Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   290 / 367
(#) Gafly válasza hospel hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Ha az anyaguk hasonló, nem érzek komoly akadályát.
Ehhez jó lenne méréseket eszközölni, ha még nem bontottad szét a két donort.

Gondolom kimenő transzformátort szeretnél így készíteni, mert hálózati trafónál nem kellene keverni (például az egyik lenne külön fűtő, a másik meg anód transzformátor)...
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2017
(#) erbe válasza c27 hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Két egyforma EI magot egymás mellé tehetsz és a három vastag oszlopra mehet a három fázis. Létezik ilyen a gyakorlatban is, ötoszlopos trafónak hívják. Nem lesz semmi gond se a középső légréssel, se a külső oszlopokkal. A 3 db egyforma trafó egyszerűbb.
(#) hospel válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Hogy az anyaguk hasonló-e vagy sem azt sajnos én nem tudnám még méréssel sem megállapítani ./Ehhez én túl amatőr vagyok / . De ha el mondod hogy hogy kell akkor van rá esély hogy meg tudom oldani persze ha van hozzá megfelelő eszközöm . Még nem bontottam szét a két donort , és természetesen kimenő trafókat szeretnék készíteni belőlük de csak a sztereó miatt kellene két egyforma vasmagos.
(#) Gafly válasza hospel hozzászólására (») Ápr 19, 2017 / 1
 
Aludtam rá egyet.
Mivel kimenő transzformátorról van szó, ezért nem lesz nagyon erősen gerjesztve.
Szerintem nyugodtan keverd össze a két vasat.
Arra azért figyelj, hogy darabszámra egyforma legyen a két csomag...
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Olyanom is volt, bár az is nagyobb volt, saccra 2-300VA csak kidobtam, mondván a kutyának sem kell...
(#) ferci válasza hospel hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Azért azt vedd ám figyelembe, hogy az M lemezeknél van-e egyáltalán légrés..
Nem írtad, hogy SE vagy miféle lesz az erősítőd.
(#) boti2 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Nyilván működni fog, de aszimmetrikus lesz. Ha ez nem számít a felhasználási cél szempontjából, akkor lehet így csinálni, ha számít, akkor nem célszerű. Ez egy kényszermegoldás valójában, amit szerintem a hiány szült régebben.
(#) Gafly válasza ferci hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Valóban, igazad van.
Az nem árt, ha a SE erősitő esetében a kétféle magnak azonos a légrése, mert különben eléggé nehezen megjósolható a végeredmény...
Mondjuk ez viszont csak felkoncolás után derül ki, és ahogy látom lakkozva is van
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2017
(#) ferci válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Ebben a helyzetben optimális lenne 0.3- 0.4 mm légrés, mert nincs elosztva a 3 átmenetre, mint EI magnál lenne 0.1-0.15 mm/felület..
Kicsi az esély..
(#) pucuka válasza ferci hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
M lemezeknél midig van légrés, különben nem tudnád összerakni. Ha megfigyeled, az M lemez három sarka lekerekített, a negyedik meg egyenesen levágott. A kész trafónál innen lehet tudni, hogy légréses, vagy nem. Ha a trafó egyik sarka végig egyenes, akkor az légréses, ha légrés nélküli, akkor jól látszik a váltakozó irányú lemezelés.
(#) ferci válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 19, 2017 / 1
 
Mindig nincs légrés, bocs... ahol sajtolással vágják el, azt SE kimenő szempontjából nem tekinthetjük légrésnek.
Természetesen van légréses is, de itt még nem láttuk, milyen.
Összerakni pedig össze lehet úgy is, ha csak "vágott".
Az ablak pedig hosszabb, mint a cséve, pont azért, hogy fel lehessen hajlítani a vasat kiszedéskor vagy összerakáskor.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2017
(#) pucuka válasza ferci hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Akkor nézz meg egy légrés nélkül összerakott vasmagot. Polírozottak az illeszkedő felületek, és össze is vannak szorítva. És ha túlhúzod a szorító szerelvényt, mindjárt lesz légrés is. Ha az M mag vágásánál nulla lenne a légrés, akkor nem lenne elvágva. Az elvágott élek sem polírozva, sem összeszorítva nincsenek.
De készíts egy trafót, és méregess, egyirányba, és váltakozó irányba összerakott állapotában. Látni fogod a különbséget.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2017
(#) ferci válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Szerintem nem figyeltél eléggé.. - itt nem hálózati trafóról van szó, hanem valszín SE kimenő készítésről a két trafóból.
Tehát kérd meg a kérdezőt, szedjen már ki mindkettőből 2 lemezt és akkor tiszta lesz, alkalmasak-e vagy sem erre a célra.
Már régen elszoktam a trafók tekeréséről, stb. - nem most kezdtem én se ezekkel foglalkozni.. tudom a különbséget.
(#) pucuka válasza ferci hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Mindkét mag ugyanolyan méretű, csak más vastagságú. A légrés szempontjából ez közömbös.
Az, hogy a vegyesen lemezelt vasmag milyen minőséget fog hozni, az lehet kérdés, de ha egyirányban lesz összerakva, biztos lesz légrés, és alkalmas lesz az SE üzemre. Nem hiszem, hogy méretezné a mágneskört, ahol szükséges a pontos légrésméret, amúgy meg eléggé lehetetlen vállalkozás lenne a vasmag anyagának ismerete hiányában. Úgyhogy légrés lesz, hogy mennyi az bizonytalan. Egyébként is minden részekből összerakott mágneskörnél van légrés, csak az a kérdés, hogy mennyire elhanyagolható. Ha átlapolás van, akkor is van, de akkor nagyon kicsi, és többnyire elhanyagolható. A légrés léte nemléte az előmágnesezésen túl (ur csökkenés) a szót induktivitás nagyságát is befolyásolja, ami kimenő trafónál fontos kérdés, hálózatinál nem annyira.
Igazi légrésnélküli vasmag a toroidé, mert ott a lemez tekercselése miatt a mágneskör teljes keresztmetszetben nem szakad meg.
(#) ferci válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Ha "hospel" szétszedi mindkét trafót, ill. 1-2 lemezt kiszed és megméri hézagmérővel, van-e és mekkora a légrés, biztos kap még felvilágosítást pl. a csöves topikban is....
Addig értelmetlen a filozofálás.
(#) hospel válasza ferci hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
PP-s erősítő lesz tehát nem kell légrés .
(#) ferci válasza hospel hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Jóestét kívánok... - akkor nem kell - és mi lett volna, ha ezt először már beírod?
(#) hospel válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
O.K . Köszönöm a segítséget . Üdv hospel !
(#) hospel válasza ferci hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Bocsi de nem gondoltam hogy ez ilyen fontos lett volna már az elején leírni . /Bár igyekeztem a tudásom szerinti leg részletesebb kérdést feltenni úgy látszik nem sikerült , pedig igyekeztem /.
(#) Orbán József válasza hospel hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Ne aggódj, legtöbben elején kezdtük. Én még most is ott tipródom nagyjából.
(#) ferci válasza hospel hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Most már tudod.. - ellenütemben nem mágneseződik fel a vas légrés nélkül sem ( ha jól van beállítva a 2 végcső ).
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2017
(#) c27 hozzászólása Ápr 19, 2017 /
 
Sziasztok!

Tudnátok nekem ajánlani egy trafóméretező progit win7 vagy win10-hez? Még normális online programmal nem találkoztam, itta HE-n volt egy jó kis program még köbzoli ajánlotta a figyelmembe, használtam is jó pár trafónál és tetszett is, de win7 és win10 alatt már nem fut. Van ennek valamilyen átírt változata vagy valami hasonló program?
(#) rascal válasza c27 hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Ha nem tudnak esetleg ajánlani, akkor próbáld ki a kompatibilis módokat, Win7-nek még volt virtual XP üzemmódja is és ha ez sem segít, akkor még telepíthetsz Oracle, vagy VMware virtuális gépet, és arra egy XP-t. Máshoz is jó lehet, én pl. egy régi szkenneremet tudtam így munkára bírni.
(#) pucuka válasza ferci hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Érdekes. A hálózati trafót, és az SE -t is Te hoztad szóba. Én csak a légrés létéről beszéltem, és ez nem filozófia, hanem tény. Hézagmérő nélkül is meggyőződhetsz róla, ha fény felé tartod, és átnézel rajta, láthatod. Mint mondtam van, de hogy mennyi, azt nem tudom, de közömbös is, mert nem méretezi senki, mégha tudja is mekkora a légrés.
(#) erbe válasza boti2 hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Mitől lenne aszimmetrikus? Az a picit hosszabb mágneses útvonal nem sokat számít. Nem kényszer szülte, hiszen nem két EI-t raktak egykor egymás mellé, hanem így gyártották és lemezelték. Nézz utána az 50 évvel ezelőtti tankönyvekben!
(#) ferci válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 20, 2017 / 1
 
Oké.. a hibát én követtem el, hogy egy meg nem határozott cél felé mentem, SE vagy PP.
A hálózati trafót pedig nemlegesen hoztam szóba, mert arról egyáltalán nem lett volna szó.
Azt viszont továbbra is fenntartom, HA légréses kellene valamikor is, a "fényrésnyi légrés" nem légrés, még egy darab lemez esetén sem. Azt azért belátod te is, bármilyen gondos egyirányú összerakás esetén sem fogsz "átlátni" 50-100 db-os pakettnél, tehát még az elvi pár százados hézag se tekintendő légrésnek - nem egy "kézzelfogható" dolog adott esetben a 0.1-0.2 mm-es ( EI vasnál használt ) prespánhoz mérten.
Sajnos, sokszor a pontatlanul feltett 1. kérdés után jönnek a felesleges viták.
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Miért kell ahhoz program? Be sem kell hozzá kapcsolni a gépet, papír ceruza meg egy számológép, ráadásul lemezes trafóknál a vas keresztmetszeten kívül más változó nincs is a képletben, ha az általában használt 1T gerjesztéssel számolunk (gyűrű és U mag a nagyobb gerjesztésével most nem játszik).
Az általában használt képlet szerint tehát, n= 1/222*A, ahol n a voltonkénti menetszám, az A pedig a vaskeresztmetszet négyzetméterben. De az egészet be lehet írni egy excel táblába, megadni hogy melyik cellába mit számoljon ki, és akkor csak be kell írni az adott számot is kiírja a végeredményt.
(#) boti2 válasza c27 hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Szia! Én el tudom neked küldeni a saját fejlesztésű Excelemet, ha küldessz egy e-mailcímet.
(#) pucuka válasza ferci hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Nézd, ez a légréses dolog. A trafóvas ur értéke 7 - 9000, a légrésé 1. A különbség majdnem négy nagyságrend. Az erővonal hosszban pedig csak nagyjából két nagyságrend. Úgyhogy az igen pici légrés is számít.
(#) RoliNyh hozzászólása Ápr 20, 2017 /
 
Ha jól emlékszem, itt kért valaki trafó méretező programot.
Van itt egy feltöltöttem, Win7 64 alatt működik. Hogy mennyire pontos azt nem tudom...
Következő: »»   290 / 367
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem