Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   32 / 46
(#) Mate78 válasza spiler2 hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Idézet:
„Minden lámpa tápját behúznám egy kapcsoló szekrénybe”


Illetve a kapcsolókat is, és a dugaljakat is be kell húznod nem?Tehát gyakorlatilag mindent, egyesével.Dugaljakat modjuk lehet csoportokban is, el kell dönteni.
Ez nem kis feladat, sem pénzben, sem időben.De ha van rá keret...
De ha ez megvan, akkor onnantól nagy szabadságot ad.

Mivel új ház építéséről van szó, azt javasolom, hogy gondosan tervezd meg a rendszert mielőtt kiépíted a villamos hálózatot.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
(#) kameleon2 válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 19, 2017 / 1
 
Nem feltétlenül kell minden dugaljat behúznia a szekrénybe. A dugalj köröket pedig egyébként is kismegszakítóval illik szelektálni, tehát be kell húzni így is, úgy is. Kapcsolni teljességgel felesleges minden dugaljat, mert abból csak anomália adódik. Hogy az életből is mondjak hétköznapi példákat. A kereskedő eladott egy rendszert azzal, milyen jópofa dolog, hogy az ágynál lévő bedugható lámpát, vagy a fotel melletti állólámpát is le lehet kapcsolni a rendszerről, távirányítással. Azonban előfordult, hogy más dugalj nem lévén a takarítónő, bejárónő, vagy éppen a feleség - éppen abba a dugaljba dugta be a telefontöltőt, a porszívót, vagy a hajszárítóját és már csörgött is a telefon, hogy miért nem működik ez a vacak!? pedig csak le volt kapcsolva. Feliratozva lett, de ez sem oldotta meg normálisan. Azóta kerülöm az ilyen marketinges megoldásokat. Ha már kapcsolt egy áramkör - az lehetőleg ne dugalj legyen. Ezzel máris spóroltál magadnak rengeteg pénzt és bosszúságot. Ugyanez igaz a szünetmentes dugaljakra is, mert naná, hogy mindig abba dugják a porszívót. Ha normális buszrendszert alakítasz ki, akkor a kezelőfelületeid (nyomógombok vagy más néven szenzorok) Mindössze egy vagy 1+ tartalék vezetéken mind elfutnak gyengeáramon egyszerre, nem kell feltétlenül mindet bevinned a központba. Vagy ha igen, akkor elegendő jobb esetben néhány CAT5-ös kábel. Mivel az 8 eres, vagy leágaztatod és egy közöshöz képest egy kábelen elviszel 7 világításvezérlést, vagy okosabban csavart érpáron viszed és akkor nyomógombonként 2 érrel 4 áramkört. Utóbbi azért is lehet jó megoldás, mert szinte minden rendszer kihozható belőle utólag, bontás nélkül. A csillagpontos vezetékezés árban nem túl olcsó. De... Ha már kiépült, nem kell kötődobozokat bontogatni, festést, tapétét rongálni, hiszen csak a központi elosztókban kell matatni egy-egy átalakításhoz átstrukturáláshoz, vagy éppen csak a szoftverben cserélni - rendszertől függően. Sok előnyt jelenthet a kivitelezésben, ha nem vezetékeket húzol, hanem kábeleket. Azaz egy dugalj egy db 3 vagy 4-eres kábel. Így a dugaljad kap egy számot a kábelen, ugyanazt az elosztóban és utólag is mindig tudható, hogy melyik dugaljhoz melyik kábeled tartozik. Nincs keveredés, ér, vagy kábelcsere. Célszerű mindig mérni és feliratozni. Nálam (nem a saját házamon, mert azt én csináltam) előfordult, hogy a villanyszerelők megszámoztak egy kábelt. Ugyanaz a szám szerepelt az egyik elosztóban is és a másikban is - mégsem ment az áramkör. Kiderült, hogy egyszerre több kábelt húztak és feliratoztak, de nem mértek. Így volt két kábelvég 106-os számmal. Csakhogy az egyik felén még 106-os volt, a másik felén már 107-es. persze, hogy nem ment. Elcseréltek egy cimkét figyelmetlenségből.
(#) Mate78 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 19, 2017 / 2
 
Teljességgel egyetértünk, azért írtam a dugalj kapcsolást, mert a kérdező azt is kapcsolni akarja.
Ha meg egyesével akarja kapcsolni,igaz ez nem derült ki, akkor bizony egyesével kell behúzni az elosztóba, illetve ahol a kapcsolást végző elem van.
A dugaljak kapcsolását én sem tartom sokra, de lehet kivétel, viszont ezt előre kell tudni hogy hol lesz.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
(#) spiler2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Köszi. Utána nézek a nyomo gombokmak is...
(#) spiler2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
(#) kameleon2 válasza spiler2 hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Például igen. De redőnyöknél lehet a szimbólumos változat is. Vagy pénztől függően - úgy mint nálam - a Legrand árából lehet venni 4-es szép kivitelű kapcsolókat, ami minimális mikrokapcsolós nyákos átalakítás után 4-es nyomógombként is funkcionálhat. Nyilván van még drágább megoldás is, de ez itt nem játszik. A KNX rendszerhez eleve vannak olyan taszterek, amik 4-es, 6-os, vagy nyolcas nyomógombok egy kapcsolónyi helyen. De ez lehet érintő-nyomógomb is, szenzoros stb. Kínai kapcsolók átalakítára. KNX taszterek Személy szerint az egyszerűség híve vagyok. Ha jó a rendszered , akkor egyetlen sima nyomógombbal is sok intelligens funkció használható magától értetődően.
(#) spiler2 válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Szia Mate!

Igen a többit is behúzzuk....

Mivel új építésről van szó, úgy gondoltam, hogy minden helységbe (persze előtte megtervezem, hogy sacc/kb mire számíthatok ) behúzok legalább 3db Cat6-os kábelt, ami pedig igényli oda plusz 1-2 kábelt.
Ez kellene a számítógép hálózatnak, a lámpák nyomógombjainak - köszi kameleon2 - DHT22 szenzoroknak, és egy pár szobába termosztáthoz is...

A konnektorokat úgy gondoltam, hogy szobánként 2 kör lenne.
Első körön lenne az összes konnektor egy kivételével, ami külön kapcsolható lenne és
szünetmentesítve (ez lenne a 2. kör, egy kicsit más színű konnektorral).
(Ha netán nagyon zavaró lesz -mint kameleon2 írta - akkor majd a többivel együtt lesz kapcsolva)

A lámpákat minden szobába szeretném szünetmentesíteni, úgy ahogy a hűtőt is.
Első körbe SUA2200-ra gondoltam, de majd még meglátom... Olvasgatok utána...

Csillagpontosat szeretnék, és a csavart érpárok/nyomógomb tetszik a legjobban (köszi)

"Sok előnyt jelenthet a kivitelezésben, ha nem vezetékeket húzol, hanem kábeleket." - Ezt biztos tapasztalatból mondod, erre majd odafigyelek (nehogy én is így járjak), bár gondolom jóval olcsóbb ha vezetéket húznak...

Természetesen a kismegszakítók sem maradnak ki a rendszerből...

Köszi a hozzászólásokat.
(#) kameleon2 válasza spiler2 hozzászólására (») Jan 19, 2017 / 1
 
Nekem átalakítás után a konyhaszekrényre szerelve így néz ki (kép). Ebbe bekerült a mechanika helyére egy kis nyák, háttérvilágítás és funkció visszajelző ledek.
(#) spiler2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Jól néz ki, bár én nem hiszem, hogy nekiállok még a "kapcsolókat" is forrasztgatni...
Szerintem marad a nyomógombos...

De azért 1-2 helyre lehet, hogy mégis csak csinálok, mert nagyon tetszik, és gondolom nem került 48eFt-ban mint amit a KNX/EIB -hez láttam egy két helyen...

Ezzel még kicsit bizonytalan vagyok, vagy nem na mind1 majd meglátom addig...
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
(#) kokozo válasza spiler2 hozzászólására (») Jan 19, 2017 / 1
 
Szia!
Én nem bíznám egy programozható chipre a ház világítását mert mi van ha.. Én teljesen másként oldanám meg mint amit eddig felvázolt mindenki. A kapcsolók mögé tennék egy elektronikát, lásd kép. Ez figyeli egy optón keresztül, hogy világít e a lámpa vagy sem, és egy bistabil relével kapcsolnám le fel a villanyt vezérelve, és a sima kapcsolókkal meg manuálisan. Ezzel a módszerrel ha kiveszem a vezérlést, akkor is atomstabil marad a világítási rendszerem.
Természetesen a nyákra még lehet tenni egy kommunikáló chipet, ami akár mérni is tud bármit, és can vagy akármilyen buszon beszélgethet a központtal.

kapcsolo.JPG
    
(#) spiler2 válasza kokozo hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Egy rugóra jár az agyunk...
Egy pár hozzászólással ezelőtt már én is írtam, hogy valami ilyet szeretnék, de ez már konkrétabb...
Egyedül a kismegszakítót hagytam ki az áramkőrből, no meg a zavarvédelmet, de az nem egy egyszerű történet...

Annyi, hogy én a kapcsoló szekrénybe tenném a bistabil reléket és a váltóreléket is.
(#) Mate78 válasza kokozo hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Nálam is hasonlóan van megvalósítva.
Nyomógombok vannak a világítások kapcsolásához, impulzusrelével.A vezérlés (PLC) az impulzusreléknek ad jelet egy 24V mágneskapcsolón keresztül,gyakorlatilag a PLC is egy nyomógombnak tekinthető.Ha a PLC valamilyen okból leállna, ugyanúgy működik a világításom, mint nélküle.Persze a PLC-nek is kell legyen visszajelzése arról, hogy éppen fel van kapcsolva-e a lámpa.Ez egy,a lámpával párhuzamosan kötött 230V AC-s mágneskapcsoló érintkezővel van megoldva, digitális IO-n keresztül, 24V-on.
(#) Mate78 hozzászólása Jan 20, 2017 /
 
Szerintem egy ilyen ház automatizálásnál a legfontosabb a megbízható működés.Inkább ne legyen annyi funkció, csak a tényleg szükségesek, de azok mindig működjenek.Még akár a vezérlő leállása esetén is legyen valami vész funkció.Pl. átkapcsolhatóság kézi vezérlésre.
Nálam már 3 és fél éve megy a rendszer, egyszer fordult elő, hogy a megjelenítés állt le, és a feleségem nem tudta felhúzni a redőnyöket.(Meg is kaptam, hogy nem működik ez a sz@r.Az eszébe sem jutott, hogy évekig nem kellett kézel húzkodni a redőnyöket.)Erre a helyzetre van már egy kézi kapcsoló, amivel kézzel is működtethetőek a redőnyök.De vannak olyan funkciók, amiket nem lehet csak úgy átkapcsolni teljes értékű kézi működtetésre, a rendszer sajátosságai, a logika összetettsége miatt.
(#) dB_Thunder válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Meg van ám bonyolítva! PLC meg impulzus kapcsoló meg még visszajelző mágneskapcsoló..
Nem tudom, nekem pont elég megbízhatóságot ad egy gyári omron plc....
Nem a nagypapa lélegeztető gépje megy róla, ha nem megy fel a redőny, nem kapcsol a lámpa, még nem hal bele senki.
Ezt a plc típust lehetne redundánsba is kötni, de ez nem Paks.... HMI nincs, de majd lesz, főként a fűtés miatt, de minden alap funkció nyomógombokkal vezérelhető.
A sok kacat, főleg a mostani villamos anyagok minőségét tekintve csak plusz hibaforrás, az ipari minőségűeknek meg 3x az áruk.
Amit célszerűnek tartok az a fogyasztókat kapcsoló egység elé bekötött, plc vezérlés, kézi ki, kézi be váltókapcsoló.
Meg cserealkatrész raktározása a plchez.
(#) Mate78 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Kell a viszajelzés hogy fel van-e kapcsolva a lámpa, mert mi van, ha valaki felkapcsolta, akkor ugye nem szabad kapcsolnia a vezérlésnek, mert akkor pont lekapcsolná...
Az impulzusrelés megoldás meg az alap kiépítés.
Idézet:
„Nem a nagypapa lélegeztető gépje megy róla”

Ez igaz, de elég kellemetlen tud lenni az is, ha elutazol egy hétre ,és csörög a telefon, hogy nem megy valami...na erre kell a kézi funkció....valaki csak leballag, átfordítja a kapcsolót, és csökkentett komforttal van fűtés vagy redőny vagy bármi.
(#) dB_Thunder válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Eredendően én is impulzus relében gondolkodtam a fogyasztás miatt, mint kapcsoló eszköz, de elvetettem, főként a visszajelzés szükségessége miatt.
Most relék kapcsolnak, amit majd szilárdtest relék váltanak ki. A szilárdtest relé modult építem, egyrészt sok lenne (több mint 100 IO pontom van) másrészt így kisebb helyet foglal. Meg egyéb extra dolognak is meg kell felelnie.

Nem szoktam elutazni hetekre, másrészt mi arra a garancia, hogy pont akkor ######## romlik el egy ipari eszköz mikor nem vagyok otthon?
Meg ha elszáll egy kimenet akkor mi van? Egy helységbe nem lesz világítás, a maradék 8ba meg igen.
Fűtést másik CS1 plc vezérli, azon van kézi funkció..
Tapasztalatom az, hogy sokkal hamarabb ##### elromlik valami más mint a vezérlés, az ellen a kézi mód sem véd.
Asszony meg nem fog még egy izzócserének sem nekiállni, mint ahogy én sem a mosogatásnak!
[u][/u]
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
(#) Mate78 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Igen, kicsi az esélye, de azért ne feledjük, itt nem mindenki ipari eszközökből építkezik.
(#) dB_Thunder válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Te plc-t írtál.
Én a PLC alatt feltételezem, hogy valami gyári, megfelelő minőségű, ipari vezérlőről beszélünk!
A háztartási dolgokat igyekszem erősen kerülni, a mélységesen silány minőség miatt.

Az arduinó, RPi, pic, meg a többiek, nem PLC-k a szememben.
Lehet belőlük okos dolgokat csinálni, de hogy plc-nek hívjuk nagyon sokat kell még fejleszteni a hardveren is!
Akik ezekkel építkeznek nyilván (vagy nem) figyelembe veszik ezek az eszközök, és saját maguk képességeit, és aszerint építik fel a rendszert.
(#) Mate78 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
A megbízhatóság témáját általánosságban hoztam fel, de lehet félreérthető voltam.
(#) pont válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Én is a PLC mellett döntöttem, de nem műszaki, megbízhatósági okokból, mert először is a plc-ben is mikrovezérlő van, másodszor meg a rendszerben, még számos nélkülözhetetlen helyen Pl. ds hőmérők miatt elég sok mikrovezérlő ketyereg, hanem mert a plc-k a fizikai méretüktől kezdve a felfogatásig, be és kimenetek jellemzői-ig az egy kvázi ipari szabvány, cserélhetők egymással, akár különböző típusok is. A ds-es hőmérőim is ehhez igazodnak 0-5v ig adnak ki jelet, ha arról van szó más is gyárt ilyet, lehet cserélni. Ennek nyilván akkor van jelentősége ha nem élek örökké...
(#) kameleon2 válasza spiler2 hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Konkrétan 5,74$ volt. Mindez aranyozott érintkezőkkel 15 év garanciával, rozsdamentes előlappal (nem műanyag!) Igaz az érintkezőket kiszereltem és egy kis panel került bele a mikrokapcsolókkal.De kívülről látod a fényképen - ilyen lett. Egyetlen hátránya volt - nem az európai 65-ös szerelvénydobozokhoz igazodik. Azóta találtam arravalót is.
(#) kameleon2 válasza kokozo hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Csak egy keresztkérdés. Hogyan vezérelsz kikapcsolt állapotba, egy kézzel - a kapcsolóval bekapcsolt áramkört? Vagy fordítva? A bistabil relé ráadásul mindkét állapotában fogyaszt. Jön egy áramszünet és megint csak érdekes lesz a vezérlésed. De te tudod. Én már túl vagyok ezeken a szivatásokon - ezért lett nyomógomb. Arról nem is beszélek, hogy nálam van vagy 60 nyomógomb. Ha ezekhez mind nyákot kellett volna csinálnom - az sem lenne olcsóbb megoldás.
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Ne értsetek félre, a PLC is megoldás. De ahány PLC, ahány lakás, annyi egyedi szoftver és megoldás. Ráadásul nem túl olcsó, hacsak nem PLC szervizben dolgozol. Arról már nem is regélek, hogy mindegyiknek van valami szoftveres bugja. Milyen PLC-s rendszered van? Hány adatpont? Mert a PLC egy dolog, de a csatolt, vagy távvezérelt I/O pontok ahhoz is szép összegek.
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
A kilincsműves bistabil relé csak a meghúzás pillanatában fogyaszt. Leírtam, hogy mi a lényeg, ha cserélni kell 15 év múlva az akkor kapható PLC-re "csak" a dokumentáció alapján kell megírni hozzá a házra való programot. Mellesleg nem tudom elképzelni, hogy ami a Te rendszeredben fut azt ne lehetne megírni igazi PLC-re. Ne érts félre, én örülök, hogy elkészült a rendszered, de egyenlőre nem lehet összehasonlítani egy pl. OMRON, SIEMENS, (ARRAY, APB)támogatással, mind elérhetőségben, mind felszerelni tudó szakemberekkel (itt több millió szakiról van szó). Mert olyan sosem lesz, hogy minden 8 millát kereső ügyvéd/stb maga áll neki okosítani a házát....
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Jan 21, 2017 1 /
 
Pont nem érted a lényeget. Nem kell programozó a rendszerhez. A PLC-hez igen. Ez egy "dobozos" termék, amit megveszel, hazaviszel, bekötöd és működik. Épp tegnap beszéltem egy ügyvéddel, aki elsőre is olyan egyszerűen átlátta, mint egy izzócserét. A szaki csak az erősáramú részéhez kellhet. Persze meg lehet csinálni egy PLC-vel, de többe kerül a végén. Különben nem csináltam volna. Arról nem is beszélve, hogy a PLC-n mindig csak olyan színvonalú szoftver fut, mint amit az írója képvisel. Hidd el nem egy ilyen házat láttam, építettem 27 év alatt. Az én rendszeremben a szoftverek is kemény tesztelésen esnek át, amire a helyszínen sok esetben lehetőség sincs. A bistabil relét változatlanul nem látom jó megoldásnak kettős vezérlésre. Főleg mert az Asimov-i elveknek nem tudnám megfeleltetni. Azaz, hogy az ember mindig felül tudja bírálni az automatikus működtetést. Ha mutatsz egy működő ellenpéldát, szívesen megnézném. Hidd el a nagy konszernek fejlesztői sem hülyék, hogy mind nyomógombos vezérlést készítsenek. Az árról nem is beszélve, mivel a bistabil relé elég jelentősen felpumpálja az árat. Nem akarom eladni neked a rendszeremet, mert akinek nincs pénze, kedve stb, azt úgysem tudom, akarom meggyőzni. De mint fórumtársat óvnálak a mellékvágányoktól. Persze, ha sok a pénzed és olyan megoldásokba akarod ölni, amin más már régen túllépett - akkor hajrá!
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
(#) kly válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 21, 2017 / 1
 
Szerintem olyan rendszer nincs ami hazaviszel bekötöd és működik. Vagy ha van akkor az nem rugalmas rendszer. Mondok példát .
Pl világítás .
Adott mondjuk 20 lámpa és 20 bemenet. Csak hozzá kell nyúlni ha azt akarod hogy az 1. Lámpát a 4 ,6,19 és bemenet vezérelje. Ehhez kell felület ahol be lehet állítani.
De ez közel sem a hazaviszem bedugom kategória. És itt nem csak bemenet a kérdés,lehet időket,PWM-et , autobekapcsolast,autokikapcsolast, stb kell paraméterezni.

Másik megoldás az egy lampahoz "gyárilag" hozzá rendelt egy bemenet. Ez a hazaviszed bedugom kategoria és mókolsz a drogokkal ha több kapcsoló van.itt minden fix.


És ez csak egy egyszerű világítás. Fűtés még bonyibb
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
(#) Kovabe válasza kly hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Szerintem felesleges ismét belemenni ebbe a dologba.
Szentül meg van gyözödve arról és még le is írja hogy hülye aki nem az ő termékét válassza.
Leírása alapján egy sima relé kapcsolgatót készített aminek van valami kezelőfelülete. Még mindig nem érti a lényegét.
(#) kameleon2 válasza kly hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Ezért beszélgetünk, mert szerintem pedig lehetséges. Meg is építettem. Sok olyan dolog van, amit nem kell túlspirálni - mégis (vagy talán éppen ezért) válik komfortosabbá az élet tőle. Szerintem te még keversz 2 dolgot. Sokszor a gyártók is. Programozni és paraméterezni - nem ugyanaz. Az én rendszerem bizonyos határok között paraméterezhető, de nem igényel programozást. Hogy ez a módszer rossz lenne? Szerintem kérdezz meg valakit akinek KNX rendszere van - ami az egyik legismertebb intelligens rendszer - mégis 95%-ban "csak" paraméterezhető. Igaz a KNX az 1970-es 1980-as évek gondolatait konzerválta. Az én rendszerem egy újabb gondolkodásmódot és a 3. évezred technológiáját önti formába. De mondhatnám a Legrand rendszerét is amit a Bticino-tól kölcsönzött - szintén paraméterezhető. Az sem szabadon programozható, mégis használható, jó rendszert alkot. Kicsit úgy érzem téged elragadt a hév a sok lehetőség láttán és úgy gondolod, hogy egy épületbe ha belegyömöszölöd - az intelligens vagy okos lesz. Sajnos ez nem teljesen van így. Az csak egy technológiai szint, ha tudsz elektronikusan hőmérsékletet mérni, kijelezni, ha tudsz pwm-el szabályozni, vagy éppen a legmodernebb technológiákkal dimmelni egy fényforrást, esetleg mindezt távolról felügyelni. Ettől még ez nem fog rendszert alkotni. Nem lesz - jobb szó híjján - élhető az épület. Nem mindenkinek szenvedélye a technológia, de a kényelmet a komfortot, a biztonságot mindenki keresi és értékeli. Nekem már az is bosszúság, ha az okostelefonon 6-8 gombnyomással érek el valamit, amit azelőtt a TV távirányítóval egyetlen nyomásra elértem. Hiába a magasfokú technológia, ha "buta" szoftveres megoldással párosul, ami nem számol az emberi türelmetlenséggel, vagy éppen a gyors cselekvési lehetőség igényével. Más a filozófia a te munkád és az enyém mögött.
(#) kameleon2 válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 21, 2017 1 /
 
Szerintem pedig tévesen ítélsz meg. Maximálisan nem érdekel, hogy ki ki mit épít magának, csak vannak alapelvek, amiket ha sértesz, önmagaddal tolsz ki, de ez szerintem már kezd olyan lenni, mintha vakoknak mesélném a színeket. Tapasztald meg nyugodtan a saját károdon, ha más kára és jó szándéka nem lenne elég a tanuláshoz! Itt és most befejeztem.
(#) goreny válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 21, 2017 / 1
 
Tudsz egy adatlapot, specifikációt, bármit linkelni, közzétenni a rendszeredről? Bármi leírást, ami alapján, ha a dobozos termékedet megveszi egy takarítónő (nem egy ügyvéd), megérti és beparaméterezi. Köszönöm.
Következő: »»   32 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem