Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezetéknélküli termosztát
Lapozás: OK   3 / 10
(#) pana-papa válasza sbalazs1 hozzászólására (») Jan 28, 2015 /
 
Előbb is írhattad volna, hogy a cirkó hibára áll reggelente. Ennek tudatában tényleg nem a termosztátnál kell keresni a probléma forrását.
(#) Fredo hozzászólása Márc 16, 2016 /
 
Sziasztok!

Computerm Q7RF-et szeretnék bekötni egy sima Computerm helyett. Megbontva a régi termosztát bekötését 4 kábelt látok: egy zöld-sárgát szigetelőszalagozva, egy feketét szintén leszigetelve, illetve egy barnát és egy feketét bekötve a régi termosztátba. A 4 ér egy kábelként egy dobozba, onnan a kazánba vezet.
Jól gondolom, hogy a két leszigetelttel áramot adhatok a vevőegységnek a másik kettővel meg a vezérlést kötöm be?
(#) proli007 válasza Fredo hozzászólására (») Márc 16, 2016 /
 
Hello! Igen, amennyiben abban tényleg van 230V..
(#) Fredo válasza proli007 hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Köszi a gyors választ. Nem vagyok hozzáértő ezért leírnám a tervezett lépéseket (lehet hogy másnak ez evidencia):
1., Multiméterrel megnézem, hogy a leszigetelt vezetékekben van-e áram?
2., Ha igen akkor lecsapom a biztosítékot
3., bekötöm az áramot és a a vezérlést
4., biztosíték vissza és kész

Ez jó így?
A jelenlegi vezérlés két kábeljét bekötéskor a vevőegység 1-es és 2-es portjába kell kötni mindegy melyiket hova?
(#) proli007 válasza Fredo hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Hello! Igen, de a multiméter villanykergetéshez a legrosszabb választás.
- Ugyan is nagy belsőellenállása miatt, szinte bárhol feszültséget jelez, még ott is ahol nincs. Mert a vezetékek közötti kapacitáson keresztül is folyik a váltakozóáram. Vagy is sok esetben megtévesztő lehet, amit mutat. Egy kis 40W-os próbalámpa sokkal célravezetőbb ilyen esetben a feszültség kémlelés. Én egy meglehetősen érzéketlen (316uA-es) Deprez kézi műszert használok ilyen célra.
- Egyébként mindegy, mert az 1-2-3 sorkapocsszámmal jelölt csatlakozási pont egy független váltókontaktust takar.

Csak a tisztázás kedvéért.. Nem "kábeljét", maximum kábelét. De a kábel, az több szigetelt vezetékből álló és külső köpennyel összefogott vezeték köteg. Ha ilyen van a falban, akkor "két kábel erét" vagy csak "vezetékét/vezetéket".
(#) gerry hozzászólása Okt 2, 2016 /
 
Tiszteletem!
Hozzám került egy Computherm Q3 RF.
A gazdája azt mondta, hogy nem kapcsol. Azt hitte lemerült az elem, cserélte, de állítólag akkor sem működött.
Elemeket beletettem az adóba, a vevőt betettem a nappaliba és az utcáról ~kb.13m kapcsolgattam és a vevő is kapcsolt. Eredeti helyén nem tudom, hogy hol helyezkedik el, de lehetséges, hogy az adó, vagy a vevő elfárad és már egy monolit födémen keresztül már nem megy át a gyengébb jel?
(#) kowi hozzászólása Jan 15, 2017 /
 
Sziasztok!
W3rf vezeték nélküli termosztát nem kapcsol. Illetve kiírja hogy Heat(tehát kapcsolnia kell) A led világít az adón hogy kapcsolt de a relé nem húz csak ha a dobozt megütöm... A relét kiszedtem teszteltem jó átforrasztottam mindent a helyzet nem változik. Ötlet?
(#) proli007 válasza kowi hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Hello! Nem ismerem ezt a termosztátot, de ha a vevő rész tápegysége kondis, akkor lehet azt kellene cserélni, mert pld. kapacitás vesztes. Akkor a relé nem kap elég feszültséget a meghúzásához. (Ez egy nagy tégla formájú sárga vagy szürke kondi szokott lenni, X2 felirattal. De ugyan ilyen X2 típusú kell bele. Mert az öngyógyító és tűzgátló szigetelése van.)
(#) kowi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Szia! Tudom mire gondolsz van benne. De nem is tudtam hogy tud ilyet okozni??? kicseréltem. ugyan az
BRH W3RF
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2017
(#) Inhouse válasza kowi hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Lecsökken a kapacitása (az évek alatt elhasználódik) és folyamatosan csökken a segítségével előállított üzemi feszültség (jellemzően 24VDC). Amikor már alá megy a relé meghúzási feszültségének, akkor elmúlik a működés...
(#) takacsat23 hozzászólása Feb 7, 2017 /
 
Helóka Néztem volt már ilyenről szó amiben véleményetek szeretném kérni tehát egy csőtermosztát vezérelne egy termosztátot és egy keringető szivattyút az előzőekben írva van hogy távírányítóra kössünk rá de ált ezek nyomogomb vezéreltek ha én rákötök a nyomógombra az nálam 220 kap másodszor meg a csőtermosztát az kapcsoló üzemű lehet hogy bekabcsolja de ki már nem legalább is amikor kellene, ezt azért lenne jó megoldanom hogy ne kelljen falon kábelezni esetleg ha vkinek van valami más ötlete
(#) proli007 válasza takacsat23 hozzászólására (») Feb 7, 2017 /
 
Hello! Meglehetősen zavaros amit írsz. Miért vezérelne egy csőtermosztát egy másik termosztátot? Lehet jobban célba érnél, ha egyszerű szavakkal megfogalmaznád mi is a cél. Hogy szeretnéd hogy működjön az akármi. Vagy a csőtermosztát jelét a rádiós termosztáton keresztül szeretnéd átvinni? Számomra nem érthető a dolog.
(#) uniman válasza takacsat23 hozzászólására (») Feb 7, 2017 /
 
Ezt próbáld meg mégegyszer magyarul leírni. A mondatok nagybetűvel kezdődnek és pont is van a végükön...köszi.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2017
(#) takacsat23 hozzászólása Feb 8, 2017 /
 
Oké tehát egy csőtermosztát vezérelne egy cserépkályha keringető szivattyút. Van egy gázkazán ugyan ezen a rendszeren és nem akarom hogy egyik a másikra dolgozzon. Mikor üzem alatt van a cserépkályha keringetése letiltja(A letiltás alatt azt értem hogy megszakítja a fázist vagy a nullát) a gázkazán keringető szivattyúját és a termosztátját azt hogy miért kell mind kettőt az most sztem mindegy magát a rendszert kiépítettem csak a relét(ami a cserépkályhánál van) nem szeretném végig kábelezni a gázkazánig(ami egy másik helységben kb 5m). Ezt a kábelezést szeretném rádió jellel helyettesíteni ha valahogy megoldható. Remélem érthetőbbre sikerült
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
(#) takacsat23 hozzászólása Feb 8, 2017 /
 
A távirányítós megoldásnál azért gondoltam hogy nem jó, mert a távirányító impulzust küld a vevő fele a csőtermosztát meg folyamatos "jelet,, ad, de nem vagyok jártas ebben a témában ezért kérném a véleményeteket
(#) proli007 válasza takacsat23 hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Hello! Fizikailag nem tudom hogy vannak elhelyezve, de hátha segít rajtad az ábra.
Tulajdonképpen a rádiós RFTH termosztát vevő és a gázkazán között meg kell lenni az L1-L-N vezetékeknek. Ide kellene behúzni egy szál vezetéket a CSTH csőtermosztáttól. Amikor a csőtermosztát kikapcsolja a szivattyút, mehet a gáz, ha a szobatermosztát is "ezt mondja".

G-kazán.png
    
(#) takacsat23 hozzászólása Feb 8, 2017 /
 
Heló ami a lényeg lenne hogy a kábelezést hagynám el valahogyan. Ugye a csőtermosztát és a cserépkályha keringetése az egyik rendszer(szoba) amikor a cserépkályha működik nem kap áramot a másik helységben levő gázkazán rendszer(ami itt egy termosztát vevőt és egy keringető szivattyut jelent) ezek az egységek már telepítve vannak kábelezve is csak nem szerettem volna egy szál vezeték miatt végigkábelezni a nappalit. A kérdésem hogy van e olya rádiós rendszer mondjuk egy dugalj mint vevő és egy adó ami nem csak impulzus jelre reagál vagyis míg a csőtermosztát működtet egyrelét addig van jell amikor ugye kikapcsol akkor nincs jel és erre az állapotra is reagálna az adó és jelet adna a vevőnek(konnektor) hogy mehet .
(#) proli007 válasza takacsat23 hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Olyan adó-vevő általában nincs (én legalább is nem ismerek), mert a távirányítók telepes táplálásúak és az elemeket. Viszont lehet készíteni olyan áramkört, a 10 percenként "megnyomná a megfelelő gombot. És akkor a "rádiós dugalj" kapcsolhat. Gyorsabban meg úgy sem kell váltani.
(#) zoszka válasza takacsat23 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Egy Q3RF termosztátot átalakítva, használható sima RF-es távirányítónak. Mindössze a temosztát ntc-jét kell kicserélni fix ellenállásra és a csökkentett hőfok kapcsolót kell kapcsoló jelnek használni a csőtermosztáttal.
(#) uniman válasza takacsat23 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Lassacskán már kezdem érteni.
De már kaptál is javaslatot a rádió frekis termosztát szett felhasználhatóságára...
Ez akár 35°C fokra beállítható...még csőtermosztátra sincs szükség, mert annak helyére beszerelhető a termosztát 10 kohmos termisztora, amelyet egy vezetékkel kivezethetsz. Ha kévés a 35 fok, akkor lehet "csalni" a termosztor ellenállásának megváltoztatásával. Ezt át is lehet kapcsolni "Hűtés" üzemmódra, ha esetleg úgy lenne megfelelő, hogy ha eléri a vízhőmérséklet pl. a 35 fokot, akkor kezdjen működni a keringető szivattyú...

Ha jól sejtem, van egy cserépkályha beépített (víz)hőcserélővel meg egy gázkazán...
Ha ezek egy fűtési rendszerre vannak kötve és csupán 2 darab keringető szivattyút vezérelve szeretnéd ezeket automatizálni, akkor ha nincsenek a megfelelő helyekre beépítve visszacsapó szelepek (vagy más eszközök), akkor...(De ez már egy másik fórumtéma!)
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017
(#) zoszka válasza uniman hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Nem túl jó ötlet a saját ntc-jét használni. A kicsi kapcsolási hiszterézis miatt ki be fog kapcsolgatni és hamar tönkreteszi mind a szivattyút, mind a fűtőkészüléket.
(#) uniman válasza zoszka hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Valóban...bár a csőtermosztátok is kapcsolgatnak ki-be a fűtés kezdetekor mikor hideg még a rendszer. De akár egy időzítőt (15 perc?) is be lehetne vonni a "játékba"...
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017
(#) takacsat23 válasza uniman hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
A csőtermosztát után van egy monostabil relé azt remélem ezzel nem fog ki be kapcsolgatni, amúgy miután lekapcsol a cserépkályha csőtermosztátja van még egy timer ami 10 percig tartja a keringetést mert a kályha vissza melegítette a vizet leállás után. A visszacsapó szelepek be vannak építve, a rúgókat kiszedtem hogy ne kelljen a szivattyúnak nyitnia. Az ellenirányú áramlás így is simán zárja a műanyag tányért. Nekem egy qomputher szobatermosztátom van ha egy másikat is beszerelnék a csőtermosztát helyére a fentebb leírtak szerint nem zavarja egyik a másikat ?
(#) proba válasza takacsat23 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Ezt pontosan hogy gondolod? Egyik termosztát adóját felszereled a cserépkályhára pl 35 fokra beállítva, és ha azt eléri , a gázkazánnál lévő vevő tiltja a gázkazánt?
Aműgy a termosztát NTC körét nem háborgatnám, elméletileg biztosan működik, a gyakorlatban viszont már 10-20 cm drót is antenna, így a legváratlanabb hibákat okozhatja. A monostabillal nem vergődnék. a termosztátok nem a sebességükről híresek. ha a cserépkályhába elkezdesz fűteni, a szobahőmérséklet túllépi a gázkazánét, az teljesen leáll, ritkán fordul elő, hogy a határon billegjen.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017
(#) takacsat23 válasza proba hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Aakkor végül is ne dobjak pénzt ki egy rádiós termosztátra mert nem tuti a dolog esetleg ha a todás árnyékolt vezetékkel mondjuk CAT5 oldom meg az nem orvosolná és még annyi hogy van valamilyen maximált hossz arra hogy mennyivel toldhatom az érzékelőt a válaszokat idáig is nagyon köszönöm
(#) proba válasza takacsat23 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Az érzékelőt ne told, vagy keress más beavatkozási pontot, vagy egy optot/kis relét tegyél vele párhuzamosan, és minél rövidebb lábakkal, és azt vezéreld. (igazából szerintem nem létezik benne olyan pont, amit messzebb vezetnék mint 5 cm.( a gombjai sem.)
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Computherm Q8 RF termosztátjaim mindegyikének meghosszabbítottam a termisztorait. A gyárival ellentétes oldalon vezettem ki a dobozából, kb. 15 cm-es csavart érpáros (ilyen volt kéznél) vezetékkel...évek óta semmiféle zavart nem észleltem !!! Persze nem többméteres vezetékről írtam...a fűtéscső közelében is elhelyezhető a termosztát.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2017
(#) takacsat23 válasza uniman hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Akkor ez elvileg működhet egy utolsó kérdés bírja azaz érzékelő 90 fokot nem áll szándékomban folyamatosan ilyen hőmérsékletű vízzel fűteni de elő fordúl hogy elszáll
(#) zoszka válasza takacsat23 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Leírtam a megoldást... Jó pár helyen telpítettem is ilyet. Még jacuzzi fűtéskérésénél is simán ment a szerelő aknából. Mint említettem az ntc-t ki kell váltani fix ellenállásra és a csökkentett hőfok kapcsolót kell kapcsolási pontnak használni egy csőtermosztát segítségével.
(#) proli007 válasza zoszka hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Hello! Ha már fix ellenállásra cseréljük az NTC-t, akkor az ellenállás értékének átkapcsolásával is lehet vezérelni a dolgot. Vagy így értetted ezt? " csökkentett hőfok kapcsolót kell kapcsolási pontnak használni " Mert én nem értettem, mi lenne ez..
Következő: »»   3 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem