Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 100 V-os hangrendszer
 
Témaindító: fedane, idő: Okt 28, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 6
(#) dcsabi válasza BPuma hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
A kérdés az, hogy a rendszer kivan-e már valamilyen szinten építve. A relére a megoldás egy nevetségesnek tűnő dolog, veszel 26 db GSM kontrol nevű kütyüt.(kb5e/db) ez sima ráhívással működik. Van benne relé is. Vagy 433MHz-s rádiós konnektorok ez valamivel olcsóbb és nem kell hozzá szim kártya.
Utóbbiak 4db-os szettben kaphatóak,4-5e ft-ént. a tantermek egy részéig biztosan jó a távirányító, de elegánsabb egy kicsit nagyobb teljesítményű adó erre a célra, a kódokat viszont ki kell tesztelni. Tehát egy központi adó kell, ami szerintem 10-15e Ft. a konnektorok db-ja 1-1300 Ft. Ha a konnektoroknak nem a 230v-ot kell kapcsolnia, akkor belül el kell vágni a dugvillával való kapcsolatot és a relé függetlenül tud kapcsolni. Ingyen nem lehet megcsinálni. Aztán a hálózati kábelre transzponált intercom valamelyik formája szintén egy jó megoldás lehet.
(#) Doky586 válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
én tutira nem vennék >100e Ft -ért sim kártyákat (+utólagos havi használati díj), és a 433-as modulokról se hallottam túl sok jót. de az tuti hogy 60m és 15falon keresztül már nem működnek...
de ezek tudtommal csak 9k6 adatra jók, nem hangra.
(#) nedudgi válasza BPuma hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Amíg el nem árulod, hogy milyen módon, milyen távolságban helyezkednek el a tantermek - szerintem - csak egy ötletbörzét tartunk.
Tisztázni kellene, hogy a feladat része legyen-e az összes terem, esetleg teremcsoportok egyszerre történő működtetése? A kihangosításhoz megvan már az erősítő/hangszórók, vagy ez is a feladat része?
(#) 20sz Jófiú hozzászólása Ápr 27, 2013 /
 
Nem szokták ezt ennyire túlbonyolítani. Külön le kell vezetékelni a hangszórókat a portához ott egy kapcsolótáblára a hangszórók számának megfelelő kapcsoló, 100V-os kimenetű erősítő és kész.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
(#) Tetye hozzászólása Ápr 27, 2013 /
 
RS485. Címezhető slave-ek, egy atmel proci+lcd pár gomb, UTP-n elmegy a busz is táp is, hangszóróknak meg 2x1,5 vagy 2x2,5 réz. Egyszerű, relative olcsó jó. Akár menyi van külön kapcsolható, csinálhatsz belőle akár csoportokat is.
(#) kameleon2 válasza BPuma hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Szia- bár felajánlottam a segítségemet - kimoderáltak. Úgy látszik ez már kezd divattá válni. *

*Igen nagy divat nálunk a szabályok betartatása (hamár a felhasználó, nem tudja magától)
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) BPuma hozzászólása Ápr 27, 2013 /
 
Köszönöm az ötleteket!
Most már tudom, hogy meg lehet építeni.
Egyelőre ne menjünk bele mélyebben, meg kell beszélnem az igazgatóval, pénzt kell kérnie rá, s majd utána.
Teljesen a nulláról kell majd megépítenem.
Mindenkinek nagyon köszönöm!!!!
(#) Bell válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Szia!
Ez a "GSM kontrol" érdekelne, hol láttál ilyet? Keresgéltem, de nem találtam általános célra használhatót.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) Cavalier hozzászólása Ápr 28, 2013 /
 
Olvasom itt az ötleteket, pár dologról azért megfeledkeztek.

A távolságok miatt a vonalszintű hang továbbítása a zavarok miatt nem jó ötlet.

A gsm modul, rádiós modul eleve túl sokba kerül, és teljesen felesleges, ha úgyis lesz kábelezés. Persze lehetne minden egyes hangszóróhoz egy beágyazott mp3 dekóderes miniszámítógép külön IP címekkel, milliókért. Ha állami megrendelés lenne havercégnek, akkor biztos ilyesmit csinálnának, mert a haver onokája épp ilyet tanult a főiskolán.

Mivel a kérdező nem képzett szakember, a fesz/áram távadó és az rs485 sem jó ötlet, vannak buktatói.

UTP kábelen nem lehet messzire vinni rs232-t, az rs485 lenne jó, a fentiek miatt viszont nem ajánlanám.

A sorosan léptetett címzés is jó lehet, de azért ajánlanám inkább a párhuzamos címzést, mert jóval egyszerűbben lehet hibát keresni rajta kezdő elektrósnak, és még egy fokkal zavartűrőbb.

A riasztókábel meg árnyékolt, a címjeleknek jobb lenne az mint az utp, a hangszóróknak meg külön kéne vinni a 100V-os rendszerrel a jelet egy kettős szigetelésű kábelen.
(#) Doky586 válasza Cavalier hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
pont a zavarvédettség miatt javasoltam a sodrott szimmetrikus érpárt. ilyen az UTP. (mind hang, mind vezérlés)

régen vezetékes telefontechnikában hangra bevált sok kilométeren keresztül, esetleg impedanciaillesztés kell a kábel két végén. nem hifi de telefonminőségnek jó. (300Hz - 3kHz)

vezérlésre 1200 bps bőven elég. eleve van benne paritásbit hibadetektáláshoz.

Te hogy gondoltad a hangot? trafós 100V módszerrel? sok drága trafó fog kelleni.. mert 8ohm hangszóró 200m kábelen elég gyenguc módszer.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) Moderátor hozzászólása Doky586 hozzászólására (») Ápr 28, 2013
 
Megtisztelnéd a fórumozókat, hogy a mondat elején nagy betűvel írsz? Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) Cavalier válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Tudom, én is használok utp-t videoátvitelre is, az egyszerűség miatt javasoltam azt, amit, a sima egyszerű párhuzamos címzéssel ha bárhol rádug az ember egy 5 ledes kütyüt, látszik, hogy mi hibádzik.

A hangot 100V-os rendszerrel, erre lehet készen kapni mindent, nem hiszem, hogy drágább lenne mint egy-egy erősítő minden hangszóróba, amit ha helyileg látsz el táppal, akkor külön tápok külön trafókkal, ha a központból küldöd, akkor 200 méter kábelen megint csak érdekes a tizenpár volttal megtáplálni. (ezért van a POE rendszerekben 40V körüli táp, amit még enged a szabvány, és a kütyüknél egy-egy step-down konverter) Ja, és 200m RS485-nek sem olyan jó már, ha elágazások kellenek, akkor főleg nem.

A 100V-os kész hangszórók 5000Ft-nál indulnak, keverőerősítőt olyan 70e-től lehet kapni. Sima dobozolt hangszórót se kapsz sokkal olcsóbban, és azzal jelentősen több munka lenne. Az aktív hangfal még egy opció, de az is jóval drágább. Így is, ha mindennel a legolcsóbbat számolom, minimum 2 milliós beruházás, szóval én mindenképp a legegyszerűbb módszereket választanám, hogy kevesebb bukta lehetőség legyen. A 100V rendszer hosszú évek óta megbízható, a párhuzamos címzést optocsatolókkal szintén nem nagyon lehet elrontani.
(#) Doky586 válasza Cavalier hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Így már igazad van. Nem tudtam hogy készen beszerezhető a 100V rendszer.
Legalább nem kell PIC se hozzá, csak sima Cmos logikai kapuk, így könnyedén javítható/pótolható bárki által egy-egy végpont.
..csak ne kelljen a 'mind szól' és a 'csak az egyik szól' verzión kívül csoportokat alkotni.
(#) nedudgi hozzászólása Ápr 28, 2013 /
 
Addig, amíg pontosabb adatokat nem tudunk a kérdező igényeiről, vitaindítónak feldobom az alábbi megoldást:
Nem tudjuk, mekkora távolságról van szó, de szerintem a 100V rendszer - az oktatás ismert anyagi lehetőségeihez képest - túlzás. Egy kisteljesítményű hálózati trafó a beszédhang tartományban elegendő lehet egy 20-30V hangjel letranszformálására?
UTP helyett FTP alkalmazása még nem nagyon dobná meg a költségeket. Az árnyékolt riasztó kábelek tíz-hússzoros kapacitása az UTP-hez képest nem túl nagy a hangfrekvenciás, bár nem HiFi átvitelhez?
A relék csak meghúzáskor igényelnek aránylag nagy áramot, egy rövid időre, amit például AWG26 kábel pár tíz ohmos ellenállása esetén elkóval biztosítani lehet, utána már a töredéke is elég a tartásra, meg lehet spórolni a POE szerű stepdown konvertert. Esetleg a kábelek végén még további tápot lehet adni. Kábeleket írok, mert remélhetőleg nem az épület sarkán lesz elhelyezve a központi egység.
Átgondolt protokoll, és elég alacsony adatátviteli sebesség mellett nem szükséges komolyabb vonali meghajtó, RS485. A termekben elhelyezett mikrokontroller visszajelezhet a központnak, akár szimplex módban is, így még szabotázsvédelem is beleférhet.
Egy végpontban a vezérlés: mikrokontroller 150-300 Ft, egy jelfogó 250, trafó 400Ft, hangszóró, nyomógomb, ellenállások, kondenzátorok, diódák.
(#) kameleon2 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Én abszolút nem érzem túlzásnak a 100V-os rendszert. A leglogikusabb megoldás. Én már 1988-ban is építtetem, javítottam 100V-os rendszereket. Időközben be is ugrott, hogy van olyan megoldás - a Veszprémi szénbányák vállalat találta ki és alkalmazta, hogy a 100V-os rendszer trafóinak közepét használta fel jelzésátvitelre. Így csak a hangszóróvezetékeket kellett elvinni. Igaz, csak csillagpontos kialakításnál működött. A szakzsargonban EAB éS KAB néven futott.
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Szerintem az ide nehezen beilleszthető, ott kis teljesítményű hangfrekvenciás áramkörökben használták az erősítők bekapcsolására.Ki is építették hozzá az egyenáramú tápot mindenhova, minden szerkezethez legalább 4 szál vezeték kellett (és egyénileg, max a táp volt közösíthető)
Amíg a távolságokról, kiépíthetőségről nincs pontos adat, addig azt gondolom lehet sok mindenről elmélkedni, de azt hogy az elektronika / minden hangszóró egy vezeték + egy közös közül melyik a legegyszerűbb legköltséghatékonyabb nem igazán eldönthető.
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Az iskolákban mindíg 100 V -os hangrendszert építettek ki, mert a távolságok miatt nem is lehet mást. Az iskola hangszóró is egy Orion PD, vagy Tesla hangdobozból állt, és a hangszóró mellett egy öklömnyi trafóval, több leágazással, ahol a hangerőt lehetett egyedileg állítani. Nem is nagyon lehet másról szó. mert ha csak azt nézzük, hogy két osztályterem között legalább 6 m van, és 26 helyről, többségében nyilvánvalóan osztálytermekről van szó, így kisohmos hálózat szóba se jöhet.
A hálózat költsége pedig akkor a legolcsóbb, ha a hálózatot a legolcsóbb sokeres kábellel építi meg. Az UTP (nem FTP) kábel szerintem a legolcsóbb, mert tömegével használják, a 100 V -s hanghálózatnak éppen megfelel, (a szigetelés is épp megfelelő, és azt a kb. 60 W -nyi össz teljesítményt ami kb. 500 mA hangfrekis áramot jelent), és olyan vezérlést kell kitalálni, ami egyszerű, és olcsó. A hangszórót kapcsoló reléknek egyenáramú, de legalábbis nagyon lassú vezérlés is megfelel. Ebből a szempontból hogy sodorva van, vagy nincs, teljesen közömbös. Nem hiszem, hogy elektronikus telefonközpontot kellene építtetni szegénnyel, vagy számítógéppel, akár mikrovezérlővel vezérelt reléhálózatot.
A soros vonalon, vagy akár párhuzamos vonalon vezérelni, pedig enyhe túlzás, mert akkor a hangszórók dobozába is szükséges elektronikát építeni, ami a táplálás miatt növeli az érpár szükségletet. A többnyire az ajtó felett elhelyezett hangszórók közelében sincs táplálási lehetőség, ezért erre is csak távtáplálás jöhet szóba, bár ez is megoldható az UTP kábelen.
Nem szeretnék különösebben erősködni, mert ha csak a probléma megoldásáról van szó, és nem vizsgamunka készül, akkor értelmetlen túlbonyolítani. Egyébként is, mint tudjuk, minél bonyolultabb egy berendezés, annál kisebb a megbízhatósága.
Ezért javallottam a huzalozott és kapuval vezérelt relé áramkört. A hangszórónál nem igényel külön tápot, nem különösebben zavarérzékeny. Kell hozzá egy marék dióda, szinte mindegy, hogy milyen, 5 + 1 = 6 ér a vezérléshez. + 2 a hangszórókhoz, összesen 8) Ezzel 32 (30) hangszóró reléje címezhető meg, így még 6 (4) cím marad esetleges csoport címzésre. A "központ" pedig egy tápegységből, (ami képes ellátni a relék meghúzási áramát), és egy (vagy két) forgókapcsolóból, ami a bináris címzést elvégzi. A csoportokhoz a hangszóróban még egy, vagy több további ÉS kapu kell (5 bemenetű) amit VAGY kapuval összegezve lehet a relé működtetésére használni.
Az a baj, hogy ebben a szép új világban csak kész integrál áramkör testesti meg a logikai áramköröket, pedig működik egyszerű diódákkal is..
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Nem igazán értek egyet. A vasútállomások hangrendszerei nem mondhatóak kis teljesítményűnek. Sokat felejtettem ugyan, de az Érd-alsói hangrendszert anno én terveztem és kiviteleztem másodmagammal - rekordidő alatt (24 teljes óra a telepítés).... Ott 1250W-os erősítőről mentek a 100V-os hangszórók. Még Both Ferenc akkor nem szóvivő volt a MÁV-nál és ő mondta be a vonatokat rajta Ez úgy volt kialakítva, hogy a mikrofon jele beérkezett egy rackbe, ahol a relékártyák kiosztották, melyik zóna szóljon. A reléket a korábban már említett középmegcsapolásos elven vezéreltük zónánként 1 vezetéken. 1 zónán lehetett több 10 hangszóró is. Ezt ugyanúgy meg lehet oldani távvezérelve is. Én RS485-öt használnék - nyilván a saját mikrovezérlőmmel, mert nyílt forráskódú - ami egy iskolában nem hátrány. Nekem van kész megoldásom DMX-protokollal.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) pucuka válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
Attól függ mekkora az állomás, és hány hangszórót kell táplálni. Pont a pályaudvari (stadion, szabadtéri színpad)hangosítás az egyik legnagyobb probléma, a visszhangok miatt. Az egyik legelterjedtebb módszer, a sok kisteljesítményű (néhány W -os) hangsugárzó, elegendően sűrűn elhelyezve. Ilyenkor elég közel vannak a hangszórók, és nincs nagy útkülönbség a két legközelebbi hangszóróból érkező jel között, így a visszhang is kisszintű lesz. Nem tudom, mekkora az Érd alsó vasútállomás, de elképzelni nem tudom, miért kellet oda az 1250 W. Egy ekkora méretű állomáson egy, max. 2 db, 80 - 100 W -os erősítő üzemelt. De a vonathangosítás (általában a járműhangosítás) más tészta, az jobban hasonlít az iskola hangosításhoz.
Azt továbbra sem tudom, hogy egy iskola szűkös költségvetésébe hogy férne bele egy új rendszer vásárlása, max a meglevő alacsony költségű korszerűsítése. (gondolm ezért vállalta be a témaindító a megoldást)
Olyan nagy teljesítmény azért oda sem kell, az általam ismert néhány középiskola hangosítási rendszerében is csak 2 db végerősítő volt, egy az osztálytermekhez, egy az aulai, és tornatermi rendezvények hangosításához. Igaz ezeken a helyeken a BEAG szerelte a hangosítást, és csak néhány csoportos hangosítás volt lehetséges, de ezeket a stúdió szobából lehetett közvetlenül kapcsolni, semmi távvezérelhetőségre nem volt szükség,
Persze az általad említett középmegcsapolásos megoldás is működhet, hiszen ilyen megoldást használnak a vezetékes telefon technikában távtáplálásra, és alacsony sebességű jelzésátvitelre, de ehhez speciális trafók kellenének, ahol a primer tekercs két szimmetrikus, független tekercsből áll, de legalább középleágazásos, és akkor szükség lesz egy harmadik vezetőre is. Ezekben az általánosan használt iskolai hangszórókban nem láttam ilyen illesztő trafót, ha meg készíteni kellene, az már elég drága mulatság lenne.
(#) kegyetlen19 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
Én se tudom mekkora az Érdi állomás, de gondolom a jó öreg, Magyar Beag HTP 30 és a HTP 30/A (kültéri) hangfalakat használták. Ezeket lehet 12,5VA – 25VA – 50VA-es kapcsolásban járatni. (pályaudvaron kelhet a teljesítmény, a vonatokat túlkiabálni). Mondjuk, 15 db hangfal 50AV-es bekötéssel = 750VA. A tartalék meg nem árt.

Na de nézzük az iskolát.
((tudom nem nagy márka, de a célnak tökéletes lehet)).
A SAL-nak van beltéri kis hangfalai max.10W-os (4500-5500Ft.), de egy tanterem „bekiabálására” vígan elég lehet 6-8W.
Tételezzük fel, hogy egy rendezvény alkalmával mind a 26db-nak szólnia kell. (ha van ár lehetőség akkor mért ne használná az ember). Ez 26x8=208W.
A SAL-nak van erősítője is, MPA 250 (64000Ft), ez egy 250W-os keverős erősítő, ami jó választás lehet. Ezt lehet 70/100/110 Voltos rendszerben is hajtani.
Gondolatom szerint az épület minimum 2-3 szintes, így szintenként végig kel húzni egy vastagabb gerincet (min.1,5mm-es), és erről kel leágaztatni a hangszórókat. A hangszórók rákapcsolását, legegyszerűbben relével lehet megoldani (elég kis teljesítményű is). Ezek vezérlését sokféleképpen lehet megoldani (de túlbonyolítani tényleg nem érdemes).
(#) kameleon2 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
Idézet:
„Nem tudom, mekkora az Érd alsó vasútállomás, de elképzelni nem tudom, miért kellet oda az 1250 W. Egy ekkora méretű állomáson egy, max. 2 db, 80 - 100 W -os erősítő üzemelt.”
Teljesen igazad van, így is terveztük, de mivel tervgazdaság volt abban az időben - ez volt raktáron . 3 évig ült a MÁVTI a "terveken" - mint kiderült ez egy darab négyzetrácsos papír volt 3 kockával. Egy kollégával nekiugrottunk. 3 nap tervezés, kártyák csatlakozók wrappelő beszerzése és a rack lewrappelése - 2 hét, majd 1 teljes nap volt kettőnknek a beüzemelés. A lényeget már kiveséztük. hangszóró zónánként 1 relé és működhet. Az már, hogy ez 1-1 indítóvezeték, vagy soros busz - az részletkérdés. Én ha iskolát csinálnék - ahogyan ez meg is történt párszor - Megnézném például a TOA vagy a Bosch kínálatát. Nyilván a legjobb az lenne, ha a magyar kínálatból lehetne válogatni .
(#) Cavalier válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
UTP-n nem vihetsz 100V-ot, pont azért mert 100V. Oké, működni fog, de életvédelmi okokból mindenképp külön kell vinni.
Csak diódákkal nem fogsz címdekódert csinálni, kell egy tranzisztor is amivel biztosítani tudod, hogy mondjuk a 3-as ne húzzon be 7-nél, 11-nél 15-nél, stb.
Egy külön vonal lehet az összes hangszóró bekapcsolásához, csoportokhoz meg szintén egy-egy ilyen diódás-tranzisztoros panel kell minden dobozba.
Dolgoztam iskolában, tudom, hogy mennek..
-Béla, csináld meg olcsón!
-De jobb lenne picit drágábban, több lehetőség lenne...
-Béla, azt nem lehet, csináld meg olcsón.
... fél év múlva...
-Béla, kéne még bele X meg Y.
-Nem lehet, mert azt nem tudja a rendszer.
-Béla, miért ilyen ócska rendszert csináltál? ... (mert olcsó)

Na, pont ezért gondoltam ki a mikrokontrolleres megoldást, pár plusz vezeték mindig jól jön a körbekábelezésnél is, stb..
(#) pucuka válasza Cavalier hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
Én is dolgoztam iskolában, tudom, hogy hogy mennek.
A feszültséget pedig csak szigetelési problémák korlátozzák, életvédelmiek nem. Egyébként is földfüggetlen lehet az egész, ha egyszer fölszerelted nemigen nyúkál hozzá senki, legalább is nem üzemszerűen, aki pedig hátsó szándékkal nyúl hozzá, azért meg nem kár. Belehalni nem fog, de jó kis élményben lehet része.
Miért kellene tranzisztor, maga relé tekercs lehet a "tranzisztor". Tranzisztor akkor kellene, ha NAND kapt akarnék csinálni. Ezek szerint még biztos nem láttál huzalozott ÉS kaput. Kell öt dióda, és amíg az öt közül az egyik is földön van, nem a relén folyik az áram, tehát nem húz meg. Ha mind az öt tápon van, akkor az áram csak a tekercsen tud folyni
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
Iskolában a papír is drága...
(#) Cavalier válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
Ez nem egészen így működik.. Ha a kábel gyengeáramra készült, akkor nem tehetsz rá 42V-nál nagyobbat. Nem sufni, egy közintézmény, ahova gyerekek járnak, ha bármikor bármi gáz van, ilyenekért csúnyán elővehetnek.

Huzalozott ÉS kaput láttam, itt címdetektorról van szó. Rajzold le, hogy oldanád meg mondjuk a 3-as számú relé kapcsolását.
(#) Cavalier válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
Sajnos az is kevés, úgyis szegény Béla lesz a hibás így, vagy úgy. Csináltam pár ilyen építsünk ..ból várat projektet, tanulópénznek jó volt.
(#) Doky586 hozzászólása Ápr 30, 2013 /
 
Azt nem értem ha iskoláról van szó, akkor miért nem a diákokkal csináltatják meg az egészet. Ha véletlenül ebben az intézményben nincs is középfokú műszaki elektronikai szak, akkor összefognak kölcsönös szivességért (vagy capex átirányítással) egy másik intézménnyel, hogy a diákok tervezzék meg, és a legjobb pályamunkát (tanárok zsűrizik, ellenörzik) építsék is meg, 30db panelt egy osztály 1nap alatt összedob. 1hét alatt le van tesztelve asztalon az egész. Akár nyári gyakorlaton. Legfeljebb a kivitelezésre, kábelhúzásra, fúrásra, és hasonló munkákra vesznek fel szakmunkásokat, vállalkozót...

ennél jobb, hasznosabb és olcsóbb nincs..
vagy manapság tilos oktatási céllal hasznos eszközt (ami nem a kukában végzi) készíttetni a diákokkal?
(#) kameleon2 válasza Cavalier hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /
 
Sok megoldás van. Pár évvel ezelőtt A RT -ben is volt egy, ahol például eprom-ot használtak címdekódolásra. Kicsit nyakatekert megoldás - de ötletes. Nyilván amelyik lábat nem használod, azt is be kell kötnöd. Egy 8 bites párhuzamos eprommal így 256 címet oszthatsz ki.
(#) qasu hozzászólása Aug 22, 2013 /
 
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni ,kihúztam négy terembe 2 db utp kábelt mivel két különböző irányban vannak az kétszer két érpárt jelen na most abban szeretnék segítséget kérni hogy kössem 4db két lábú kapcsolóra őket hogy mind a 4 hangszórót egymástól függetlenül tudjam bekapcsolni.Most így vannak de nem jó-1 .hangszoró kék,kékfehér kábel 2.zöld,zöldfehér 3.narancs,narancsfehér4.barna,barnafehér.melyik lábra mit forasszak?Válaszokat előre is köszönöm.Szép napot!
(#) korponaiz hozzászólása Feb 17, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy iskolai hangrendszerrel lenne szó. Eléggé elavult, rosssz az egész. 40-50 hangszóróból kb 6-10 szól vagy nagyon torz. A kérdés bennem az, hogy van-e valamilyen ilyen iskolai vagy céges hangosításra való vezetéknélküli vagy wifi keresztüli rendszer, mert gugliba nem találtam semmi értelmeset. Vagy inkább mindenképpen a régi rendszert kéne helyrehozni?
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem