Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   103 / 167
(#) szapcsika válasza tarpad hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Egyetértek, hogy a jövő, sőt a jelen a DSO-ké, de vigyázzunk, mert nem midegyikben van "igazi" frekimérő és voltmérő. Egy csomó egyszerűen a megjelenített jelből számolja az értékeket, elég alacsony felbontással és pontossággal. De a jobbakban valóban "hardver" frekimérő van, sokdigites felbontással.
A fenti szkópban is valódi frekmérő van, pontosabban univerzális számláló, ami azért több. És igazi multiméter is, galvanikus elválasztással, ellenállásméréssel, miegyéb. Persze ezt egy pár tízezer forintos külön méter is tudja, de hát multiméterből sosem elég, mint tudjuk.
(#) attika válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Köszönöm már megtaláltam a hozzászólást.
Beszéltem az eladóval és nem hajlandó csak max 1-2 ezret engedni belőle.
Szerintem kihagyom most ezt a gépet.
(#) Robin2 válasza tarpad hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Azért szerintem a vaterás ár nem fogja megmutatni a valós "értékét". Ott azért mások a viszonyok.
(#) nagym6 válasza arpel61 hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Itt a leírás róla. Miszerint valóban 20Mhz-es, és leglassabb eltérítés 200ms/div.
(#) tarpad válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Nekem az a tapasztalatom, hogy az 1 ft-os aukciók a legvégén azért elég jól "beállnak" az aktuális (hazai) piaci értékeikre. A más viszonyok alatt mit értesz? Van olyan (magyar) oldal ahol jobb áron lehet eladni dolgokat?
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017
(#) goreny válasza tarpad hozzászólására (») Jan 13, 2017 / 1
 
Azért az eladók nem mindig korrektek ott, de ezt kifejteni messzire vezetne. A vevői oldal sem mindig a normális piacot képviseli, de ez az én magánvéleményem. Sajnos régen több, "jobb" apróhirdetési portál volt, manapság szinte egy, az meg olyan amilyen. A szakfórumok sem mérvadóak, ott is elég mély a merítés.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2017
(#) szapcsika válasza tarpad hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Szerintem attól függ, hogy mit akarsz eladni. Egy szkópnál elég jó lesz az ár, mert sokan akarnak szkópot venni. Voltak olyan dolgok, amik itthon annyira nem kurrensek, egyszerűen kevés embert érdekel, azokért az eBayen jóval magasabb árat kaptam, egy forintért Vaterára rakva, lehet, hogy annyiért kelne el.
Az esetleg olcsón felrakott szkópok (most ment el a Vaterán két TDS210 pl.) esetében látszik, összehasonlítva a fixáras hirdetésekkel, hogy alacsonyabbak az árak, mint ahogy azt sok eladó szeretné. Valaki pl. kb. egy éve hirdet a Jófogáson, meg a Vaterán is egy Tek2440-est 110 ezerét. Soha nem fogják annyirért megvenni, hiába nem rossz szkóp, de régi, nagy és hangos. Engednie kéne az árból, az nem megy, hogy az amerikai eBay árat + a horribilis postaköltséget számolva próbáljuk itthon eladni. Akármennyire is sajnálatos (már eladói szempontból), itthon is inkább a postköltség nélküli árhoz közelít a reális ár.
(#) nagym6 válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Idézet:
„Valaki pl. kb. egy éve hirdet a Jófogáson, meg a Vaterán is egy Tek2440-est 110 ezerét.”
Ez érdekes. Pedig be kellene látni, hogy az árat a piac (vevő) határozza meg, nem az eladó. És a kínai lesöpörte az árat.
(#) tarpad válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Így van, ezekkel egyet értek. Ha valamit meghirdetnek fix áron és egy évig nem kel el az már elég sokat elmond arról, hogy mennyire reális az érte kért összeg.
Azt bánom sokszor, hogy nem amerikában élek. Nevetséges összegekért kelnek el néha (néhányszor 10 dollár) a tektronix széria valamikori "nagyjai". Persze ott is hirdetnek meg nagy összegért mindenfélét, de azokat nem is veszi meg senki.
(#) Ge Lee válasza tarpad hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Én nem bánom, nem szívesen élnék ott. Az a baj, hogy szkópból kevesebb fogy mint mondjuk kenyérből. Mert ha sokkal több fogyna akkor a kínai ráállna arra hogy idehozza nekünk helybe, meg talán még a tréfát is megoldaná valahogy okosba, meg a garanciális problémákat is. Volt pár éve az ebay-en egy eladó, 60000Ft körül volt nála egy új 100 megás DSO, korlátozott készlettel. Csak hát ott is az volt a probléma, hogy a garanciális ügyintézéssel nem hozzá kellett volna fordulni hanem Kínába a gyártóhoz.
Szóval ha sok fogyna és megérné neki idehozni, illetve itteni bázist kiépíteni és fenntartani, akkor lehet hogy 40-50000Ft körül lenne egy új asztali DSO. Onnantól az analógokat kidobálnák mert senki nem venné meg, vagy csak jelképes áron. De a szükség mindig nagy úr volt, akinek nem futja újra, de a szkópra szüksége van, az kénytelen öreg analógot venni.
(#) szapcsika válasza tarpad hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Kint az emberek ideje sokkal drágább. Tehát egy használt, bizonytalan előéletű, netán javításra váró cuccot nem fog senki megvenni üzleti célra, hogy majd megjavítja és küzd vele. Maradnak a hobbisták, akinek vagy belefér az idejükbe, vagy eleve kíhívásként veszik. Ezért olcsó a használt vagy pláne a hibás műszer. Hiába csak mondjuk egy kondit kell a tápban kicserélni, neki annyi a munkaideje, hogy inkább megéri újat venni, főleg hosszútávon gondolkodva. Sajnos a horribilis szállítási költségek miatt ebből mi itt keveset profitálunk, bár így is ki lehet fogni néhány igen jó cuccot, amit azután triviális megjavítani. Csak sajnos a régi műszerek nagyok és nehezek, drága a posta. Európában érdekes módon jóval kevesebb eladó műszert látni az eBayen, nem tudom miért.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Idézet:
„De a szükség mindig nagy úr volt, akinek nem futja újra, de a szkópra szüksége van, az kénytelen öreg analógot venni.”
Meg romantikából. Nem vicc, évtizedeket használtam analógot, csak ezért kell egy. Egy ismerősömnek szintén ezért van. És azért nekem szebb az analóg rajza (már amire használható), mint a pixeles kép. De valóban más értelme már nincs.
(#) szapcsika válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Többen vagyunk így. Romantikából én rendszeresen használok egy Tek 5440-est, gyönyörű a rajzolata és kevés analóg szkóp van 17cm képátlóval. Ráadásul két 5A14es fiókkal 8 csatornásat lehet belőle csinálni, bár ekkor csak 1MHz-es a 60 helyett.
De nyilván szolgáltatásokban bármelyik kínai DSO fényévekkel veri. Bár, az is igaz, hogy az átlagos szkópos mérések nagy részét egy TV Miniscope-pal is el lehetne végezni
(#) arpel61 hozzászólása Jan 13, 2017 /
 
Tájékoztatást köszönöm nagym6-nak
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2017
(#) arpel61 hozzászólása Jan 15, 2017 /
 
Szeretném mekérdezni érdemes -e foglalkozni a Matrix Mos 620CH 20MHz-es kínai oszcilloszkóppal?Mennyit érdemes rászánni?Hobbi célokra használnám.
(#) kendre256 hozzászólása Jan 15, 2017 /
 
Van valakinek Hantek DSO5072P (vagy DSO5102) oszcilloszkópja? Kíváncsi lennék a tapasztalatokra.
(#) Ge Lee válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 16, 2017 /
 
Külhonban az 5072P-ből adták el a legtöbbet az ára miatt, ebay-en 60000Ft körül volt átszámítva így vitték mint a cukrot. A külföldi fórumokon és az eevblog-on olvasgass, elég sok infó van róla, persze ki kell belőlük szűrni a butaságokat meg az okoskodó hozzászólásokat.
Ha itthon akarsz venni akkor az olcsóbb kategóriában inkább a Siglent-et ajánlom. Ha meg több pénzed van akkor a határ a csillagos ég.
(#) Horvath65 hozzászólása Jan 24, 2017 /
 
Üdv!Erről a szkópról mit lehet tudni, meg ér-e ennyit? Tanulni, gyakorolni kellene. Előre is köszönöm.
(#) Ge Lee válasza Horvath65 hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Neked kell eldönteni, amúgy sok érte.
(#) Horvath65 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Köszönöm.
(#) Orbán József hozzászólása Jan 25, 2017 / 1
 
Üdv!
Nagyon régen volt, amikor a nekem csodálatos N313 szkópot megvehettem és úgy éreztem, itt a netovább.
Egészen addig, míg használni nem kezdtem. 1MHz, parányi képernyő, sugár széles mint az országút, etc.
Aztán OML-2M, 5 MHz(!) ááááá, akkor most ne tovább érzés - amíg nem kezdtem használni, fapados, kicsi képernyő és a mohóság, vágy egy igazi szkópra. Az EMG nagyágyúit csak képen láttam, az NDK EO213-asban kezdtem elhinni, hogy tényleg létezhet, de utolérhetetlen álomnak gondoltam, bármit megtettem volna, ha lehet egy olyan az enyém.
Aztán volt egy 0.5MHz-s orosz szkópom, amit nem kell magyarázni, miért nem volt nekem jó, igaz, a videojelet úgy rajzolta, hogy leesett az állam. TV szkóp volt, én többre vágytam.
Mondtam magamnak, ennél jobb csak a NASA-nál lehet, tudtam venni egy C1-94 10MHz-s szkópot, kedves, aranyos, tízmegás...
De beütött a jó, magyar pénzben 30 ezerért egy HAMEG 2x20MHz, tudtam behozatni, csempészetni a márka korában még. Az utóbbi időkig - 4...5év? - elérhető lett a 2x25 MHz-s digi szkóp, kínai koppincs, de kicsi könnyű, kiírja még a busz indulását is, mi kéne még?
Azt nem tudom, de olyan gyorsan adtam el, hogy éppen megmelegedhetett nálam néhány hónapot.
Az a megbocsáthatatlan tulajdonságom, hogy utálom a szaggatott, pixeles képeket, az autoset, nullázó igényeit...Jobban örültem, amikor eladtam, mint vételkor.
Azóta van ez az analóg-digi tároló öreg HAMEG a 2x50MHz-vel, amivel, rendelkezésem szerint - együtt temetnek.
Amíg nem lesz pénzem egy tisztességes digi szkópra...? De nem szánok rá néhány százezret egy korrekt digire, elég volt, nekem bizonyosság kell, nem csak ígéret.
Vagy sok pénz. Meg sok pénz. A fene a kényes ízlésemet...
Egyébként leültem és megbeszéltem: Nincsen teneked olyan profi cuccra szükséged, csak a szemed kívánja!
Igazat adtam magamnak, így marad.
(#) Gafly válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 25, 2017 / 1
 
Idézet:
„Egyébként leültem és megbeszéltem: Nincsen teneked olyan profi cuccra szükséged, csak a szemed kívánja!
Igazat adtam magamnak, így marad.”

Igen
Godolkoztam én is azon, hogy kellene egy digit kittet venni, legalább.
Aztán rájöttem, hogy amikor visszakaptam a kölcsön adott Philips analóg szkópomat, azóta is ott van letéve, ahogyan odatettem 2016-ban (lehet 2015 volt? ).
Tovább gondolkozva, van a garázsban is egy szkóp.
Még tovább gondolkozva, van egy másik (bazinagy is) is...
Ki is írta hogy 7 alatt még nem kóros
(#) Geri86 hozzászólása Jan 26, 2017 /
 
Sziasztok.
A Matrix MOS-620CH oszcilloszkópról mi a véleményetek? 32.000.- forintért lenne.
(#) szapcsika válasza Geri86 hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
Én ma egy 2x20MHz-es , 5mV/div érzékenységű szkópért ennyit nem adnék.
(#) Geri86 válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
Köszi. És ez a BlueDSO nevű készülék milyen? Ha jól tudom magyar fejlesztés.
(#) szapcsika válasza Geri86 hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
Nem tudom. Távol tartom magam az olyan szkópoktól, amihez külön pc-t, tabletet, akármit kell használni. Általában erős kihívásokkal küzdenek ergonómia terén. Meg specifikációban is. Ennek sem fényesek az adatai.
Csodákat nem szabad várni. Egy jó szkóp nem attól drága, hogy van benne egy kijelző meg pár gomb. Hanem a nagyteljesítményű és precíz analóg és digitális jelfeldolgozó résztől. Attól, hogy a kijelzőt egy mobillal helyettesítjük, nem lesz olcsób, csak nehezebben kezelhető. Ennek a BlueDsonak sem túl izgalmasak a paramétetei, bár erősen függ, hogy mire akarod használni. A programja, a leírás alapján egész kulturáltnak tűnik.
(#) tbarath válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
OK, 2x20 megás szkóp nem éri meg 32-ért.
De mit és hol érdemes megvenni "olcsó" kategóriában? És főleg hol? Hobbira, tanulni, audióra, tápot, zajt mérni, stb.

Mert itthon (használt) van ami van. A kínai PC-s csodák már specifikációra se túl csodásak, amit pedig a valóságban tud azt fórumokról gyűjtsd össze, mert az eladótól nem fogod megtudni.

Aztán ott van még az ebay, nagyrészt amerikai cuccok, többnyire "may not ship to Hungary", ami meg igen ott a 20-30-50 ezres (amúgy nagyon jó) árra jön még 30 ezer szállítás és 20 ezer vám+áfa, ennyit szerintem sokan nem szánnánk rá.
Ami pedig EU-s és szállít is ide, az is sokszor hihetetlen. Ma pl. nem ütöttem le 100 EUR-ért egy jónak kinéző szkópot, mert a német eladó egy Finnországból németül kérdezőnek azt válaszolta, hogy EU-n belül 12 EUR-ért tudja postázni, ami eléggé hihetetlennek tűnt. (Már ha jól értettem, mert én nem beszélek németül.) Rákérdeztem angolul, nem válaszolt.
(#) nagym6 válasza Geri86 hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Itt találtam analóg 2x20Mhz 12e.-ért, ez orosz, állapotát nem tudom. Ennyit megér ha jó, és ha analóg megfelel. Nekem volt ilyen sok évig, semmi probléma nem volt vele. Ez digitális tárolós is, de ez a digitális része annyira gyenge, inkább vedd úgy, hogy nem tárolós, csak analóg.
(#) Geri86 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Szia. Nem akartál linkelni egy helyet ahol találtad ezt a szkópot? Vagy itt van az apróban?
(#) szapcsika válasza tbarath hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Pedig a 12 EUR posta hihető, németek néha meglepően olcsón tudnak postázni.
Amerikából valóban nem érdemes, mert általában több a szállítás, mint maga a szkóp. Pedig ott elég jó dolgokat lehet kifogni.
Ki lehet fogni jó cuccokat, de mindenképpen érdemes előtte irodalomkutatást végezni, hogy mit tud, milyen hibái lehetnek, stb. Sajnos szinte minden olcsó, használt szkópnak lehetnek hibái, de vannak könnyen javítható típusok. De valószínű, ha most ismerkedsz a szkóppal, akkor nem javítással akarod kezdeni.
A 32ezret és soknak találom ezért a teljesítményért, ki lehet fogni olcsóbbakat. Csak egy példa: HM303. Ez is sok még, de látszik, hogy többet tud, olcsóbban és márkás.

Tanuláshoz mindenképpen hagyományos szkópot javaslok. Hagyományos alatt itt most azt értem, hogy nem USB, meg hasonló. A kezelőszerve és a funkciók minden szkópon hasonlóak, ha egyet megtanulsz kezelni, mindegyik fog menni. Az olyan fejlett funkciók, mint autoset meg csak arra jó, hogy ne tanuljad meg és ne is értsed, hogy hogyan működik. Szóval, ha van rajta, akkor se használd.
Nekem továbbra is az a véleményem, hogy aki egy analóg szkópot (mondjuk egy kétcsatornás, kettős, késleletett időalappal) megtanul kezelni, azt az ember onnantól nem lehet zavarba hozni semmilyen szkóppal később.
Következő: »»   103 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem