Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   607 / 727
(#) patkany hozzászólása Ápr 12, 2017 /
 
Keresem a közép utat, minden tekintetben, és két hangszórót néztem ki.

PEERLESS SDS-134-THP 5.5 INCH WOOFER COATED PAPER
5.5"inch 8ohm 60W~200W bass speaker Center surround speakers Woofer

Az első loudspeaker freaks-ről, utóbi az ebay-ról- made in cihna.
Árban körülbelül egyforma. Képességre már kétséges!
Előbbi azért jó, mert a lapítás miatt közelebb tudom tenni egymáshoz, tudok helyet felszabadítani egy nagyobb dómnak.
Ha kevés lesz a mély, kap egy (-egy) subot.
Jó volt ez a kis eszmecsere, mert később már tudom, hol és mit és hogy keressek, ha igazán minőségit akarok építeni.

newDesigner: köszönöm a linket, szétnézek mi a kínálat!
(#) patkany válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Nincs nekem bajom a TDA7294-gyel, sőt, most 3 erősítőte való kédzletem van. Mint írtam, a mag nevében az egyik legjobb, főleg mély átvitelben. 50W-ig szinte torzítás mentes. De itt is hasonlítani kéne, de ahhoz elfogadható doboz kell. Aztán beindul a fejlesztési lácolat.
(#) newDesigner válasza patkany hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Nem akarok okoskodni, mert nem az én szakterületem, de a második verzió egy unknown specifikációjú akármi. Nálam a képeket be sem tölti. Jó erősítő nélkül 8ohmra befizetni ostobaság.
Az első már jobb, de nincs hangereje. A 84dB/Wxm, az nem érzékenység. Ráadásul 6,5 ohmos. Minimum 4ohm stabil erősítőt igényel. Ennek egy előnye van, az ára és semmi más, némi tulzással. Ok, szép az átviteli görbélye és egy kis teljesítményű, de jó érzékenységű dóm jó hozzá. De ha ahoz is ellenállást kell sorbakötni, hogy ne sipolja túl az alattalévőt, az macerás.
(#) newDesigner válasza patkany hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Én nem értek a lovakhoz. Erősítőt vagy egyben, vagy sehogy. Esetleg kitt ami még szóba jöhet.
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Igen, ezek a kirakatparaméterek. Bármilyen membránanyagból lehet jót és rosszat is készíteni, ez nem meghatározó. Az ilyenolyanszállal kevert dolgok inkább csak érdekességnek jók, ha már a műszaki tartalom jó mögötte.

Papírból is lehet sokfélét meríteni, csillapítható is többféleképpen. Szinte végtelen a lehetőségek száma.
(#) P_Laszlo válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Ez szerintem nem igaz.

Például, ilyen egyenletes átvitelű, és hasonlóan magas terhelhetőségű, vagy mélyátvitelű 170mm-es hangszóró sosem készült a Monacornál. És feltehetőleg sosem fog.

Ez konkrétan Mezőkövesden készült, most a mai napon, nálam. Nincs ok rá, hogy ne vállaljam.

Az indulatok, és hangzatos szövegek helyett izgalmasabbak és fontosabbak is a tények.

Egyébként is butaság, egy egyedi, "kézműves", már az alkatrészek gyártásától darabonként ellenőrzött hangszórót összehasonlítani, valami nagyüzemi, olcsó távol-keleti gyártással.

Akármelyik hasonló kategóriájú monacor használati értékének többszörösét éri.

Persze ez az én véleményem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Nem tudom, HA15-öt ki emlegetett.

A hangváltótervezés nem így működik, ahogy feltételezed, és a hangszóró sem. A Monacor mélyközéphangszóró középtartományban több frekvencián berezeg, harmonikus torzítás és idő-energia szempontból is rossz. Ezek utólag már semmivel sem korrigálhatók. A MONACOR SPH-5M árához képest mindenképp gyenge, de már önmagában nézve is olyan gondjai vannak, ami miatt szerintem nen érdemes használni.

A weblapos méréseket hiába csatolod, amit a monacor megad, az a valóságban szinte sosem érvényes.

A TVR15-ös hangszórót én mértem meg.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
A mélytartomány mindig jól leírható T-S paraméterekből és a dobozból számolt-modellezett adatokkal. Amire utalsz, az egy negyedrendű BP doboz. A frekvencia-hangnyomás válasz formázására könnyen használható, de a terhelhetőség és a mélytartomány pontossága többnyire sérül.
A hangsugárzóépítésben olyan paraméter nem létezik, hogy "eléggé folytva".
A mechanikai terhelhetőség szempontjából sem azt nézzük, hogy kemény-e a felfüggesztés, vagy erős-e a papír.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Az RC tag, amit zobelnek hívsz, egyáltalán nem hat a hangszóró 1kHz körüli átviteli hibáira. És itt nem az a pár dB-es esés a probléma, hanem a többi gond, amire ez a jelenség utal.

A hangváltótervezés még mindig nem így működik. Olyan nem létezik, hogy elvágod xHz-en, és azt gondolhatod, hogy a töréspont fölötti-alatti részek majd nem számítanak.

A cikkben közölt hangváltó többszörös sávzáró szűrővel (ami újabb problémákat hoz a rendszerbe) statikusan ugyan javít a mélyközép hibáin, de megszüntetni, időben eltüntetni nem tudja azokat. Továbbra is hallhatóak maradnak. És azért is problémás a dolog, mert a Monacor hangszórókra erős gyártási eltérések jellemzőek, ha nem pont olyan, amit a boltban veszel, mint amit a tervezéskor mértek, akkor már nem működnek jól a szűrők.

A két hangszórót, a ScanSpeak 15W4424 vagy 8424-et és ezt a monacort nem lehet összehasonlítani. A kettőnek semmi köze egymáshoz. Teljesen más szint. Ettől függetlenül az árkategória hasonló, szóval egyértelmű, hogy az SS-t érdemes megvenni.

Annál is inkább, mert a Monacor nem gyárt hangszórót. Csak forgalmaz, innen-onnan távol-keletről vásárolt dolgokat. A SS azért mégis egy nagy múltú európai hangszórógyártó, és ez többnyire látszik is a termékein.

Ui: Én úgy tudom, nem vagyunk munkatársak.
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
A Peerless összességében jobb választás, mint a Monacor, valamivel jobb hangszóró is, 8 ohmos is, de mélytartományban kicsit gyenge, és a T-S paraméterek sem szépek annyira, illetve ez is berezonál 4kHz-nél. Bővebben: Link
De azért, ha már választani kell, inkább ezzel érdemes dolgozni. A Monacor sem érzékenyebb, nagyjából 1dB különbség van közöttük.
Viszont, ami nagyobb baj, hogy a Videoton DB 3048-as dobozba nem szerelhető be problémamentesen a süllyesztés miatt.
(#) ptesza válasza patkany hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Az érzékenység 88-90 dB legyen. A qts érték 0,3-0,5 körüli. A 6.2 ohm tekercs-ellenállású hangszóróra már 8 ohm névlegest írnak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) ptesza válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Dehogynem.
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 13, 2017 / 1
 
Kedves László!
Valahol nagyon eltévedtél a sorok között, mert én nem említettem olyat, hogy munkatársak lennénk!
Másrészről megint a probléma másik végéről kezded a dolgokat, miszerint ez nem jó, az nem jó! Erről írtál 6! hozzászólást;köztök közölve, hogy,a TVR15-öt szerény személyed mérte. És??? T/S paraméterek, karakterisztika?

Megint emlegeted a HA15-öt. De amióta megy a diskurzus a DB3048 dobozról, már rég feljavíthattad volna a HA15-öt, igazolva mérésekkel. De ennyi erőver a te csúcs hangszóródra is lehet mondani, mi van ha markating karakterisztika??!

Zenged itt az igét, leszólsz minden mást, ami nem hozzád köthető, de valós tartalma, ami előbbre vinne az ügyben, nincs a mondandódnak.

Nem hozzá húzódásból, de ptesza mindezt elintézte 3 rövid mondatból, és többet közölt, mint te 6 hozzászólással.

Ez nem piszkálódás, nem intrika, nem veszekedés, ez tény és visszakövethető!

Ui: "sajnos" a hangsugárzó építés otthon is elvégezhető és akár még jó eredményekkel is. Ez a tudomány, bármennyire is magadénak vitatod, más számára is elsajátítható és művelhető. Ehhez nem kell kollégának lenni!
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Tegnap éjszaka sikerült kiküszöbölnöm azt a problémát, hogy a rosz kivágás miatt a fémlemez hátulról "betartott" a membránnak. 5"x7"/6"x8"-ról lett áralakítva erre a túlméretes 6"x9"-re. Egy speckó vékony, sűrű fitnesz/strandmatrac került a perem alá és mindenhova burkolatnak, pluszban a gyári 1,5 cm-es filc és a kétrétegű gyári kárpit alá. 130W névleges kimenő teljesítményű Boschmann zxIII-t6d erősítővel csak a két hátsó hangszóró elérte a fájdalom küszöböt.
Én Taszáron voltam repülőgép vontató sofőr és a feeling kb. ugyan az volt, mint a sugárhajtómű hangja 15m-ről, vagy még rosszabb
(#) newDesigner válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
És még valami. Véleményem szerint a parciális rezgésekkel csak úgy érdemes foglalkozni, hogy alapvetően egy kiküszöbölhetetlen dolog, amit a speciális membránmegoldásokkal csak csökkenteni lehet. Együtt kell velük élni, mert nincs más megoldás és minden hangszórónál jelentkezik kissebb vagy nagyobb mértékben.
(#) Cannon hozzászólása Ápr 13, 2017 /
 
Sziasztok! Egy SAL PA 25 passzív hangsugárzót szeretnék javítani, vagy legalábbis valamilyen szinten feljavítani. Tudnátok ajánlani nekem bele mély hangszórót, ami árban nem a csillagos ég és hangzásban többet nyújtana mint az eredeti? Esetleg másfajta reflexcső elhelyezést, méretet? Vagy egyéb javaslatokat?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Ok, legyen! Elhiszem, hogy mindbez valós és igaz. Még árban is jó! Akkor készíts nekem HA15 méretben. Két kosarat rendelkezésedre tudok tudok bocsájtani, másik kettőt sajnos fel kell áldozz a H2000 készletéből. És lássunk már végre akkor valós dolgokat is. Ha neked ennyire megy a hangszóró gyártás, ha oly annyira profi vagy benne, mint azt hitetni akarod, én elhiszem! Nem vétózom meg! Miért ne, akár igazat is mondhatsz.
Nekem azon felül semmi bajom a mondandóddal, -emberileg nem is lehet, mert csak egy nik név vagyunk egymásnak, nem ismerjük egymást- hogy mindenki más ötletét leszólod, és a H2000 és SS hangszórókon kívül nincs más alternstívád.
Ha valóban képes vagy arra amit állítol szakmailag magadról, akkor már rég egy a HA2000 kínálatában lévő ilyen, de 15cm hangszóró képjét melékkelted volna.
Várom az eredményt!
(#) patkany válasza Cannon hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Idézet:
„Tudnátok ajánlani nekem bele mély hangszórót, ami árban nem a csillagos ég és hangzásban többet nyújtana mint az eredeti?”

A kettő nem igazán fér össze!
Kb. olyan cipőt akarsz húzni mint amiben én járok. Van egy doboz és hangszóró(kat) keresek hozzá.
Amit könnyű szerrel meg tudnék venni, azok nem épp a legjobbak, amik meg jók lennének, drágák. Mindamellett nem a dobozhoz vesszük a hangszórót, hanem a hangszóróhoz igazítjuk a dobozt.

Azért pontosítsd kicsit, mert lehet jobban szól már egy M.N.C is, de jobban szól egy nevesebb hangszóró is. Elsősorban mennyi pénzt tud(sz) szánni rá, mert ez be is határolja a minőségi faktor csúcsát. Másod sorban mire akarod használni, mennyire vagy vájtfülű, van-e viszonyítási alapod. Mi fontos neked a zenei hangzásban. Vagy az illetőnek akinek javítanád?
Volt a kezem ügyébe egy hasonló ládika. A gyerekjáték kategória. Vékony, könnyű pozdorja lapok, ami erősen rezonál. Akkor meg hiába is raksz bele jobb hangszórót, ha a doboz adottságai nem kielégítőek. De a térfogat is nagyon számít, mint az én esetemben is. Olvas vissza pár oldalt.
Ha nincs különösebb minőségi kritérium, a pénztárca fog dönteni, meg a doboz méret.
Szerintem ennek a doboznak az esetén a legjobb lenne, típus azonosan pótolni a hangszórót.
(#) P_Laszlo válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Olyan nincs, hogy tekercs ellenállás. A tekercseknek impedanciájuk van. Ami egyenáramú ellenállásból, és induktív reaktanciából tevődik össze (a hangszórónál/hangsugárzónál még jónéhány más elemből is).

A szabvány minimumpontról rendelkezik, ez lehetne -20%-os értékű a névleges impedanciához képest, vagyis 6,4 ohm. Az átlagos, 8 ohm terhelésre készített erősítők 6,0 körüli értékekkel még jól megvannak, ezt általában úgyis megemeli az aluláteresztő szűrők DC ellenállása.

A nagyon magas érzékenység itt, most, nem jó, mert sérül a mélytartomány.
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Ezek jól modellezhető dolgok, vélgeselem módszerrel kiszámíthatók a várható eredmények, én is használok a tervezéshez ilyen megoldásokat. És itt már rég nem a parciális rezgésekről van szó. Komplexebb az egész. Illetve a membrángyártás eljárásai, ezek elméleti háttere is annyira szertegazó, hogy több szakterület ismeretei kellenek, a gyakrolati megvalósításhoz, egy stabil gyártás, jó reprodukálhatóság eléréséhez.

Mindenesetre jó kompromisszummal ki lehet szedni a középtartomány zavaró berezgéseit a hullámfrontból, úgy, hogy időben is gyorsan elcsillapodjanak. A legtöbb anyagnál (papír, PP, üvegszál) megoldható, hogy ne legyenek ilyen 5-10dB-s hibák, mint az átlagos, random alkatrészekből összerakott hangszóróknál.

Na és remek, örülök, hogy elég hangos.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Impedancia tekintetében mennyit jelent, ha pl. 0,16 vagy 0,4 ohm 1mH az indukció. Vagyis mekkora a diferencia?
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Én még inkább De miket használnak általában, tényleg működő csillapítás gyanánt? Mármint membránfelület kezelésként?
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Alig értem a kérdést. De nagyjából sikerült rájönnöm remélem. DC ellenállás különbségre kérdeztél rá? Lezáróellenállástól is függ, az alkatrész pozíciójától a váltókapcsolásban, stb.

Ha egyszerű aluláteresztő szűrőként nézed, akkor a hangszóró jósági tényezőit változtatja, a hangszóró kivezetésein mérhető DF-et, és pár tized dB-t vehet el az érzékenységből a nagyobb egyenáramú ellenállás.
(#) Moderátor hozzászólása Ápr 13, 2017
 
Ha a felek privátban békét kötnek, és erről értesítenek, kinyitom a témát, addig mint többször látható volt, teljesen felesleges.
(#) Moderátor hozzászólása Ápr 29, 2017
 
Kérésre a téma nyitva. Innentől a csatározás magánban, ellenkező eset szankciókat fog vonni maga után!
(#) Moderátor hozzászólása Ápr 29, 2017
 
A korábbi, vitákat tartalmazó hozzászólások is törlésre kerültek, ne adjon még ihletet se vitához T
(#) patkany hozzászólása Ápr 30, 2017 / 1
 
Bár nem építés, csak úgy érdekességképpen és tanúlságúl a kezdő építőknek szánom a következőt:
Végül ez lett a Videoton dobozok felujításából.
Na nem szó szerint, hanem ilyet vettem az összegyűlt összegből, és az eddig tapasztaltakhoz képest, álom szépen szól!
Szinte biztos, hogy bármekkkora összeg áll a rendelkezésünkre, jobbat kapunk érte, mint amit építeni tudnánk! Sajnos az építés min. másfélszetes, hanem kétszeres szorzó, viszont annyi előnye van, hogy magunk tudjuk szabatolni a minőséget, amire grátisz az építés öröme...
Én nem bántam meg, hogy végül inkább vásároltam hangdobozokat, és nem építettem, mert mindentnösszevetve, csak a mélyközepeket nem futotta volna ki, és ugyan úgy a kategória "legalja" lett volna.
Most lett valós referenciám, hogy kell szólnia egy jobb doboznak, mostmár ha építek, - mert azé nem adtam fel! - van mihez viszonyítani, és felül múlni!
Az élmény mindenhogy katartikus! Ahogy newDisinger fórumtárs írta pü-ben, "megszólal a zene"!
(#) newDesigner válasza patkany hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Az enyém pedig "így csúfít" most. Nem hülye ez a Klinger. Privátban leírtam a részleteket. Tudom, hogy nem "szép", de azt írtam meg előbb.
(#) patkany válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Már hogy volna hülye?!
Minthogy a csomagtartó zárt, mert üzemszerűen nem nyitott csomagtartóval rohangál senkisem, így, ez az elrendezés felfogható egy isobarikus doboznak.
(#) Primary válasza patkany hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Szerintem nem fogható fel izobarikus doboznak, mert nincsenek csatolva a hangszórók egy minél kisebb zárt kamrával.
Következő: »»   607 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem