Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nextion érintőképernyős HMI, UART kommunikációval
Témaindító: Lamprologus, idő: Máj 5, 2016
Témakörök:
Lehet "másodállásban" emlékezett a kolléga, hogy melyik bitet kell egyesbe állítani a fordításnál
![]()
Meg kitörölte az "előző verziók megsemmisítése" funkciót is. Eléggé bosszantó, hogy update-kor végignyálazza a Nextion a meghajtót és mindent töröl, amiről azt hiszi, hozzá tartozik. Előző verziót megtartani csak másik diszkre való mentéssel lehet. Egy srác írt törést a Nextion IDE-hez és megkérdezte, ugyan feltöltheti-e a weboldalra... persze abszolút NEM volt a válasz. A francba, pedig jól jött volna
![]() A password hibán kívül valaki talált más javítást?
Nekem nem gond az előző verzió törlése. Munkahelyemen nem tudok telepíteni, ezért az otthoni gépről a telepített Nextion mappát Pendrive -ra húztam és simán működik. A legutolsó verziót megőrzöm ha kell. Ezt te is megteheted update előtt.
Ha jobb az új verzió,nincs is gond, de láttunk már karón varjút. Én mentem másik diszkre, ott nem találja meg. Most kaptam levelet, hogy "feltöltés editor nélkül" úgy néz ki megvalósul (-t) tehát elméletileg nem kell kiadni a HMI file-t egy távoli upgrade-hez pl. , csak egy exe meg a TFT file. Gondolom...
Beleolvastam a doksikba illetve a hozzászólásokba, így valós HW nélkül. (HW úton van) Néhány kérdés: Hogyan tudom azt venni illetve detektálni a "logikai vezérlőmmel, itt PIC", hogy megnyomtam egy billentyűt, vagy egy gombot a kijelzőn? Továbbá a számmező adatát hogyan tudom változtatni? Ha a logikai vezérlőm egy fűtést vezérelne, a kimentet "ő" kapcsolja a hőmérsékletet "ő" méri, a kapcsolási küszöböt és hyszterézist a kijelzőn akarom beállítani érintő felületen, nem mellé rakott nyomógombokkal? Hogyan érkezik meg az új adat a logikai vezérlőbe? Magától, vagy folyton kérdezgetem? Az tiszta, hogy soros porton "parancsolhatok" a HMI-nek a lista alapján. Vagy mint egy általános szolgát, távadót folyton kérdezgetek? Müanyag fröccsöntött előlapban gondolkodott már valaki, mert én erősen rugózok rajta, ha tudom a szándékaim szerint használni a HMI-t?
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2016
Itt: Bővebben: Link. Ebben benne van a HMI forráskódja is. A kontrollerben RX Interrupt van használva vételhez.
Javaslom a Nextion Editor letöltését.
HW nélkül is szépen lehet szimulálni a kommunikációt. Egy gomb megnyomásának tényét ki tudja küldeni a HMI a soros porton, ha ez beállításra kerül (egy pipa az egész). Ilyenkor a HMI elküldi az adott gomb azonosítóját, illetve azt hogy megnyomtuk vagy éppen elengedtük-e, beállítástól függően. Nem csak a gombnyomást tudjuk elküldeni, hanem pl egy változó értékét is. Lekérdezgetni nincs sok értelme, mivel a HMI-n történő minden változtatáshoz tartozó adatot azonnal elküldhetünk a vezérlőnek. Vegyük a páldádat, van két gombod a HMI felületén + és - , ezek segítségével akarod egy változó értékét növelni illetve csökkenteni és a változó értékét kiíratni. Ezt kétféle képpen teheted meg. 1. A változó értékét a vezérlőben tárolod, a HMI elküldi a + és - megnyomását, amely információ alapján a vezérlő növeli vagy csökkenti a változó értékét, majd kiküldi a HMI-nek ami kiírja azt. 2. A gombnyomásokra a HMI-ben lévő változó értékét módosítod, majd ezt a módosított értéket küldöd a mikrovezérlőnek. Én a második variációt használom. Tölts le mintaprogramokat és bátran kísérletezz vele a szimulátorban, sokkal egyszerűbb a programozása mint az elsőre kinéz.
Köszi a válaszokat. Gondolni való, hogy valahogy így kell ennie, mivel "használni" is kellene valahogyan... Az editort már régen letöltöttem, a kijelzőre még várnom kell 5-10 napot. A pár oldallal ezelőtt jelzett módon akarom használni majd, ehhez gyűjtök előre információkat. Ezeket köszönöm. Hasonló kérdés, nem pont Nextion. Adott egy "Univerzális HMI" mondjuk PLC-khez ajánlott, szintén hasonló méret, hasonló ár érték kondició. ($50-...) Nyilván tokozott, előlapba szerelhető Ip65, ingyenes SW stb. A tokozottság ténye miatt felmerül a kérdés, hogyan lehetne munkára fogni mondjuk egy PIC mellé az aktuális téma szerint? Megismerhető-e a szükséges adat protokoll? Vagy van-e itt valaki aki használt már ilyen összeállítást. Az emített HMI-k PLC típusra beállíthatóak, a mögötte lévő protokollt honnét tudható meg, az adatlap nem tér ki rá ilyen részletesen?
Logikai analizátorral kb. minden kideríthető.
Köszi. Egyik irányba nincs is gond számomra. Ha egy felprogramozott HMI-t összekötök egy L.A. -ral.
mondjuk nyomkodom az érintő felületet. aztán nézem milyen adatok "jönnének felém", ha hajlandó kommunikálni a levegővel is. A macerásabb a másik irány. Erre egy tényleges kapcsolatot kell felépíteni egy kiválasztott PLC-vel. ezt a kapcsolatot kell lekoppintanom. A cél érdekében nyilván megérheti, vagy éppen akad mindig kéznél egy-egy használt PLC. Jelenleg az Access port progit használom hasonló célra, bevetem majd ha lesz alkalmas eszközöm. Kérdés: 18-27$ többlet, vagy egy fröccsöntő forma (szerszám), mert pont ilyen dobozt biztosan nem kapok. Ezres tétel esetén van egál, szerintem. A kiszemelt HMI-ben ARM9 400 proci van. Itt jön elő a gyári PLC létjogosultséga, de mire a szükséges IO (beleértve analóg be-ki stb) kiépítem, elég szép kis összeg kerekedik ki. Hobbi "félhobbi", baráti, kisipari célokra, marad a jelenlegi téma, vagy a második változata. Aztán az építés öröme sem elhanyagolható... A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2016
Véletlenül van valakinek 7"-os kijelzője, amitől megválna?
Másik, a Nextion versenyt hirdetett, lehet hajtani egy 5" kijelzőért meg 24 egyéb ajándékért.
Azt valaki tudja, hogy a 0.41-es verziójú szerkesztőben mi lett javítva?
Amit én eddig észrevettem:
- programsorok szerkesztő abalakban feldobja a változók nevét, tulajdonságát. Így könyebb lett a kódolás - programsorok szerkesztő abalak szerkesztés közben hibát generált (legalábbis nekem), ez most nincs - képek frissítése esetén nem ugrik az utolsó képre, hanem az aktív képen marad a fókusz; képek fel-le mozgatása is javult - megjegyzi, hogy a külödnböző ablakok helyét, méretét (lehet, hogy ez a 0.40-ben is működött, ott nem próbáltam, a 0.39-ben nem működött) - gyorsult a fordítás
Köszi! Csak azért kérdezgetem, mert ha valami bakit csináltam, akkor biztos én voltam-e a hunyó vagy egy apró kis hibába tenyereltem bele szokás szerint. Arról van tapasztalat, hogy ha az Itead-tól DHL-el vagy más futárral veszek kijelzőt, az kb. mennyi idő alatt ér ide? (már hogy január vége lenne egy bonyolult munka határideje, de ilyenkor iszonyat lassú a "free-shipping a'la ebay", lehet addig ide sem ér) Még egy apró kérdés: ha a pupák felhasználó nyomja a touch-ot és jön egy képernyőváltás, akkor az esetleg pont odaeső gomb benyomást érzékel-e azonnal? (remélem már jövő héten visszakapom a 2 hónapja 2 hétre kölcsönkért kijelzőmet, sajnos addig csak kérdezgetni tudok tőletek)
Szia!
Jofogason arul egy srac. En 1 nap alatt hozzajutottam amiko gyorsan kellett. Raadasul az ara sem irrealis. Udv.
A szimulátor szerintem nagyon jó. Azon meg lehet csinálni a kijelző fejlesztés 95%-t és csak a többihez kell a kijelző (nekem csak az eeprom-os dolgokhoz és a háttérvilágítás kezelés teszteléséhez kellett a fizikai kijelző). Meg kényelmesebb is, mert az SD kártyán keresztüli másolással elég körülményes a kijezőre tölteni a módosított programot. A szimulátort uC-hez is lehet illeszteni, így ehhez a részhez sem kell a kijelző.
A képváltásnál az új képen nem érzékeli azonnal a gomb nyomását, újra meg kell érinteni az adott terültet. Én az aliexpress-ről rendeltem, így megúsztam az áfát, mert az eladó észtországon keresztül küldte. ![]()
Igen, nagyon jó a szimulátor, de pont ennél a rátenyerelésnél+váltásnál nem voltam biztos benne, hogy a PC-n ugyan úgy kezeli, mint életben. A programot csak SD-kártyán viszed be? Eddig bennem fel sem merült, soroson szoktam volt csak. Az Ali-s ötletet köszönöm, megtúrom a választékot.
Idézet: „A szimulátort uC-hez is lehet illeszteni, ...” Ezt hogy értsem?
Simán soros porton lehet csatlakoztatni. uC részről nincs semmi különbség. Úgy kezeli mint a fizikai kijelző lenne csalakoztatva.
A projekt amin most dolgozom a kiejlzőn 10MB. Az 115kBaud-al kb. 1000sec, ami 16perc. Azért SD-vel ez másolással, stb. együtt kb. 1 perc.
Jahhh kérem, akkor már értem
![]() Most rendeltem végül is 7"-os kijelzőt (én marharépa, persze véletlenül a butábbat...), már most tartok attól, hogy a 16MB memória kevés lesz. Ha nem hadititok, akkor a 10MB-ba kb mi fér bele? Gondolom iszonyat sok bitmap-et használsz.
10oldal, 160 különböző méretű kép, amiből 10db 800x600-as.
Köszönöm a felvilágosítást. Hányféle karaktert használsz kb. ?
Kétfajta karakter, de 10 különböző méret és típus (sima és bold).
Sziasztok!
Meg lehet oldani egy olyan gomb létrehozását, ami az előző page-re léptet vissza? Ha több helyről is elérhető az adott lap, sajnos nem jó a page PageID megoldás. ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
Ha változóban tárolod az előző lapot szerintem simán megoldható.
Egyelőre eléggé kezdetleges tudással rendelkezem HMI-k terén
![]() Létrehoztam egy változót (va0) minden oldalon, a scope paramétert global-ra állítottam mindegyiken. Minden lapnál a Postinitialize Event részben va0.val="PageID" (Pl.: va0.val=2). A Back gomb Release Eventje pedig page va0.val. Sajnos nem működik, látszólag nem kerül bele a változóba az oldal azonosítója, vagy pedig nem lesz globális a változó. Nekem az lenne a logikus, hogy ha beállítom global scope-ra, akkor nem kell újra létrehozni minden lapon, de ez nélkül mégsem látszik a változó, csak ott ahol létrehoztam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |