Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „keletipu óra” Ne ezzel nem jót mondtál, mert a Keleti PU órái és hálózata 48 V-os ![]() Most szedheted szét, és nézheted meg a tekercsét. De azt úgyis kell, mert a vezetékeket úgyis be kell kötni. Akkor a további áramköri működési elemzéseket hagyom, meg akkor cuccokat sem keresgélek. Ha megvetted a vezérlőt, és gondjaid vannak a bekötéssel, szóljál. Fontos: Ahogyan kocshab002 is írta, a két oldalt párhuzamosan kell majd kötni, DE vezesd ki szerintem mind a két felét (azaz 2*2 vezetékkel), ha jót akarsz magadnak
Már csak azért is, mert nem biztos, hogy egyformán állnak.
ajjaj...akkor ellenfelek leszünk.. igazából a vezérlőre fáj a fogam...
Megosztozhatunk rajta, nekem saját vezérló lesz..
Sziasztok!
A munkahelyemen én is találtam egy 24V-os lapozós szerkezetet. Hosszú évek óta áll a szekrényben. Eljött az ideje, hogy élet költözzön bele. A vezérlése a szokásos percenként váltott polaritású 1 másodperces impulzus. Egy H-híddal sikerült összehozni, a vezérlés egy 12F508 PIC végzi. Semmi extra funkció nincs rajta. Normál üzem, illetve másodpercenként lép egy nyomógomb megnyomásakor. Az óragenerátornak több lehetőség kínálkozott. Kicsit a retro jegyében született a megvalósítás, így 50 Hz-ről jár a szerkezet. A hálózati frekvencia nagyságrendekkel pontosabb mint amikor az eredeti készült így nincs pontossági probléma. Jelenleg próba üzemben működik. A mechanikát kicsit meg kellett tisztítani, a rugókat a megfelelő helyre tenni és az egész szerkezet kapott egy kis olajozást. Meghálálta. A feszültségen kicsit kellett emelni, mert volt egy két lap ami nehezebben ugrott. Eddig egy hete jár hiba nélkül. Készül a nyák is, de egy kicsit lassabban, idő hiány miatt. Amint letisztult a rajz és nyák felteszem. Üdv: Gábor
Az jo volna. Elosztjuk a költséget ha neked jo úgy. sztiti@hotmail.com az emailom. Szerintem ott megegyezünk mindenben.
Megköszönném a rajzokat stb!
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen hosszúságú az optimális impulzus ami a mellékórát lépteti? A jelenleg működő áramkörnél 1 perc, hosszabb távon ez nem okoz gondot a mellékóránál? Üdv: Csöpi A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2017
Szia!
Nálam 400 msec-re van állítva és stabilan működik. Üdv: Gábor
Az én Uwe Nagel féle meghajtóm is folyamatosan adja a jelet. Sorba van kötve a kimenet és az óra közé kettő darab 35volt 100u elko egymással szemben. Így csak rövid ideig folyik az áram.
"Hivatalosan" 2 másodperc.
Persze kondi meg hasonló huncutságok nélkül...
Ennek a vezérlése milyen lehet?
Mért melegszik a tranzisztor híd 24v-onSziasztok Mesterek!Van egy pragotron órám, és a belinkelt rajzot készíttettetem el, de szeretném 24v ról hajtani az órát de a hídban levő tranzisztorok 12v felett elkezdenek melegedi. Mit cseréljek benne hogy ne legyen meleg és rendben üzemeljen 24 voltról? Köszönöm szépen. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2026
Talán a BC327+BC337 tranzisztorokat kéne komolyabra cserélni.
A HEstore-ban leledző BD139+BD140 megfelelőnek tűnik: https://www.hestore.hu/prod_10045460.html https://www.hestore.hu/prod_10020895.html
Pragotron órát nem így kell vezérelni.
Ezen az irányon sokáig ne próbálkozzál, mert valami megpusztul...
Szia!
Nem ismerem a konkrét problémát, de szerintem csak a léptetéshez használd a 24V-ot, utána ne tartsd rajta a következő lépésig, kapcsold ki a hidat ( ha kell esetleg fékezés, akkor pedig kisebb feszültséget kapcsolj rá a lépés után!)!
Miért? Szerintem ez egy primitív H-híd. A tápok nem vesznek össze, a pólusokat forgatja...
A melegedésen esetleg a pic felé menő 10K ellenállások kisebbre 0,5-1K ra cserélése segíthet. De nekem sem vált még be ez a fajta H-híd. Valami tisztességesebben kidolgozottal próbálkoznék pl. És ami még nagyon fontos, a tranzisztorokkal párhuzamos fordított diódák. ( én egy sima graetz-et szoktam beletenni)
Szia
Akkor esetleg valami tip hogy merre keresek valami vezérlést. Köszönöm szépen.
Köszönöm szépen.
Körbe járom a lehetőségeket hátha van jó megoldás rá.
Sziasztok!
Nálam ez a kapcsolás működik már több éve teljesen hibátlanul. Az impulzus hossz ami a tekercsre kerül 400 msec. Üdv: Gábor A melléklet kérésre törölve. A hozzászólás módosítva: Pé, 19:05
Moderátor által szerkesztve
Szia,
Hibás a rajz, mert a T3 és T4 tranzisztoroknál az emitter és kollektor fel van cserélve.
Ha úgy lenne, a be diódákon keresztül szerintem túl nagy bázisáram folyna alapesetben is a két tranzisztor bázis közt. Földelt emitteresben szerintem nem lehet így összekötni a bázisokat, csak emitterkövetőben. Tudtommal gyalázatos bétával, de működik a bipoláris tranzisztor megfordítva is. De mivel a pic kimenete úgyis totempole, lehetne külön bázisellenállással közvetlen a portlábakról hajtani, csak ne legyen sokáig high z a kimenet. De amint elindul a kontroller és felkonfigurálja a lábakat utána már ok, csak minimális ideig folyik nem kívánt bázisáram mindkét tranyón, amit eleve korlátoznak az ellenállások.
Sziasztok!
Elnézést mindenkitől, elég későn rajzoltam meg a rajzot, úgy van ahogy mondjátok a C E lábak fel vannak cserélve. Gábor A hozzászólás módosítva: Pé, 19:02
És a 327 tranyok bazisaramat mi korlátozza?
Szia!
Így utólag belegondolva lehet kicsit izzadnak a szerencsétlenek de kb. 10 éve hibátlanul működik ebben a felállásban. Üdv: Gábor
Szerintem így bázisáram korlát nélkül ez már régen megpusztult volna. Ez a kapcsolás akkor lenne működőképes. ha a T1-T2 lenne a PNP, T3-T4 meg az NPN tranzisztor, az emitterek lennének egymással összekötve (azaz ezek mennének a tekercsre), a kollektorok meg a tápra illetve a GND-re mennének.
Transzformátorról nem tudunk semmit, de felteszem természetes áramkorlátként viselkedik.
Valamint ha jó a program, akkor csak rövid ideig tart... |
Bejelentkezés
Hirdetés |

ajjaj...akkor ellenfelek leszünk.. igazából a vezérlőre fáj a fogam...