Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   133 / 166
(#) Bakman válasza atter82 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Vannak olyan vezérlők, amelyek mikrolépést is tudnak. Egy lépést felosztanak akár 16 lépésre is. Pl.: HEStore.
(#) Pali79 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Igen ezt tudjuk, de a 3,6°-ot akárhányfelé osztod, akkor sem jön ki belőle a 15°pontosan, csak megközelítőleg.
(#) Bakman válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Az a léptetőmotor valószínűleg 1,8 fokot lép. 14,9626 fok bellítható vele, ami elég jó közelítés. Nem?

Sajnos nem mert a teljes körnél már majdnem 1° az eltérés a ha ezzel a lépésközzel számolsz.
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Fú, akkor most mi legyen végül, mert már megalkudtam arra, amit átdobtál.

Na majd meglátjuk...

A
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Szerintem jó lesz a 7,5°-os, azt leosztjuk 16-os mikrolépésre az 0,46875°-ra jön ki, szerintem az jó lesz és akkor nincs varia.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2016
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Oxigén,

Akkor megyünk ezzel, majd írok ha van konkrét fejlemény,

Köszi,
Attila
(#) kissi válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Bocs, ha jól értettem akkor így lehetne megoldanod ( bár nem olvastam vissza sokat !) :
Ha 3,6 fokos, akkor 100 lépésből tudja a teljes kört. 15 fokot 4*3,6 + 3 * 3,6/16 =15,075 Ezt 2-szer így csinálja a 3-nál meg 4*3,6 + 2* 3,6/16= 14,85 --> összesen 45 fok 3 részből és maximum 0,15 fokkal tért el ( ha jól osztod a 3 állapot "egymásutániságát" ! )
(#) Pali79 válasza kissi hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Ez nekem is eszembe jutott csak ezzel az a baj, hogy nem csak 1 irányba kell mennie és az egyás után következő megállási helyek száma is változhat, így sosem tudjuk, hogy melyik állapotnak kellene következnie, tehát vezérléstechnikailag csak az az út járható ha a teljes és a fél kört is konstansokra tudjuk felosztani.
(#) ktamas66 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Miért kell pontosnak lennie, nem biztos, hogy a sín ragasztása pontosra sikerül. Arról volt szó, hogy oda lesz ragasztva a sín, ahol a motor pozíciója van. Ha a 7,5° motornál 16-mikrolépést választod, egy kör 768 lépés. Ezt figyeled, mint aktuális pozíciót. Egy táblázat pedig mutatja hanyadiknál kell megállni. Amíg el nem éri, addig növeli, vagy csökkenti az aktuálisat.
(#) Pali79 válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

A 7,5°-os motornál rendben van, mert azt ha osztom akkor is kijön a 15°, de korábban 1,8°-os motorral próbáltuk, azzal nem ment sehogy sem.

Beállsz vele nullára, onnan pedig számolod a lépéseket. Pl. 1-es pozíció 120 lépés, 2-es pozíció 241 lépés stb. Így minden pozíciónál fix az eltérés a kívánt és a valós között. Valószínűnek tartom, hogy a nullára állásnál több hiba kerül a rendszerbe, mint két stabil pozíció közötti eltérés.

És mi van akkor ha mondjuk a 8-as pozícióból kell menni a 23-ra? Azt honnan fogom tudni, hogy most akkor mennyit kell lépni? Meg ugye arra is figyelni kell, hogy ha valamelyik irányba közelebb van a kívánt pozíció akkor arra menjünk. Az egésznek van 4db kitüntetett pontja ami a 0 és attól balra és jobbra is 15 fokra van, ezek az 1 és 24 valamint a 12 ami a 0-tól pont 180 fokra van.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2016

A PIC kezdőknek c. témában kaptál már több választ is a kérdésre. Mivel itt nem lineáris a dolog, marad a táblázat.
(#) Pali79 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

De kész van nagyjából, fentebb láthatóak a képek.
(#) ktamas66 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Ez a 15° valami szabvány? Mi a probléma avval, ha az csak 14,4°?
(#) Poli válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Szia!
Ilyesmit képzelj el. Van 7,5° és 15°-os elrendezésben, ha a síneket el kell húzni akkor ronda lesz, szerintem ezért ragaszkodik Pali a 15°-hoz (én is ezt tenném).
(#) ktamas66 válasza Poli hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Ez szerintem attól is függ milyen hosszan mennek párhuzamosan a sínek. A szimmetria megmaradna egy 0-14,4-30,6-45 ... kiosztásnál is. De szerintem akkor is kell a mikrolépés az egyenletesebb mozgáshoz. Gondolom azért lenne jó, ha egész lépésre jönnének ki a megállók, hogy ne kelljen tartóáram. Nem tudom ezen a vezérlőn lehet-e léptetőáram/tartóáram szabályozást csinálni (esetleg PWM az EN lábra?).
(#) Pali79 válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Szia!
Igaza van Polinak. Mint fentebb is írtam jelenleg 4db kitüntetett pontja van ami a 0 és attól balra és jobbra is 15 fokra van, ezek az 1 és 24, valamint a 12 ami a 0-tól pont 180 fokra van. A 14,4° azért nem jó mert a 180° az olyan Harry Potteresre jön ki 12,5.- vágány.
(#) Hp41C hozzászólása Dec 1, 2016 /

Nem biztos, hogy ez a léptető motor áttétel nélkül meg tudja mozdítani a fordítokorongot, akkor is, ha rajta nehezebb szerelvény van. Az áttétel méretezéséval elérhető, hogy az összes kívánt pozíció egész lépésszámra essen.
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Hát egyenlőre áttétel nélkül próbálja a tulaj, aztán meglátja majd.
(#) ktamas66 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Nem arra gondoltam, hogy 14,4 fokonként kellene lennie, hanem kerekíteni egész lépésre: 0-14,4-30,6-45 tehát a szimmetria 45 fokonként helyrejön .
(#) Poli válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

A körfűtőházat attól függően, hogy hány fokos a bejáratok kiosztása adott távolságra kell elhelyezni a fordítókorong szélétől, a linkelt rajzon látszik, hogy ez igen rövid, ezért mindenféle elhúzás rögtön szembetűnő lesz. Igen a mikrolépés kell, hogy ne rángasson, de a beállásnak pontosnak kell lennie, különben siklás lesz a vége.
A terepasztal építésnél sok kompromisszumot kell kötni(alkalmazni), de van ami nem fér bele, mint például ez is.
Ezt a problémát véleményem szerint direkt hajtással nagyon nehéz lesz megoldani. Valaki fentebb ajánlott egy bordás szíjas áttételt ami ugyan bonyolítja a mechanikai kivitelezést, cserébe egyenletes lesz a korong mozgása és tetszőlegesen szabályozható a sebesség. Atter82 viszont elég régóta modellezik ahhoz hogy megfelelő pontossággal tudjon dolgozni.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2016

Az rendben van de a 180°nem jön ki egészre sehogy sem.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2016

Ha a 45 egészre jön ki a 180-nak kötelező . Már az elején javasoltam az áttételt, szerintem akár a postás szép lapos levélösszefogó gumija is alkalmas lehet.

De ha nem konstas a lépések száma akkor elbonyolódik a program, én azt nem szeretném. Értem én az áttételt, de Attila nem szeretné.

Miért, szorozgatni szeretnéd, hogy mennyit kell lépni? Nem egyszerűbb egy táblázat: 1. sín (14,4°) 8. pozíció (ha 200 egy kör), 2. sín (30,6°) 17. pozíció... Így nem kell semmit számolni, csak eldönteni az irányt és addig léptetni, míg az aktuális=kívánt pozíció.

Nem nagyon látom, hogy miként tudom ezt táblázatba foglalni, de a konstan lépésszám nekem egyszerűbbnek tűnik. Ha tudom, hogy hány vágányt kell menni, azzal feltöltök egy változót, beállítok egy rutint ami egy vágánynyit léptet. Ezt a rutint futtatom annyiszor amennyit a változóba töltöttem.

Ahogy én csinálnám:
Van egy változóm az aktuális pozícióról, ha maradunk 200 lépéses motornál és 16 mikrolépésnél, akkor ez 0-3199 közötti szám. Amikor léptetek, megfelelően módosítom, növelem/csökkentem, maximum/minimum vizsgálattal. Amikor gombot nyomnak egy tömbből kiolvasom az ahhoz tartozó pozíciót (kívánt érték), eldöntöm az irányt és egy ciklus addig lépteti, amíg oda nem ér (15°-nál ez 133). Így ha esetleg közben másik gombnyomás jön, akár köztes állapotból is el tudom dönteni hogyan kell az új pozícióba indulni, nem kell megvárnom míg az előző véget ér. Talán így még a gyorsítás/lassítás profilt is könnyebb programozni, ha szükséges.
(#) fater0827 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Üdv
Bocsi a bele vaú !
Ha ti 14,4 fok/kiosztásról beszéltek akkor 25 vágányról szól a fáma .
Küldök egy csúnya rajzot , 2 helyzetről ( 0 és +/- 1 sín ) ) .
A PIC stb program ? , Szembe fordítás b/j 12 max sin lehet .
Direkt szembe tettem (180 fok ) a második esetet !
Kérem lőjetek le ha megzavartam valakit ( smile de mit ? ) !
Üdv

IMG0024A.jpg

Következő: »»   133 / 166
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem