Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   528 / 958
(#) sámli válasza jdani hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Ahova 16A-es kismegszakítót terveztél, ott a világítás is 2,5-es?
(#) jdani válasza sámli hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Na mégegyszer:
Minden dugalj 2,5ös.
Minden világítás 1,5ös.
(#) sámli válasza jdani hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Na mégegyszer
Ezek szerint az összes világítást egy kismegszakítóra akarod tenni? Te tudod...
(#) jdani válasza sámli hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Eleve az egész ház 2 részre van osztva,úgy ÁVKval, mint világítás kismegszakítóval. + az egész házban áramszünet (vagy ha csak a lámpa kismegszakító megy le)esetén világít a plafon LED szalagja.
(#) sámli válasza jdani hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Ezt megértettem, de tudod milyen nehéz hibát keresni így? Különösen éjszaka "hangulatvilágítás" mellett.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2017
(#) jdani válasza sámli hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Konkrétan mit?
(#) sámli válasza jdani hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Az évek során szinte kizárt, hogy ne forduljon elő valamilyen zárlat, vagy hibaáram. Erre gondoltam.
(#) jdani válasza sámli hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Biztosítékokkal terveztem mindnehova, eleget, de ebbe most ne menjünk bele, eltértünk az eredeti kérdésemtől, hogy milyen kismegszakítókat, hány A..
(#) jdani hozzászólása Jún 19, 2017 /
 
Üdv. Helyes a bekötés?

avk.JPG
    
(#) papo69 válasza jdani hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Igen.
(#) gyuszo válasza jdani hozzászólására (») Jún 20, 2017 / 1
 
Így helyes, az ÁVK-ra már csak a N megy be.

avk.JPG
    
(#) zergelo hozzászólása Jún 20, 2017 /
 
Sziasztok,

Elkezdtem automatuzalni az otthonom és hosszas olvasgattam után a sonoff eszközökre esett a választásom. Olcsó, sok platformon működik és custom firmware-el bármit be tudok állítani.
A konnektorok meg is vannak de amikor a kapcsolokhoz értem akkor rájöttem hogy nem csak L kell a kapcsolokhoz hanem N is (hisz van benne wi-fi modul meg világít meg minden.
Szerintetek egy meglévő hálózatban hogy a legegyszerűbb nullát vinni oda?
A bekotesi rajzot mellékletem.
Koszi

IMG_0074.JPG
    
(#) zolika60 válasza zergelo hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Behúzod a meglévő csőbe, ha elfér. Ha nem, baj van.
(#) jocoka hozzászólása Jún 20, 2017 /
 
Szia
Figyelj én vettem 4.db a kínaiaktól.
A következő gondon akadt vele.
Amikkor elsőre beüzemeltem remekül müködöt majd úgy gondoltam hogy kihuzzom a konektorból és átviszem a nagy szobába na ekkor ért a meglepetés bedugtam a konektorba és semmi reakció úgy hagytam egy napig hátha feltámad de semmi.Na modom magamnak ismét vettem egy sza....t.
Mondom sebaj van másik gyors próba ugyan az a helyzet bedug kihúzz bedug semmi.
Nem hagyott a dolog nyugton mondom szétkapom.
Hát sajna mind a kettőnek meghalt a táp része.
Rendeltem hozzá mini 230V/5V 750ma tápot kapot egy nagyobb dobozt azota remekül müködik dugdoshatod össze vissza.Ezt azért osztottam meg veled hogy próbàld ki a tiedet is mielőt igy jársz.
Üdv.Józsi
(#) zergelo hozzászólása Jún 20, 2017 /
 
Koszi a válaszokat...hat ez a csobehizas dolog túlmutat a képességeimen ))
Azért majd megnézem.
Olvastam a minőségi problémákról az elejen de mostanában már megbízhatónak írják oket, sőt már az amazon automatizacioja is támogatja.
Ha baj lenne velük akkor megírom a tapasztalataimat mindenképpen.
(#) zergelo válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Meg annyi kérdés, hogy felfedjem gyengeségeimet, hogy gondolom mindegy milyen nullát viszek oda. Nem kell a lampahoz menoe, igaz?
(#) zolika60 válasza zergelo hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Mivel a "nulla" az egész házban össze van kötve teljesen mindegy honnan viszed. De legpraktikusabb abból a dobozból, ahonnan a kapcsoló vezetékei is jönnek.
(#) jdani válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Lényegében ugyanaz a vezeték megy oda nem?
Csak a bejövő PEN szét van választva PE (ami megy a dugaljak földelésére), és N ami megy az ÁVKba.
Ha minden fogyasztó ÁVK keresztül megy, tehát az ÁVK előtti nulla nem lesz sehol, csak az ÁVKba, akkor miért szétválasztani? Hisz ugyanaz lesz így is.
Így kellene mint a képen van nem?
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2017
(#) jdani válasza jdani hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Egyébként azok a teglalapok pöttyökkel a közös sorkapcsok. Tehát akkor így ne lehetne? Ugyanaz mint a másik, csak nincs fent szétvezetve.
(#) dokidoki válasza zergelo hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Nem mélyedtem el a problémában.., de ha a működtetni kívánt áramkört a lámpában helyezed el, akkor a "nulla" probléma megszűnni látszik. A lámpának a kapcsolója mint megkerülhetetlen főkapcsoló szerep jut. Ami azért nem oly hátrány, ha szerelni kell.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Most mint látom, mokkány kis szerkezet a kapcsoló helyére kerül. Így a kapcsolódobozban a helye. Ekkor nincs sok lehetőséged, a kapcsolódoboz felett ki kell bontani azt a dobozt, ami a lámpa felé megyen, ott minden bizonnyal a nulla kábel is, mert ugye onnan megy a lámpához a leágazás többnyire. Behúzni meg nem oly gáz, mert az eddigi kettő vezeték helyére három jönne be. Egyszerűen megkeresed a kapcsolt egy szálat, a kapcsoló feletti dobozban, és elvágod, kikötöd a kapcsolóból is, ez lesz a behúzó szál ami a szükséges most már kettő szálat húzza a helyére... A folytatás gondolom már egyértelmű, mint az előzetes áramtalanítás, mint család megkötözése, és az automata őrzése ...
(#) gyuszo válasza jdani hozzászólására (») Jún 21, 2017 /
 
A PE sínnek az ÁVK előtt kell lennie, a N sínnek meg az ÁVK után.
A PE sínről egy be a N a FI-relébe a kimenő N megy az N sínre. ( Amennyiben már nincs a mérőhely előtt szétválasztva, de ez szolgáltató függő is és attól, hogy nem csoportos mérőhely , mert ott az első túláram védelmi elosztónál kell.
A PE sín rácsatlakozik még a földelőszondára, ami még igen fontos dolog.
A PE sínről vannak még szétágaztatva a védővezetők, valamint az EPH vezetéke.
Remélem te is így gondoltad, mert ez esetben mindkét legutóbbi rajzod helytelen.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2017
(#) zergelo válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 22, 2017 /
 
Köszönöm a segítséget. A család megkotozese kimaradt volna
(#) bole hozzászólása Jún 29, 2017 /
 
Elnézést hogy ide írok, de valaki nem tudja hogy a TVO-F3M2elektromechanikus fogyasztásmérőt hogy kell újra inditani hogy világitsanak a ledek és forogjon a számlálója mert kikapcsoltuk az áramot mikor vissza lett kapcsolva nem jelez a led nem forog a számláló de a kazán működik csak nem számlál és nem világitanak a ledek! Köszi
(#) kadarist válasza bole hozzászólására (») Jún 29, 2017 /
 
Minden bizonnyal tönkrement a belső tápellátása, ezért a legegyszerűbben cserével lehet megjavítani.
(#) elektroncso hozzászólása Júl 3, 2017 /
 
Sziasztok.
Dolgozunk a lakásunk teljes elektromos rendszerének felújításán. Két napja meg sem állunk és akkor voltak helységek amiket már a téli szünetben megcsináltunk.
Lassan elfogy 100m 2,5mm2-es kék illetve 1,5mm2-es kék drót, de pár méter (kb. 25m) zöld-sárga is behúzásra került. Szerencsére a rági vezetékek maradhatnak, mert mindenhol 2,5mm2-es (világításnál (1,5mm2) Cu drót van. Főáramkörök pedig 4mm2 Cu. Ezért csak a hiányzó kék drótokat kell behúzni. A régi csehszlovák szabvány alapján amikor építkeztünk még csak két szál dróttal kellett kötni a konnektorokat (L+PEN), de ez érthető okok miatt ma már szabványtalan (illetve csak 10mm2 felett szabad PEN-t használni), ráadásul életveszélyes is ezért nekiálltunk felújítani a rendszert. 22 éve készült el, ezek alatt az évek alatt több bővítés készült, meghibásodtak biztosítékok, át kellett alakítani áramköröket stb. Itt volt az ideje, hogy rendbe szedjük a dolgokat. A felújítás nem túl látványos, bár ha arra gondolok, hogy napok óta mindenhol drótok lógnak ki a dobozokból, hosszabbítókról mennek a hűtőgépek, szét van barmolva a főelosztó szekrény stb. akkor nem is olyan biztos. A mellékelt képeken ő van. Az elsőn a tegnap esti állapot, még a régi biztosítékokkal, de már vannak benne kék drótok is. Rendesen beletúrtunk mivel a lámpáknak, pár konnektornak, hűtőknek, vízpumpának menni kell ezért ideiglenes kötésből van benne sok. Ma reggel kikötöttünk belőle minden drótot, ki kaptuk a belsejét és mechanikailag át lett alakítva, az új biztosítékok részére, új kalapsínek lettek beszerelve, több nullhíd is került be. A ma esti állapot van a második képen. Még mindig rengeteg ideiglenes megoldás (átkötés a PE és az N sín között, lógó-, ideiglenesen összekötött drótok stb.). Sok minden hiányzik még, az aljából egy kalapsín, arról a két ÁVK, túlfeszültség védelem, rendes nagy keresztmetszetű átkötések a biztosítékok között, még egy rövid nullhíd, két három fázisú kismegszakító, a kaputelefon rendszer drótjait is ki kell fésülni (bal alsó rész, sok vékony drót plusz a régi jól bevált elektronika) stb.
Rengeteg különálló áramkört alakítottunk ki, 9 darab különálló egyfázisú konnektor áramkör, egy külön áramkör a villanybojlernek, egy a mosogatógépnek, egy a mosógépnek, egy a klímának és egy a villany sűtőnek. A világítás hat darab körre van szétosztva. A három fázisú áramkörökből pedig 6 darab van kialakítva. Összesen 3 darab egymástól függetlenül ÁVK-val levédett kör van (1.konnektorok, 2.lámpák, 3. öntöző pumpa+udvar). Illetve van egy ÁVK-val nem levédett TN-C 3P+PEN konnektor felszerelve a műhelyben teljesen különálló áramkörként, ami azért kell, mert néha hoznak javításra olyan gépet, ami nem működik ÁVK-val védett áramkörön (leveri az ÁVK-t mert a régi norma szerint van bekötve), akkor ne kellejen lekötni az ÁVK elől ideiglenes. Sajnos ez a foglalkozásunkból adódóan kell.
Illetve az elosztószekrényt még ki kell takarítani, mert nagyon sok kosz van az aljában. Új takarólemez lesz rászabva, szépen feliratozva, hogy mi micsoda és mihez tartozik. Le kell festeni stb.
Sok munka van még hátra, de már látszik a vége.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2017
(#) Zsolt 73 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Drótok... Profi vagy...
(#) elektroncso válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Júl 4, 2017 / 1
 
Nem értelek, mi a gond? Sajnos bocsánatodat kell kérnem, itthonra nem csinálhatok a mellékelt képen látható szekrényeket, mert nincs mit vezérelni vele. Amiket mellesleg szintén mink csináltunk édesapámmal.

Ma fojtattuk a munkát itthon. Beszerelésre kerültek az ÁVK-k, a második N híd, letisztázásra kerültek a kötések. Ki lettek cserélve vastagabbra az átkötő huzalok és fel lett szerelve a bojler vezérlése is. Már csak két B16 3P kismegszakító hiányzik, a túlfeszültség védelem és a takarólemezek, feliratok. (Plusz le kell festeni a szekrényt kívülről, hogy szép legyen.)
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Ezt sok "mester" megirigyelné.
(#) elektroncso válasza sany hozzászólására (») Júl 4, 2017 / 1
 
Rengeteg munkaóra van bennük, a teljes rendszer 8 mezőből állt, az egészben kb. 3km drót van benne, és több tízezer érvéghüvely. Természetesen ugyanennyi kötéspont. Életemben nem dolgoztam ilyen komoly rendszerrel, amikor (kb. két éve csináltuk, még elsős voltam középsuliban) édesapám megkérdezte, hogy nincs-e kedvem suli helyett segíteni neki a cégnél. Természetesen volt. Érdekelt, megkaptam én is a rajzokat, fél óra után már egyedül kötöttem a kapcsolási rajz alapján a vezérlést. Nem nehéz amúgy ilyet csinálni, sokkal könnyebb, mint elektronikát tervezni.
Ekkortájt történt itthon, hogy este 11 óra környékén első álmából felkelt apám, mink még ébren voltunk, odament a konyhában a hűtőhöz és elkezdett benne keresni valamit. Mikor megkérdeztük, hogy mit keres, azt mondta, hogy kék reléket keres. Azt hittük hülyéskedik, de reggel nem emlékezett semmire. Olyan szinten voltunk már kikészülve pár nap után a sok egyforma FINDER-es relétől és a rengeteg dróttól, hogy azzal álmodtunk is már. Ráadásul kétszer is kaptunk tervmódosítást munka közben, ami azzal járt, hogy legalább 100 méter drótot ki kellet ráncigálni a szekrényből és újrakötni az egészet.

lampak.JPG
    
Következő: »»   528 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem