Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 100 V-os hangrendszer
 
Témaindító: fedane, idő: Okt 28, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 6
(#) qasu hozzászólása Jan 26, 2012 /
 
Sziasztok!
Elkészült a nagy mű, de van egy kis problémám: tehát adott 3db APT 100-as erősítő egy keverő és egy számítógép (ezen van az automata iskola csengő program azért kell) ami a keverőre van kötve a kérdésem az hogy tudom az alapzajt csökkenteni mert az erősítők folyamatosan be vannak kapcsolva az automata csengő miatt és nem akarom halkra venni mert pont az lenne a lényege hogy felügyelet nélkül szóljon!
(#) lola6736 hozzászólása Jan 31, 2012 /
 
Sziasztok. Nekem az eddigiekhez képest egy fordított kérdésem lenne:
Adott egy Beag xxx(elfelejtettem) 100v kimenetű erősítő és 1-2db 8ohm-os hangszórót szeretnék vele hajtani.
Van erre valamilyen megoldás?

(Ha jól tévedek, akkor ilyen az erősítő: http://hardverapro.hu/apro/elado_beag_apt_100/hsz_1-50.html)
(#) pucuka válasza lola6736 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
A megoldás egy trafó, amilyenek a 100 V -os iskolarádió hangdobozaiban is vannak. Mondjuk, a frekvencia átvitele nem annyira jó, mert beszédátvitelre készültek, de felhasználhatsz egy csöves erősítő kimenő trafóját is.
(#) pucuka válasza qasu hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Ezt csak úgy tudnád megoldani, hogy a csengetést adó szerkezet (számítógép) a csengetés aktuális ideje előtt bekapcsolná a hangosító rendszert, vagy az erősítő kimenetét rákapcsolja a hangszóró hálózatra.
(#) cruisher válasza lola6736 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Van rá megoldás, az erősítőben átkell kötni a kimenetet, hogy ne a kimenőtrafórol menjen, hanem egyből a végfok kimenetéről. 1-2 forrasztás az egész.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Nov 19, 2012 /
 
Sziasztok!
A problémám az lenne, hogy egy üzemcsarnokban van több 10db (pontos szám lényegtelen) 100V-os hangszóró és többet ideiglenesen ki kellene kapcsolni, hogy mint karbantartóként tudjak "hallgatózni" és ne zavarjon a magasabb hangerő. Sajnos a rendszerről semmi konkrétat nem tudok (milyen erősítő? el van zárva; milyen hangszórók?, magasan vannak). Gondolom párhuzamosan vannak kapcsolva, és párat kiiktatnék akkor a impedancia-, és teljesítményviszonyok megváltoznának, ill. meddig lehetne csökkenteni a hangszórók számát, hogy ne legyen zavaró, vagy ne menjen tönkre valami, talán ez utóbbitól nem kell félni, mert az inpedancia megnőne. A kérdés a következő: mi lenne, ha a hangszóró illesztőtrafójának a szekunderkörét szakítanám meg, ugye a primer ág benne maradna a párhuzamosításban. Esetleg, ha volna konkrét megoldásotok a problémámra, azt is szívesen venném. Köszönöm a segítséget.
Üdv.: Yoe
(#) Orbán József válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Nem értem, mi baja lenne bárminek, ha megszakítod az áramkörét néhény hangszórónak?
Ez nem csöves erősítő, ha nincs rajta egy se, az se számít.
... és a primert, nem kell itt variálni, szétkötöd a drótot és annyi.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
(#) Marko Ramiusz válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Kösz'. Én is ilyesmire gondoltam, csak még nem foglalkoztam 100V-os hangszórókkal. Igazándiból csak megerősítést reméltem, a baj alatt a hangerő változásást értettem.
(#) pucuka válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
A 100 V -os hangrendszer feszültség generátoros rendszer. Ebből kifolyólag illesztésről szó sincs, csak arra kell vigyázni, hogy a hálózatra rákötött hangsugárzók összteljesítménye ne haladja meg a meghajtó erősítő teljesítményét. Kevesebb, lehet, akár üresjárat is. Az erősítőben megfelelő védelem van erre az esetre, a csövesben is, a tranzisztoros pedig eleve feszültség generátoros.
(#) Marko Ramiusz válasza pucuka hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Köszönöm válaszod, pucuka. Az illesztést itt a fórumon olvastam, ezért írtam. Ismét sok ismeret került birtokomba, főleg a feszültséggenerátoros meghajtás . Egy a lényeg: lekapcsolhatok bármennyi hangszórót, senkinek semmi baja nem lesz , no ennek igazán örülök. Üdv.: Yoe
(#) BPuma hozzászólása Ápr 26, 2013 /
 
Sziasztok!

Sajnos az elektronikához nem értek, de kottából összeépítek bármit, de hogy az miért is működik úgy, azt sajnos nem tudom.

Egy iskolában van 26db terem, mind a 26 terembe kéne egy hangszórót raknom, hogy a portáról fel tudjanak szólni az egyes termekbe /nem egyszerre/ hogy Pistikéért megjött a limuzin.
Egyszerű analóg módon, hogy minden hangszóróhoz külön viszek fel kábel a portáról s lehessen választani melyik terembe is szeretnének beszólni azt meg tudom építeni.

De. Ez nagyon sok kábelt jelentene, meg lehetne ezt valahogy úgy oldani, h csak 1-2-3 kábelt viszek végig az épületen, sorba kötöm a hangszórókon, mégis csak a kívánt terembe szólalna meg?
Én valami olyasmire gondoltam, h minden hangszóró előtt lenne egy relé, ami csak akkor húz meg ---> engedi be a hangot, amikor azt kívánom, s ezeket a reléket valahogy meg lehetne címezni. És itt elfogyott a hozzáértésem.

Tudtok valami kész dolgot erre, esetleg egy ilyet bonyolult megtervezni?
(#) pucuka válasza BPuma hozzászólására (») Ápr 26, 2013 / 1
 
Kész dolog az nincs, de magad is megtervezheted. Minden helységbe külön - külön a portáról felhúzol egy UTP kábelt. (nem túl drága) Annak 8 ere van. A hangszóróhoz kell 2 ér, a kiválasztáshoz 6 (5 + 1). A relék elé tenned kell egy huzalozott és kaput, diódákból, ezzel 35 relét tudsz megcímezni bináris módban, sőt lehetőség van csoport képzésre is, ha ügyes vagy. A portára csak egy bináris kódkapcsolót kell készítened, amivel kiválaszthatod a megcímzett hangszóró reléjét.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Ha már minden terembe húz külön-külön egy kábelt, okafogyottá válik a címzés. A portán egyszerűen azt kapcsolja be, amelyik terembe szeretne szólni.

Ha már UTP, akkor egy UTP kábelre rá lehet kötni négy hangszórót (nyolc ér van a kábelben), így lehet csökkenteni a kábelek számát, ami 26 terem esetén összesen hét kábel. Egy kábelhez négy terem, termenként egy-egy érpár.

Nyílván nem lesz csúcsminőség de gondolom itt nem is ez a cél.
(#) eyess válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Ha már úgy is fel kell húznia a kábelt , akkor már minek a relézés ?
Nem tudjuk hány db is az a terem , illetve hangszóró , amit kellene tudnia a rendszernek.
Mivel minden egyes hangszórót külön kellene vezérelni pont amiatt , hogy illetékes emberkéhez eljusson az üzenet.
Egy talán a legegyszerűbb megoldás , ha mivel a hangszórók két vezetékeiből egyet lehet közösíteni ugyebár test pontok , így máris spórolsz, mert tovább csak fel kell fűzni a többi test pontját is.És csak az a szál megy külön ,amit mondjuk a portán a kihangosító egység kimenetére kapcsolsz kapcsoló stb vel a megfelelő tantermet tudod kapcsolni rá.
A minden további megoldás sokkal bonyolultabb , és költségesebb .Akár wifi , vagy rádiós , vagy bármi más legyen .Nem beszélve arról , hogy nem feltétlen biztos , hogy túl kellene bonyolítani , mert több lesz a meghibásodás is.
A relés vezérlés úgy gondolom , még több kábelezéssel járna .
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Bocs, tényleg elírtam. Csak egy UTP kábelt kell végigvinni miden helységen, hiszen a címzés úgyis kiválasztja, hogy a hangszórók közül melyiket kapcsolja a kéteres hangszóró érpárra.
Ha esetleg kevés lenne az érpáron átvihető teljesítmény, (hangszórónként kb. 2 W) akkor szóba jöhet megoldásként egy kéteres, vastagabb hangszóró kábel párhuzamos behúzása, vagy az osztályokban aktív hangdobozok használata. Bár ha jól emlékszem eredetileg ezeket a hangszórókat kéteres szürke (0,8 as) telefonkábelekkel üzemeltették, igaz 100 V -os rendszerben.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) tiggersoft válasza BPuma hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Ha már az UTP kábelt ajánlgatták...
Ha az erősítő nem hidalt elég 4 kábel mivel 8 eres. 1 test+7 hangszóró.
Ez 7x4=28 kiválasztható hangszóró.
(#) eyess válasza BPuma hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Vagy , ha annyira relézni akarsz , akkor , egy olyanra lesz szükséged , hogy felhúzol egy két eres kábel, ami majd minden hangszóróhoz elmegy ez se rövid lesz az biztos
Utána minden terem , illetve minden hangszóróhoz kell egy relé, ami vezérli az adott teremhez tartózó hangszórót. Multiplex rendszer kell , vagy olyan távirányító rendszer ami minden termet külön külön vezérel.
Ennek lehetnek hátrányai relé megszorul , és vagy nem kapcsol , vagy más teremben is hallható lesz az üzenet stb stb stb .
Ezek szerintem bonyolultabb , és költségesebb megoldások.
(#) pucuka válasza eyess hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
A multiplex vezérléshez a hangszórónál már táp is szükséges. De hamár kábelt kell húzni, akko a legjobb, ha egyet kell húzni, amiben elegendő érpár van, és nincs szükség tápra. A relék pedig azért elég üzembiztosak, különösebb teljesítményt sem kell kapcsolniuk.
(#) eyess válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
A reléhez - relékhez is kell táp.
(#) proba válasza BPuma hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Vegyél egy codefon kaputelefon rendszert, készülékpanelekkel.Ezzel egyesével megcímezhető minden terem. A reléket valahogy csak rá lehet applikálni. (Vagy egy aktív hangfalat) Ha mikrovezérlővel, rakat digitális áramkörrel nem akarsz vergődni, nem nagyon tudok olcsó megoldást.
A vezetékszámot talán mátrixba kötött relékkel csökkentheted, bár így a codefonra is jellemző ,nem címezhető mindenki egyszerre állapot áll elő.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) pucuka válasza eyess hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
De nem a hangszóróknál, és csak egy, a vezérlőnél.
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Persze lehet bonyolítani. csak azt nem tudom, ki tud ennél egyszerűbbet, minden terembe egy hangszóró, 5 dióda meg egy relé. A vezérlőben egy bináris kódkapcsoló, + táp. Nomeg az erősítő hangszóró kimenete
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) pucuka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
De csak 26 cím van, a maradékból még lehet csoportokat is csinálni.
(#) Cavalier hozzászólása Ápr 26, 2013 / 1
 
Úgy csinálnám ezt, hogy riasztókábelt húznék ki, az talán a legolcsóbb, és önálló erek vannak nem érpárok ami bezavarhat..
5 címvonalam lenne, egy test, egy táp, szóval a 8 eres riasztókábel pont jó lenne, illetve van ebből pl. olyan is, hogy 8+2 ér, ahol a két ér vastagabb (tápellátás, ide lehetne a hangszórót kötni.

A címvonalak végein egy-egy optocsatoló led-je lenne, ellenállással, a vonalon pl. 12V-ot lehetne kapcsolni, így a dekóder zavarvédelme meg lenne oldva.

A dekóder pedig minden hangszórónál egy-egy mikrokontrolleres áramkör. Pl. egy ATTiny2313 kb. 500Ft, belső oszcillátorral hajtva csak egy feszstabilizátor kell rá meg pár ellenállás, kondi, és egy tranzisztor a reléhez. Persze egy pici programot is kell írni, és mindegyikre feltölteni. A hardver része így hangszórónként kb. 1500Ft lehet.

A dekóder programjától függően ugye be lehetne állítani, hogy mondjuk 1-26-os címekig melyik hangszóró szóljon, 31-nél mondjuk szóljon az összes, 30-nál egy csoport, 29-nél másik csoport. Itt egyedül a programozás része macerás, meg egyenként feltölteni, de kb. egy óra alatt meglenne. Lehetne akár dip kapcsolóval is címet választani, vagy külön-külön beleírva az egyes áramkörökbe, pl. az eeprom részbe.

A központnál pedig egy másik egyszerű mikrokontrolleres áramkörrel akár LED-es kijelzővel pár gombbal megoldható az egész kapcsolgatás, ez se lenne több pár ezresnél.
(#) nedudgi válasza BPuma hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Az UTP kábelen gond nélkül meg lehet oldani, hogy egy kábelen 7 hangszórót működtessünk. (1-2, 2-3, 3-4, 4-5, 5-6, 6-7, 7-8). Feltételezem, az épület topológiája lehetővé teszi a megfelelő csoportosítást. Két kábelt használva 15, 3 kábelt használva 23 független hangszórót köthetünk be minden nehézség nélkül. A maradék három pedig lehet egy rövid kábeldarab, a legközelebbiekhez. A tantermek elhelyezkedését megismerve okosabbak leszünk.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) Bell hozzászólása Ápr 26, 2013 /
 
Tetszik ez az UTP kábeles megoldás, de én csak egy kábelt húznék ki.
Két szálon menne a hang, egy a föld, és marad 5 címnek, illetve tápnak. Az egyes hangszóróknál így ki kell kapuzni a címet, amivel egy Graetz közepébe rakott MOS-FET-el lehetne kapcsolni a hangszórót.
(#) mgy válasza Cavalier hozzászólására (») Ápr 27, 2013 / 1
 
Szia !
Kb. én is ezt csinálnám csak egy PIC12f509 vagy 675-el. ( 8 lábú IC kb.200 Ft)
2 táp + 1 soros jel + 1 hangszóró ( 4 eres hálózat ) . Körbehúzni egy négyeres kábel és a hangszóróknál megcsapolni.
Minden egységnek külön címe lenne.
A központban pl. 16f628 LCD kijelzővel, 2 nyomógomb a hangszóró választása, 1 kapcsoló az engedélyezésre.
A soros jelet egy tranzisztorral, vagy "opto"-s megoldással, esetleg MAX485 IC-kkel próbálnám.
Hátránya, hogy pl. "Tűzriadó" esetén több hangszórót is kellene működtetni.
Az irányító program egy adott kóddal tudná kapcsolni, de a sok hangszóró párhuzamosan ??
Üdv mgy
(#) BPuma hozzászólása Ápr 27, 2013 /
 
Cavalier és mgy megoldási tetszenek. Ilyesmire gondoltam én is.
De én ehhez édes kevés vagyok.
De így már el tudok valamerre indulni.
Az már biztos, hogy kell keresnem egy jóembert, aki tud nekem ilyen mikrokontorollereket felprogramozni.
Köszönöm a segítségeteket!
(#) Bell hozzászólása Ápr 27, 2013 /
 
Annak idején elkövettem egy ilyen megoldást Z80-al. Egy új kollégium 72 szobáját lehetett szobaszám szerint telefon tárcsázóval felhívni. Volt hangjelzés az üzenet elején, végén. Normál módban minden hangszóró szólt, ment a zene, vagy egyebek. Tűzriadónál adott számot tárcsázva minden hangszóróban a tűzoltók hangjelzése hallatszott. Szintenként relés kapcsoló dobozok voltak, impulzussorozat volt a cím, a dekóder szintenként 2 db CMOS számláló, talán MC144017.
Nagyon stabilan működött vagy 15 évig...
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
(#) Doky586 válasza BPuma hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
őszíntén szólva ha már PIC/AWR akkor felesleges ez a rengeteg kábel..

szerintem: mindössze egyetlen szabvényos cat5e UTP kábelt használj szabvány ethernetes RJ45 csatlakozós bekötéssel (hogy ne kelljen a helyszinen forrasztgatni). az egyik érpáron menjen a szimmetrikus soros usart vezérlésnek a másik szimmetrikus érpáron az alacsonyszintű hang (1Vpp), a maradék két érpáron a tápfesz. Ígyis 1-200m -en nagy lessz a veszteség a táp-kábelen, így akár 18V betáplálásra is elegendő jut a 8ohm-os hangszórók mellé telepített erősítőknek és a uC 5V-os stabic-jének. Ha tovább nőne a hálózat akkor bármegy más ponton be lehet még tápot tolni a rendszerbe. a usart és a hangerősítő elé műveleti erősítő végzi az szimmetrikus/asszimetrikus átalakítást. (ekkora méretű asszimetrikus hálózat nem lenne zavarvédett, így működésképtelen lenne)

nyilván relé sem kell, minden elektronikusan megoldható, így olcsóbb, egyszerűbb.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem