Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió tuner hiba
 
Témaindító: nehezgep, idő: Aug 22, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 18
(#) fecameca válasza szilva hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Idézet:
„fülre nem nagyon szokott menni”
Akkor én kivétel vagyok, a sok év tapasztalat, és a zenei hallás. miatt. Miután az összes többi kör maximumra lett hangolva, ezt egy gyenge térerejű adón zaj, és torzítás minimumra állítom. Kezdők hibája, hogy ezt is, akár a többit maximumra akarják hangolni, nem csoda, hogy rossz lesz. Amúgy igazad van, az UL86 a demodulátor.
(#) szilva válasza fecameca hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Az a baj, hogy ez nem egy szintézeres tuner, ahol (ha jó a szintézer) pontosan adófrekire tudsz állni. Ha itt fülre állítasz demodulátort, akkor lehet, hogy nem 10.7-re, hanem 10.75-re vagy 10.65-re sikerül behangolni. Akkor már szépen vágnak a kerámiaszűrők valamelyik oldalon, akkor lesz majd olyan aszimmetria, hogy az egyik irányba több elhangolást elvisel, mint a másikba. És ez nem a halláson múlik.
Egy 10.7MHz-es oszcillátort összedobni nem olyan nagy ördöngősség, főleg, hogy 10.7MHz-es kvarcot is lehet kapni, így még frekimérő nélkül is elég pontosat lehet építeni. Én magamnak egy olyat raktam össze (egy gyári 10.7MHz-es KF trafó köré), amit +/- 75kHz-cel el is tudok hangolni, így a demodulátor szimmetriáját is le tudom vele ellenőrizni.

Mellesleg ha a demodulátort egyszer beállítod műszerrel, normálisan (itt nem is sok lehetőség van, egyedül az UL86-ot kell hangolni), akkor utána már tudsz AFC-t használni, és valóban elég egy sima feszültségmérő a többi rezgőkör beállításához jelmaximumra. "Szignálgenerátor"-ként a ráidóállomásokat lehet ilyenkor használni.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Hidd el, tudom, miről beszélek, "mániám" az FM tunerekkel barkácsolás.
(#) steelbird válasza fecameca hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Én is így hangoltam be mindig az FM modulokat, minden gond nélkül behangolhatók ezzel a módszerrel.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
(#) fupe71 hozzászólása Szept 23, 2016 /
 
Köszönöm a rajzot és a tanácsokat. Nekem is meggyőződésem, hogy a kijelző egység hibátlan. Sajnos nem tudom hogy technikailag hogy oldjam meg UL86 hangolását. Ez egy fémdobozba zárt tekercs az UR87-es ellenállás és az UC 58-as kondenzátor. A tekercs vasmagja le van viasszal zárva. Beépítve hozzá se férek. Van szignálom, és frekimérőm tehát a 10,7Mhz-et pontosan be tudom állítani. De hova kapcsoljam. Ballun trafón 240ohmos antenna bemenetre 1kHz-el FM modulált 10,7Mhz-es jelet adtam, de a hangszóróba csak egy furcsa lüktető hangot hallottam a 10,7Mhz-nél. A mA3089PC IC-nem ismerem, csak számottevő csöves ismereteim vannak. Mi lehet a mérési összeállítás, és a technikai megoldás a hangoláshoz.
(#) laczika hozzászólása Dec 4, 2016 1 /
 
Hello mindenkinek. Került hozzám egy Toshiba st-530 tuner. A kijelző számol, de FM-en folyamatosan csak a sistergéses alapzaj van. A térerő jelző se mutat semmit. Az elektrotanyán van rajz, ami korrektnak tűnik de nem egyszerű mert kb 3x annyi alkatrész van bent mint egy mostani rádióban. A TC9123P ic mellett levő "6400" kvarc helyére betettem egy "4000" jelőlésű kvarcot, de semmi nem változott. Hogyan érdemes tovább menni?
(#) pucuka válasza laczika hozzászólására (») Dec 4, 2016 / 1
 
Mit vártál a kvarc cserétől, ráadásul eltérő frekvenciájúra?
A kvarc a PLL referencia frekvenciáját adja. Ha ezt elállítod, az egész PLL frekvenciáját elállítod, mert a vételi frekvenciát a programozható osztók állítják be, amit szintén változtatnod kellene.
A kvarcon kívül még 1001 hibája lehet.
A többi hullámsávon rendben működik?
(#) laczika válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Szia! Kösz hogy írtál. Egyik sávon sem ment. Vissza is tettem az eredeti kvarcot. Az fm tunerkocka varicapjait lekötöttem, és külső táppal hangolva megszólalt a gép. Nem nagyon értek a lelkivilágukhoz, de közben a service manual segítségével sikerült megállapítani hogy a digit rész egyik tápfesze hiányzik. A tesztpontot visszakövetve a tápban találtam egy elégett ellenállást, aminek a cseréje után megjavult a gép. Tetszik a hangja, a mélytartomány is jó, és a stereoja is tetszik. Nem nagyon jöttem volna rá a manual nélkül, mert az égés felülete az ellenállás és a panel közé esett, felülről nézve teljesen egészségesnek látszott. A sikerre való tekintettel viszont elővettem egy döglött Universum tunert, amiben a klasszikus LA1266 és LA3401 ic- k dolgoznak. Konkrét rajz nincsen. A kijelző itt is számol, de nem hangol egyik sávon sem. Hangolófesz sincs. A varicapok leválasztása után, külső táppal hangolva megszólal az is. A 2 IC-t már cseréltem, másik működő tunerekben ki is próbáltam, azok biztosan jók. A LA1266 7-es lábán a tápfesz is megvan. De továbbra sem hangol. Évek óta kínlódok vele, de nem jutok vele előrébb, tudnál erre is mondani valamit?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) pucuka válasza laczika hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
A PLL -ekben van egy programozható osztó, amivel a vételi frekit állítod. Ezt egy speciális mikrovezérlő szokta izgatni, ami egyben kezeli a rotary enkódert, és működteti a kijelzőt.
A javításhoz szkóp, frekvencia mérő elengedhetetlen kellék.
Előkaparnám az IC-k adatlapjait, és módszeresen átnézném. Kap-e a VCO hibajelet, hangolófeszt, az osztó működik-e, kap-e vezérlést, stb.
(#) HA5AWS válasza laczika hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Szia!
Ahogy az adatlapokat elnézem az egyik IC a KF demodulátor a másik a sztereo dekóder. Próbáld a szintézer IC-t megkeresni annak adatlapja alapján tovább jutsz.
Üdv: Gábor
(#) laczika válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Csak egy multiméterem meg egy labortápom van és ennyi. A hangolófesz útját már átnéztem, hátha egy szakadt ellenállás vagy egy zárlatos kondi miatt veszik el a feszültség, de semmit nem találtam azon a vonalon. 0,2 meg 0,3 voltokat lehet csak mérni. Kb mindent átmértem amit tudtam, tekercsek nem szakadtak, zárlatos kondit se találtam, a tranzisztorokat is kivettem és úgy mértem meg. Tápfeszeket is ellenőriztem az ic-k lábain ahol tudtam. A 2 ic-n kívül, meg már csak a proci van, és ennyi. Fel van köpve a panel aljára smd formában. Ez hajtja közvetlenül az LCD-t, a nyomógombok is ide futnak be, és az infravevő is ide csatlakozik. Annak idején is oda jutottam hogy a proci ment tönkre. A cserét még megoldanám, de kb esélytelen pótolni, teljesen egyedi. Úgy rémlik valami Sanyo gyártmány. Ennek még rákeresek az adatlapjára, aztán átnézem még egyszer, de tényleg elfogytak már a lehetőségek.
(#) pucuka válasza laczika hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Idézet:
„A 2 ic-n kívül, meg már csak a proci van”

Hát, épp ez az. Ennek a működését kéne ellenőrizni, ez vezérli (vagy nem) a programozható osztókat.
(#) Zole hozzászólása Dec 13, 2016 /
 
Sziasztok! Van egy Telefunken HR 3000 hifi rádió erösitö. Igaz 1978 évi gyártású, de eddig semmi baja nem volt. Felkapcsoláskor szól a rádió Fm sávon, de pár perc után elhalgat. A térerö és a stereo nem változik, ha átkapcsolok rövid vagy hosszú hullámra akkor ottan szól, de vissza kapcsolva URH ra nem szól. Késöbb bekapcsolva szól az Fm de pár percig. Pc rákötve tökéletesen erösit. Mi lehet a baja talán kontakt hiba vagy Ic? Ja és analóg hangolású skála mutatós.
(#) laczika válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Tisztában vagyok vele hogy a proci is bejátszik, de azért fogalmaztam így mert azzal már nem lehet mit kezdeni csak cserélni. A proci egyébként NEC D1713AG 619. Más rádiókba is van hasonló, de az utolsó 3 számjegy az alváltozatokat jelöli. Tápfesz van, a kvarca pedig biztosan jó, mert anélkül a számok sem jelennek meg. A panelen pedig nincs se repedés se oxidáció. Egyébként egy Universum vtcf-cd 4394 torony tunerja ez, még konkrét típus sincs feltüntetve se az előlapon se a hátlapon. Pontot tettem ennek a végére, nem játszok vele többet. Viszont van egy utolsó csontvázam, egy AKAI AA-M3 receiverem. A rádióadók a kijelző szerint jó helyen vannak, kézileg hangolva monóban jól szól, de nem vált át sztereóra. Automatikus kereséssel semmit nem talál, pedig a helyi adón biztos meg kellene állnia. Térerőjelző műszer nincsen, de a kijelzőn van "mono", "stereo" "tuned" indikátor. Bármit csinálok folyamatosan csak a mono világít. A dekóder ic lábain a feszültségek a service manualnak megfelelnek. Nyilván a stereo indikátor kigyulladásának a feltétele előbb a tuned inidkátor kigyulladása. Arra gondolok hogy az idők során valami elállítódhatott benne. Mit érdemes megnézni?
(#) laczika válasza laczika hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Ma megoldódott, a KF tekercsen kellett kb negyed fordulatot tekerni, tényleg csak egy picit. Megjött a tuned és a stereo is, és automatán is megtalálja az állomásokat.
(#) Aida395 hozzászólása Jan 4, 2017 /
 
Sziasztok. Volna nekem egy régi receiverem, ami nem hozza a stereo hatást, nem világít a stereo lámpa sem, nincs kiégve az izzó, illetve torzan is szól rádió módban. Így jutottam hozzá. Nem találom a hibát, műszerezettség nélkül ez nem is fog menni. Tranyókat, diódákat átnéztem, elkókat cseréltem, de ugyanaz. Tekercset hangolmi nem tudok, tekergetni nem látom értelmét, csak hozzáêrtőnek. Tudna valaki pest megyében vagy Budapesten szerelőt aki megnézné, persze nem ingyen?
Egy marantz 2230 ról volna szó, kapcs. rajzom van digitálisan.

IMG_2617.JPG
    
(#) mis-x hozzászólása Jún 26, 2018 /
 
Egy kis segítséget kérnék.Van egy onkyo T-4930-as rádió tunerem.Az a baja hogy nem tartja meg a programokat.Ha netalán valaki tudja hogy melyik alkatrészt kell cserélni az ossza meg velem.Előre is köszönöm a segítséget.
(#) CHZ válasza mis-x hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Keress benne nagyobb kapacitású 5,5V-os kondit (0,22-0,47F).
(#) laczika hozzászólása Júl 4, 2018 /
 
Sziasztok! Van egy Orion ST240 tunerem, korábban már beépítésre került a tca530 helyettesítő öcsipanel. A gondom most az hogy időnként a szenzoros rész magától benémít fixre úgy ahogy váltáskor szokta pár másodpercre. Hiába nyomkodom meg ilyenkor, a ledek visszajelzik ugyan a váltást, de a némítás beragad. Ilyenkor kénytelen vagyok visszakapcsolni kézi üzemmódra és úgy hallgatom tovább. Aztán másnap működik újra. Tudja valaki hogyan valósul meg a némítás?
(#) HA5AWS válasza laczika hozzászólására (») Júl 6, 2018 /
 
Szia!
A tunernek nagyon összetett zajzárrendszere van. Több mindent figyel. A leggyakoribb gond a szenzor egység elpiszkolódása. Az érintő felületek közét érdemes kimosni valamilyen alkohollal és alaposan szárazra törölni. Az egész modul kivehető a készülékből érdemes kivenni és alaposan kitisztítani. M ohmos értékekkel érzékel, néha nagyobb páratartalomnál is képes volt csatornát váltani. TV-knél hasonló gondok voltak. A modul 9-es lába némítja a tunert ott lehet mérni. A zajzár emellett érzékeli a +-50 kHz elhangolódást valamint a térerőt és a nagy zajú vétel esetén is némít. Ez utóbbit egy felül áteresztő szűrő és detektorból nyeri. Erősített antennáknál lehet ilyen jel. Érdemes a kapcsolást tanulmányozni, nagyon profi kialakítású. Bővebben: Link
Üdv: Gábor
(#) laczika válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 6, 2018 /
 
Az érintős rész steril tiszta, nem azzal volt a gond. Tanulmányoztam a rajzot én is közben, és a modul minden lába meg van nevezve kivéve a 9-est. Eleinte fel se tűnt de tényleg az csinálja a némítást. Az előtte levő tranzisztor adta meg magát, piszkálásra hol elhallgatott hol pedig szólt rendesen. A forrasztás jó volt de a tranzisztor belül kontakthibássá vált. Nem találkoztam még ilyennel. Tettem a helyére egy másik BC-t és a hiba megszűnt.
(#) HA5AWS válasza laczika hozzászólására (») Júl 7, 2018 /
 
Szia!
Örülök, hogy megoldódott a probléma. Nagyon jó készülék, érdemes megmenteni!
Üdv: Gábor
(#) laczika válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 7, 2018 /
 
Megoldódott egy probléma viszont előjött egy másik, illetve lehet hogy folyamatosan jelen volt. Ha már szét volt szedve a gép méregettem feszültségeket. A tuner 21-es lábán CCIR üzemben nincs meg a -10V, csak -6V ami folyamatosan ingadozik pár század voltot. A tuner 4-es lábán a -10V stabilan rendelkezésre áll. 10 éve nálam van a gép, volt elhangolódás is de nekem a TCA530 kiváltása megoldotta a problémát. A műszerek is folyamatosan mozogtak/mozognak egy picit bekapcsolt AFC-vel. Az AFC mindig a helyén tartja az adókat, de ezekszerint akkor ez így mégse jó.
(#) HA5AWS válasza laczika hozzászólására (») Júl 8, 2018 /
 
Szia!
A negatív feszültség a kapcsoló diódák lezárását szolgálja. Lényegében pár volt negatív feszültségtől már jó ennek értéke nem kritikus. A frekvencia ingadozás inkább máshol keresendő. A TCA530 egy fűtött referenciával rendelkező nagyon pontos táp IC. A kiváltó áramkör kapcsolását nem ismerem de gyanítom, hogy közel sem ilyen pontos.
Üdv: Gábor
(#) laczika válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
A -10V-nak majdnem a fele hiányzott, ez szerintem jelentős eltérés. Így is átkapcsolódott ez igaz, de a problémát az alacsonyabb feszültség ingadozása is okozta. Van egy FM transmitteres nokiám amin ha szünetel a zene akkor csend van és pittyegés. Ebben az állapotban meg monoban már jól hallható volt egy recsegésszerű zaj ami szinkronban volt a feszültség változásával, illetve a hangolásjelző műszer mozgásával. Elkezdtem leszakaszolni a részeket, és az egyik trimmer terhelgetett be, amit ki is cseréltem. A vétel most már tényleg stabil és a műszer kilengése is megszűnt. A TCA530 kiváltása szerintem abszolút korrekt munka, érdemes megcsinálni ha felmerül a gyanú hogy rossz. Bárcsak a VT tunerekre is lenne valami hasonlóan korrekt megoldás.
(#) Csupasz válasza laczika hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
A TCA530 kiváltására alkalmas kapcsolást fel tudnád tenni? Kb. 2 éve én is készítettem egyet, az Grundig receiverben működik.
(#) HA5AWS válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Szia!
Az Elektrotanyán találtam némi magyarázattal:
Üdv: Gábor
(#) Csupasz válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Ez sajnos nem működött nekem sem, ezért készítettem egy másikat.
Sajna, a régi gépemen van, ha megtalálom, felteszem. Egy Grundig R35 receiver működik vele.Két éve hibátlan.
(#) HA5AWS válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Szia!
Gondolom az utána lévő módosításokat is elolvastad. Aki beépítette annál tökéletesen működik.
Üdv: Gábor
(#) laczika válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
Szia! Az elektrotanyás rajzot építettem meg, amit HA5AWS is feltett. A tuner panelján én is kicseréltem az R801 R802 ellenállásokat 1Mohm-ra. A 10 és 11-es lábakat fel kellett cserélnem egymással. Az R7 R8 ellenállások helyére pedig 1kohmot kellett tennem, mert bekapcsolt AFC-vel a hangolásjelző mutató lengett mint egy óra ingája. Ezután már csak a hangolófeszt kellett a skálához igazítani, ezt a tuner nagy panelján levő piros tekerentyűs helipottal állítottam be.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2018
Következő: »»   12 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem