Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   67 / 104
(#) kaqkk válasza habazutty hozzászólására (») Máj 7, 2017 /
 
Előfordulhat hogy tévedtem a szeleppel kapcsolatban (nem tudok angolul) de a véleményem még mindig az hogy kár elkezdeni is az "inverterizálást" Viszont a puding próbája az evés Ha nem próbálja ki soha nem tudjuk meg mi lenne ha ?
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2017
(#) habazutty válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 7, 2017 /
 
Igazából csípem az ilyen kísérletező kedvű egyéneket. Simán meg lehet próbálni. Figyelni kell néhány paramétert, meg hogy menniyre melegszik a kompresszor (de a csökkent szállítóteljesítmény és vélhetően kisebb áramfelvételmiatt lehet, hogy megmarad az egyensúly). Kárt nem hiszem, hogy tehet benne.
(#) habazutty válasza cimopata hozzászólására (») Máj 7, 2017 /
 
Pár gondolatban kifejtenéd az elképzelésed? Csináltál már ilyet, mármint egyfázisú mocihoz invertert? Úgy nézem a hajtástechnikában eléggé otthonosan mozogsz
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2017
(#) cimopata válasza habazutty hozzászólására (») Máj 7, 2017 /
 
A motor inverter amitől a legkevésbé félek. Maga az 1 F szinusz inverter kész van de az csak 2 kimenetű szimpla 230v-ra annyit kell csináljak vele hogy építeni még egy harmadik félhidat amit 90 fokkal eltolva vezérlek. Ez a szoftverben egy kis kiegészítést kíván de nem olyan nagy dolog.

A dolog gépészeti felében vagyok bizonytalan mivel a beltérit még kell szerezzek mert azt nem kaptam, + tele kell tölteni majd gázzal. Meg úgy általában a termodinamikai ismereteim annyi amennyi fizikából volt egyetemen az nem sok de érdemesnek tartom kísérletezni. Az álom végcél az hőszivattyús fűtés lenne zárt kútvízzel. Hőszivattyús rendszerek igen drágák talán érdemes lenne kísérletezni házi körülmények közt is mert ami pénzeket elkérnek értül kicsit röhejnek tartom.
(#) advance7 válasza cimopata hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Az nem világos nekem, hogy az indítási áramfelvételt hogyan küszöbölöd ki? Egy kb 1kW-os inverterről nem valószínű h el fog indulni. Ez a probléma inverteres klímánál már nem jön elő. Nekem volt itthon Midea on-off klímám amire a gyártó 950W névleges teljesítményt írt. A 2kVA-es aggregátor nem tudta elindítani.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2017
(#) Kardos074 hozzászólása Máj 8, 2017 /
 
Sziasztok!
Mit okoz az, ha egy kevés levegő marad a rendszerben és úgy töltik rá az r134a közeget?
(#) cimopata válasza advance7 hozzászólására (») Máj 8, 2017 / 1
 
Minden motor indításnál nagyobb áramot venne fel akkor ha a hálózati frekvenciával indítod. De ha 0Hz-ről pörgeted fel akkor már más a helyzet.
(#) kaqkk válasza Kardos074 hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Bajt ! Ezért szokták vákuumolni (ha kevés a levegő akkor egy idő után elsavasodik az olaj és megmarja a motortekercs szigetelését , ha több levegő marad a rendszerben akkor (idegengáz) felborul az egész hűtőkör .
(#) advance7 válasza cimopata hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Ezt értem, így oldják meg az inverteres gépek változó üzemét is BLDC motorral. Nem értem mit nyersz az ügyön. Sok kínlódás, bizonytalan végkimenetel. Ugyanis az on-off klímák üzemállapotait azonos motorteljesítményre tervezték. A hűtőgáz tömegáram megváltozása előre nem látható hűtő/fűtő teljesítménycsökkenést fog okozni. Egyszerűen nem erre tervezték. Már vállalható áron hozzá lehet jutni egy inverteres klímához.
(#) habazutty válasza cimopata hozzászólására (») Máj 8, 2017 / 1
 
Ha jól értem, akkor elhagyod az üzemi kondenzátort. Mivel direktbe vezérled tényleges 90°-al eltolva a segédfázistekercset lehet, hogy még picivel nagyobb nyomatékod is lessz?!

Úgy látom kevésbé értik a többiek, hogy mi a célod. Remélem én igen.
Hosszútávú terveim között nekem is egy házi On-Off rendszerű hőszivattyú van. Meg lehet venni? Igen. Meg fogom venni? Tutira nem és több okom is van rá nem csak a pénz.

Mi lessz, ha le tudod csökkenteni a kompresszor teljesítményét? Semmi. A kisebb tömegáramhoz kevesebb lessz a kapilláriscső folytása és elképzelhető, hogy "túladagolja" az elpárt, magasabb lessz a nyomás az elpárban. De az alcsonyabb teljesítmény kevesbb elvont hőt is jelent, így kisebb a kondenzációs nyomás. A magasabb elpár nyomás és a kisebb kondenzációs nyomás okán kisebb a kapcső két oldalán lévő nyomáskülönbség, aminek hatására adagol. Ráadásul a tulajdonságai változnak az áramlási sebesség függvényében is. Ezért van az, hogy a kalkulátor programok több szóbajöhető variáció közül gyakorlati tapasztalatokra alapozva választják ki a legoptimálisabbat. Minddel működen, de az az igazi. Azért azt a Dr. Jakab féle könyvben is elárulják, hogy a kapilláriscső nem annyira egyszerű szerkezet, mint gondolnánk. De amint linkeltem is az első inverteres gépek között voltak ilyen megoldásúak és a mai napig mennek. Nem úgy néztek ki, mint most. Egy panelon a komplett kültéri vezérlés (kis klímáról van szó!), hanem szépen külön a bazi nagy folytó, maga a frekiváltó (nem feltétlen BLDC az már egy picit újabb kategória szerintem), külön a vezérlés, még nem szabályzott kondi ventillátorral.

Egy tálca sörös hétvégén simán el tudom képzelni, hogy ki lehet vesézni a dolgot a gyakorlatban.
Ráadásul, ha a kapcső cserélve lenne termosztatikus adagolóra máris más lenne a helyzet. A nagy direkt elpáros gépek között is vannak szép számmal tandem üzeműek. Ha csak az egyik kompresszor megy, akkor fele a tömegáram és a teljesítmény is.

Tudom, tudom pénkidobás, mert a Praktikus kereskedésben 80-ért van inverteres klíma, de itt nem ez a lényeg.

Mindez csak szerintem. Mondjuk nem akarnék a más f***ával veri a csalánt ímű történetbe sem beleesni.

Bocs, ha hosszú lett.
(#) habazutty válasza advance7 hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Itt valami félreértés lessz. Ő éppen úgy akarja megcsinálni, mint az inverteres klímákban is van. De nemhogy ott! Ipari felhasználásban picit több van. Álló helyzetből rendelkezésre áll a teljes nyomaték...
(#) StMiklos válasza advance7 hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Szevasz!

Anno egy ügyfelünk (vásárlónk) mobil üzemet akart megvalósítani, rendelésében benne volt a hűtő és az agregátor. Merthogy már korábban megjárta..
(Akkor inverteres berendezés nem létezett)
Nosza irány az EVIG (aki a generátorokat gyártotta), mondák: Ja!, hogy villanymotort kéne indítani? Akkor 3*-os teljesítményű agregátor kell.
Mondom: ha az kell az üzemeltetéshez, legyen.
De mondták: csak az a biztos, ha még ezt is kipróbáljuk, vigyem a hűtőt. Mert lehet, hogy még 3*-os se fogja indítani (legerjed).
Ennyit akár az inverterről (12-24V> 230V), akár a generátorról.
Arről meg nem is beszélek, milyen jelalakot adnak az inverterek.
A színusztól messze van, azt meg nem szeretik (melegednek) a villanymotorok. Ha meg tényleg színusz, mert van olyan, akkor az iszonyú drága.
Üdv: StMiklos
(#) Kardos074 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Köszi!
(#) granpa hozzászólása Máj 18, 2017 /
 
Szervusztok!
A haverom fia akar klímát venni. Whirlpool SPIW 412-t nézett ki. Új, 130 eFt. Hűt-fűt, 3 kW, ~30 kg. Ismeri valaki, megéri. Tkp. csak hűtenie kellene nyáron egy tetőtéri szigetelt szobát; kb. 32(35)C°-ról, 25C°-ra. Tudtok-e jobbat olcsóbbat, de csak újat. Ablak alá, kívül, árnyékos oldalra lesz szerelve. A szoba ~40 m3-es.
Köszönöm.
(#) Olveczki Attila hozzászólása Jún 13, 2017 /
 
Sziasztok, a klímámnak a vezérlő panelja elromlott, és drága bele az új panel, szeretném úgy megoldani, hogy 2 kapcsolóra az 1-ik hűtés a 2 fűtés üzemmód lenne, a kompresszor mellett van kettő elektromágnes szelep, a kérdésem az, hogy melyiket kell áram alá helyeznem, hogy hűtsön/fűtsön? Mellékeltem a fotókat: 1 szelep 2 Szelep
(#) kaqkk válasza Olveczki Attila hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Az 1 a váltószelep . akkor kér áramot ha fűtés üzemmódba kapcsolsz , a 2 az ha jól sejtem elektronikus adagoló az mindig áram alatt kell hogy legyen de a feszültsége nem 230v és ezt szabályozza az elektronika (ami elromlott) Ez inverteres klíma volt ? Ha igen akkor nem sok esélye van annak hogy a kompresszort el tudod indítani ..
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2017
(#) Joe_001 válasza Olveczki Attila hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
(#) Olveczki Attila válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Nem inverteres, 1993 évjárat Dalkin, betudom indítani a kompreszort. Ha az adagolót (2szelep) 230V-ra kötöm akkor maximális hűtési teljesítményen lesz? És ha fűteni akarok akkor 1-es szelepet nyissam és zárjam a 2-eset?
(#) Olveczki Attila válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Még nem.... de szóba jöhet... ha sikerül hűt/fűt kapcsolóra bekötnöm akkor nem lesz rá szükség mert veszek egy konektorba dughatós termosztátot ami majd ki vagy bekapcsolja. Köszike!
(#) kaqkk válasza Olveczki Attila hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Ha hűteni akarsz akkor az 1 es (az amelyikből sok cső lóg ki ) szeleppel semmit nem kell csinálnod arra csak fűtés üzemmódban kell 230v ot kapcsolni , másik szelepről meg csinálj egy távolabbi képet hogy lássuk honnan hová mit miért ... ha véletlenül van egy bekötési rajz a kültériegységben arról is csinálhatnál egy képet , ja és a kültéri ventillátorát rá kell kötnöd a kompresszorra hogy egyszerre induljanak ..
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2017
(#) Joe_001 válasza Olveczki Attila hozzászólására (») Jún 15, 2017 / 1
 
Ez egy komplett vezérlés on-offoshoz. Arra a két dologra figyelj, hogy van csak hűtő onoffos is, és a beltéri ventilátormotor meghajtás kétféle lehet. (Megcsapolásos, vagy fordulatszám érzékelős)
(#) Olveczki Attila válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
(#) Moderátor hozzászólása ax-el hozzászólására (») Júl 18, 2017
 
Apróba!
(#) Moderátor hozzászólása kaptar hozzászólására (») Aug 16, 2017
 
Amíg nem használsz nagybetűket, és írásjeleket, törlöm a hozzászólásaidat!
(#) kaptar válasza Joe_001 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Hello! Van egy Whirlpool SPIW 412 klímám,és egy olyan hiba jelentkezett a beltériben,hogy folyamatosan gyorsul és lassul a ventilátor!Erre a problémára megoldást szeretnék kérni,hogy hol keressem a hibát! Előre is köszönöm.
(#) cimopata hozzászólása Okt 14, 2017 /
 
Üdv.

Azon agyalok hogy mindig is érdekelt hatékony fűtés téma kísérlet képpen csinálnék egy víz-víz hőszivattyút a nulláról. Véleményem szerint megérné a dologgal foglalkozni ha sikerülne valami használhatót összehozni akkor a boldogságon felül akár lehetne belőle egy open source projekt vagy bármi.

10-20kW os fűtési teljesítményűek 1-2Mft körül mozognak-kezdődnek és hadd ne mondjam hogy röhejesen magasnak tartom ezt az árat ahhoz képet ami van ezekben.

Kérdésem hogy nincs e valakinek ilyen fajta hőszivattyúja kíváncsi lennék a belsejére pár kép belülről nagyon hasznos lenne.
(#) erbe válasza cimopata hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
(#) Busz hozzászólása Okt 15, 2017 /
 
Szabálytalanul leszerelt klíma, ha nincs ledugózva, meg elzárva a kültéri szelepei akkor baj ha egy-két napot így "levegőzik".

Illetve mi van olyankor ha évekig így tengődik egy használt klíma mire újra használatba szeretnénk venni?

ui: biciklipumpálásra használt hűtőgép kompresszor ami sok sok levegőt kapott már az sem döglött még be.
Tehát mennyire valós veszély ez a kompresszor elsavasodás?
(#) kaqkk válasza Busz hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Az egy két napos levegőzés nem okoz gondot , a több éves tengődés után már olajcsere nélkül nem igazán szerelném fel ...
(#) hsepitesz hozzászólása Dec 4, 2017 /
 
Sziasztok!

Tudna valaki arrol infot, hogy a leolvasztast milyen elven erzekelik a mai modernebb inverteres kulteri egysegek?
Mert eleg ugyesen csinaljak, ha pl. minusz van, de szarazabb az ido, akkor sokkal ritkabb, mint nedvesebb levego mellett. Tehat nem csupan a homersekletbol allapitjak meg, hogy kell leolvasztani.
Következő: »»   67 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem