Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp csőfejbekötés
Lapozás: OK   2 / 4
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Azt még nem tudom, van több csövem, főleg használtak, talán egy DG7-1 jó kompromisszum.
(#) huba válasza Medve hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Ha problémád akadna a románnal nyugodtan szólj. Szivesen segitek. Felénk ez második anyanyelv.
(#) Medve válasza huba hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Ez jó!!!
Hasznos olvasmány:
(#) soos csaba válasza Medve hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Hu!ezt at fogom olvasni,biztos sokat lehet belole tanulni!
(#) soos csaba válasza Medve hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Szevasz Medve!Csatolom a szkopot amit megigertem.
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Köszi, és az 1976-os RT évkönyvben is van egy nagyon jó cikk a szkópépítésről. Azt mondom, mindenképp olvasd azt is el. Le tudod tölteni?
(#) soos csaba válasza Medve hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Hali!Hat jo volna tudni hogy honnan tolcsem le,neked nincsen meg?,aztan ha meg van feltehetned ide.Kosz.
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Nekem megvan ugyan, de 43 mega. Köszönet Masi1-nek. (?) Keresd meg Őt, érdeklődj nála, kvázi övé a jogdij. De majd irok neki én is...
(#) soos csaba hozzászólása Feb 14, 2008 /
 
Szeva!OKE
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Hali, na innen töltsd le a jelszó warezlinks.eu. De nem csak a nevezett két lap ir róluk, csaknem mindegyik cikkezik valamiféle szkópról. És nem épp szűkszavúan! Ha van valami pötty a képernyőn, akkor itt egy tranzisztoros végerősítő az eltérítő lemezekhez. Ilyenféle kellene. Ezekhez a tranzisztorok a régi TV-kből könnyen beszerezhetőek.
(#) soos csaba hozzászólása Márc 17, 2008 /
 
Szevasztok!most tesztelgetem a szkopomat a B7S1-es kepcsovemel,mar regeben feltetem ide a rajzokat rola.Namost az a gondom hogy nem akar a kepcsovon a fenypont a kozepere menni sehogysem.Az alimentalast megcsinaltam hoza tokeletesen lejonek rola a feszultsegek,ugyhogy az jo.A kepcso megkapja a feszultsegeket rendesen,van arnyekolasom is hozza amit rahuztam a kepcsore,vasbol van esztergalva,es azt is lekototem a testre,hogy ne gerjedjen a kepcso semifele kepen.A fenypont a kepernyonek a kozepetol kb 1 cm-re esik el tole,de akarmit csinalok vele nem akar a kozepere esni.Mar anyit el tudtam erni hogy a fenypont szep kerek legyen es a fenyereje tokeletes legyen,de amikor oszekototem a kepcsovet az alimentalasal az X es az Y-lon labakat nem kototem be,hanem lekototem a testre oket(az oregem tanacsolta),de kiprobaltam anelkul is hogy nem kotom oket le a testre,de semmi,meg rosszab ha lekotom oket a testre,mert akor a pont eltunik vagy elhalvanyul.Meg azt is kiprobaltam hogy az arnyekolast tekergetem a kepcsovon ,de csak annyi valtozast vedtem eszre hogy a fenypont a kozepetol 1cm-re ugyancsak forog korbe ahogy forgatom az arnyekolast,meg probaltam fel es le nyomni is de semmi eredmen mert a fenyponypont ebbe az esetben vagy szelul megy vagy elteritodik mas fele csak a kozepere nem.Egy kerdes:az arnyekolasa a kepcsonek most ugy mukodik mint a TV-nel a deflekszios tekercs?,azert valtozik a fenypont?.Ha tudtok kerlek segitsetek mar nagyon tanacstalan vagyok!.Segitsegeteket elore is koszonom!!
(#) mp3maker válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Azt az árnyékolást demagnetizálni kell! Az elektronsugarat mágnesesen is el lehet téríteni(TV)
(#) soos csaba válasza mp3maker hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Hogy erted azt hogy demagnetizalni?
(#) mp3maker válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Lemágnesezni. Egy kis "mágneseség van" az árnyékolo csöben, ez húzza el a fénypontot.
(#) soos csaba válasza mp3maker hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Es akor mit lehet vele kezdeni?Tegyek valameik oldalara egy kis magnest?vagy hogy gondolod?.Kosz
(#) mp3maker válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Egy váltofeszre kapcsolt tekercsen kellene lassan át huzni.
(#) mp3maker válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Akkor jo ha "érzed, hogy húzza" a tekercs. De NE 230V-rol tápláld, hanem valamilyen kis feszültségröl!
(#) soos csaba válasza mp3maker hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Hello!Akor ugy csinaljam hogy egy sablonra amilyen meretu az arnyekolo csovem tekerek ra rez drotot.Csak azt nem tudom hogy hany menetet?,es milyen atmeroju rezdrotot?,gondolom amilyen hoszusagu az arnyekolocso(jol gondolom?).Mikor kesz van teszek ra mondjuk 12V-24V-ig valtofeszt(ennyi eleg lesz neki?).Ja es meg egy kerdes mennyi idejig hadjam feszultseg alat a tekercset,amikor az arnyekolocson van?.
(#) soos csaba hozzászólása Márc 18, 2008 /
 
Nemi adat az arnyekolocsorl=49mm-es atmeroju,es 96mm-es a hossza.Ha 0.5-os rezdrotbol csinalnam ra a tekercset az megfelelo volna?.
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Ezt amúgy jobb helyeken permalloyból készítik... drága megoldás, de igen hatékony. A Te csöved milyen vastag? (5mm megvan?)
(#) soos csaba válasza Medve hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Szevasz medve!A kecsonek vagyis jobamondva a szaranak az atmeroje39,5mm!.Vagy az arnyekolocsonek a vastagsagat kerded?,az 2.8mm atmeroju.
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
"Valahol" azt olvastam, hogy az 5mm vastagság a megfelelő, ha általános rendeltetésű szerkezeti acélból készíted. Ám demagnetizálni mindenhogy kellene...Egy másik ötlet, valami roncs TV-ből, ha kiszednéd a demagnetizáló tekercset, és a hozzá tartozó cuccokat, az is eredményes lehet...
(#) mp3maker válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
12V-ra kb 250-300 menet kell. A 0.5-ös huzal az pont jo.Nem kell a csöre tekerni.1-1.5cm szélességü legyen a tekercs, és olyan átméröjü, hogy a csövet könnyen át tudd húzni.Rákapcsolod a feszültséget a tekercsre, és lassan áthúzod a közepén a csövet.
(#) soos csaba válasza mp3maker hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Most ledtem keszen az elso tekercsel,ugyanis elsore 0.5-os drotbol ratekertem meneteket,es csak ezutan tekercselem meg valami kemeny papira(mondjuk blokk fuzet) a tekercset,akor teszek neki 300menetet.Az elso tekercsre rateszem a bloklapot 1.5 cm-szelesegut ahogy mondod,aztan ratekerem a 300menetnyi rezdrotot,es lelakozm megvarom meg megszarad a lakk,miutan ez megvan az also tekercset kihuzom a blokklap alol amin persze mar ot van a tekercs,es igy lesz nekem 0.5mm-nyi hezag a cso es a bloklap kozot a tekercsel,es igy tudom rajta huzigalni.Mit szolsz igy jo lesz?
(#) mp3maker válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Nem kell a tekercset lakkozni.Papirból csinálj egy 55-60mm belsö átméröjü sablont ,tekerd rá a vezetéket 1.5cm szélességben(vadtekercseléssel). Ha késsz van a papir és a tekercs között dugj át valamit (vastagabb cérna , szigetelö szalag...)és kösd össze több helyen.
(#) soos csaba válasza mp3maker hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Koszi szepen a segitseget!.Most csinalom epen ,meglasuk mi sul ki belole.
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Annyit még hozzátennék, hogy (nem ismerve a mágneses térerőt) ha áthúzod rajta a vasat, akkor azzal a mozdulattal távolítsd el tőle több méterre és azután kapcsold ki.
(#) soos csaba válasza Medve hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Na megcsinaltam a tekercset,de csak 200menetet tetem ra,es igy is jo let!Athuztam 2szer is a csovon(eleg jol vonzodta),aztan meg rahuztam a kepcsore a csovet es beindiotam.Nem sok valtozas let,valamivel jobb de csak nem akar teljesen a pont a kozepere menni,meg most ojat is csinal hogyha tekergetem a csovet a kepcson egy egy helyen csinal olyan kis karikakat,nemtom miert,na de majd ti megmondjatok ha lesz idotok hogy mi a joelet van vele.
(#) soos csaba hozzászólása Márc 22, 2008 /
 
Szevasztok!A problemam megoldodot!,a legutobi problemaval kapcsolatosan,ujra elvegeztem a kiserletet a demagnetizalo tekercsel,csak mostan lasaban huztam at a tekercset az arnyekolocsovon,es igy mar a fenypont pont a kozepere esik es szep kerek.Na de mikor az egyik problemam megoldodik jon a kovetkezo .Az a helyzet hogy a fureszjelgeneratorom nem akar mukodni valamiert,nem huzza szet a pontot,hogy csak csik latszodjon,csak egy nagyon kicst kb ugy 5 mm-es szelesegig aztan semmi,meg az X-erosito vegfokozata nem akarja jobra balra elteriteni a fenypontot.Az ejjel 3-oraig dolgoztam rajta de nem tudtam rajoni hogy mi is van vele,mar kicsereltem az osszes tranyot ujra,jobamondva a 2N930-asokat lecsereltem BC550C-re,a BF178-asok bene maradtak,de lemertem oket es jok voltak,szoval nem volt ertelme hogy lecsereljem azokat is,meg nem is volt ithol ebol a tipusbol uj.Ha tudtok segitsetek mar nekem mert mar nagyon tanacstalan vagyok!Csatolom ujra az Oszcilloszkop aramkoret.Koszonom a segitseget elore is!!

S5303146.JPG
    
(#) soos csaba válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Szevasztok!Na megoldotam a problemamat egyedul,mostmar mukodik minden funkcio a kis oszcilloszkopon!.Tegnap ejjel 4-oraig csinaltam de nem tudtam rajoni hogy miert nem megy az X-erosito es miert nem megy a fureszjelgeneratorom,de ma rajodtem,hogy mi is a gond!,az elso az volt hogy az X-erosito azert nem teritete el a fenypontot,mert az egyik X-tengely labnal megvolt szakadva az aramkor,es nem lehetet latni szabadszemel.Csak ugy kivancsisagbol meg mar nem tudtam elkepzelni hogy mi is lehet vele,mert mar minden strategiat kiprobaltam,gondoltam lemerem az aramkoroket is hogy nincsenek e megszakadva,es ere tesek pont megvolt szakadva az X-tengely labanal az aramkor,de mostmar az is mukodik es szepen tudom vinni a fenypontot jobra balra.A masodik problema a fureszjelgeneratoral, az egy kicsit nehezeb volt,mert ot a rajz volt a hibas,ugyanis egy ellenalas roszul volt megadva a rajzon,es ezert nem mukodot a fureszjelgenerator.A rajzon az R32-es ellenalas erteke 39ohm,de ezzel nem mukodik sehogysem,en ahogy probaltam egy 2kilosal a fenypontot szethuza csika,de nekem nem tetszet ugy es beepitetem a helyere egy trimerpotit aminek az erteke 5kiloohm,es igy tetszes szerint lehet bealitani a fureszjelgeneratort.Akinek tetszik ez a rajz az megcsinalhasa mert nagyon jol megyen,csak ennyi volt a hibaja,de ezt mar kijavitotam.Ja es meg valami,a B7S1-es kepcsohoz,ha valaki megcsinalna(mar ha valakinek volna ilyen kepcsove)ezt a szkopot,ezel a kepcsovel at kell cserelni az Y-erosito vegnel az R24-et 15kilosra,es az R23-at 3.3kilosra,ahoz hogy a kepcso ernyojen a fenypont a fenti szeletol a lenti szeleig teritodjon csak ki,ha a gyarilag megadot elenalas ertekeket hasznaljuk akor a fenypont a lenti allasban anyira elteritodik hogy mar nem is latszik az ernyon,ha pedig felfele iranyitanank a fenypontot akor csak a kozepetol 5mm-re esik el,de feljeb nem.Ja es meg lemaradt valami az X es az Y erositok alimentalasa nem 140V kell hogy legyen hanem 160V,csak ezel a feszel mukodik rendesen.Nagyabol ennyi,az a fo hogy mukodik szepen!! .Majd ha kesz lesz teljesen es bedobozolom majd teszek fel rola kepet.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem