Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   424 / 577
(#) elektroncso válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 13, 2016 / 1
 
Majd ha szükséged lesz rá: Tesla Sonet B3 - ANP212.
Itt megtalálod a kapcsolási rajzát, szerviz dokumentációját, használati utasítását stb.
Milyen gumi hiányzik? Az ékszíj? Mert azt egy méretes tömítőgyűrűvel könnyen lehet pótolni. Ha a görgő az már nagyobb kérdés.
(#) Robin2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 13, 2016 / 1
 
Erről többször volt itt vita, én például nem osztom ezt az álláspontot. Nem hinném, hogy ezt években kéne mérni. A topik cime is butaság, ki határozza meg és milyen alapon mi a muzeális? A retro is egy gyűjtőfogalom.
(#) elektroncso válasza Robin2 hozzászólására (») Nov 13, 2016 /
 
Pontos dátum nincs. Mindenkinek más a muzeális. Egy fiatal gyereknek már a szokol is az, míg egy 70-80 éves idős embernek nem, mivel ő ebben az időben már felnőtt volt. Ezt mindenkinél meghatározza valami. Nekem a dátumom 1965. Ez előtti muzeális utáni retró. Hogy miért pont 1965? Itt Csallóközben ekkor volt egy komoly technológiai törés. Egy árvíz gyakorlatilag elmosta a múltat vályogházastul, ládarádióstul, nádfedelestül, mindenestül. Az újjáépített terület az akkori legmodernebb lett. A városok, falvak képe teljesen átalakult, de mind a mai napig javarészt az akkor kialakult képét tartja.
Ezen nem érdemes veszekedni, el kell fogadni, hogy mindenkinek mást jelent a muzeális.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2016
(#) hobbyjani válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 13, 2016 /
 
Hűű,hát ez egy hibrid,végül ez se múzeális,megint offon leszek.
(#) Robin2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 13, 2016 /
 
Egyik hozzászólásodban évszám alapján kategorizálsz, aztán azt mondod, mindenkinek mást jelent a fogalom. Akkor, hogy is van ez? És ismét nem vita, csak beszélgetés.
(#) elektroncso válasza Robin2 hozzászólására (») Nov 13, 2016 /
 
Mindenki máshogy kategorizál, én nekem ez az évszám jelenti a határt, vagyis én tényleg évszámhoz kötöm (megyek a hamuért, szórom mindjárt a fejemre, csak anyu meg ne lássa ), Janó bácsi (ha jól emlékszem) ahhoz köti, hogy kézi erővel, vagy már gépiesítve készült. Megint más ahhoz, hogy műanyagba, vagy fába dobozolták (ez is egy nagy valami, mert a bakelit is műanyag, de a 30-as években is dobozoltak már bakelitba).
Végeredményben tényleg mindenki máshoz köti, van aki pontos évszámhoz, van aki teljesen máshoz.
(#) hobbyjani hozzászólása Nov 13, 2016 /
 
A tranzisztoros masinák is múzeálisak,ha germánium van bennük,ha szilicium,akkor retró.
(#) Robin2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 13, 2016 /
 
Nem a Te kijelölt évszámoddal van a baj, hanem mással. De nekem ez oly mindegy. Janó bácsi a nyákos szerelést tette meg egyébként határvonalnak. Egyébként meg úgyis mindjárt gyomlálás lesz.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2016
(#) udvardi89 hozzászólása Nov 14, 2016 / 2
 
Szerintem az Orion AR612 Pacsirta még a múzeális kategóriába tartozik, ettől felfele retro (legalábbis a rádiók esetében).

De saját véleményem szerint a retro is ebbe a fórumba tartozik nagyjából az 1970-es évek közepéig, még ha ezt egyesek nem is így gondolják.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2016
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 14, 2016 / 2
 
Én a kezemben levő Vörös Szikra példáján mutatnám be hogy nem az évszám, hanem a technológia a fordulópont a muzeális besorolás megítéléséhez. Valóban nálam a nyomtatott áramkör, és a hőre lágyuló fröccsöntött műanyag megjelenése a határvonal, ez a két dolog tette lehetővé ugyanis a szalagon gyártott tucatáru tömegtermelés, felfutását. Ebben a magnóban még nincs fröccsöntött műanyag, ami nem fém, az bakelit, textil, filc, vagy gumi. Tudom a bakelit is műanyag, csak az egy sokkal régebbi találmány, a hőre keményedő családba tartozik, és sokkal stabilabb időtállóbb anyag a már említetteknél. De ez csak az én szubjektív véleményem, nem kell vele egyetérteni.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2016
(#) Robin2 hozzászólása Nov 14, 2016 /
 
Ehhez kapcsolódóan kérdezném, hogy régen például a fakávás rádióknál hogyan történt az összeszerelés? Részegységenként vagy alkatrészenként vagy egyben végezték a munkások? (Régen mintha láttam volna erről egy kisfilmet, abban egy rádiót egy ember rakott össze. De lehet, hogy ez külföldi gyár volt.) Bár gondolom ebben is voltak korszakok vagy gyárak, amikor, ahol másképp csinálták.

(Sajnos lassan a Ladákkal együtt a Videoton, Orion legutolsó gyártmányai is muzeálisok lesznek. Ezzel sem kell egyetérteni.)
(#) feketek hozzászólása Nov 14, 2016 / 5
 
Üdv mindenkinek,

Elkészült lányom első rádiója, egy VT R946F I típusú szépség, ami jelenleg átmeneti állapotban, de már működőképesen várja egyrészről a hosszú téli estéket, amikor is cserére kerül az eredeti hangszóróselyem, és az összes csőfoglalat, és várja már nagyon a tavaszt, amikor megkapja a szép színét és a lakkozását is az első jó idővel
Lányom még csak 8 éves, de már megfertőződött ezzel a világgal, és az ő kérésére került felújításra ez a darab. (A legérdekesebb dolog a hullámváltó csúszkáinak tisztítása volt. Ha valakit érdekel ez a nem kevés találékonyságot igénylő folyamat, az szóljon, mert szép képeket készítettem az egész folyamatról. Sok VT rádió ezzel a megoldással van szerelve, hátha érdekes lehet valakinek )
(#) color válasza feketek hozzászólására (») Nov 14, 2016 /
 
Gratulálok nagyon szép munka!
A képekből ítélve sok munkaóra, alaposság figyelhető meg.
Csak így tovább!!!
(#) feketek válasza color hozzászólására (») Nov 14, 2016 / 2
 
Igyekszik az ember, pláne, ha a lánya kéri
Egyébként már a kisebbik gyerkőc, a fiam is bejelentkezett egy rádióra, de ő Pacsirtát szeretne (Már van otthon 3 teljesen felújított példány, de neki is fogok egyet szerezni)
(#) hobbyjani válasza feketek hozzászólására (») Nov 15, 2016 / 1
 
Ezt aztán érdemes megjegyezni,hogy egyes mai gyerekek pacsirtákat akarnak tablet vagy iphone helyett,remélem,hogy szeretik a Beatles-t,vagy az Omegát is.
(#) Vales válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
+1 Respect a Gyermekeknek!
+The Shadows, Jean-Michel Jarre, Tangerine Dream, Mike Oldfield, etc. (nem akarok offolni)
(#) Szikravadasz válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
Az én kisebbik fiam 16 éves, tavaly kért egy Videoton RM5642S-t (megirigyelte az enyémet), hogy legyen mit hallgatni, amikor a parkban kosaraznak. Elemekkel megrakva már a cipelése is edzés, de mindig viszik magukkal.
(#) killbill hozzászólása Nov 16, 2016 /
 
Csak kíváncsiságból szeretném megkérdezni, hogy hol tudtok szerezni skálaizzót? Nincs rá szükségem, csak érdekel.
(#) Kera_Will válasza killbill hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
skálaizó még mindig kapható 6,3V :
pl.: TME
(#) Gafly válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
Meg börzén is, bár keresni kell és lassan "arany" árban van. Különösen a "hengeres" fejű 6.3 V/0.3 A...
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
Vagy ebay is meg hasonló WEB boltok.
Kevés drágán ...vagy sok sok olcsón .pár aktuális ajánlat
"Varázsszavak" amire könnyen találhatsz az ebay keresőben : (6,3V Valve Radio Dial) .
(#) hobbyjani válasza killbill hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
Én két leddel oldottam meg a skáavilágitást,amit kibeleztem eggy rossz ledes izzóból (hagyományos,nem smd),persze sorba kötöttem velük egy 1 k-s ellenálást,hogy ne strapálodjanak,de már láttam készen ledes skálaizzót is a csöves rádiók restaurálására
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2016
(#) hobbyjani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2016 2 /
 
Akor még a hangszoróselymet se szabad modern vacak textillel helyesiteni,hanem ott kell hagyni a mocskos rongyos eredetit, meg a kopott dobozt sem szabad modern pácokkal és lakkokal kezelni,mert mind ez nem eredeti.
(#) hobbyjani hozzászólása Nov 16, 2016 /
 
A skálaizzókat csak egy esetben nem lehet mással helyesiteni,ha a rádió univerzális táplálásu és sorban vannak kötve a fűtőszálakkal
(#) feketek válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 16, 2016 / 1
 
A restaurálás és a felújítás teljesen mást jelent. Természetesen nehéz a restaurálás, sőt egyre nehezebb, mert egyre szűkülnek a források, ahonnan lehet olyan alkatrészeket szerezni amelyek teljesen megegyeznek az eredetivel (Itt egy jó ötlet: http://www.tubes-store.com/ ) Náluk még vannak nagyfeszültségű kondenzátorok, és papír kondenzátorok is, amik az ilyen régi készülékekben megtalálhatóak. A specifikus alkatrészek (pl csúszkák, skálaüveg pedig csak másik donorból pótolható. A donor elvész, de egy darabja tovább él a másik rádióban)
A hangszóróselyem az más téma. A modern textilek tényleg nem szépek, és egyáltalán nem hasonlítanak a kor mintáihoz. Ennek ellenére van egy nagyon jól bevált megoldás (igaz eléggé időigényes): Keresztszemes hímzés alapanyagára manuálisan ráhímezni és beleszőni az eredetivel megegyező mintát. Hidd el, meg lehet csinálni, és páratlanul fog kinézni a rádió. (Van fehér, és törtfehér szín is, a kedves felhasználó ízlése szerint)
A lakkozás meg... Hmmm... A sellak politúr a fák legszebb és legidőtállóbb kezelése. Hasonlóan a fent említett selyempótló megoldáshoz ez is időigényes, és sok gyakorlatot igényel, de meg lehet csinálni. Az Ezermester magazin egyik régi számában szuper leírás van a folyamatra. És az igazi asztalos (!) műremekek még mindig így készülnek...
Szóval aki igazán elszánt, annak minden fegyver adott egy jó kis restauráláshoz

K
(#) Janó bácsi válasza feketek hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
Többször volt már vita ebből: a rádiók, kevés kivételtől eltekintve gyárilag is lakkozva voltak, így ha polítúrozzák a dobozt, valóban sokkal szebb lesz, csak nem lesz eredeti. Például az ötvenes évek rádiói, az alapanyag hiány miatt, gyárilag csak egy nagyon vékony nitró! lakkal voltak lefújva.
Ma is lehet hangszóró selymet beszerezni, csak nem így hívják. Végig kell járni a méterárú boltokat, meg a turkálókat, esetleg a lakástextil boltokat, és az ágyneműhuzatok, asztalterítők ágyterítők, sötétítő függönyök, selyemsálak, stb között lehet találni szinte teljesen hasonló anyagokat. Utoljára egy turiban női pongyolát vettem 250 ft-ért arany berakásos hangszóró selyemnek. Csak jó szem kell hozzá, meg sokat kell utána járni.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2016
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 16, 2016 / 5
 
Ma nekiláttam szétszedni a Vörös Szikrát. Mindenképpen le kellett venni az előlapot, mert le kell majd festeni. A panel, szörnyű állapotban volt, valaki literszám öntötte bele az olajat, szétfolyt mindenhová, meg belepte a por, stb. Szétszedés után autós tapasztalataimat felhasználva Brigéceollal mostam le, utána foltbenzinnel, végül ronggyal tisztára töröltem. A rozsdafoltok kaptak egy lehelletnyi ezüstöt. A főtengelyt is teljesen szét kellett szedni, mert szét folyt benne a gumi tömítés, meg majd bele kell fűzni a szijjakat. A hangtengely elejét is le kellett szabályozni eszterga padon, mert bele volt már maródva a szalagpálya. 1mm-rel lett vékonyabb, ez majd a végén sebesség problémákat fog okozni, valószínűleg újra kell gyártani a motoron levő meghajtó tárcsát. Rá ment az egész nap, és alig látszik, hogy haladtam volna. A többi a képeken.
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
Éppen igy gyártottan én is skálaizzót ,a régi kiégett csavarját megtartottam ,beléépitettem a ledet,a diodát ,az ellenálást és a kiselkót,aztán egy kis műanyag burát is ragasztottam reá,egy átlászó golyóstoll kupakjábol faragtam ki,hogy hasonlitson az eredetihez.Éppen csak be kellett csavarni a régi helyébe.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2016
(#) feketek hozzászólása Nov 16, 2016 /
 
Üdv mindenkinek,

Kérésre felteszem az Ezermester magazin azon számát (1957/7) ami tartalmazza a politúrozás fogásait. Illetve itt lehet megtalálni a többi példányt is:
http://oldtimer.ezermester.hu/
Jó böngészést mindenkinek!

K

1957-7.djvu
    
Következő: »»   424 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem