Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   107 / 181
(#) csapcsi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
A matt felülettel kapcsolatban: tehát azt mondod, hogy a matt felület gyári állapot, és nem kopás? Egy Marantz sd 72-es is volt ugyanakkor nálam, azt is csak tisztítani kellett, de annak tükörfényes volt a tengelye.
(#) Massawa válasza csapcsi hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
A Sony capstanja matt szokott lenni ( meg a mostani Denoné is matt - most néztem). A Sonym már nincs meg. ( A Marantz dual capstanos?)
(#) csapcsi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Igen, a Marantz dual capstanos. Én kerestem néhány fotót a neten dual capstanos sonykról, találtam is, de nem tűntek mattnak a hangtengelyek. Lehet hogy rosszul fogalmaztam először: mint ha érdesre csiszolta volna valami a tengelyt, úgy nézett ki.
(#) Sony007 hozzászólása Márc 7, 2017 /
 
Sziasztok!

Szét burítottam kedvenc Sony magnómat 555ESA szíj és görgő csere volt, minden működik kivéve a csévélő motort, ami nem indul el! A rotary encodert nem állítottam jelre először 1. fotó, most már az is jelen van de most sem indul a makacs! Van tippetek mi a szösz van vele? Van 3db mikrokapcsoló is a panelen de az sztem csak az ajtó nyitást és csukást figyeli! A 4. fotón lévő műanyag fogaskerék alsó része 6 óránál teljesen benyomja a 4.1 fotón lévő micro-kapcsolót így raktam össze de úgy emléxem hogy így is volt vagy itt nem stimmel valami!? Tud segíteni valaki ebben, milyen pozícióban kellene ezeknek lenniük?? Ajtó nyitás - csukás, gyors csévélés előre-hátra, Capstan működik!!
Köszönöm ha segít valaki! Vagy esetleg egy megbízható profi szakember elérhetőségét ha megadná valaki Bp-en?! Köszönöm!
(#) steelbird válasza Sony007 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Szia.
A fekete programkerék jó helyen áll?
A bal oldali két fogaskerék pozíciója szerintem lényegtelen, azokat felesleges volt összejelölni. Viszont a programkerék és az encoder vezérlő fogaskerekének egymáshoz viszonyított pozíciója fontos.
A szervízkönyvben azt is jelölik, hogy a programkeréknek hol kell állnia, mit mihez kell rajta pozícionálni.
Talán a 4. képen a programkerék jobb oldalán látható furatnak kell egy alatta lévő furattal együtt állnia, de nem biztos.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2017
(#) Sony007 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Szia!
Igen a programkerék az már jól áll aRotary encoderen a kis 3szög a bevágáshoz van állítva ahogy az (1. fotó) szervizkönyv is mutatja! Ez a fotó az összerakás előtt készült! A fekete program kerék is ennek megfelelően áll. 6 óránál találkozik a vezető csapocska a rotary encoder ellendarabbal.
Igen az összejelölés valóban lényegtelen csak mivel először szedtem szét a biztonság kedvéért jelöltem össze de aztán rájöttem hogy tök feleslegesen
Majd viszem egy szerelőhöz Bp-re végig kellene mérni mindent én ehhez nem értek csak a mechanikai részekhez.
Köszönöm a választ!
(#) OFK válasza Sony007 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Igaz, hogy nem Bp. de nincs messze, és nagyon jó szakember, nekem több esetben segített:

http://magnoszerviz.hu/
(#) Sony007 válasza OFK hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Szia, Köszönöm őt már próbáltam de nem vállalta a magnómat korábban sem
(#) mapi65 válasza Sony007 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Üdv, a 4 képen van egy kis bibi. Ha jól látom a nyomógörgő mozgató szögemelőkar nincs a program kerék vezérlőpályába bele téve? Mert ez okozhat némi galibát.
(#) Sony007 válasza mapi65 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Szia!

Valóban, köszönöm az észrevételt, holnap újra szétszedem és átnézem alaposan!
Bár a nyomógörgőket emeli és süllyeszti a fejekkel együtt.
A kérdésem inkább az a Fekete program kerék pozíciója akkor jó ha a vezető kis csapocska 6 óránál van! A kérdésem az lenne amit sajnos nem figyeltem meg hogy a jobb oldali fehér fogaskeréken lévő kiemelkedő rész 6 óránál (PIROSSAL jelöltem) kell-e hogy legyen vagy inkább 4 óránál? Mert láttam fotót ahol ez a rész kb. 4 óránál volt amikor a fekete programtárcsa csapja 6 óránál van! Ezeknek a fogaskerekeknek az egymáshoz képesti pontos pozícióját tudja valaki??
Ez a jobb oldali fogaskerék gondolom az ajtó nyitását-zárását vezérli?!

Köszönöm a segítséget!!
(#) Sony007 válasza mapi65 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Szia!
Köszönöm a segítséget igazad volt ez a szemét szívatott meg, nem volt a nyomógörgő mozgató szögemelőkar a program kerék vezérlőpályába beletéve! 6. x szedtem szét a mechanikát, most megjegyeztem egy életre mi hol volt, le is fotóztam!Én azt hittem a kisebbik fehér színű karra gondolsz ami jobbról van hogy az nincs a helyén De aztán egy Netes fotó alapján beugrott mire is gondoltál!
Köszönöm még egyszer is!!

v2.jpg
    
(#) mapi65 válasza Sony007 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Üdv. Kezdjük az elején,fontos hogy a szögemelőkar a vezérlőpályában legyen! Továbbá a programtárcsa kazetta felőli oldalán is a fejtartómozgató csapjának is a program kerék azoldali vezérlőpályájában kell lenni és még a orsózócsonkretesz(fék)nek is a helyén kell lenni! A jobboldali ajtó mozgatókerék jobb ha 4óra irányában van mert az MD panel visszarakásakor a végállás kapcsoló érékelő csapja nem akad bele! Ha ezek a fent leírtak a helyükön vannak, már csak az enkóder és a program kerék általad is említett csap és annak a kivágása kell hogy egybe essen. A többi azért nem túl fontos mert amikor a kész mechanikát a helyénvaló rögzítés után bekötöd az elektronikába akkor a vezérlés az egészet beállítja alaphelyzetbe! Ha ez az alaphelyzet felvétel valamilyen okból nem sikerül, akkor lehet újra a hibát keresni. Még egy dolog van,én már jártam úgy hogy a csévélő motor tengelyén levő kettősfogaskerék jobban kiált mint ahogy az kellett volna és a kis idler kerék karja kazetta mögötti burkoló lemezben levő kazetta háttér megvilágító ledben meg akadt.
(#) mapi65 válasza Sony007 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Akor bocsi hosszúra sikeredett leírásért. míg írtam nem vettem észre a beírásodat.
(#) Sony007 válasza mapi65 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Szia! Köszi már működig a gép ezek voltak a hibák én nem voltam elég tapasztalt és figyelmes.
Jó sokat elszarakodtam a szalagfutás beállításával, meg a törlőfejet is elállítgatta valaki és nem akart törölni a gép, most totál felső pontjára állítottam most töröl még a kombifej 3 csavarját állítgatom fülre mivel oszcilloszkópom nincs! Csak azt nem tudom milyen kazihoz állítsam be ugyanis ezzel a magnóval felvett kazim már nincs meg Vagy műsoros kazihoz kellene beállítani?
Te hogyan csinálnád?
Köszi!
(#) steelbird válasza Sony007 hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
A műsoros kazetta sem megbízható. Rengeteg kazetta volt a magyar kiadásúak között, aminél nem egyezett a két oldal fejállása.
Ha van, vagy tudsz keríteni, akkor inkább egy olyan kazettához állítsd, amit egy jobb magnódeckkel készítettek újkorában.
A fejállást fülre akkor tudod a legpontosabban belőni, ha monósítod a sztereó csatornákat. Régi erősítőkön van mono kapcsoló. Az a lényeg, hogy közösítve legyen a sztereo csatornák jele.
Még egy.. a fejállás (vagyis inkább a fej előtt elhaladó szalag pozíciója és dőlése) nagyon sok dolog függvénye. Görgő pozíció, dőlés, állapot, kuplung erő, fejmerőlegesség, leeresztő oldali fékerő, stb.. stb.
Ezért a fejállást ellenőrizni kell a kazetta elején, közepén és végén is.
(#) Sony007 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Szia, a görgők újak. Beállítottam egy másik 3 fejessel felvett kazettámhoz de mikor felvettem a monitor kapcsoló Tape állásában hallgatva féloldalasan szólt el voltak tolódva a jobb és a bal csatorna kivezérlés jelei. Most már sikerült úgy beállítanom hogy a forrás és a Tape állás között minimális a hallható különbség a kivezérlés pl. +6 ra állítva Tape állásban is +6. Van egy szakember aki elvállalja elvigyem inkább műszeres beállításra?
Köszi a segítséget!
(#) papacica válasza Sony007 hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Ez nem kérdés trimelés csak szkopal,.De előbb gyözögy meg hogy a fej jól van e be állítva .Ezt úgy tudod megnézni hogy egy Kazit letörölsz és vissza hallgatod hangosan ,persze letörölni nem kell az egészet és ha nem szól semmi akkor jó,de trimert csak szkop,semmi fül
(#) Sony007 válasza papacica hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Köszönöm a segítséget! Már lebeszéltem az emberkével beállítja majd szkopal. Visszahallgattam a törlést sajnos nem 100% -os minimálisan hallani az eredeti zenét talán a szakember be tudja állítani!
(#) papacica hozzászólása Márc 10, 2017 /
 
azt is megtudod csinálni,álitasz a fejen ,törölsz és visszahallgatod,addig csinálod míg súgni nem fog,álitás bal oldal legfelső csavar.ennyi,ha mehanikát szétszeded és összerakod akkor ez nem olyan nehéz neked és ingyen van
(#) Massawa válasza papacica hozzászólására (») Márc 10, 2017 1 /
 
Persze, ha el van kopva a fej, akkor nem tud elég jol törölni, föleg a jobb kazettákon fog ez jelentkezni.
(#) papacica válasza Massawa hozzászólására (») Márc 10, 2017 / 1
 
Egy fej nehezen kopik.Van 40 éves magnóm ,és igencsak jól müködik
(#) steelbird válasza papacica hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
40 év alatt a hallás is igencsak romlik...
(#) Massawa válasza papacica hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Hát nem tudom, de hentereg néhány elkopott törlöfej is a fiokomban, pedig már vagy 30 éve nem piszkáltam kazettás magnokat. Valoszinü, hogy nem a más lim-lom társasága miatt kerültek oda. A törlöfej (a valodi) ugyanugy kopik, mint a lejátszofej, csak a hatását nem hallani azonnal. Egyes ocska kazettás magnokon a törlöfej külön mozog, vagy csak egy mezei mágnes, amit a felvétel gomb nyom a szalaghoz - na az nem kopik, de nem is töröl rendesen.
Söt olyan esetem is volt ( high-end magnonál), hogy a kopott fej a törlö oszcillátort is elhangolta, aminek érdekes következményei voltak.....
(#) CHZ válasza Massawa hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Torlofejek 90 szazaleka ferrit anyagu, tulelik a magnot.
(#) Massawa válasza CHZ hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Ezekszerint még nem láttál kicsorbult ferritfejet. A kezdetben honapok alatt sikerült ilyet összeszedni (márpedig nem a legolcsobb géoekben voltak ilyen fejek).
Ekkor szereztük be az elsö nagyitoberendezést, mert szabad szemmel kevesen látták a hajszálrepedéseket.
(#) papacica válasza Massawa hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
akkor nem értem ,hogy te milyen kazit használsz.Nekem 90 ota van egy ct m66r em kétfejes 6 kazi és egy 6 os is ami szint 6 kazis,és csak kromot használok,és mért nem kopott még el?
(#) Massawa válasza papacica hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Nézd én studioban dolgoztam akkoriban, ahol a drágább gépek szinte éjjel nappal mentek. Az én otthoni magnojaimon sem kellett még eddig semilyen fejet cserélni, de ez nem mérvado, mert több magnot le is cseréltem. A legutobbi Denon még talán 100 orát sem ment.
Otthon én is csak a legdrágább kazettákat használtam, de én nem a hazai (alig használt) magnorol irtam, mint ahogy azt sem tudjuk, hogy a kolléga magnoja milyen.
Amugy honnan tudod, hogy nem kopott el. A felvevöfej elkopott?
(#) Sony007 válasza papacica hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Köszönöm, megpróbálom akkor beállítani. A fej nem hinném hogy elkopna egy ilyen kaliberű magnónál
(#) Massawa válasza Sony007 hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
A kopást nem a magno kalibere okozza, hanem a használata. Ha egy DJ-nél, zenésznél volt vagy kocsmában ahol éjjel nappal ment éppenugy elkophatnak a fejek az ilyen kaliberü magnon is. Ami viszont az ilyen kaliberü magnon nem igen szokott elöfordulni, hogy maguktol elállitodnak a fejek vagy a szalagvezetés. Itt sokkal gyakoribb a kontárkodás vagy a mechanika adta meg magát.
A 90-s években sok nagy "kaliberü" magno gyártását annyira racionalizálták ( és hittek is benne) hogy a gyártási toleranciák és felhasznált anyagok végtelen garanciát adnak a hibátlan müködésre. Az ilyen magnokbol hiányzik a beállitási lehetöség, igy a fejeken kivül semmi mást nem lehet állitani ( mozgo hid meg a szalagvezetés). Igy ha ott baj van, márpedig elég gyakori volt akkoriban, azt csak bonyolult alkatrész cserével lehetett megoldani. ( Ma meg majdnem megoldhatatlan mert szinte biztos, hogy nincs eredeti potalkatrész, legfeljebb utánna lehet gyártatni).
Még mielött a törlöfejet tekergetnéd meg kellene mérni, hogy milyen törlöáram megy a fejbe.
(#) Sony007 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Köszönöm az infókat, meg fogom méretni de valószínű hogy csak a belekontárkodás miatt van.
Sajnos az előző gazdája elállítgatta a fejeket De bízom benne hogy egy jó szakember műszerek segítségével be tudja állítani.
Következő: »»   107 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem