Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   116 / 152
(#) Gyantáscin válasza hobbyjani hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
A detektoros témakörben határeset, de egy próbát mindenképpen megér. A cikk szerint az adó 40-50 km-es körzetében hangszórós vételt produkál, persze "izmos" 16 m magas, 50 m hosszú antennával. Tulajdonképpen az egyenirányítás hatásfokát javítja azzal, hogy a kollektor-bázis dióda nyitófeszültségét a bázis vezérlésével lecsökkenti. (némileg hajaz a szinkron demodulátorra)
(#) ELKO26 válasza granpa hozzászólására (») Máj 6, 2017 / 2
 
Nem érek fel a tudásodhoz grappa
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2017
(#) madzagos válasza ELKO26 hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
granpa! Nem grappa! Tiszteld a kort legalább.
(#) elektroncso válasza ELKO26 hozzászólására (») Máj 6, 2017 / 4
 
Idézet:
„Te meg a hozzád hasonlók miatt megy el a kedvük a fiataloknak egy életre a kedve a detektorostól.
Nem hogy örülnétek annak hogy vannak fiatalok akiket érdekel még ez a 'szép szakma'.”

Érdekes amit írsz. Már csak azért is groteszk, mert 18 éves vagyok és mivel van kedvem ehhez a szép szakmához megtanultam az alapokat!
Tudod mitől tud elmenni a fiatalok kedve? Az olyan rajzoktól mint a tied. Tele van velük a net. Műszakilag működésképtelen, valami helyi csoda miatt működik nálad (pont megfelelő antenna stb.), de aki után építi annak nem fog menni és már el is ment a kedve. Tudod, hogy amikor még nem tudtam rajzot olvasni, teljesen kezdőként hányszor tartottam ott, hogy elegem van az egészből, mert egy hibás rajz miatt nem működött az a valami amit építettem? Szerencsére elég kitartó vagyok és egy-két hét hanyagolás után újra volt kedvem hozzá.
Szép dolog az, hogy kísérletezel és is szoktam ilyenekkel játszani amikor még kezdőbb voltam, de nem töltöttem fel a rajzokat a netre azzal, hogy "Fiúk itt egy tuti rajz!". És most is kísérletezek, de már nem detektorosokkal. De ha valaminek nem értem a működését akkor utánanézek, mert csak úgy jutok előbbre.
Sok szerencsét a továbbiakban!
(#) ELKO26 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Én is sok szerencsét kívánok neked.
(#) Kera_Will válasza ELKO26 hozzászólására (») Máj 6, 2017 / 2
 
Most kissé mellé lőttél , elektroncső az elmúlt években itt nőtt fel a szemünk előtt és jelentős fejlődésen ment keresztül , részben az itt felvetett problémáira kapott válaszok alapján, részben a saját tanulmányaiból.De hiába jár valaki bármilyen iskolába, a ráfordított plusz munka, energia nélkül csak melegedni fog bent.
(#) bigrobi válasza hobbyjani hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Minap mutattam valakinek valamit pc-n, hogy megy a skype es hasonlo(.) a kave es a palinak melle kaptam egy magnos radiot(.) hazahoztam hat nem szedtem szet mert hibatlanul megy(.) , abba meg forgokondi van(,) da van itt egy dobozba par le kellne mernem jok e(,) csak dragabb a posta mint a kondi magyarba szerbiabaol.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2017
(#) ELKO26 válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Nem lőttem mellé. Én is itt nőhettem volna fel előttetetek,de segítség helyett csak fikázás jött.
(#) ELKO26 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Erről tudsz mondani valamit? Segíthetnél ha már ennyire profi vagy. Ez nem szigszalagos tákolmány.
(#) elektroncso válasza ELKO26 hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Ennek a működése már annál helytállóbb. A két darab 2NN41 feszültségkétszerezős detektor. Az antennából érkező energiával tölti kikapcsolt állapotban a akkumulátort. Maga a rajztechnika kicsit "kicsavart" ezért nehezen átlátható. A Tr1 transzformátor DC leválasztást és impedancia illesztést végez, ő csatolja át a már detektált HF jelet a egy tranzisztoros erősítőbe ami bekapcsolt állapotban az akkuról kapja az energiát. A két darab 10µF-os kondenzátor HF csatoló, a 10k pori hangerő szabályozó. Az 5k ellenállás a munkapontot állítja be. A Tr2 a kimenő trafó, impedanciát illeszt és megoldja, hogy a tranzisztoron átfolyó egyenáram ne a hangszórón keresztül follyon, mert az hosszú távon lemágnesezi a hangszórót. A dióda demodulátornál lévő 1nF-os kondenzátor (Csehszlovák jelölése 1k) a detektálás után maradt RF jelet söntöli.
Még valami nem világos esetleg a működésében?
(#) ELKO26 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Köszi,ügyi vagy.
(#) ELKO26 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Ja még annyit hogy miért van összekötve szaggatott vonallal a poti meg a bekapcsoló gomb?
(#) elektroncso válasza ELKO26 hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Maga a rádió amúgy a leírása alapján a PRÁGA1 adó vételére készült, ami kb. olyan volt mint Magyarországon a Lakihegy-i Kossuth adó. Más kérdés, hogy az adótól pár száz kilométerre mennyire volt ez a töltéses elv működőképes a gyakorlatban, Prágában, az akkori Csehszlovákia fővárosában és annak közelében biztos működött. Az Amatérske RADIO-ban általában bevált kipróbált rajzokat közöltek le.
Ha valakit érdekel megpróbálom előkeresni az eredeti cikket, ha jól nézem a fálj nevét az 1960-as évfolyamban kellene lennie.
(#) elektroncso válasza ELKO26 hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Kapcsolós potenciométer. Olyan mint a zsebrádiókon szokás. Ha letekered a hangerőt nullára és még egy kicsit megtekered kattan egyet és kikapcsol.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Meg is kerestem a cikket. Nem töltöm fel mert ugye csehül van és annyira nincsenek érdekes dolgok benne leírva. A pontos működésére sem tér ki az író, inkább a felhasználására, Ő kirándulásokra pl. sátorba ajánlja. Antennának 40 méter hosszút ajánl hozzá és a PRÁGA1 rádióadó 18km-es körzetében garantálja a működést. Két darab 1,25V-os 450mAh-s sorba kötött akkucellát ajánl hozzá, amiből ugye 2,5V-os telep lesz. Kb. 5-45mA töltést ír az antennától és a felfogott RF jeltől függően.
Ha esetleg valakit érdekel a cseh nyelvű cikk feltölthetem.
(#) gg630504 válasza ELKO26 hozzászólására (») Máj 6, 2017 / 1
 
Mindkét dióda voltokra zárva van.
(#) gg630504 válasza ELKO26 hozzászólására (») Máj 6, 2017 1 / 1
 
Szerintem. ( De ez itt off. )
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2017
(#) elektroncso válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 6, 2017 / 2
 
Az egyik kondi tényleg felesleges, de a trafó alatt nem kötheted úgy át a drótokat, mert akkor nem tölti az akkumulátort. Persze csak ha az a cél, hogy akkuról üzemeljen, de ne tölcsön akkor rendben van, de akkor szerintem a Tr1 trafó is felesleged.
(#) bigrobi válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
De ha teszek bele (aktiv) erosito elemet es aramot fogyaszt akkor inkabb visszacsatolt audiont erdemes csinalni.
(#) elektroncso válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Ebben igazad lesz.
Ahol a másik hozzászólásodban kivetted a trafó alatt a drótot oda inkább egy váltókapcsoló passzolna, ami kikapcsolt állapotban rákapcsolja a demodulátorra az akkut töltés céljából, bekapcsolt állapotban pedig a végfokra kapcsolja az akkut. Illetve nem ártana a rezgőkör és a dióda közé egy csatolókondi.
U.i.: A töltés is csak akkor működne, ha az akkumulátor kapocsfeszültsége a előállított DC feszültség alá csökken, vagyis tud áram folyni az akku felé. Fordított dióda állásban a rezgőköri tekercsen keresztül zárlat alakulna ki az akku kapcsain.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2017
(#) elektroncso válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 6, 2017 / 1
 
Ebben igazad van, én is építettem annó visszacsatolt audiont (még 2013-ban), de Elko fórumtárs erre kérdezett rá.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2017 / 1
 
Nem feltétlen kell mindjárt visszacsatolt audion építeni, azért az már egy magasabb szint. Ott már az audion, és a visszacsatolás fogalmával, működésével is tisztában kell lenni.
Szerintem a szintek: detektoros, detektoros+HF erősítő, RF erősítő +detektor +HF erősítő, audion, visszacsatolt audion, audion+HF erősítő, stb. És lehet tovább variálni az egyenes vevő változatokat.
(#) granpa válasza madzagos hozzászólására (») Máj 6, 2017 1 / 2
 
Hagyd rá: csak a piát ismeri.
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2017 / 1
 
Átmentél a vizsgán!
(#) gg630504 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2017 / 1
 
A töltés elkerülte a figyelmemet.
(#) madzagos válasza granpa hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Nekem se esett le elsőre.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Igazad van a sorrendet illetően, de gondoltam ugyanazon alkatréészből többet lehet kihozni.A visszacsatolt audion a max ennyi alkatrészből. Régen "90-es évek" Volt egyenes vevő autórádióm. Magam csináltam volt RF erősítő es NF benne közben egy ami a szalagról lejátszotta a zenét ha kellet. Pöpec cucc volt. A max mega rendes szuper vevőm volt. De a két kedvencem a detektoros és audion a minimális alkatrész mellet max amit kapunk. Anno azért én is ebben a sorrendben mentem. A kedven rádióm a visszacsatolt audion, elektroncsöves kimenő k fokozattal és mi volt a neve, macskaszem azzal. Jól szólt mindent fogott, egyszóval extra volt.
(#) ECH21 hozzászólása Máj 18, 2017 /
 
Litze huzalt keresek detektoros rádióhoz. Hol lehet kapni?
(#) Kera_Will válasza ECH21 hozzászólására (») Máj 18, 2017 /
 
Rádióamatőr találkozók , puskás börze (aranyáron, de tényleg :dizzy , neten 1 2 helyen itthon 9 Ft / méter áron láttam. nem túl sok szálú :
méterre litze
(#) ECH21 válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
Köszi
Következő: »»   116 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem