Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   45 / 79
(#) Robin2 válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 19, 2016
Ő itt már nem is fog...
(#) Rahed Lee hozzászólása Dec 26, 2016
Üdv Mindenkinek!

Hifi rendszer hálózati tápkábel zavarszűrésével kapcsolatban kérdeznék.
A csöves high-end rendszerbe vettem a CD mellé egy Marantz hálózati digitális lejátszót. Nagyon elégedett vagyok vele, elképesztően jól szól, de nagyon érzékeny a hálózati zavarokra.

Sajnos nincs leválasztott tápfesz kör külön a hifinek, ezért a háztartási gépek néha belepattognak a hangképbe. A végfok egy angol push-pull Beard P35-ös nagyvas, előfok Ethosz csöves. CD-vel eddig nem nagyon tapasztaltam ezt a hálózatból eredő pattogást, de a digit lejátszó ezek szerint érzékenyebb.

Nem vagyok egy bigott kábelfüggő, de igyekszem jó minőségű kábelezést használni. Az erősítőkhöz régóta van "rendes" RCA és hálózati kábelszett, a digit lejátszóhoz is csináltam egyet, gondolván, hogy talán ezzel nem hallom, ha bekapcsol a kazán. Angliából rendeltem méterre, árnyékolt hálózati kábelt, Hong-Kong-ból aranyozott érintkezős spéci Schuko csatlakozókat, szóval tisztességes anyagokból építkeztem. De a pattogás így is bejut a digit lejátszóba. Nem állítom, hogy ezzel nem lehet együtt élni, hébe-hóba pattan egyet, ha nagy az elektromos élet a környezetben, de lehet, hogy a hangképre is rossz hatással van.

A kábel árnyékolásával és zavarszűrésével kérdeznék a tapasztaltabbaktól. A csöves végfokhoz olyan kábelem van, ami jó vastag, árnyékolt és a két végén van egy-egy combos ferritgyűrű. Évek óta ezzel megy, nem tudom, hogy a ferrit hasznos-e, anélkül nem próbáltam. A ferrit segítene esetleg a digit lejátszónál is kiszűrni a pattogást? Van aki szerint a szűrés csökkenti a hangzás dinamikáját, van aki esküszik rá.

A másik kérdésem az árnyékolás bekötésével kapcsolatban lenne. Sok külföldi hifis DIY oldalon láttam, hogy interconnect kábeleknél úgy javasolják az árnyékoló harisnyát bekötni, hogy csak jelirány induló oldalán van lekötve az RCA testre, a másikon nincs. Ez a megoldás a hálózati kábelnél is követendő?
(#) pekariki93 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 26, 2016
Hali!

Simán lehet, hogy a csöves erősítőnél szűrődik be a zavar. Szinte sose jár az előfokuk stabil tápról. Szerintem próba erejéig köss be kutyaközönséges pc-s tápkábelt. Ha úgy is csinálja, akkor meg elemenként célszerű kicsereberélgetni a készülékeket, hogy megtudd hol szűrődik be. A jelkábelek szerintem nem okozhatnak ilyet. Árnyékolatlan, tömör rézdrót se produkált nálam ilyet interkonnektként. A harisnyát tényleg csak az egyik oldalon célszerű gnd-re kötni, nekem a fogadó félnél vannak bekötve. A ferritgyűrűs kábelt meg a helyedben digit cuccok elé raknám, hogy onnan minél kevesebb zavar jusson ki. Hálózati kábelt meg nem árnyékolnék, hanem sodornék(fázis-nulla). Ez kioltja a keletkező elektromágneses tér nagy részét. Kicsit nyűgös de oda meg legtöbbször a tömör vezeték a legjobb(villanyszerelős, vagy esetleg ofc).
(#) Rahed Lee válasza pekariki93 hozzászólására (») Dec 28, 2016
Érdekes a jelenség, mert az elmúlt két napban egyáltalán nem tapasztaltam. Pedig megy a kazán, a mosógép, kattog a termosztát, a hűtő, kapcsolgattuk a villanyt.

A jelkábelekre én sem gyanakszom, mert ezeket évek óta használom minden gond nélkül. Nem állítom, hogy hébe-hóba nem fordult elő ez a hálózati zavar ezelőtt is, de amióta a digit lejátszót rendszerbe állítottam, azóta tapasztalható erősebben. Aztán az is lehet, hogy én lihegem túl a dolgot, semmi különös nincs, csak a karácsony környékén nagyobb a sürgés-forgás a környéken, terheltebb a hálózat.

Van olyan hálózati kábelem, ami nem árnyékolt, hanem az általad említett sodrott-fonott struktúrával rendelkezik. Erről megy az előerősítő. Ahogy kutattam a témában, azt látom, hogy minden komolyabb, márkásabb hálózati kábel árnyékolt. Gondolom nem véletlenül. Olvastam néhány "tudományos értekezést" e témában. Ezekből az kerekedett ki, hogy a jó hálózati kábelnek annyi a dolga, hogy a zavarokat csökkentse. Állítólag, ha a készülékek előtti 2 méteres szakasz rendben van, akkor már megtettünk mindent, amit lehet. Ekkora szakasz már elég arra, hogy lenyugtassa a rendszert. Ezért is épült iparág a high end elosztókra. Iszonyat pénzekért kínálják az efféle szűrt hálózati elosztókat.

Én is akarok egyet csinálni, lehet, hogy semmi extra nem lesz benne, csak tisztességes Schuko aljzatok, egy rendes tápkábel a fali aljzatig és természetesen a belső kábelezése is fonott lesz.

Láttam olyan IEC hálózati aljzatot, amiben van egy kis zavarszűrő áramkör. Nem tudom, hogy ha ilyent építenék az elosztó dobozba, az mit eredményezne.
(#) pekariki93 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 28, 2016
Valóban volt valami zavar az erőben. Én mondjuk nem a hangon vettem észre, hanem hogy búg a villanyóra mint az őrült, pedig nem is forgott gyorsabban mint általában. Kellemetlen volt mint egy transzformátorház közelében lettem volna. Sajnos a szobába is behallatszott. Asszem 23-án kezdődött, aztán meg mintha elvágták volna pár napja.
Lehet kicsi egyenáram került a hálózatra, fene tudja, szkóppal meg kellett volna nézni.
A hálózati kábel árnyékolása inkább olyankor hasznos, ha a kábel valami érzékenyebb kis jelű fokozat közelében, vagy készülékházon belül van elvezetve(pl.: MC előerősítő, vagy RIAA-korrektor).
A Shucko aljzat az nagyon jó. Stabilt tiszta kontaktot ad, nem lesz benne hibalehetőség. High end gyártóknál meg résen kell lenni, mert az árak nagyrészt nem tükrözik a kapott hang minőségének a javulását.
Az aljzatos zavarszűrő az jó dolog tud lenni. Érdemes kipróbálni. Aztán vagy bejön, vagy nem. Ilyet próbáltam már digitális ketyerék tápjába, ott javított kicsit. De a fejhallgató erősítőm hangját már megdöglesztette. Cseles ez a világ, de érdemes minél több dolgot kipróbálni.
(#) Rahed Lee válasza pekariki93 hozzászólására (») Dec 30, 2016
Közben megérkeztek a High-end hálózati csatlakozók is Hong Kong-ból. Mindenhol úgy hirdették, hogy Schuko, a fotón is ugyanaz volt ami a csomagban jött, de amit kaptam az japán gyártású Oyaide csatlakozók. Nem tudom, hogy a két márkának van-e valami köze egymáshoz, de nem igazán érdekel. Nagyon profi cuccok, igen finom kidolgozású, nagyon masszív, jól szerelhető dugók. Minden érintkező, leszorító lemez aranyozott, a csavarmenetek fém perselybe fúrva stb. Fel is szereltem. De a ferritgyűrűket lehagytam. Az gondolkoztatott el, hogy egy komoly gyártó kábelén sem láttam. Filléres dolog, ha valóban hozna a konyhára, akkor valószínűleg mindenki rakna rá. Ellenben többen említették, hogy az efféle csingilingik inkább ölik a dinamikát.

Egyetértek azzal, hogy óvatosan kezelendők a "nagy high-end" gyártók. Néha tényleg csak egy jól felépített marketing az egész, maga a termék közel sem ér annyit, mint amennyire a "hívők" felmagasztalják. És talán a kábelek világában érhető leginkább tetten ez a dolog.

Voltam olyan szeánszon, ahol két földönkívüli hallással megáldott hifista vinnyogva élvezett el a fotelban "meghallván" egy 70 cm-es interconnect kábel hangját. Persze előtte már tudták, hogy ez a kábelpár kereken 500 ezer forintba kerül. Valóban jó volt a hangzás, de hogy ebben volt-e akkora szerepe az említett kábelnek, azt erősen vitatom. A másik alkalommal RCA dugót hallgattak hasonló kéjmámorban. Az igazsághoz tartozik, hogy egyikük egy milliomos vevő, a másik a hifi kereskedő volt.

Én inkább a zenét hallgatom, nem a drótot
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2016
(#) Tonybacsi válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jan 12, 2017
Hello!

Jó lenne módszeresen megkeresni a beérkező, illetve a hangszóróból hallható - nem oda kívánkozó zajok forrását!

A hálózatból, vagy az éterből szedi össze a zajokat?
(#) szamóca hozzászólása Jan 12, 2017
(#) Hp41C válasza szamóca hozzászólására (») Jan 12, 2017
Elővettem a nagyítómat, vizsgálgatom a képet... Valami homokszem van a gépezetben. Ennyi pénzért egy China Export bejegyzett védjellel ellátott kábelt kapok csak...
Mennyibe kerülne egy eredeti CE (Conformite Européenne) jelzésű?
Egy régi vicc jut eszembe.
Egy dúsgazdag arab sejk arról hall, hogy van egy kocsi, amit nem lehet megvenni azonnal. Nosza, jön az ötlet, kell neki is egy. Meg is írja a megrendelőt a Trabant gyárba (DDR). Megérkezik a levél Zwickauba -ba, a vezetőség összeül. Mégsem járja, hogy ez a fomtos és gazdag vevő három évet várjon. Döntés születik, küldenek neki egyet soron kívül. Meg is érkezik a Trabi a vevőhoz. Nézegeti, nem érti mi ez.... Majd megszólal: Most már mindent értek, lehet hogy sokáig kell rá várni, de addig is küldenek egy makettet.
(#) Rahed Lee válasza Tonybacsi hozzászólására (») Jan 13, 2017
A hálózatból jön, de nem egy markáns probléma, csak a maximalista lelkemet nyugtatandó próbálok utánajárni. Az van, hogy néha ha bekapcsol pl. a kazán, vagy programot vált a mosógép, akkor hallható egy pattanás a hangsugárzókból. De ahogy írtam, csak néha. Most már pl. napok óta nem hallottam, pedig kapcsolgatott a kazán most is rendesen.
(#) Rahed Lee válasza szamóca hozzászólására (») Jan 13, 2017
Még jó, hogy lehet kapni.

Ennyi pénzből építhetünk egy saját erőművet a kertbe, ami csak a hifinek termel szép színuszos áramot. A maradékból meg meghívhatnánk néhányszor a Bartók Vonósnégyest, hogy élőben húzzák a nappaliban. Csak úgy a miheztartás végett, hogy legyen egy referencia, ha hangolnánk a rendszert
(#) szamóca válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 13, 2017
Elviekben nem kínai, hanem magyar a gyártó. "Van egy felesége is!"
(#) Orbán József válasza szamóca hozzászólására (») Jan 13, 2017
Idézet:
„"Van egy felesége is!"”


Lelöktél a földle...
(#) Hp41C válasza szamóca hozzászólására (») Jan 13, 2017
Egész háreme van...
Mivel a képen látható emblémáben a C és az E közel van egymáshoz (ha körré egyészítjük ki a vonalvastagságnál jobban össze vannak tolva), ez mágis csak China Export. Olcsaóbb lehet a használata...
Kábel 5 800 000 Ft -ért.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2017
(#) Rahed Lee válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 14, 2017
Az egészben az a csodálatra méltó, hogy ezekre minden bizonnyal hébe-hóba még akad is vevő.
De az is lehet, hogy egyet összeraktak a fotózás kedvéért és várják rá azóta is a madarat.

Az eszem megáll...
(#) Massawa hozzászólása Jan 14, 2017
Egy más kérdés

Létezik valamilyen nemzetközi szabvány a szines huzalok jelzésére.
Van rengeteg 90 eres kábelem aminek az erei mindenféle 2 szinü kombinácioval vannak jelezve, mint pĺ
Piros/szürke
Kék/sárga
Fekete/lila

Sajnos a rajzban nincs annyi hely, hogy ki tudjam irni az egész szin nevét.
Egyes szinek még türhetö rövidek YEL/BLK, de némelyik már nehézkes mert a 3 betü nem biztos, hogy elég. Meg jo lenne ha egységes lenne ( valamilyen szabvány vagy szokás szerint).
Kösz!
(#) Robin2 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 14, 2017
Lett valami ebből a tervből?
(#) Robin2 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 14, 2017
Bővebben: LinkSzerintem létezik, az autóiparban legalábbis láttam, két, max. három betűvel leirhatók a szinek.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2017
(#) szamóca válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 14, 2017
Sajnálattal közlöm, hogy utóbbi időben nagyon elfordultam az elektronikától, a faipar irányába.
(#) Robin2 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 14, 2017
Értem, sajnálom.
(#) Massawa válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 14, 2017
Ezaz, hogy az belinkelt kodon is látszik a gond. Egyes szinek egybetüsek, mások kettö, de nem is egyértelmü (GY,GR) ami csak tévedéshez vezet, mert az olvaso nem tudja mikor egybetüs a jelölés és mikor több. A GY lehet szürke, vagy zöld meg sárga. Szerintem legalább a röviditések hosszának kellene egységesnek lennie.
(#) Ivan93 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 14, 2017
Szia! Bővebben: Link A jobb szélső oszlop az IEC-re hivatkozik. Szerintem egyértelműek a rövidítéseik.
(#) Massawa válasza Ivan93 hozzászólására (») Jan 14, 2017
Kösz ez már jobban néz ki.
(#) frissadam hozzászólása Jan 19, 2017
Sziasztok!

Kábeli zűrzavarhoz kérném a segítségeteket. 6,3 Jack csatlakozóhoz milyen kábelt használnátok hangszer és erősítő közé? Eleve számít, hoy mikrofont hangszert vagy "kész" audio jelet szeretnék továbbítani egy monó kábelen? Ha igen akkor miként válasszam meg a vezetékemet?

A segítséget előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza frissadam hozzászólására (») Jan 19, 2017
Általában árnyékolt vezetéket kell használni. Mono esetén egyerest, sztereó esetén kétszer egyerest. Mikrofon kábel csak mechanikai tulajdonságaiban különbözik, lágyabb, hajlékonyabb.
(#) frissadam válasza pucuka hozzászólására (») Jan 19, 2017
Keresztmetszetben milyet érdemes?
(#) pucuka válasza frissadam hozzászólására (») Jan 19, 2017
Olyat, ami passzol a csatlakozóba. Amúgy szerkezetileg nincs túl nagy választék, inkább minőségben. Érdemes jó minőségűt választani, hosszú távon megtérül a kevesebb probléma miatt.
Magának a keresztmetszetnek elektromosan nincs túl nagy jelentősége.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
(#) szamóca válasza frissadam hozzászólására (») Jan 19, 2017
A Klotz jó minőségű, és mechanikai felépítésében is célra tervezett. Vásároltam már tőlük, és elégedett voltam.
(#) frissadam válasza szamóca hozzászólására (») Jan 19, 2017
Köszi!
(#) hapro válasza szamóca hozzászólására (») Jan 22, 2017
Ezzel én is így vagyok. Már nagyon közel a szauna kész állapota.
Következő: »»   45 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem