Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stroboszkóp
Lapozás: OK   114 / 122
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Sziasztok! Újra én vagyok, a korábbi hozzászólásomban említett stroboszkóp panelje szét ment, nem tudna valaki kapcsolási rajzot hozzá?
(#) granpa válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Gyorsabb, ha visszarajzolod, nem egy bonyolult áramkör. Mit jelent az, hogy szétment, mitől, hogyan?
(#) Szabi1 válasza granpa hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Bővebben: Link Ehez a kapcsoláshoz áll a legközelebb, egy tranzisztor, IC, és egy ellenállás szállt el benne, a panel is már ősrégi, a festék patogzott lefele, én meg befestettem alkoholos filccel, miután viszakötöttem a panelt elfüstölt... Jó volna új panelt készíteni de egyszerűbben megoldani, optoval lehessen fényerőt és frekvenciát állítani, az nem kell hogy magátol villogjon, meg a panelre szerelt potik függvényében.
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
Találtam másik IC-t, ha megjavítom az áramkört, először a fénycsövet nem kötöm be, köthetek a 230V táplálással sorosan egy izzót, hogyha mégis van valami zárlat akkor ne égjen szét a panel?
(#) Szabi1 hozzászólása Szept 7, 2016 /
 
Sziasztok! Honnan lehet kideríteni, hogy jó e még egy strobo villanócső, hogyha lehet az elektronikája hibás?
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Hello! Például, megméred, hogy rendelkezésre áll-e a két végén a 300..500V feszültség. A gyújtóelektródához közel viszel egy fázisceruzát, és megnézed szándékéban áll-e begyújtani a strobit az elektronika.
(#) dB_Thunder válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Egy csövet nem egyszerű tesztelni rossz elektronikával. Kell egy másikat csinálni!
A két végére kell 300-800volt egyenfesz, 10-100 mikroF kondiba tárolva. A szükséges feszültség leginkább a kiviteltől és a csőhossztól függ, nagyobb pl 40 centis csőhöz kell 600volt.
Ez előállítani leginkább a hálózati áramból lehet. Megnézel egy strobi kapcsolást abban látható hogyan!

Persze ettől még nem fog villanni!
A csőre tekercselt, festett elektródára kell nagyfesz impulzus, sok kiloVoltnyi!
Ezt leginkább valami szikráztatóról, gyújtótrafóról lehet lopni. Pl a gyertyakábelt összekötni a villanócsővel, és ráindítani, rárúgni.
Ekkor villannia kell ha jó a cső!
(#) proli007 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Esetleg, talán egy piezo öngyújtóval is lehet inzultálni..
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 19, 2016 /
 
Üdv. Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni,ehhez eszközöltem rajta néhány módosítást. A csövem ugyan az mint ami a kapcsolásban szerepel,így azon nem változtattam. A tirisztor típusa nálam BT mivel sok van belőle itthon,hiába hogy "túl nagy" ,de legalább hűtőzászló se fog rá kelleni annyira hideg marad. A 100ohm /25W-ot miből érdemes "kirakni"?
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
Glimmnek bármilyen megfelel a kapcsolásba?
(#) Tyutyu válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Szia! Nekem is van egy 1500W-os strobóm melyet én is DMX-el szeretnék vezérelni. Az enyémnek is van egy ilyen 6,3 jack távvezérlő bemenete. Te jutottál valamire?
(#) Szabi1 válasza Tyutyu hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Szia! Igen jutottam, sikeresen vezéreltem DMX-ről. Az ezközt áram alá helyeztem, majd pedig rádugtam a DMX vezérlőmre. Sajnos nem csináltam neki opto leválasztást, és egy bekapcsoláskor hazavágta a vezérlőmet, meg a microvezérlő is leégett, ismeretlen okok miatt. Pedig volt optokapu a nagyfeszültséges rész és a microvezérő kimenete között.
(#) Tyutyu hozzászólása Jan 17, 2017 /
 
Hajaj ez rosszul hangzik ...
Korábban már csináltam egy távirányítást NE555-el ami szuperül működik, de most DMX-el is szeretném vezérelni. Feltudnád rakni a kapcsolást?
(#) Szabi1 válasza Tyutyu hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
Bővebben: Link Ezen az oldalon megtalálod a kapcsolási rajzot, és a programot is ha letöltöd. Én személy szerint a fő oldal szerint csináltam paneltervet, és át kellet írjam az assembly kódot, hogy működjön rendesen. A fényerőt úgy szabályoztam, hogy a gyári potival sorba kötöttem egy LDR-t amit egy golyóstoll csövébe beragasztottam, levágtam rövidre, s vele szembe egy led-et ragasztottam, az egészet fekete szigetelószallaggal vontam be, hogy véletlenűl se menjen bele kivülrönnen fény. A led-et pedig az MCU által generált PWM vezérelte
(#) Tyutyu hozzászólása Jan 19, 2017 /
 
Köszi szépen! Átrágom magam rajta...
(#) szikorapéter hozzászólása Márc 24, 2017 /
 
Sziasztok. A kérdésem a következő volna: Adott ez a kapcsolás,megterveztem hozzá a nyákot de 100ohm 25W-os ellenállást nem kapok bele. 47ohm 30W-ost bele lehet rakni? Sok áramkörben nincs is benne ez az ellenállás, ezekben gondolom a kondenzátor gyors feltöltését hivatott megakadályozni. Esetleg nem lehet mást odarakni ami nem fűt el ekkora teljesítményt? Másik kérdés: Ha az áramkörbe nagyobb tirisztort (BT137-800E) rakok és a puffer is 400V 68µF , akkor 2 csővel is elboldogul párhuzamosan kötve? 2db IFK-120 csövem van és arra gondoltam hogy a kettőt párhuzamosan kötöm és úgy kötöm be az áramkörbe. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 24, 2017 /
 
Szia!
Inkább köss sorba két 47 ohm 10W-os vagy ennél nagyobb teljesítményű ellenállásokat
(#) szikorapéter válasza kadarist hozzászólására (») Márc 24, 2017 /
 
Most találtam itthon egy 100ohm -os ellenállást de ez kerámia testes és nincs rajta a teljesítmény adata. Itt a fotó róla,ez mekkora teljesítményre lehet képes? Ezek az ellenállások vannak hirtelen amik nagyobb teljesítményűek. A két csövet lehet akkor párhuzamosan kötni? A puffer már a panelban van (400V 68µF ).
(#) kadarist válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 24, 2017 /
 
Mindkét ellenállás 10W-os. A két cső közül csak az egyik fog villogni, ha párhuzamosan kötöd őket, mégpedig az, amelyiknek kisebb a gyújtófeszültsége.
(#) szikorapéter válasza kadarist hozzászólására (») Márc 24, 2017 /
 
Akkor gondolom mindkettő kicsi az áramkörbe. Van egy fémházas (a rézszínűre eroxált házas) 47ohm-os ellenállás amin kicsit bordázott a felület és két felcsavarozási lehetőséget adó füle van. Sajnos csak ezek a nagy teljesítményű ellenállások vannak az áramkörhöz.
(#) pjg válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 24, 2017 /
 
Az az ellenállás azért van, mert amikor kisül a csőben a kondi, a 220-at gyakorlatilag rövidre zárja.
(#) szikorapéter válasza pjg hozzászólására (») Márc 24, 2017 /
 
És ha esetleg a piros remixet (82ohm) és a sárga 47ohm-osat sorba forrasztom? Talán nem égne le.
(#) kadarist válasza pjg hozzászólására (») Márc 24, 2017 /
 
És így korlátozza a csövön átfolyó áramot, ez az előtéte.
(#) pjg válasza kadarist hozzászólására (») Márc 24, 2017 /
 
Kösd sorba. Nem lesz gond.
(#) szikorapéter válasza pjg hozzászólására (») Márc 24, 2017 /
 
Rendben,köszönöm.
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Visszatérve már a beültetésnél járok: Az 1Mohm-os poti felett az 820K vagy 820 ohm? Nem tudom jól kivenni a rajzon. A poti alatti kondenzátor egy 275V~ 100nF-os gondolom ez megfelel ide? A 220-as oldalon lévő kondi pedig egy 275V~ 680nF -os kondenzátor. Az ajánlásotok szerint sorba forrasztottam a két ellenállást,nemsokára kész vagyok és teszt,aztán rakok fel egy-két fotót.

Mod.: De akkor lényegébe magában a 100ohm 10W-os ellenállásnak jónak kéne lennie,vagy nem? (A fémházasat nehéz elrejteni a dobozban hogy ne érjen hozzá semmihez. )
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2017
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Beraktam a 820K-t ,biztosíték be ,próba,semmi. Biztosítékot nézem szakadt. Feszültség a tápelkón 60V. Poti ellenállásra jó,ellenállások jók,glimm a helyén,tirisztor jól bekötve...stb már mindent ellenőriztem mégsem villan. Mi lehet a gond? De a feszültség sem nagyon emelkedik,másik biztit is raktam be ( 2A) kilőtte. Zárlat nincs,elkó jó.
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Tirisztor: BT152-800R (lábhelyesen bekötve) , kondenzátor: rubycon 400V 68µF , ellenállások mind legalább 1W-os. (kivéve a tápkörieket mert ott a két 10W-os van sorosan 129ohm-ot alkotva ezzel). Glimm jó,villanócső jó,kondik jók,mégis durrog a biztosíték....Itt a nyákterv amit készítettem hozzá,a tirisztor annyi hogy bele kellet igazítani az áramkörbe.
(#) levaitamas válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Szia!
Kíváncsi vagyok rá, hogyan boldogulsz majd. 10 éve ugyan így jártam. Nekem egyet nem villant, hagytam a fenébe. A képek között találsz másik rajzot és a kész strobit is. Tükörlemezből készült XOP-15-ös csövet működtet.
(#) szikorapéter válasza levaitamas hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Én pedig már azt hittem hogy a tirisztor vagy valami más gond van. De eddig még csak folyamatos alkatrészcsere volt ,és nyűglődés...esetleg tudsz ajánlani egy működő rajzot? (Kár hogy ehhez már leterveztem a nyákot,sőt fel is ültettem...)
Következő: »»   114 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem