Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1951 / 2208
(#) Orbán József válasza excalibur36 hozzászólására (») Jún 24, 2017
Szervusz!
Mekkorák a vasak (M85 v.M102) hol és mennyiért tudtál sipkákat venni?
(#) excalibur36 válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 24, 2017
Szia Józsi!
M85-ösek.
Sima "dobozt" vettem rájuk az e.bay n...
Ilyeneket: trafósapka
(#) djhans válasza excalibur36 hozzászólására (») Jún 24, 2017
Szia. M75
(#) Orbán József válasza excalibur36 hozzászólására (») Jún 24, 2017
Szervusz!
Uhh, ha ezt előbb tudom, de mindenki figyelmébe ajánlom:
EZT vettem néhányat
Alu öntvény, szépen leburkolja az M102B-t is, ha fekszik a trafó.
És az ára...tadammm... Bolondnak is megéri, vettem is, vagy 8-at.
A felül maradó részt fel lehet polírozni, feliratot maszkolni, majd eloxálni és VB takaró lehet.
A hozzá adott fedél (alj) lemezt fel se kell használni szerintem...
Alu elox-ra a fáradt marató elegy: hidrogén-peroxid - sósav igen gyors (!!!) és agresszív, huzatos nyílt téren használni! Maratás szoros felügyelet alatt, aztán lemosni, esetleg lúgos vízzel és tiszta vízzel átöblíteni.
Utána az alun úgy megáll festék, mint Katiban a gyerek.
(Na jó, nem árnyékol mágnesesen, azt másként kell kivédeni.)
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2017
(#) excalibur36 válasza djhans hozzászólására (») Jún 24, 2017
Igen, M75 elírtam
(#) FordPrefect válasza pucuka hozzászólására (») Jún 24, 2017
Idézet:
„PP esetén viszont a végfokozat áramfelvétele igencsak változik a teljesítmény csúcsoknak megfelelően, tehát PP esetén nem annyira jó megoldás. Egy fojtó elkészítése sokkal egyszerűbb, mint egy táptrafó elkészítése, adabszurdum lehet használni akár fénycső fojtót is, ahogy a topikban sokan megtették.”

Ez elvben igaz. De PP-hez egy KICSI egyenáramú ellenállású, (FONTOS,TE ÍRTAD LE) nagy induktivitású fojtó igencsak drága mulatság. Nem is igen alkalmazzák, csak SE-nél. PP-hez még a "nagyok" (pl. ARC) is inkább jól felülméretezett félvezetős tápot tesznek általában. És soros ellenállással is lehet akár drága erősítőket építeni. (pl. AN olcsóbb szériája) Méretezés kérdése, de ez már egy másik szint.
(#) rukh válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 24, 2017
Üdv FordPerfect!

Azt már az elején sejtettem, hogy csak látszólag lesz egyszerű a pufferkondival kapcsolatos feladat megoldása ...
Javaslat fojtó vásárlására, esetleg készítésére?

Üdv,
Rukh
(#) Cinema válasza rukh hozzászólására (») Jún 25, 2017
Fojtótekercshez jó a silányabb vasmag is.
Egy pár hipersil, vagyis a két "U" alak, szembefordítva és az egyik felére tekercselve a fojtótekercs.
A két vasmag közé, összeszerelés előtt egy-egy cellux-csíkot kell ragasztani az összefekvő felületre, hogy megfelelő légrés is legyen. Célszerű lakkal impregnálni, hogy ne zizegjen, de ez nem létkérdés. Árnyékolás viszont jó lehet, mert szór a fojtó.
A rezonáns-kondenzátorral áthidalt fojtó nem jó megoldás, mérhetően rosszabb a szűrőképessége, pláne magasabb frekvenciákon, ahol ma a zavarjel is nagyobb. Ennek használatát kerüljük, még akkor is, ha esetleg 50, vagy 100Hz-en tökéletes a szűrése. Tessék áteresztő-tranzisztoros plusz szűrőt betenni, ha kevés a szűrőkondenzátor kapacitása. Ez az áteresztős szűrő még a fojtónál is hatékonyabb és nem szed össze, illetve nem szór szét elektromágneses zavarokat, mint a vasmagos megoldások.

Üdv!
(#) rukh válasza Cinema hozzászólására (») Jún 25, 2017
Kösz!

Gondoltam már arra, hogy az egész csöves egyenirányítót kiváltom tranzisztorossal, de még érik a a döntés ...

Üdv,
Rukh
(#) mohinger válasza excalibur36 hozzászólására (») Jún 25, 2017
Én ezt készíttettem az enyémhez, ami most készül. Pontosan jó lenne a tiédhez is. Vasból van és szinterezve. Tehát mágnesesen is árnyékol. 3500Ft-ért csinálta egy fickó. Szerintem ennyit jobban megér, mit az ebayes cucc. Ráadásul magyar vállalkozónál marad a pénz.
Szerk.: Jól látom, hogy ez egy PCL86PP? Ismerős a nyákterv. Jól bevált, páran már utánépítettük több példányban is.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
(#) excalibur36 válasza mohinger hozzászólására (») Jún 25, 2017
Szia!

Ez nagyon jól néz ki!
Tudnál adni egy elérhetőséget a készítőjéhez?
Igen, jól láttad!
(#) djhans válasza mohinger hozzászólására (») Jún 25, 2017
Azokat a nyákokat én készítettem.
(#) excalibur36 válasza djhans hozzászólására (») Jún 25, 2017
Ez így igaz, én csak átépítettem
(#) küzmös Gergely válasza djhans hozzászólására (») Jún 25, 2017
Pont néztem hogy olyan "Janis" szokás az a sok 47u/350V..
(#) joco63 hozzászólása Jún 25, 2017
Sziasztok! Végfog meghajtó csőnél előnyösebb lehet az egyenfeszultség alkalmazása a fűtőkörben szerintetek? Például egy ilyen DC-DC adapter alkalmazásával. Köszi!
(#) jani1987 válasza joco63 hozzászólására (») Jún 25, 2017
Volt már vita arról hogy érdemesebb e egyennel fűteni váltakozó helyett de senki nem tudta bizonyítani, hogy érdemi különbség lenne a kettő közt.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
(#) joco63 válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 25, 2017
Talán az előny lehet, hogy ezekkel a kütyükkel elég precízen be lehet állítani a feszültséget. És csőcsere esetén sincs gond ezzel. Nem?
(#) jani1987 válasza joco63 hozzászólására (») Jún 25, 2017
Egy fixre tekert trafóval nem kell bajolni de mindenki azzal építkezik ami van.
(#) Orbán József válasza joco63 hozzászólására (») Jún 25, 2017
Az mindent visz nálam, hogy kapcsi üzemű bármi lehetőleg egy helyiségben se legyen hifivel...
(#) FordPrefect válasza joco63 hozzászólására (») Jún 25, 2017
Tehát NEM! A képen látható megoldás legyen az utolsó..utáni. Csöves erősítőről beszélünk, és szerintem fontos hogy pár évig hibamentesen üzemeljen. Ha valaki egyenfeszről akar fűteni, tegye meg, de ne ezzel az izével. Ez az izé amúgy más felhasználásra filléres, tökéletes megoldás.
(#) FordPrefect válasza rukh hozzászólására (») Jún 25, 2017
Az a kijelentés, hogy silányabb vas is elég, hülyeség. A fojtó a tápban -pláne PP-ben- hasonló IMPULZUSOKKAL van terhelve, mint a kimenő. Nem értem, miért nem olvassa el senki az Ágoston könyvet, aki építeni akar. Noha tele van apró hibákkal de diyereknek van írva. Jól. Például a fojtó is.
(#) FordPrefect hozzászólása Jún 25, 2017
Idézet:
„Tessék áteresztő-tranzisztoros plusz szűrőt betenni, ha kevés a szűrőkondenzátor kapacitása. Ez az áteresztős szűrő még a fojtónál is hatékonyabb és nem szed össze, illetve nem szór szét elektromágneses zavarokat, mint a vasmagos megoldások.”

Így van. És akár igazat is adok Neked. De valahogy nagyon kevesen alkalmazzák...Félreértések elkerülésére: szerintem is jó. De valahogy mégsem az igazi.
(#) Orbán József válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 26, 2017
Mert drága és "nem ér annyit"...
Bizonyos minőségi szint megugrása kell a célnak, amúgy minek?
Van, akinek monoblokkonként is a 2 előcső külön stabilizálása is "megéri".

arcbeül.JPG

(#) Cinema válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 27, 2017
Legalább 20-évig hibamentesen üzemeljen.

Üdv!
(#) Cinema válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 27, 2017
Ágoston könyve nem szentírás, sok a hiba benne.
Szedett-vedett alkatrészekből egyébként semmilyen jól működő készüléket nem lehet építeni.
A jó fojtótekercs méretezett, adott terhelésre, sőt szereti a közel állandó terhelést, tehát inkább SE, azaz együtemű végfokokba, műszerekbe, előerősítőkbe való. Ellenütemű, vagyis PP-végfokban legfeljebb az előerősítő részben használható fojtótekercses szűrés, a végfok-részben nem jó, a változó és erősen ingadozó végfok-áramfelvétel miatt. Jó fojtótekercsnek nem szemét-minőségű vasra gondoltam, hanem már bontott vas is jó, ha strapált, még az is használható jó eredménnyel.

Üdv!
(#) FordPrefect hozzászólása Jún 27, 2017
Fentebb ugyanezeket írtam le. Miről is beszélünk?
(#) mohinger válasza rukh hozzászólására (») Jún 28, 2017
Szerintem ne bonyolítsd túl az életed: EZ80-at kicseréled 81-re. Az utóbbin kisebb feszültség fog esni, mivel combosabb cső(kipróbáltam). EZ81 után 47uF, utána 100Ohm(47-220Ohm között próbálgatással tesztelve a kívánt fesz. eléréséhez), utána 330µF és kész. Ennél bonyolultabb szűrést nem tennék egy EL84 SE erősítőbe, kivéve, ha ezüsthuzallal tekert kimenőid vannak
Egy fotó az erősítőről azért nem ártana, hogy jobban "képben legyenek" a fórumtársak.
Látom Audioland-en is kerestél fojtót, rögtön fel is ajánlottak egy 5000Ft-os darabot....
(#) Cinema válasza mohinger hozzászólására (») Jún 28, 2017
Akkor lehet az EZ80 helyett az EZ81-et betenni, ha annak a nagyobb fűtőáramát bírja a hálózati transzformátor, erre azért tessék figyelni!
A cső után a 22-47µF jó, majd egy soros dióda és utána 47-100Ohm/10W ellenállás, majd nagy kapacitású kondenzátor is jöhet ezekután. A nagy kapacitású kondenzátorokkal érdemes párhuzamosan egy kisütőellenállást beépíteni, ami kb. 470kOhm-1MOhm/2W-os lehet, ez megvédhet az áramütéstől szerelés közben, miután kikapcsoltuk az erősítőt.

Üdv!
(#) rukh válasza Cinema hozzászólására (») Jún 28, 2017
Hi Mohinger, Cinema!

Kösz a javaslatot! Sok érdeklődés, kapcsolási rajz bújás után magam is úgy vélem, hogy a legegyszerűbb megoldás a legjobb, főleg, hogy nem egy szuper minőségű erősítőről van szó.
Az AVX-en vettem készítője HoriTon. Korrektül megépített, kellemes kinézetű, jól szóló darab.
Azért kezdtem különböző fórumokon érdeklődni, mert egyik pillanatról a másikra, kb. harmad hangerő-potméter állásban elkezdett torzítani, visszaesett a hangerő, .... Végül kiderült, hogy mintegy 30 V-al kisebb az anódfeszültség az előírtnál. Ekkor kicseréltem az EZ80 csövet és helyreállt a rend. Valószínűleg a 330µF elkót nem bírta a cső. Ekkor kérdeztem, hogy egyáltalán elég-e a max. 50 µF szűrőkondi ebben az erősítőben, vagy nagyobb kell. Így jutottam el a javaslataitok alapján fojtóig, a tranzisztoros stabilizált tápig, a két kondenzátor közötti ellenállásig. Vélhetően a fojtós megoldást helyhiány miatt nem alkalmazom, jelenleg az elkók (47 µF és 330 uF) közé kötött 100 Ohmos/10 W ellenállásos megoldás megy. Hétvégén azért kipróbálom a tranzisztoros tápot, és utána kialakul a végleges megoldás.
Még egyszer kösz a tanácsokat, majd felteszek képet és rajzot is.

Üdv,
Rukh
(#) bakos13gab válasza Cinema hozzászólására (») Jún 28, 2017
A soros dióda miért kell?
Következő: »»   1951 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem