Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nightvision/éjjellátó készítése házilag
Lapozás: OK   9 / 11
(#) HA3GX hozzászólása Dec 11, 2014 / 1
 
Vettem egy digitális kamerát, aminek kivettem az IR szűrőjét. Amilyen volt, majd lett... ég és föld.
Most építek egy infravetőt, csak annyi IR led közül nehéz választani.Ár/érték arányban tudtok ajánlani? 50 méterig szeretnék elvilágítani, kb 300*300mm-es területen.
(#) Saggitarius válasza HA3GX hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
300mm az 50 meteren? Nem lesz konnyu megvalositani kb 0.3 fokos sugarzasi szoget. Ekkora tavolsagra mindenkepp fog kelleni kiados optikai(!) teljesitmeny. Szerintem Osram SFH 4550 megfelelo lenne a szamodra, persze tobb darab egyutt.

(Velemenyem szerint jobban jartal volna egy biztonsagi kameraval ami eleve IR erzekeny)

Majd elfelejtettem, probaljal szerezni X-nite filtert a kameradra ami kiszuri a lathato fenyeket es csak az IR tartomanyt engedi at.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
(#) CTAC hozzászólása Jan 22, 2015 /
 
Üdv!Tanácsot szeretnék kérni az alábbi probléma megoldásához.Egy régi PNV-57A típusú éjjellátó készülékem van, és az lenne a gond, hogy a tápegység, és maga az éjjellátó közti kábel túl rövid, meg kellene hosszabbítani.A tápegységből sikerült kivarázsolni a kábelt, elég furcsa csatlakozása van, valami féle pálcás megoldás...Az éjjellátóból pedig egyáltalán nem tudom hogy kell kiszedni.



Ezért: Arra gondoltam, hogy kábel középen elvág, és egy hosszabb darab beilleszt, összeforraszt, leszigetel, kész...Azonban ez valami árnyékolt kábel lehet ha jól sejtem.Nem tudom, hogy belevágjak-e, és ha igen, akkor kapható-e olyan kábel, amivel meg tudom toldani.Esetleg bárkinek véleménye, vagy más ötlete a problémakörről, és a megoldásról?Előre is köszönöm a segítséget!
(#) CTAC hozzászólása Jún 16, 2015 /
 
Sziasztok!Egy PNV 57-es éjjellátóval rendelkezem, és szeretném megtoldani a tápegység, és az optika közti kábelt.Ketté is vágtam már, hogy megnézzem miről is van szó.A kábel egyetlenegy sodrott vezetőérből, a rajta lévő kitöltőanyag-szigetelőanyagból, az arra tekert árnyékolásból, és a külső szigetelésből áll.Szóval ránézésre olyan, mint egy koax kábel.

A kérdésem tehát az lenne, hogy probáljam meg a toldást koax kábellel, vagy van valami más kábel, ami jobb volna?
(#) Dzsigit válasza CTAC hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Nem nagy itt a tolongás, de a válaszom az, hogy az a legjobb az, amit erre a célra gyártottak. A csehszlovák hadsereg úgy használta a PNV 57 modifikációját (PN-2-nek keresztelték), hogy középen volt a nagyfesz egység, és külön kábelen csatlakozott a gkvezető, és a kocsiparancsnok optikája. Nagyon brutális hangja van a nagyfesz tápnak, úgyhogy meglehetős biztonsággal lehet a kábelüket erre a célra használni. Ha megmondod hogyan kell ide videót feltölteni, megmutatom hogyan kell a PNV-ből kiszedni a kábelt, és milyen szerszámot kell hozzá csinálni. Ha ezzel megvagy adok kábelt, de a csatlakozást neked kell megcsinálni.
(#) Colt13 hozzászólása Máj 2, 2016 /
 
A PNV 57-es éjjellátóról nem lehet szimplán kiiktatni azt a nagyfesz tápot (esetleg helyettesíteni valami korszerűbbel)?
(#) Dzsigit válasza Colt13 hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
Ha megmondod mit jelent a "szimplán kiiktatni", minden kérdésre válaszolok. Legalább az legyen egyértelmű, hogy mechanikus, vagy elektromos kiiktatásról van szó. A PNV 57-tel sok mindent lehet csinálni, de a nagyfeszültséget kiiktatni, ...hát azt nem tűri. (illetve tűri, de akkor nem lát)
(#) Dzsigit válasza bmajor hozzászólására (») Máj 25, 2016 /
 
Igen, már közel húsz éve.

P1010273.JPG
    
(#) Dzsigit hozzászólása Máj 25, 2016 /
 
A másik oldalról.

P1010275.JPG
    
(#) Colt13 hozzászólása Máj 30, 2016 /
 
Igazából úgy gondoltam, hogy az egész rendszerből kivenni, hogy ne kelljen magammal vinni. Esetleg valami alternatív megoldással kisebb és könnyebb darabra cserélni.
(#) Dzsigit válasza Colt13 hozzászólására (») Jún 2, 2016 /
 
Azt lehet. Mutatok egy példát a PN-re, és a PNV-re. Fényszóró természetesen kell. A bemutatott fényszóró inkább a hobbiöntés miatt készült, számtalan megoldás van, IR LED, infralézer, de ez huszonéve készült, akkor még a izzólápa+szűrőüveg volt a legkönnyebben járható út. Egyszerűsége és üzembiztonsága ma sem lebecsülendő. Mindenképpen infra fényforrás kell, az eredetiek a közeli infra (800-1200 nanométer) hullámhosszon működnek. A hadseregek nem hosszú ideig favorizálták a fényszóró miatt. A felkapcsolt fényszóró felhívás, vagy útmutató volt, hogy: Ide lőj! (aztán oda lőttek).A vaddisznó meg a nyúl a zöldségeskertben (remélhetőleg) nem lő vissza. A könnye elérhető látótávolság 35Wattos fényszóróval 100-120 méter, a harckocsi kőzepes fényvetőjével 300-600 m is lehet.
(#) Dzsigit válasza Colt13 hozzászólására (») Jún 2, 2016 /
 
A kép az előbb lemaradt.

IR2.JPG
    
(#) Spykee hozzászólása Nov 26, 2016 /
 
Sziasztok.

PNV 57 éjjellátó nagyfesz trafóját lehet helyettesíteni valami kompaktabb megoldással? nagy, nehéz, hangos, meg még egészségtelen is...
Nem találtam róla infót eddig, hogyan lehetne megoldani.
Köszönöm szépen a segítséget.
Spyke
(#) Dzsigit válasza Spykee hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Nézz feljebb! Valamelyik megoldás "megoldás" lehet.Üdv. Dzsigit
(#) Spykee válasza Dzsigit hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Szia Dzsigit.

Igen, néztem a képeket. Egész pofásnak tűnnek a nyáklapos dobozok.
Viszont így "messziről" nem derül ki sokkal több belőlük
Küldtem neked privát üzenetet még multkor. Ha időd engedi, megköszönném a segítséged.
Spyke
(#) szsrobert válasza beezee hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Letezik olyan hokamera amelyik uvegen keresztul is lat es olyan is amelyik nem.
(#) Inhouse hozzászólása Dec 8, 2016 /
 
Örököltem egy gagyi menetrögzítőt, arra nem, de nem túl nagy távolságra éjjellátónak még jó lehet. Rá merik írni, hogy 720p, ja.
(#) Dzsigit válasza Spykee hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Elsőként itt van az eredeti PNV57 kapcsolási rajza. A mai napom foglalt, de egy-két napon belül keresek néhány "barátságosabbnak" tűnő rajzot. Az alkatrészek ott sem lesznek egyszerűen helyettesíthetőek. A nagyfeszültség okoz néha meglepetést (elsőre!)
(#) Dzsigit válasza Spykee hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
Itt egy emberközelibb kapcsolási rajz. Ha gondolod, hogy megpróbálod, az alkatrészjegyzéket és néhány mért feszültségadatot privátban elküldöm. Az R5 ellenállást komolyan venni (utánépítők figyelmébe) nem sajtóhiba: 15 GOhm Gigaohm! Az NSzP-2-nél csak 5,1GOhm, de ott erős emberek a felhasználók.

PN-1krajz.jpg
    
(#) Spykee hozzászólása Dec 18, 2016 /
 
Ha jól gondolom, akkor egy inverter feszültségét generálják tovább a kondik, meg a diódák.
Az alaktrész lista, és az értékek mindenképpen érdekelnének, ha nem hadititok
Az 57-e és 57 közötti különbség az elektronika teljesítményében is van?
(az 57-hez 13,5kv-ot olvastam itt-ott)
Vagy azok nagyjából megegyeznek, csak a csöveknek a képességei komolyabbak az E-nél?
(#) Dzsigit válasza Spykee hozzászólására (») Dec 19, 2016 / 1
 
A PNV 57 alapesetben infra tartományban üzemel, de mindenképpen megvilágítást igényel. a PNV 57E maradékfény erősítésű, régi elnevezés szerint félaktív rendszerű. Ez azt jelenti, hogy megvilágítást igényel, de ezt nem a készülék adja, hanem a környezet megvilágítása, maradék fénye. Passzívnak is nevezik, de ez csak a felhasználó szempontjából nevezhető így (nem kell gondoskodnia a megvilágításról), optikailag a passzív rendszer a céltárgy áltat kibocsátott sugárzást érzékei. Természetesen ha a környezet fénye nulla, ezt akárhányszorosára erősítve is nullát kapunk, azaz teljes sötétben csak aktív üzemben dolgozhatunk. (barlang, pince stb.) A hőkamera minden dolgot megold, de most az általános éjjellátókról van szó.
A PNV 57 és a PNV 57.E felépítésében megegyezik, mindkettő 19 kVolt feszültséget igényel. Más típusoknál előfordul egyéb is, 16kVolttól 40 kVolt körüli értékek.
Hogy hogyan állítjuk elő, a készüléket hidegen hagyja, áramigény nagyon kicsi. Van olyan képcső, amelyik már akkor működik, ha csak közelítem hozzá a nagyfesz. kábelt, természetesen nem puszta kézzel!
A goromba kivitel nem az oroszok trehánysága, ellenkezőleg: húsz kilovolt olyan, mint a székelynek a medve. NEM JÁTÉK! Ekkora feszültség mellett az áram könnyen talál magának utat. Ezt bírnia kell mínusz ötven fokban, esőben, hóban, rázás, ütés nem fogja!
Az igényelt teljesítmény valóban kicsi. Számold ki: 15 GigaOhm 15kV-ra kapcsolva mennyi áramot idéz elő. Ez a rövidzárási áram, az üzemi áram emellett elenyésző! Na ettől még nagyot rúg!
Én megpróbáltam gázgyújtóval (piezo !!!). Működik.
Megpróbálok egy-két komplett készülékről képet feltenni.
(#) Inhouse válasza Dzsigit hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
Szolgáltál Dzsigiten?
(#) Dzsigit válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
Találat, egyszerre kettőn is! Ismerős?

P15cnc.jpg
    
(#) Dzsigit válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
Meg P 30-on is kis ideig. Egy hasonló blogon találta valaki ezt a rajzot. furcsa érzés volt több mint ötven év után találkozni az első "alkotmányommal". Hogy jön ide az éjjellátó fórumhoz? A Mecsekre és Medinára tervezett NATO lokátorról azt írta egy új eresztésű újságíró:Ezek éjjel is látnak. Minden szakma ide jut?
(#) Inhouse válasza Dzsigit hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
Én is Dzsigiten, meg Kasztán voltam. A Dzsigit már a végét járta, teherautó kabinban volt, nem raktárban. Egyszer cseréltek rajta antennát külsőre, akkor kicsit jobb lett, akkor sem látott jól. Leszerelt a katona aki tudta szervizelni/állítani, a tiszt aki meg erre volt, az nem. Egyszer a szilveszteri eltáv helyetti féknél elaludtam (látni nem látott semmit, nem sérült a légtér biztonsága, csak szivatásból kapcsoltatták be velünk) és az ernyőre borultam. Nem tudom mennyi ideig voltam így, de meglazultak a fogaim, pár napig rezgett a léc, hogy mi lesz, de lassan visszaállt. Nekem az adócsövek (uborkás üvegek) tetszettek.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2016
(#) Spykee válasza Dzsigit hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
A tudás különbséggel nagyjából képben voltam, hogy az 57-e lát plusz infra fényforrás nélkül is. a sima 57-nek ez még nem megy.
A feszültségigény volt eddig kérdéses számomra, de ezek szerint az megegyezik. Csak az Enél már kicsit pofásítottak a nagyfesz egységen. Meg talán halkabb is egy kicsit, ahogy olvastam.
Ha már szóbajött az infra... melyik az a tartomány, amit még éppen lát a pnv, de szabad szemmel a legkevésbé látható a fényforrás? 800Nm, vagy jobb a 850, vagy 900Nm?
(#) Dzsigit válasza Spykee hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
A 800, 850nm még ciki, ha erős a fény, az oldalsugárzások miatt is belelóg a látható tartományba, főleg a LED-ek esetében, de még a lézer is látható némiképpen. Ha biztosra akarsz menni, 900, vagy afölötti fényforrást használj. Nagy az ellendrukkerek nyomása az izzólámpa szűrő ellen, de az biztos, hogy élőerő (ember, vaddisznó, stb) nem látja. Most vettem egy 808 nm/100-150mW-osnak eladott lézert (45000-vadászboltból, nem kéz alól!), a KA-CSA lámpa plusz szűrő a sima PNV-vel jobban lát. A 940 nm-es lézer az amit láthatatlannak mondanak minden helyen. Az üvegszűrőre 900-1200nm-t mondanak az orosz gépkönyvek.
(#) Szebence válasza Dzsigit hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
Tudsz küldeni linket, vagy mutatni képet arról a lézerről? Egy sima 808nm-es lézer dióda 1W-os kb 5-6000Ft. Egykb 1000Ft-ért megvásárolható házba lehet beleépíteni lencsével, további 1000Ft-ból kijön az elektronika hozzá. Kíváncsi lennék a kialakítására, hogy milyen az, amit vettél.
(#) Dzsigit válasza Szebence hozzászólására (») Dec 20, 2016 /
 
A kép itt van, a mellékelt adatlap szerint 780 nm, a kimenő lézer teljesítmény nem több mint 12mW. A hullámhossz OK. a teljesítményt nem tudom mérni, csak összehasonlítom a látványt, jelen esetben a KA-CSA lámpás fényvetővel. Több helyen is kerestem 808 nm-es lézert, de olyan válaszokat kaptam, hogy nincs, nem is lesz több, valószínű nem is lesz, stb, ezért szaladtam rá az első helye, ahol kapható volt. Igaz ez komplett volt, de minél többe van a tanulópénz, annál maradandóbb az "oktatmány"
(#) weend válasza Dzsigit hozzászólására (») Dec 20, 2016 /
 
Szia!
Arról az optikai személymérlegről (második kép) kaphatnánk egy teljes fotót?
Következő: »»   9 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem