Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS házilag
 
Témaindító: pakibec, idő: Júl 24, 2006
Lapozás: OK   12 / 15
(#) pont válasza mika hozzászólására (») Márc 10, 2017 / 1
 
Az én RTKLIB könyvtáramban nincs is olyan hogy rtkrcv, én az rtknavi-ra tippeltem volna...
Hogy az M8N-es rendszer tudja-e ezt a pontosságot, azt nem tudom, (nem kizárt, hogy tudja) mert nekem abból csak egy darab van, de a beállításokhoz, a rendszer felépítéséhez biztos jó, legfeljebb később be lehet szerezni pontosabbakat. A fenti képen az az 5mm-es pontosság robotvezérlésnél valóban 5mm-es pontosságot jelent, hisz ott nincs jelentősége, hogy a globális koordinátarendszerben, esetleg az az 5mm-es kupac valójában 10 centivel arrébb van. ( A méréskor a Bázis 3,3Km-re volt, onnét "lőtt" 144-szer, milliméterekre egymástól.) Szóval nem reménytelen vállalkozás.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2017
(#) mika válasza pont hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Az rtkcrv az nem más, mint az rtknavi parancssoros változata. Én is letöltöttem a windows-ra fordított RTKLIB verziót és abban valóban nincs benne. A forráskódot is letöltöttem abban benne van minden, tehát majd abból lefordítom az R. PI-re az rtkcrv-t. Esetleg tudsz valami részletes leírást a neten az RTKLIB bázis és kliens konfiguráláshoz? Sokat olvasgattam, már nagyjából világos hogy kell majd beállítani, de ha tudsz valami jó oldalt akkor azt megköszönöm
(#) Doky586 hozzászólása Márc 14, 2017 /
 
Sziasztok!
Van egy Trimble 39265-50 aktív GPS mágnestalpas antennám. Bővebben: Link
Ez egy 3V-os antenna. De én 4,5V-ról szeretném táplálni (ennyit ad ki a RTL-SDR dongle az SMA csatiján). Szedtetek már szét ilyet? (hogy beletegyek egy 3V stabIC-t)
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2017
(#) Inhouse hozzászólása Márc 19, 2017 /
 
Sziasztok!

Adott egy Canmore GT-730FL-S GPS adatrögzítő. Ez egy USB-s kütyü, kicsit nagyobb egy penrdive-nál. Beépített memóriája van, oda rögzít, később PC-re dugva az útvonal kiolvasható. Sajnos a rögzítés része elég hektikus, volt amelyik elsőre sem rögzített, volt amelyik később hagyta abba. Közben kiderült, hogy virtuális soros porton (USB) folyamatosan jön belőle az adat NMEA formátumban, tehát a GPS maga működik. A processzor egy STM32L, maga az antenna elvileg egy Canmore GMS7-CR6(SIRF-IV), csak egybe van építve az egész egy panelra.
Megmenteném ugyanerre a funkcióra, kiváltva a rögzítést egy Arduinoval és uSD kártyával.
Viszont ellentétben a különálló antennával itt nincs jelölés, hogy hol csíphető el a soros kommunikáció az antennától. Hogyan lehetne ezt megtalálni és összekötni az Arduino-val?
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Oszcilloszkóppal ki lehet mérni, hogy melyik ponton vannak jelen az NMEA mondatok. Esetleg a GPS IC adatlapját érdemes átböngészni.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Sajnos a SiRF IC golyós, nem hozzáférhető. Igazából azt sem tudom, hogy egyáltalán elérhető-e a panelen a TTL TX jel. Csak feltételezem, hogy így kerül be a processzorba. Sosem kerestem még szkóppal ilyet, nem tudom, hogy meg tudnám e szemre különböztetni más típusú jeltől (I2C). Az STM32-nek 3 pár USART kivezetése van. Elvileg elég ezekből az RX-eket megnézni, ott kellene megtalálni a bejövő soros adatokat?
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Mindegy, hogy milyen lába van az SiRF IC-nek, valahogy eljut a jel az STM-ig. Az NMEA mondatok periodikus jelsorozatokként jelennek meg az oszcilloszkópon. Jellemzően másodpercenként megy az adat, csomagonként kb. 300 - 500 ms hosszan (9600-as BAUD sebességnél).

Az RX lábak figyelése tökéletes elgondolás. Ha megvan, akkor egy USB - UART átalakítóval láthatod az adatokat.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Mármint itt az Arduino lenne a soros->USB átalakító először soros monitoron keresztül, aztán, ha így már jó, akkor mentheti a uSD-re (Morzsa15 cikke alapján)...?
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Lehet Ardunio és dedikált USB - UART konverter, tetszés és rendelkezésre állás szerint.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Köszönöm.
Elvileg még egy hangkártya bemenet is elég lehet 9600 baudnál, nem? Persze ellenállás osztóval 0,775V-ra csökkentve a jelszintet.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2017
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Elég lehet. 9600 Baud maximális frekvenciája 4800 Hz.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Köszönöm!
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
Az létezik, hogy nincs dedikált láb az USART1-3 TX-RX lábaknak az STM32-nél?
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
Nem tudom, nem imserem a kontrollert. Nincs oylan sok lába, méregesd végig az összeset.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
48 lábú, abból 37 a bemenet... Ha tudtam volna melyik a 3db TX, akkor annyiból meg lehetett volna. Nem olyan egyszerű kivezetést csinálni, nagyon apró az egész.
Esetleg a MX25L1606 (16M-BIT CMOS SERIAL FLASH) serial input lába lehetne az első próba? Nem biztos, hogy sima soros átvitellel megy...
(#) nedudgi válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 21, 2017 / 1
 
Ha jó adatlapot találtam, akkor a Tx/Rx jelek 22pF kondenzátorral vannak a földre kötve. Olyan kondenzátort keress, ami a föld, és az STM egyik lába közé van kötve, azok közül az egyik lehet az NMEA adatláb. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2017
(#) Inhouse válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Jó ötlet, a chip is stimmel, csak persze más kivitel a panel. Köszi!
Aztán megtaláltam ezt a pdf-et, ahol nincs a CPU és a GPS közötti adatláb kondival testre húzva. Bár lehet, hogy csak elnagyolt a rajz.
Ami biztosnak tűnik, hogy 1,8V-os ez a rész. Tehát kell majd legalább egy kis tranzisztoros kapcsolás a szintillesztéshez...csak találjam meg előbb.
(#) lorincz80 hozzászólása Ápr 4, 2017 /
 
Sziasztok,
Segtséget szeretnék kérni.

Akarok épteni egy bluetooth, gps adót.
Amire kellene:
Adott egy etetőhajó, illetve egy androidps telefon.
Azt szeretném megállaptani hogy a telefonról milyen messze távolodott el a hajó.
Gondolom, bt, vagy wifi kéne a jeltovábbtásra.. (egy srác árul hasonlót, de horror drágán adja 70 ezer)
Nézegettem ebayes cuccoka.. de nagyon nem értek hozzá...
Ez jó lehet számomra?
GPS
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2017
(#) Bakman válasza lorincz80 hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
A kommersz GPS vevők jó, ha 5 m-es sugarú körön belül meg tudják állapítani a pozíciót. Ha a vevő egy helyben van, akkor a mért pozíció általában ezen a körön belül mozog folyamatosan de gyakran megesik, hogy ettől is rosszabb a pozícionálás.
(#) lorincz80 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Köszi az infót, de hogyan küldejm át a jelet a telefonra, van hogy 120 méter is lehet a táv.
Ha kb 5 méteren belül megmondja hogy mondjuk 110 méterre vagyok a partól az jó lenne
(#) Bakman válasza lorincz80 hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Vannak olyan LoRa RF modulok, amelyekkel ekkora távot át lehet hidalni. Annak a párja melletted és vagy átküldöd az infót BT-on a telefonra vagy a vevő oldalon valamilyen kijelzőn megjeleníted.
(#) pont válasza lorincz80 hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Ha megfelel a méteres pontosság, akkor a technika beszerezhető hozzá, csak nem az amit linkeltél, mert a Bt nem ad el 120 méterre, neked a GPS és a bt közé kell még egy RF modul, ahogy Bakman mester írja. Egy ilyen Bővebben: Link UART RX-TX ét kell küldeni pl. két ilyen közt : Bővebben: Link ahonnét egy ilyenre : Bővebben: Link ami küldi az android eszközre, amin fut egy olyan program ami képes kiírni agy adott ponttól való távolságát a vevőnek, pl. Bővebben: Link Némi elektronikai ismeret mit hova forrasztani, tápegységekről gondoskodni, és egy kis hardver konfigurálási ismeret és mehet az etetőanyag.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Ápr 9, 2017 /
 
Sziasztok,
GPS alapú infopanelt szeretnék összehozni ( dátum, idő, hely, magasság...).
A gondom a magasság pontosságával van. 6-7 műhold, több perc várakozás után is fals GPGGA-adatot kapok az eszköztől. Legalább 35-40 méterrel mutat mindig többet.
A GPS-modul: GS-216 G-Star.
Mivel az eltérés nem konstant ezért a fix korrekciós szám nem lesz jó.
Valaki találkozott már hasonló problémával és talált rá megoldást?
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017

GPShiba.jpg
    
(#) Bakman válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /
 
A jelenséggel találkoztam. A pontosság elsősorban attól függ, hogy milyen GPS modult használsz (azonos körülmények között). Másodsorban pedig attól, hogy milyen konstellációban vannak éppen a műholdak. Nincs mit tenni, ez ilyen.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 9, 2017 / 1
 
Meg szerintem amikor kitalálták, nem a magasságmérés volt a fókuszban...
Aztán meg örüljünk, hogy nincs háború, mert akkor oda még ez a pontosság is...
(#) lelkes amatőr válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /
 
Ha melléteszem a navis GPS-t, azon jó magasságérték jelenik meg, pár centire vannak egymástól, vagyis nagyjából azonos holdakat látnak.
(#) Robin2 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /
 
A GPS-es magasságméréssel az a gond, hogy nem a tengerszint feletti magasságot adja meg, hanem egy elméletben meghatározott ún. forgási ellipszoid felületéhez mért magasságot. A tényleges magasság ettől eltér, ráadásul nem is egyenletesen. Láttam olyan térképet amin jelezve volt a forgási ellipszoid-tól mért eltérés értéke.
A navis GPS-ek (általában) számolnak a geoindulációval, és a helyes adatot mutatják (illetve van olyan amelyik a barometrikus magasságmérésre is támaszkodik). Ezek GPS modulok viszont nem, utóbbiaknál ezért a 40-50m eltérés.
(#) Bakman válasza Robin2 hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /
 
A 40-50 méteres eltérés nagyon sok. Állandósult állapotban 10-15 méteres eltérés az elfogadható kommersz vevőknél. A GPS vevők általában a tengerszint feletti magasságot adják.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017

Shot_851.jpg
    
(#) Robin2 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /
 
Alatta egy sorral: WGS84 ellipsoid: -34m
(#) Bakman válasza Robin2 hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Ez egy weplapról származó példa, ami az NMEA mondatok megértéséhez szolgál, messze nem valósághű adatokkal.
Következő: »»   12 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem