Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   134 / 150
(#) csibai hozzászólása Jan 12, 2017 /
 
Tisztelt Fórumozó Társaim!

A weben találtam egy 40 ledes kivez. jelzőt.
Megépítés előtt kérném a véleményeteket. Jó ez így? (Csak azért kérdem, mert addig nem rendelnék alkatrészeket míg nem látták tőlem hozzáértőbbek is.)
Segítségeteket köszönöm.

(Bocsánat a képek minőségéért!)
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017
(#) szili83 hozzászólása Jan 21, 2017 /
 
Nekem http://www.ebay.com/itm/172229557894?_trksid=p2055119.m1438.l2649&a...X%3AIT ez a kivezérlésjelző tetszik, és még építeni sem kell.
(#) zenebolond válasza szili83 hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Megvenni bármit lehet. De ha építesz valamit, azon kívül, hogy tanulsz még büszke is lehetsz rá.
(#) szili83 válasza zenebolond hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Tudom, én is építgetek sok mindent, de ennyiért még az alkatrészeket sem nagyon lehetne megvenni. Illetve a UC-nek is kellene a programja. Egy a bánatom, hogy SMD LED-ek vannak rajta.

Amúgy az oldalról mi az ami ajánlott, megépíthető?
(#) Csupasz válasza szili83 hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Lejjebb mész az oldalon, ott van egy kapcsolás, a Kivezérlésjelző....png, LM3916-al.
(#) zenebolond válasza szili83 hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Az építés soha nem az olcsóságáról híres, és hol marad a kitartás.
(#) szili83 válasza zenebolond hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Már le is tettem róla, mert az SMD LED-eset nem tudom beépíteni, megcsinálom azt amit feljebb linkeltek.
(#) zenebolond válasza szili83 hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Szia Én az A277D IC-vel készítettem sokat, de sajnos ezt már nehéz beszerezni. És elég nehéz beállítani a potikat a megfelelő működés elérésére. A másik csak egyenlőre a "tervező asztalon" ragadt, pedig minden cucc megvan hozzá.

Fájlmellékletek felhasználói kérésre törölve.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) zenebolond hozzászólása Feb 24, 2017 /
 
Sziasztok!

Elkészítettem a BA6822S-vel a kivezérlési szintjelzőt. Elsőre működött. A lefutását lassúnak találtam, ezért kikísérleteztem, hogy melyik a szemnek tetsző, és a 2,2 mikrós kondi nyerte meg a tetszésemet. A két 22 mikrós kondit cseréltem. Egy kérdésem viszont volna, a felfutási csúcson úgymond ott ragad a led egy pillára, ezt a funkciót ki lehet valahogy iktatni, vagy akár kapcsolgatni? Videót majd teszek fel a működéséről. Én úgy rendeztem el a ledeket, hogy elől 1 kék, 5 zöld, 3 sárga, 2 narancs, és a 1 piros, mindez diffúz ledekkel.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2017
(#) Travolta válasza zenebolond hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Adatlap szerint a 8. láb felel érte. Vagy testre vagy pozitivra.
(#) zenebolond hozzászólása Márc 9, 2017 /
 
Sziasztok!

Mindkét verzió tökéletesen működik. Én az alábbi színkombinációval készítettem el. Annyi még hogy van benne egy váltókapcsoló mellyel a felfutás legmagasabb pontján "ottragadó" ledet lehet kikapcsolni vagy bekapcsolni.

A fájlmellékletek egy része felhasználói kérésre törlésre került.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) nandika76 hozzászólása Márc 17, 2017 /
 
Sziasztok, ezt a kapcsolást csináltam meg, minden működik, csak az volna a kérdésem ha a poti nem 22k hanem 50k akkor a vele soros ellenállásnak mekkora legyen az értéke? Előre is köszönöm a segítséget!
Most 50k a poti és 5k az ellenállás és így a minimumon is kimegy maximumra.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2017
(#) proli007 válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Hello!
- Ha a szabályozási tartományt meg szeretnénk tartani, akkor poti értékével arányosan célszerű növelni kell az ellenállás értékét is. Viszont ezzel a feszültségváltozás dinamikája is változik. Vagy is ha azt is szeretnénk megtartani, akkor a 10µF-ot is ennek arányában csökkenteni kell.
- De ha nálad minimumon is maximális a kijelzés, akkor nem ez a bajod, hanem túl nagy a bemenő jel. Mert ez a kapcsolás, a LINE kimenetre van készítve, nem a hangszóró kimenethez. De Alkotó oda írta a rajzra, hogy a maximális bemeneti feszültség 3V egyszeres erősítés mellett. Ha Te nem a vonalkimenetre kötötted, akkor a diódával párhuzamos ellenállás alkalmazásával lehet orvosolni úgy, hogy az IC bemenetére 3V-nál nagyobb csúcsfeszültség ne jusson.
Ekkor a 100k és a beépített ellenállás egy feszültségosztót alkot. De ennek kiszámításához szükség van az erősítő maximális kimeneti feszültségére. (Vagy hangszóró ellenállására és az erősítő kimenti teljesítményére. De próbálkozni sem ördögtől való. Mint ahogy elolvasni sem amit leírnak.)
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2017
(#) nandika76 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Szia, akkor a 50k és 5k érték jó, csak nagy a bemenő jel.
Nem erősítő kimenetre kötöttem hanem a bemenetválasztóm auto gain kimenetére.
lehet ez sok neki. A kondenzátor 1u.
Átdugtam a rendes kimenetre és láss csodát jó! Köszönöm a segítségedet!
(#) szili83 hozzászólása Ápr 7, 2017 /
 
Sziasztok!

Ki milyen LED-ből építené meg a kivezérlés jelzőt?
Az előlap amibe kerűl azon 61x22mm-es kivágás van, úgy gondoltam egy plexit teszek az ablakra, és mögé a LED-eket. Ha átvilágítja akkor lehet akár egy sötétített plexi mögé.

A LED variációk:
3mm
5mm
2x5mm
5x5mm

Illetve lehet valahol kapni valami keretet ami megvezeti a LED-eket szépen egy sorba? Mert ennyire pontosan otthon nem igazán tudok fúrni.
(#) zenebolond válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 7, 2017 /
 
Mivel 61 mm a hossz, szerintem a 3mm-es led a jó(max. 10 ledre számolva), ez még arányosan elosztva szép is. ha 4-5-6 ledes akkor még az 5mm-es is jól mutat. Hány db ledes a kivezérlésszintjelződ?
Ha plexit teszel elé akkor mindenképp a diffúz led a nyerő.
Fentebb van egy BA6822S IC-s kapcsolás ahhoz 3mm-es ledpanel is meg van szerkesztve ez 10cm hosszú.
(#) szili83 válasza zenebolond hozzászólására (») Ápr 7, 2017 /
 
Ez a 2x10 LED-es kivezérlés jelző lenne, de R és L oldal egymás felett lenne, azaz egy sorban 10 LED. (esetleg a sárga LED lenne a 11-ok, vagy a kettő között középen).

Az eredeti terv is 3mm-es LED-ekkel készült volna, de akivel csináltattam az előlapot, nem tudta kifúrni egy sorba a LED-eket. Ez kézzel nagyon lehetetlennek is tűnik sajnos, ezért lett a nagyobb kivágás.
(#) zenebolond válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 7, 2017 /
 
Neme 2x12 ledes van, nekem is oszlopos fúrón fúrták ki.
(#) proli007 válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 7, 2017 /
 
Hello! Anno szállítószalag rendszer automatikákat terveztem, és a sémakép több száz Led-ből állt. A pult felületét úgy készítettük el, hogy nem voltak a Led-ekhez furatok, hanem "alkatrész oldalról" nyáklemezre lettek beforrasztva a Led-ek. De nem úgy ahogy forrasztani szokás, hanem a furaton átdugott lábat visszahajlítva lett a Led beforrasztva. Így elsősorban nem tőben volt beforrasztva a Led, másodsorban a beforrasztás után lehetett a led-ek állásán változtatni. A Led viszont így a panelen ült. Így szépen utólag egy sorba lehetett állítani Őket, hisze lehetett a lábat hajtogatni. A nyák felülete a beforrasztás előtt matt fekete tapétával letapétáztuk. És a lábakat ez után "bökdöstük át" a tapétán. A plexi előlap és a nyáklemez között a széleken purfix volt, mert a hőtermelés miatt beszívta volna a port a Led és utólag csúnya lett volna az egész. Ha kicsit füstszínű a plexi, a nem világító Led-ek kevésbé látszanak. Vagy is jobb az összhatás.
(#) szili83 válasza zenebolond hozzászólására (») Ápr 7, 2017 /
 
Van róla egy képed? Majd megpróbálkozok vele én is, de plexi mögött lesz már az biztos.
(#) zenebolond válasza zenebolond hozzászólására (») Ápr 7, 2017 /
 
Nekem 2 szer 12 ledes van. Így gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2017
(#) szili83 hozzászólása Ápr 8, 2017 /
 
A kivezérlésjelzőket két helyre lehet beépíteni:
- jelbemenet
- kimenet a hangszórókra

Az utóbbi a célszerű. (ha nem, rosszul gondolom, akkor cáfoljátok meg)
Ez a kivezérlésjelző 300mV - 3 000mV-ot tud fogadni. Az erősítő kimenő jelét Ti mivel osztanátok le? 2 fix ellenállással, vagy egy 50k-s trimmerrel?
(#) Massawa válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 / 1
 
Attol függ milyen berendezésre gondolsz. Egy szinpadi erösitöbe ( többnyire a teljesen teljesitmény közelében dolgozik) jo a kimeneten a kijelzö. (Ott is inkább a bemeneten van jelezve hogy a pontosan bemért erösitöt mennyire modulálod ki.)
A házi alkalmazáskor az idö jelentös részében alig fog mutatni valamit ( a hangerö 1/3-t sem éri el az általános használat). Sokkal jobb, ha a hangerö állitás elötti pontrol veszed le a jelet, mert ott többnyire majdnem egyforma szintek vannak, igy állandoan lesz jel és látni fogod az egyes jelforrások közötti különbséget.
(#) szili83 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Igen otthoni használatra lesz betervezve. Ebből a megfontolásból igazad van.
(#) Alkotó válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 / 2
 
Minden tudományos megalapozottság nélkül, csak némi tapasztalatra, és egy-két kósza gondolatra alapozva:

A végfok kimenete lenne az utolsó hely ahová kijelzőt tennék.
Egyszer azért, mert ez pillanatnyi csúcsértéket igyekszik folyamatosan kijelezni, egy minimális időállandóra átlagolva. Ez a tényleges kivezéreltségről nem ad pontos információt. Ha a teljesítmény határ elérésének jelzése a cél, akkor a CLIP jelzés a jó megoldás, mert az semmi mással nem törődik, csak a tápfeszültséget és a kimeneti feszültséget hasonlítja össze, és ha ezek egy meghatározott értéktől közelebb kerülnek egymáshoz, akkor ott a teljesítmény határ.
Másik részben azért se tenném a kimenetre, mert az ott mérhető feszültség jelentős mértékben függ a terhelő impedanciától, így az a kijelző beállítá ami jót mutatna 8R-os hangszóróval, már egészen más beállítást igényelne 4 R-nál. Ebből a szempontból is a CLIP az ideális jelzés.

A végfokozat bemenetére viszont már sokkal inkább érdemes lehet kötni. A végfokozat erősítése egy frankón állandó érték, alig függ a terheléstől. Tehát ha egy ide csatlakoztatott kijelző mondjuk maximumot mutat, és jól van beállítva, akkor az jó eséllyel azt jelenti, hogy van akkora bemenő jeled, ami képes lehet maximálisan kivezérelni az erősítőt.
Azon érdemes lehet töprengeni, hogy a hangerőszabályzó elé kerüljön e a mérés, vagy közvetlen a végfok bemenetére. Az előző azt mutatná, hogy a forrás jel nagysága elég-e a kivezérléshez, de nem tudnád a csík hosszából mennyit engedtél ebből a jelből a végfokra. Az utóbbi esetben -ami szerintem a leginkább ésszerű bekötési pont- azt látod, hogy függetlenül a végfokozat előtti részektől, valójában mekkora jel is van a bemeneten. Ez azért is praktikus lehet, mert manapság már egy csomó minden képes hangot kiadni magából, de ezek a források nagyon eltérő kimeneti szintekkel rendelkeznek (milyen jó lenne egy frankó egységes szabvány, előírás, vagy akár csak egy szokásjog amit mindenki betartani). A végfok bemenetére kötött kivezérlésjelző arra is jó lehet, hogy buliban sokkal szembetűnőbb mikor a józan ész kezd háttérbe szorulni, mert azért a piros ledek folyamatos fénye mégis csak zavaró lehet egy-egy józan kezelőnek.

Mindezzel együtt is azt gondolom, a kivezérlésjelzők a magnótechnikában nélkülözhetetlenek, és a végfokokban és egyéb eszközökben inkább szép látványelemek, mint fontos tartozékok. A végfokba a CLIP az, ami nagyon bölcs és hasznos eszköz (persze itt a bömböltetésről van szó, nem pedig az űber high-tech cuccokról).
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Nem csak az analóg, később analóg/digitál felvételi technikában használták a (kivezérlés)jelzőt. A régi (integrált, többnyire a kor technikájának magasabb szegmensét képviselő) teljesítményerősítők nagy része tartalmazott különféle fajta teljesítménykijelzőket, amik egy része átkapcsolható volt különféle terhelőimpedanciákra, s bár mint ahogy írod átlagol, de mégis adott valamiféle információt a kezelője számára, a mai minimál koncepciójú készülékekkel ellentétben.
Régen a HB-k idején mondtuk is, hogy "vigyázz, bele ne verjen a pirosba!"
Mondjuk ettől függetlenül is a Vidik meg az Orionok magasa egy bulit ha kibírt, már örülhettünk.
És valójában ez az egység egy igencsak szép látványelem, ami "palifogó" külsőt is kölcsönzött a készülékeknek. A tradicionális gyártók nem is mondtak le róla. Pl. az Accuphase. És ha ránézel, valóban jobban mutat, mint egy sima előlap egy csíkkal, meg egy potiforgatógombbal.
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 8, 2017 / 1
 
A legmesszebbmenőkig egyetértek a kijelző szépségében. Nincs olyan dolog egy erősítő elején, ami számomra szebb lenne mint egy nagyméretű szépen feliratozott hátlap előtt billegő mutató, általában surló fénnyel megvilágítva. Aztán ha ez még hordoz is információt, az csak ráadás.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Azért egy ál spektrum analizátor is jol mutat az elölapon.
(#) szili83 válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Sikerült kifúrnom egy megvezetőt a 3mm-es LED-eknek. Ez előtt lesz egy sötétített plexi(autóüveg sötétitő fólia lesz a plexin). Milyen LED-eket ajánlatok bele? (HEstore vagy E-bay)
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2017
(#) Massawa válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Azért szebben is kifurhattad volna. A lyukak nincsenek egy vonalban! Az szerintem fontosabb mint, hogy honnan legyenek a LEDek hozzá.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2017
Következő: »»   134 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem