítás még alzernatíva, de ezek a régi rádiók még nem azzal készültek, így a restauráláskor sem "illik" beletenni. A 325-ös Orion már hálózati volt... Én az eredetivel megegyező egyenirányítást építenék bele. Ettől lesz "igazi időgép" egy ilyen szépség
Azt mondtad,hogy a rádiókban nem túl nyerő a kapcsolóüzemű tápegység,hát akkor a tévékben miért használják már 40 éve,mert az is egy rádió vevő tulajdonképpen,aztán,egy különlló tápegység nem rongálja a múzeális jellegét a készüléknek,nem kell olyan fanatikusnak lenni ebben a szempotban.Magam is egy ilyen orosz telepes rádiónak készitettem egy tápegységet egy laptop töltőböl,a ferrit trafó szekunderének az újratekercselésével.
Hello,
Nem kell mindenben egyeznie a véleményünknek. Az biztos, hogy a 60 évvel ezelőtti technika hírből sem ismerte a kapcsolóüzemű tápegységet. Az meg, hogy ki, és mennyire ragaszkodik egy régi gép restaurálásakor a korhűséghez, azt embere válogatja. Az biztos, hogy a TV-k VHF és UHF sávban nem annyira érzékenyek a kapcsolóüzem nem megfelelő szűrése miatt kialakuló zavarokra, de a rádiók sokkal inkább. Nem kell messzire menni, mert a router, a DVD lejátszó és a modem tápjai teljesen odavágtak a rádiók vételének a lakásban, ahol lakunk. Az erősítők, amiket építettem, pláne a PP-s csöves sem készült ilyen táppal. Nem kellene a "zajt" is erősíteni, nem igaz? Szóval csak ezért nem szeretem ezeket a tápegységeket az audio-technikában, ahogy azt nem is javasolja egyetlen szaki sem Idézet: „ma már van sokkal korszerűbb megoldás mind az a fojtótekercs,lehet tranzisztoros szűrőt” Tápszűrésre lehet pl.: R C tagot használni itt az R értéke növeli a generátor belsőellenállását ezért se túl jó. Azért se mert csak omega búgószor van jelen a szűrőkör méretezésében mint búgó körfrekvencia. LC tag sokkal jobb mert az L ohmikus értéke kevésbé jelentős mint a búgófrekvencián jelentkező Xl érték. Ezen kívűl a búgófeszültség csillapítás számításánál már négyzetes tagként jelenik meg az omega búgó körfrekvencia L C szűrőkörben. Ezáltal sokkal hatásosabb szűrést végez a brummra. Milyen tranzisztoros szűrőt építenél nagy feszre ? Girátoros / NIC negatív impedancia converteres mű kapcsolást 1 ilyen antik csöves rádióban ? A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2016
A rádióm nagyon jól működik a laptop töltőböl fabrikált tápegységgel ami az asztal alatt van és egy kábel megy a rádióba úgyhogy nem rontja a rádió antig jellegét
Nem csak autó létezik ilyen ,hanem magnó is de nem NDK,hanem Siemens.
Üdv Mindenkinek. Régen írtam már felújításról, most itt egy klasszikus darab, Orion 882. Nem volt túl rossz állapotban, bár a dobozt újra kellett lakkozni. 5db csövet, meg egy marék kondit, ellenállást cseréltem benne, új a hangszóró selyem, meg a hál zsinór Kb 3 óra ment rá a teljes skálahúrozásra, szakadt volt egy KF trafó, fogózárlat, elkók, pot méter, hull. váltó, stb. Újak a skálák is fóliára nyomtatva az eredeti üveg mögött. Majdnem 8 teljes nap csináltam, elég jól sikerült, egy méteres drótdarabbal hozza a a Kossutot. A többi a képeken.
Kicsit furcsa a "negatív" skála, de szép lett!
Egyelőre sorban áll a többi felújításra váró között. Kimondottan ehhez nincs teleppótlóm, de azért van mivel kipróbálni. Elvileg működőképes.
Mindig jó érzés látni, amikor újra életre kel egy ilyen szépség! Gondolom hallgatni is öröm!
Nagyon szép lett! K
"5db csövet, meg egy marék kondit, ellenállást cseréltem benne"
Hát ha 5db csövet ki kellett benne cserélni benne, az azért sok hibának számít.... de a lényeg hogy újra működik. És nagyon szép munka lett, mint mindig.
A témaidegen hozzászólások kitakarítva! Innentől nincs figyelmeztetés, rögtön pihire megy bárki aki off-ol!
Janó bácsi,mindig csodát müvelsz!
Szerintem sem volt semmi, ami nem ide való, legfeljebb a netadó. És persze az sem lesz szerencsés, ha hetekig nem ír majd senki, mert éppen nincs kéznél felújítandó öreg rádiója....
Ismét szépet alkottál. A Netadorol lemaradtam, de a többi érdekesség idevaló volt. (rádió adó)
Remélem ezt nem törlik. Moderátornak: nem tudom hol lehet rákérdezni. Érdemes, vagy lehetséges olyan fórumot nyitni, ahol "vinyl" lemezeket lehetne cserélgetni? Nem eladni, hanem megyén vagy városon belül cserebere. Köszönöm a választ, és elnézést hogy ide irtam.
Hát persze,vinil ,bakelit lemezekhez van nekkem valami,nem off,ide tartózik,múzeális és csöves
Hát akkor jöjjön a szakma. Vörös Szikra magnó. Ez volt az első hazai boltban is kapható komplett magnetofon, előtte csak a lemezjátszóra rakható adapter lehetett kapni. 1955-ös gyármány. Nekünk is volt gyerekkoromban, apám vette használtan, ezen tanultam "magnózni" meg valószínüleg nagy szerepe volt, hogy a híradástechnikát választottam szakmámul. Az évek során aztán át lett alakítva, csapágyazást kaptak az orsók tengelyei, meg a lendkerék, hogy fektetve is lehessen használni. Meg le lett esztergálva a hangtengely, hogy 9.5 en-is menjen. Aztán később lett helyette M20-as, a Vörös Szikra meg felkerült a padlásra, már nem tudom mi lett vele. És most íme újra az utamba akadt egy, fel kell újítani, nagy meló lesz. Hiányzik egy csomó dolog, például a nyomógörgő tartóstól, szét kell szedni, és lelakkozni az előlapot, pótolni a szíjakat, elektromosan rendbe szedni, meg újra "kárpitozni" a dobozt. Szóval fogok vele szenvedni, az már biztos. Nem lesz kész pár nap alatt, mint a rádiók. Majd rendszeresen írok, ha jutok vele valamire. A többi a képeken
Hát akkor én is elővettem a padlásrol az első magnómat,ennyi maradt belőle
Milyen típus? Azt látom hogy egy TESLA, mégpedig a B4-es sorozatból, de ez már messze nem csöves. Az első tranzisztoros magnetofonok között került a piacra. Erre a mechanikára hihetetlen sok magnót épített a TESLA, apróbb módosításokkal. Láttam már TESLA B46 STUDENT magnót, ami annyiban különbözött a hagyományos B46-tól, hogy a sávváltó kapcsolóját egy kulccsal le lehetett zárni. De hogy ez mire volt jó?
Hol van ebben cső?
Germánium tranzisztor annál inkább...
Imádom ennek a készüléknek a kezdetlegességét! Kíváncsian várom a fejleményeket.
Nem értelek. Pont azt írtam, hogy ez nem csöves.
Idézet: „de ez már messze nem csöves. Az első tranzisztoros magnetofonok között került a piacra.”
Attol még múzeális ha tranzisztoros,a 60-s években gyártották épp úgy mint a Szokol táskarádiót
A kulcs arra volt jó mint ma a laptop windows jelszó,a gyerekek ne hallgassanak mindenbe belé
Tudom, hogy a 60-as években a TESLA cég gyártotta Csehszlovákiában.
A te példányod ha jól nézem a legkorábbi példány a B4 családból, mégpedig (milyen meglepő) egy B4-es. 1964-1970 között gyártotta a cég, vagyis én még 10 évet minimum várnék, hogy muzeálisnak nevezzem. Ennek ellenére nekem is van itthon belőle egy (és ha szerencsém lesz, hamarosan még egy), meg persze a Szokol is elengedhetetlen tartozéka a gyűjteményemnek, de ezek még egyenlőre inkább retró kategóriájúak.Ne csüggedj, nekem is legalább két évembe került mire beletörődtem.
A magnó minden funkciója működött lezárt állapotban, csak egyedül sávot nem lehetett váltani.
Ha nekem is szerencsém lesz,lehet,hogy kapok egy B3-ast,az aztán csöves lesz,a lendkerekéről hianyzik a gumi,nem tudom honnan szerezzek neki egy ilyesmit
|
Bejelentkezés
Hirdetés |