Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Idézet: „Az hátrányos ha minden HV kondi (tápkondik) -al lepárhuzamosítok 100-200nF 1KV-os kondit?” Ha ezáltal rosszabb lesz a hang, akkor hátrányos. A kimenő tekercselosztására magam is kíváncsi lennék - ki tudja, talán lehet belőle valami rendes erősítőt faragni... Az előbb rosszul írtam: nem a potikat, hanem a 150kohm-ok szűrés felőli végeit ajánlatos "összehidegíteni" egy 10µF-os kondival. A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2017
Újabb kérdés.
A BEAG APX 100-as kimenő trafója mennyire alkalmas hifi építésre? Alapvetően a vas minőségéra gondolok. Mit jelentenek a betűk, számok? EI, M a vas alakjára utal? És a 102 a méretre? Vagy keresztmetszetre? Az APX-é 102 vagy nagyobb lehet? Idézet: Ezert kerdeztem, mert nem ertem, hogy akkor miert a soros ellenallassal akarja mindenki beallitani a szimmetriat. „Elvileg nem folyik rácsáram, csak ha már kicsit gázos a cső (és nincs nagyon túlvezérelve). Tehát a soros ellenállás nem kellene hogy számítson.”
Alkalmas PP-re (mert M-mag). Jó kimenőt lehet belőle építeni. (High-end fasiszták, maximalisták, extrém módon vájt fülűek kíméljenek!
![]()
Áhhh, már megörültem neki, jófogáson találtan két trafót, de ez nem az sajnos, valószínű a vezeték másik végén található, a hangoszlopokban csinál 100V-ból hangot a hangszóróknak. TY203A-t olvasok rajta. Franc!
Pontosan, ezek illesztik a 100V-os rendszert a hangszóróhoz. Neked maga az APX erősítő kellene. Esetleg az APT100, abba is van illesztő trafó, csak nem tudom, hogy azonos-e a vas?
M85B-ket szereztem be néhányat régebben, ebből a műgyantázott kivitelből.
Sajnos le kellett vágnom a csévét, örökre vasalták... Csévét lehet hozzá beszerezni, M85A-B, M102A-B-khez is.
Kicsit buta kérdés lehet elsőre, de mit jelentenek a számok és a végén a betűk? Egyszerű tipus szám, vagy méret? mm? négyzetmm? A hangszórókban lévő 100V-os trafó túl pici egy erősítőhöz?
Van egy 5ohm 100W / 100V 100W -os Toroid kimenőm castone erősítőből bontott ha érdekel. Én is 100V-os rendszerek meghajtásához használtam de mostanság már nem foglalkozok ilyesmivel.
Mod.: Az előző hozzászólást rossz helyre címeztem ezért újraírtam.
Itt meglátsz minden lényegeset.
Köszönöm!
![]()
A kisebb méretek a perjel alatt az "a" jelzésűek, a nagyobb érték pedig a "b" azaz, az M102/b vasmag az 102mm-es és 53mm vastag a lemezcsomag, vagyis a vaskeresztmetszet az 18cm2.
Vannak persze ezektől eltérő méretű vasmagok is lásd az M102/c(?) vagyis ez 72mm-vastag lemezcsomag, ami néhány régebbi BEAG erősítőben van ilyen vasmag, kb. 240VA-es hálózati transzformátornak megfelelő a mérete. Kimenőtranszformátornak inkább a /b jelzésű a jó, a követelményektől függően lehet erre a méretre 20-60W-os kimenőt tekercselni. Üdv!
A Beag/Eag három féle trafólemezt használt. A legjobb és a legrosszabb között egy nem túl szorosan visszacsatolt PP-ben (kis túlzással) a sarki rendőr is hallja a különbséget. Nvcs-mentes triódás SE-be az egyébként elfogadható minőségű legmagasabb Si-tartalmú is kevés*. És itt már nem nüanszokról, nem hifis agymenésekről és nem is különlegesen jó felvételekről van szó, hanem pl. a teljesen hétköznapi pop, rock v. rock and roll zenék élvezhetőségéről.
* Jó erősítőben egyszer kell kipróbálni helyette Waasner GOS EI-t, aztán nincs miről tovább beszélni. Addig maradnak a hiedelmek + önámítások. A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2017
Idézet: „Alkalmas PP-re (mert M-mag)” Minél spécibb, minél nagyobb permeabilitású a vas, annál érzékenyebb a mechanikai hatásokra. A megnyomorgatott permalloy M-vas pl. kis túlzással semmire sem jó, de a szemcseorientált szilíciumos M lemezeket sem ajánlatos kalapálni, feszegetni -> az EI az ésszerűbb választás! A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2017
Sziasztok!
Lassan elkészülök a kis PP erősítőmmel (PCL86). Abban kérem a segítségetek, hogy az RCA bemenet és az erősítő bemenete között milyen vastag kábelt tegyek? Szereztem 0,75 és 0,45-ös sodrott ezüst kábeleket. Szerintetek legyen egy-egy szál 0,75 ös, vagy 1-1 szál 0,45-ös, vagy 2-2 szál 0,45-ös? Mit javasoltok?
Mondjuk azokban az időkben így működött az ipar, ahonnan éppen be tudták szerezni a vasat, hogy a termelés ne álljon le.
![]() ![]() Az APX100-ban ahogy látom, jó nagy kimenő van. Elvileg bármire jó lehet.
Szerintem a tökéletes megoldás, ha a kettőt összesodrod és úgy kötöd be, temészetesen felcserélve a kezdet-véget és lehetőleg mindegyik szál ellentétesen legyen sodorva, mint a másik.
Vájt fülűek masnit is kötnek rá. ![]()
Áá, jobban járnál, ha két szál 0,75 .ös ezüstözött aranyszálat sodornál össze.
Viccet félretéve, jobban járnál ha szereznél vékony (réz) árnyékolt kábelt, és a szigetelten felszerelt RCA csatlakozótól közvetlen vinnéd az erősítő bemenetére.
Még egy kis Capri, előre is bocsánat. Most megmértem a trafó méretét 65x55 és 20mm vastag lemezzel, hát a táblázat szerint ez elég pici, a trafó keresztmetszet hogy értendő, számolandó? A csévén átfutó vas, vagy beleszámítandó a két oldalsó keresztmetszete is?
Biztos, hogy itt a projekt vége, ez biztosan nem lesz alkalmas nagyobb teljesítményű erősítőbe.
A középső oszlop keresztmetszete számít.
Szerintem pici. Alapból eleve rádióhoz lett méretezve, hangváltó nélkül és egy viszonylag jó dobozban...
Csak azt számold, ami a tekercs közepén átfut. Ez a trafó csak ehhez jó. A szakirodalom ehhez is ilyesmi trafókat ajánl.
Ha megnézel bármely vasmagot, a két oldalt levő vas keresztmetszetének összege megegyezik a középen a vasmag törzsének keresztmetszetével. Ennek oka, hogy az erővonalak (fluxus) záródásának végig, körbe ugyanakkora felülettel kell rendelkeznie. Ha ez nem így lenne, a szűkületben hamarabb telítődne a vas, ezzel kihasználhatatlanná tenné a nagyobb keresztmetszetű részeket.
Azért nem adnám fel, az EL84 SE egy kezdőnek való lépcsőfok. Még fejhallgatóhoz bőven jó lehet, oda nem kell nagy teljesítmény.
![]()
Sziasztok!
Szeretnek par erdekesebbet kerdezni. (Igerem egyszer mar en is valaszolok valamire. ![]() 6p25B-V-kkel (ruszki szubminiatur pentodak) szeretnek egy igazan pici pp gyakroloerositot osszerakni a gitaromhoz. Mivel a csovek kivezerlesehez nem kell nagy feszultseg, az ellenutemu vezerlest egy Invertalo es egy nem-invertalo NE5534-essel szeretnem megoldani. Errol a megoldasrol mi a velemenyetek? Masik: Ezek a pentodak elvileg direkt NYAK-ba forraszthatosra keszultek, en megis kicsit szkeptikus vagyok azt illetoen, hogy a bura tovenel forrasztgassak egy csovet. Ritka dolog a szubminiatur, de biztos tobbeteknek van tapasztalata elsokezbol. Merhetem batran forrasztgatni? Koszi elore is a segitseget,, es kellemes hetveget! ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2017
Bátran forraszd bár némi távot a nyák és a forrasztás közt hagyj (tehát ne vágj le a lábából a csőnek). Szerintem mint gyakorló erősítő maximum ha fejhallgatóhoz kell ez akkor fogja neked megtenni másképpen nagyon gyenge lesz.
![]()
Jo lesz az, 4W a megengedett anoddisszipacio, ha jol emlekszem. Tancsak meg lehet majd hallani szobaban! De 18 db erkezik, szoval juthat akar arra is. Koszi!
![]()
Nem vagyok a téma "szakértője", de szedtem szét orosz katonai cuccot, amiben szubminiatűr csövek voltak. A lábuk nem volt megrövidítve, és rugalmas lemezből készült tartóik voltak, vagyis nem a lábuk tartotta őket.
A 4W az disszipáció és nem az a teljesítmény ami kijön neked a hangsugárzóra...
Szerintem jobban jársz izmosabb csövekkel, ez így nem lesz valami "erős". Meghallani meg fogod, néma csendnél , kb. 1W hangteljesítménye lehet PP-ben a két csőnek. Próbálj meg olcsón beszerezhető csövekből egy "nagyobb" PP kapcsolást hidd el megéri. Igaz kicsit több munka, meg befektetett energia de a sikerélmény garantált. ![]()
Igen lassan, de elkészült a nagy mű. Készülékház lezárva, rendszerbe bekötve, projekt késznek nyilvánítva
![]()
Le a kalappal, nagyon szép!
Nevét nem írtad el? Rhead Lee? ![]() Csak gonoszkodom... ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |