Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   275 / 360
(#) mitibi hozzászólása Ápr 1, 2017 /
 
Hát a beállítások, nem tudom, hogy jók. Az első hsz-ben csatoltam a két beállítást. A huzalozás szerintem jó, az úgy van mint a kacpsi rajzon. Kiprobálok egy sima minta példát nehogy az LCD legyen a rossz.
(#) Kovabe válasza mitibi hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Szia

Most megnéztem a programot, próbáld meg kivenni az LCD törlését a főprogramból. Lehet hogy a folyamatos törölgetés akaszt meg.
(#) Bakman válasza Kovabe hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Folyamatos törléskor az első sorban eltűnnek a teli karakterek. Az LCD nem kap vezérlést, hibás vezérlést kap.
(#) mitibi hozzászólása Ápr 3, 2017 /
 
Sziasztok!
Kipróbáltam egy másik biztosan jó kijelzővel, minden ugyanaz.
Kitöröltem az LCD Clear-t, semmi változás.
Készítettem egy sima progit, amit csatolok, ezzel sem változott semmi. Elöszőr nem volt benne C, majd megpróbáltam azzal is, de semmi.
Gondoltam én is, hogy a beállításoknál a Oscillator:Internal RC No clockout nem lesz jó, de előtte az Internal RC Clock Out - al is kisérleteztem, de hiába.
Ami a kapcsi rajzon van, az nyákon is úgy van, szerintem ennek jónak kell lenni. Az 1 láb (MCLR) volt kérdéses, mert találtam olyan kapcsolást ahol nincs bekötve, nálam most egy 10k kap 5V-ot.
A Build/Projekt opcióknál IC kiválasztva, Órajel sebessége most 4000000Hz - en van, de próbálta 8000000 - el is, a többi opciónál kivéve a Chip beállítása nincsen pipa. A configue chipben az Oscillator-t és a Master Clear Enable-t állítgattam, ezek most Internal RC Clock Out és RE3 is digital inputon vannak.
A többi beállítás:Watchdog timer:Off; Power Up Timer: On; Code Protect: Off; Data EE Read Protect:Off; Brown Out Detect:BOD Enabled, SBOREN Dissabled; Self Write Enable: No Protection;Brown Out Reset Sel Bit:Brown out at 2.1V; a többi meg Disabled- en van.
A kijelző beálításnál az Adat 1-4, RS illetve az Engedélyezés mindegy melyik porton van? Amint a rajzon is látható Adat1= Port B 3; Adat2= Port B 2; Adat3= PortB 1; Adat4= PortB 0;RS= PortB 5; Engedélyezés= PortB 4. Ezeket a nyák miatt modósítottam így a kerülgetés miatt.
Vajon mit nem csinálok jól?
(#) kaqkk válasza mitibi hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Az lcd RW lába jó potenciálon van ? Én mindig úgy kötöm be a kijelzőt hogy a kontraszt és és az RW lábat közösítve kötöm a poti csúszkájára .
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Az RW láb egy digitális bemenet.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Lehet de nálam a kezdetektől fogva így van minden lcd bekötve és mind működik . Van olyan kijelző ami + 5v ot kér a kiíráshoz ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2017
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Digitális bemenetre határozott jelet illik kötni, a poti kimenete nem az. Túltekered a potit, a kijelző üzemmódot vált. Lehet, hogy így is működik de a hibás/bizonytalan dolgokat nem illik terjeszteni.
(#) Bakman válasza mitibi hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Idézet:
„Gondoltam én is, hogy a beállításoknál a Oscillator:Internal RC No clockout nem lesz jó”
Pedig nagy valószínűséggel ez kell neked. Belső oszcillátor, az órajelet nem adja tovább a Clock Out lábon, így az szabadon felhasználható.
Idézet:
„Órajel sebessége most 4000000Hz - en van, de próbálta 8000000 - el is, a többi opciónál kivéve a Chip beállítása nincsen pipa.”
A "Chip beállítása" opciót be kell kapcsolni és megadni a konfigurációs beállításokat, minden bizonnyal ezért nem működik a program (most nem tudom megnézni). A beállításoknál azt az órajel sebességet add meg, amit a konfigurációnál beállítasz. A kontroller nem tudja, hogy ő most milyen sebesen pörög, külön meg kell mondani neki, nem elég a beállításokat megadni.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Lehet hogy szerinted hibás , de nálam mindig működött (és mellékesen itt az oldalon láttam kezdő koromban) én egy működő megoldást "terjesztettem" bocs hogy elvileg hibás (ezt nem tudtam)
Egyébként meg már régen írtam neki hogy tegyen be egy kvarcot és nem lesz semmi gondja a sok hülye belső oszcillátoros konfiggal. https://www.hestore.hu/cat_69.html?filters=18:399,2329;&q=
50 Ft ért érdemes heteket kinlódni ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2017
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
A poti elvileg a GND és a +5V közé van kötve, azzal állítd be a kontrasztot. Annak a kimenetén 0-5 V között bármilyen feszültség lehet. Ilyen jelet digitális benetre kötni gyakorlatilag is hibás, kivéve akkor, ha a billenési feszültségek meghatározása a cél.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Ok értem , de áruljátok már el szegénynek azt a ... konfigurációt már egy hete kínlódik ! Én szívesen elárulnám neki de soha nem használtam picet kvarc nélkül (és nem is fogok!) éppen azért mert így megbízhatatlan .
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Szívesen beállítanám de céges gépen nincs és nem is lehet Flowcode. Miért megbízhatatlan kvarc nélkül egy PIC (már amelyikben van belső órajel)? Ha lehet, csak úgy használom mindegyiket, két lábbal több marad egyéb célokra. Pl. egy PIC18F14K22-es PIC-et kvarc nélkül lehet akár 64 MHz-en is járatni.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Az rc oszcillátor soha nem lesz olyan pontos és megbízható mint a kvarc és nyugodtan vitázhatunk még ezen a véleményemet nem fogod megváltoztatni
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2017
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Egyébként ránéztem a 18f14k22 adatlapjára , 16Mhz a beépített oszcija ez annyit jelent hogy az rc osc hibáját pontatlanságát még felszorzod négyszeresére amikor 64 megán járatod , miért is jó ez ?Ha kell egy hosszú időzítés (megszakításból )hogyan lesz pontos ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2017
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Mint írtam, ha lehet. Ott, ahol nincs szükség pontos időzítésre, felesleges láb- és alkatrészpazarlás. Nem látom értelmét annak, hogy csak és kizárólag külső kvarccal járasson valaki kontrollert, miközben van belső oszcillátor.
(#) Ferkógyerek válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Az elkészült programjaim zömében én is belső oszcillátort használok. Ha nincs szükség pontos időzítésre és nem használok külső kommunikációt, akkor bőven megteszi a belső RC is. Eddig még nem csalódtam benne.
(#) Kovabe hozzászólása Ápr 3, 2017 /
 
N mennyiségű vezérlést készítettem és még shoa nem használtam quartzot de nem is készítettem órát max közelítő másdopercet kellett számolgatnom azt is max 1 percig. Mikor kiválasztok egy PIC-et akkor számomra szmpont hogy menjen belső órajelről.
Gyanítom hogy a kezdő hozzáálásom is közre játszik de mióta PIC-el foglalkozok még nem volt szükségem rá.
(#) kaqkk válasza Kovabe hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Mindanyian használjátok a belső rc oszcit ? És már egy hete senki nem írta le a kérdezőnek hogyan konfigurálja ,engem akartok hárman meggyőzni hogy milyen jó .... mitibi várja a segítséget
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2017
(#) Ferkógyerek válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
A kérdés feltevésekor már átnéztem a konfigurációs beállításokat, de nem találtam benne hibát.
A BOD kivételével én is ugyanígy konfiguráltam volna.
(#) kaqkk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Akkor már csak a kijelző bekötése lehet hibás végre valami haladás. De azért lehet még hiba a konfigban az internal external svich over mode dissable beállítás nem azt jelenti hogy nem megy az rc oszci csak a kvarc ?(nem értek hozzá csak kérdezem ) nálam a kvarc mellett mindig dissable beállítás van ...
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2017
(#) Ferkógyerek válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
A mellékelt kapcsolási rajz szerint a kijelző bekötése is jó. Persze lehet, hogy a használt kijelző bekötése nem szabványos, az adatlapján utána kellene nézni. A fórumot régóta olvasgatva, ilyenkor többségében távolról megoldhatatlan hibák szokták okozni a problémát (forrasztási hiba, szemmel nem látható nyák folytonossági hiba stb.).
Szintén kikapcsolva használom belső oszcillátornál is az "Internal External Switch Over Mode" beállítást.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2017
(#) kaqkk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
akkor ezt már x akta ....
(#) niedziela válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
MCLR-t húzd fel tápra ha nem lenne.
(#) mitibi hozzászólása Ápr 4, 2017 /
 
Sziasztok!
Megvan a hiba.
Szakadt Vdd.
Érdekes módon, a kijelző lábain mértem még az elején a feszültségeket, és a Vdd 4,87V - ot elfogadhatónak találtam. Niedziela beállításait próbálva, kezdtem szakadás mérővel végig ellenőrizni az útvonalakat és így találtam meg.
Köszönöm mindenkinek a segítségét.
Valaki dolgozott már vákuummal? Nem tudtok ajánlani egy elfogadható árú vákuum szenzort?
Valami ehhez hasonló érdekelne, de az sem baj ha olcsobb:
Vákuum szenzor
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Internal/External Switchover: Ha engedélyezve van, akkor a külső órajel megszűnése esetén átkapcsol a belső oszcillátorra. Belsó oszcillátor használata mellett nem érdekes, mire van állítva.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Köszönöm !
(#) HuG válasza mitibi hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Szerintem az abszolút nyomásmérőket tudod vákuumra használni: Nyomásmérők
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2017
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Olcsónak tűnik , de mire mindent kiválogatok amire szükség lenne bőven elfogy a locsolkodási kereset
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Ha olyan, mint a 6-os, akkor veszett sok érte minden forint, ami 1000 felett van.
Következő: »»   275 / 360
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem