Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1943 / 2208
(#) boti2 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 26, 2017
Köszi.
(#) excalibur36 hozzászólása Máj 26, 2017
Sziasztok!

Ez a csőfoglalat jó a PCL86 hoz?
Print-Y, pólusszám 9, novál foglalat
(#) szikorapéter válasza excalibur36 hozzászólására (») Máj 26, 2017
Persze.
(#) excalibur36 válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 26, 2017
Köszönöm!
(#) Rahed Lee hozzászólása Máj 27, 2017
Tisztelt Urak!

Lehet, hogy sokan felkapják a fejüket a következő kérdést látván, de mégis felteszem.
Szűkebb családomban van egy zenész és neki egy Fender Twin Reverb gitárerősítője. Aki ismeri, az tudja, hogy ez egy igen combos cucc. Olyannyira, hogy kisebb terekben nem is lehet rendesen feltekerni, mert leviszi az első sorokban a közönség fejét. De a hangzás meg megkövetelné a nagyobb kivezérlést, kicsit rekedtesebb, enyhén torzított a gitárhang. Legalább is a tulaj így szereti. Torzítót nem szokott használni, mert az már más irányba viszi a hangzást.

Ez nem egyedi eset, gitárosok között közismert az a praktika, hogy a két végcső párból kiveszik az egyik párt, így felezik le a teljesítményt. Így jobban ki lehet vezérelni az erősítőt. Az én emberem is így használja már több, mint egy éve. A minap egy hangszerboltban szóba került a dolog és ott az eladó azt mondta neki, hogy ezzel a megoldással kinyírja a kimenő trafót. Ettől most beijedt és érthető módon a végére akar járni a dolognak. Egy másik gyakorló zenész gitáros haverom szerint ez nem nyírja ki, bár ő nem alkalmazza, ilyen esetben inkább kisebb erősítőt visz a színpadra.

Szóval érdekelne egy megalapozott szakmai vélemény, hogy valóban veszélyben van-e a kimenő, mert akikkel eddig beszéltem, azok nem igazán szakértői a csöves elektronikának.
(#) Orbán József válasza Rahed Lee hozzászólására (») Máj 27, 2017
Szervusz!
Magán véleményem, általánosan igaz egyéb transzformátorra.
Az egyik cső - vezérelt egyenirányító - szűretlen, változóan hullámzó egyenfeszültséget juttat a trafóra...
A zene nem fele teljesítményű lesz csupán, hanem jelentős torzítással fog szólni, hiszen csak a pozitív (negatív) félhullámok jutnak a terhelésre.
Énekhang azonnal elárulná, hogy valami nagyon nincs rendben.
Szerintem kerülendő üzemmód, nagyon buta megoldás, elnézést a jelzőért.
(#) ozpecs válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 27, 2017
Szerintem félreértelmezted itt nyilván a 4 db PP-ben működő csőből vesznek ki kettőt azaz nem lesz meg a két két párhuzamosan kötött
(#) Orbán József válasza ozpecs hozzászólására (») Máj 27, 2017
Remélem neked van igazad...
(#) ronin75 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Máj 27, 2017
Szerintem:
- ha több mint egy éve így használja és semmi baja, akkor most hirtelen, csak mert valaki azt mondta, akkor baja lesz?
- mivel elvileg nincs annyira beterhelve a táp, megemelkedhet a tápfeszültség, ezt ellenőrizni kéne
- megváltozik az illesztés, bár ez gitárerősítőnél nem szempont
(#) Abukodonozo válasza Rahed Lee hozzászólására (») Máj 27, 2017
Ez egy régi trükk a gitárosok körében és sokan csinálják. Nem kéne baja legyen a kimenőnek.
(#) nicolaas válasza boti2 hozzászólására (») Máj 27, 2017
Szia!

Nem akarok tolakodó lenni, de ha netán eljut a megvalósításhoz a nyák, lehetne kettőt csinálni belőle? Bevallom ezer éve nem festettem, marattam, azt sem tudom pontosan hogyan kezdjek hozzá már.
Vettem egy log-os potit a HQ-ban, de rémesen rossz a minősége, kuka... inkább kibányászom a rádióból és megnézem milyen állapotban van. Panelen táp kondi C215 kicserélve 47mikrora, C230/231 bipoláris 100mikrora, hangregiszter csati ki és a pontok átkötve, vissza csatoló ágban 5 kilós poti kiiktatva, itt tartok most.

Közben doboz keresőben vagyok, hogy ki is nézzen valahogy. Remélem nem viszi át a brummot a vasdoboz. Lsd a képen. Ha mondjuk a táp trafót besűyeszteném a lemez tetőbe, azt használva tartónak a trafó négy vasmag csavarjával?
HQ-ban egy nem túl szép alu doboz 10e körül van, Lomexben van rack dobod ami már szép is lapos is 12e-ért. Gondolom ezt nem lehet olcsóbban megúszni.

Köszönettel Laci
(#) boti2 válasza nicolaas hozzászólására (») Máj 27, 2017
Dehogynem, csak küldd át az alkatrészméreteket, mert szinte biztos, hogy azonos méretűeket használnunk. Majd mondok rá egy baráti árat, ha megfelelő megcsinálom, viszont az is biztos, hogy legalább két-három hét míg elkészül, mert épp egy másikon is dolgozom (EL844PP CHZ féle), meg persze dolgozom is. Ezt csak azért vettem most elő, mert a másikhoz sasszi gyártására várok éppen.
A tápmodult és az erősítőmodult teljesen el kellene árnyékolnod egymástól lehetőleg mágnesesen is. Egy központi ref föld pontot alakíts ki és oda menjen minden GND. A kép alapján nekem most nem teljesen nem világos, hogy hogyan akarod beépíteni őket. Ha megvan a doboz érdemez csinálni egy beépítési és huzalozási tervet, vagy legalább skiccet, abból jobban látszik, hogy mi hol legyen.

Potinak viszonylag jó ár-minőség arányú ez pl., belépőszinten megfelelő.

Doboz ügyben vannak, amiker írtál. lehet túrni valamilyen régi pofás dobozt és felújítani, vagy gyártatni. Nekem van egy kontaktom, akival gyártatom a dobozokat. Nem a legolcsóbb, de nagyon szépen dolgozik. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2017
(#) Moszkvai válasza Rahed Lee hozzászólására (») Máj 27, 2017
Szerintem a kimenő nem fog tönkremenni. Ha négy csövet elbírt, akkor kettőt miért ne bírna. Kettőnek nagyobb a belső ellenállása mint a négynek. A rossz illesztés miatt szól torzabban, és teljesítmény is csökken.
(#) Rahed Lee válasza ozpecs hozzászólására (») Máj 27, 2017
Igen így van. A négy 6L6GC-ből az egyik push-pull pár lett kivéve. Én is azt mondtam neki, hogy ha egy éve megy minden gond nélkül, akkor most már nem kellene félnie
Én hallottam az erősítőt az eredeti és a herélt állapotában is mert ott voltam a műtétnél, mivel engem kért meg, hogy vegyem ki az egyik párt. Nagyon jól szólt egy PP párral is. Persze, pont a tiszta hangot kellett kicsit visszanyesni. Jól sikerült.

Köszönöm a véleményeket mindenkinek.
(#) nicolaas válasza boti2 hozzászólására (») Máj 27, 2017
Még magam sem tudom hogyan akarom ebbe a dobozba betenni, csak ezt találtam itthon, persze készül beépítési, huzalozási terv.

Ezt az EL84 PP-t nem kellett volna mondanod! Ez lesz sztem a következő fokozat, mert már most látom, hogy folytatni akarom az építgetést, ha ez kész. Mindenképpen egy komolyabb a vég cél! Ez valami "jó" kapcsolás? Jelenleg is kapható kimenőhöz való? Megnézhetem?

A panellel kapcsolatban, nekem teljesen megfelel a tiéd, majd alkalmazkodom, de fogalmam sincs az árakról, ha gondolod emilre írd meg mit tartanál megfelelőnek, akkor lesz egy kiindulási alap én meg eltudok gondolkodni, h magam állok neki, vagy a tiédet választom. Remélem nem bántalak meg ezzel, de tényleg fogalmam sincs most mi mennyi.
****@gmail.com

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2017
(#) Cinema válasza Rahed Lee hozzászólására (») Máj 28, 2017
Ez akkor jelenthet problémát, ha a megnövekedett tápfeszültség átüti a kimenőtranszformátor-szigeteléseit, vagy a szűrőkondenzátorok mehetnek tönkre a némileg megnövekedett tápfeszültségtől, amit a két kivett végcső hiánya okozhat. (Csökkent terhelés.)
Ha a kimenőtranszformátor jó minőségű, akkor annak nem eshet baja, a kimenőteljesítmény lesz kevesebb és az illesztése is megváltozik, tehát lehet torzabb a kimenőjel, vagy az erősítő frekvenciamenete lesz torzított, hepe-hupás, meg még ami ezzel jár. A végcsövek mennek tönkre hamarabb, elillesztés miatt.
Tehát a kimenőtranszformátor nem hibásodhat meg, de ettől sokkal nagyobb hibák lehetnek az egész erősítő működésében.

Üdv!
(#) CHZ válasza Cinema hozzászólására (») Máj 28, 2017
Idézet:
„Ez akkor jelenthet problémát, ha a megnövekedett tápfeszültség átüti a kimenőtranszformátor-szigeteléseit, vagy a szűrőkondenzátorok mehetnek tönkre a némileg megnövekedett tápfeszültségtől, amit a két kivett végcső hiánya okozhat. (Csökkent terhelés.)”

Tápfeszültség nem növekedhet számottevően, így a kimenőt sem fenyegeti semmi!
Ha igazad lenne, csövek felfűtése idején is problémát okozhatna a terhelés hiánya.
Felülillesztés hatásfok csökkenést okozhat, kisebb lesz kivehető teljesítmény.
(#) pucuka válasza Cinema hozzászólására (») Máj 28, 2017
Nem a tápfeszültség változik meg. A kimenőtrafó átütése akkor következhet be, ha eleve magas tápfeszültségről jár a rendszer, és a terhelés leszakad. Ilyenkor a kimenőnek el kell bírni, a tápfeszültség legalább kétszeresét átütés nélkül.
Lehet feltűnt, hogy kifejezetten hangosításra használt erősítőknél (100 V) van egy izzó a visszacsatolásban, ez hivatott a kivezérlést lecsökkenteni, terhelés szakadás esetére. Ez ugyanis egy alkalomszerűen kiépített 100 V -os hangosító hálózatnál könnyen előfordulhat.
Akkor pedig a tápfeszültség, + a csúcskivezérlés szintje a trafó átütési szilárdságának közelébe kerülhet.
(#) dys-cus válasza Rahed Lee hozzászólására (») Máj 28, 2017
"Ez nem egyedi eset, gitárosok között közismert az a praktika, hogy a két végcső párból kiveszik az egyik párt, így felezik le a teljesítményt. Így jobban ki lehet vezérelni az erősítőt. Az én emberem is így használja már több, mint egy éve. A minap egy hangszerboltban szóba került a dolog és ott az eladó azt mondta neki, hogy ezzel a megoldással kinyírja a kimenő trafót."
Marhaság. A kimenő tekercsét áramra méretezik. Ha az egyik csőpárt kihúzza a kollega, akkor fele áram megy a kimenőn. Simán Ohm törvénye. I=U/R Példával: Ha 6L6 a cső, és abból két pár van párhuzamosan kötve, akkor az Raa cca. 3kOhm. Ha egy pár csövet kiveszünk, akkor az Raa 6kOhmra novexik. Az előbbi képletbe behejettesítve pontosan fele áram fog szaladgálni. Viszont durva elillesztés jön létre, ami a torzítást növeli, a mélyhangoknál meg vágás jön létre. Ettől a trafónak semmi baja nem lesz. Mond meg a kollegának, hogy ne eggy boltos gyerek city legendájának dőljön be. A kereskedők, kőművesek, modellezők, stb. ezekhez nem értenek. Mond meg neki, hogy próbálkozzon azzal, hogy a két pár csőnel oldalanként más nyugalmi áramot állítson be. A hatás hasonló lesz, és a hangerő, basszus, dinamika sem fog változni. Kb 30% legyen a különbség a két csőfél között.
(#) dys-cus válasza CHZ hozzászólására (») Máj 28, 2017
Jogos. Egy kimenőnek 2000Volt átütési szilárdsággal kell rendelkeznie. A Fender úgy is van megcsinálva. Javítottam már 1-2 darabot, nagy hang, nagy érzelem, persze ha valaki tud is gitározni.
(#) dys-cus válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2017
Hifiben, ha az erősítő jogászhoz, orvoshoz, számítástechnikushoz kerül, akkor ajánlatos a hangszóró csatik közé egy 680-820 Ohm értékű 5Wattos ellenállást beforrasztani a kimenő védelmében. Ezt hívják doktor biztos konstrukciónak.
(#) dys-cus hozzászólása Máj 28, 2017
Ha az egyik pár csövet kiveszik, s a háló trafó rendesen van méretezve, akkor max 15-18 Volt-al nől a táp fesz. 420V helyett 435 lesz. Ez nem probléma, csak az elméletben. Egy koncert során simán előfordul, hogy az egyik cső pár fele behal. A hangerő kicsit csökken, de a keverőn oda nyomjáék a plussz kihajtást. A művész 2 órát játszik hiba nélkül féligb tönkrement erősítővel. Ez NEM PROBLÉMA.
(#) nicolaas válasza boti2 hozzászólására (») Máj 28, 2017
Szia!
Csak egy kis intermezzo, körül néztem a telken és igen, jól emlékeztem, van pár tartalék csövem, bátrabban neki állok alkalom adtán az EL 84PP-nek.
Phillips, az jó?
Mekkora teljesítményt lehet kihozni belőle, a most kapható kimenő trafókkal?
(#) Rahed Lee válasza dys-cus hozzászólására (») Máj 29, 2017
Nem nagyon hitte el ő sem, hogy ez gondot okozhatna, lévén gyakori praktika a gitárosok világában. Csak igen nagy becsben tartja a hangszereit és nem nagyon ért az elektronikához. Azért a Fender Twin Reverb egy abszolút profiknak gyártott tervezett zenekari cucc, egy 30 kilós batár, gondolom van annyira túlméretezve, hogy akkor se haljon be egy koncert közepén, ha kifekszik egy cső benne.

Köszönöm a megerősítést, továbbítom a tulajnak.
(#) CHZ válasza dys-cus hozzászólására (») Máj 29, 2017
Idézet:
„mélyhangoknál meg vágás jön létre”

Ezt kifejthetnéd bővebben is.
(#) ozpecs válasza Rahed Lee hozzászólására (») Máj 29, 2017
Nem és igen A profi tervezés az egy jó kérdés, maradjunk, annál, hogy a zenészek szeretik és gyakorlati tapasztalat alapján elég jól működik. Mostanában jó pár zenekari cucc került a kezembe... na eléggé lehasaltam mert borzasztó fejetlenség van sok esetben és messze nem igazán ipari tervezés, hanem inkább olyan, hogy na ezt kipróbáljuk ha müködik és tetszik a hangja akkor maradjon úgy. A zenészek (gitárosok) másként működnek néha mint a józan műszaki ész . Pl az utolsók közt egy fender gitárerősítő tranyós, katasztrófális felépítéssel ehhez képest elbonyolítva és nehezen javítható módon megcsinálva.
A másik meg, hogy ha egy cső elromlik attól még megállhat a cucc simán, inkább mondju azt, hogy nem minden esetbe de azért egy katasztrófális csőhibától simán kifekszik akár még nagyon nagy károkkal is.
(#) boti2 válasza nicolaas hozzászólására (») Máj 29, 2017
Szia! Szerintem ez több, mint elég. A Philips EL84 az bizony jó!
Ha gondolod privátban átküldöm a kapcsolást és a NYÁK tervet.
(#) granpa válasza boti2 hozzászólására (») Máj 29, 2017
Gyarapíthatod az itt lézengők nézegetni valóit is, ha gondolod. Erről (is) szól a fórum.
(#) nicolaas válasza boti2 hozzászólására (») Máj 29, 2017
Szia!
Megköszönném, ha átküldenéd. Most már nagyon kíváncsi lettem!
A lomexben kapható kimenő jó hozzá?

Előre is köszi!
(#) boti2 válasza granpa hozzászólására (») Máj 29, 2017
Természetesen szívesen közzé teszem. A kapcsolás szerintem már szerepelt itt is korábban (eredetileg CHZ alkotása), a NYÁK terv talán még nem. Teszek fel majd képeket is.
Következő: »»   1943 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem