Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   615 / 727
(#) newDesigner válasza ptesza hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Még a rágógumit is Elöszőr Blå rens-el (isopropyl alkohol) próbálom meg. Szerintem mindent oldanának az agresszív hígítók. A 70-es években még erősen alkalmazták a növényi alapú gyantákat kötőanyagnak, ami nem áll ellen a benzolokon kívűl semmi szintetikusnak. De majd meglátjuk.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2017
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Hja ismerem a hangszórót szoktam javítani évente egy-kétszer ilyet.

De a magasról nehogy leszedd a ragacsot. Az céllal került oda, és nem megerősítés, hanem akusztikai hatások miatt. Vigyázz, hogy csak az jöjjön le, aminek le kell. Különben tehetek rá új bevonatot neked. Van ebből az anyagból három 45 kilós hordóval. Ha a kis molekulatömegű verziót használták, akkor a nitró megoldja, de csak kicsit.

A WD40 petróleum alapú, de nem impregnálja a papírt, csak felszívódik.
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Idézet:
„Mit lehetne tenni?”

Semmit. Ezt hívják room gainnek.
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Erről magyarul hol és milyen címen lehet olvasni?
(#) tothbela válasza patkany hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Na vonalakban képzelj el egy bandpass elrendezést, ahol a másik kamra a szoba, a kocsi, a szekrény. Nálam egy viszonylag szép hangú reflex kétutas csak a faltól fél méterre elhelyezett álványon hozza azt, amit elvárok tőle. De panelba lakom, ezért hétköznap az állvány kimegy az erkélyre, én meg beteszem a szekrény polcaira a dobozokat (hátsó reflex portos),és bekapcsolom az eq-t, hogy lejjebb vegyem a basszust. Nekem ugyanis túl sok a mély a szekrényben.
(#) patkany válasza tothbela hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Olvasgattam kicsit a témában, egy házi stúdió kialakítása kapcsán
. Olvastam már olyat, régebben, hogy a hang hullámhosszával arányos szoba hossznak kell lenni, amit meghatároz a membrán átmérő is.
A most olvasott cikk ezt cáfolja, viszont a berendezést, illetve a szoba falát említi, ami káros visszaverődéseket illetve álló hullámokat generál, mint a dobozban. Amit ugyan úgy kell(ene) csillapítani, hang elnyelő anyagokkal, vagy un. basszus csapdákkal.
Mikor a konyha asztalon kipróbáltam, kissé elkeseredtem. Itt van előttem 45 ezer Ft és csak ennyit tud?? A szóban forgó konyha egy kb. 1,8x3m helyiség elég keskeny, egyik végpontján ablak, másikon boltíves nyitott bejárat. A doboz úgy kb. a ez egyik végponthoz viszonyítva 1/4-énél volt a helyiségben kb. 70 cm magasságban egy asztalon. Egyik hosszani oldal végig bútorozva, másik sík, de a dobozhoz közel eső részen szintén nagy nyitott boltíves bejárat.
Egyenlőre nincs sok lehetőségem kísérletezni hely ügyében, és csillapítók elhelyezésére sincs nagyon lehetőségem. Az biztos, hogy egy másik ilyesmi dobozra kirakva, a szekrény sor előtt (távolság mindegy) nagyon vérszegényen szól.
(#) tothbela válasza patkany hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Azért ne felejtsd el, hogy nem mindenkinek egyforma ízlése van. A sógorom azt szereti, ha remeg az üveg a basszustól, én meg jobban szeretem, ha hallom hogy a zongora billentyűje koppan a filc alátéten. Mondjuk én hangosan hallgatok zenét, közelítem a koncert hangerőt, ott meg a kiemelés nélküli basszus is a gyomromba vág. Filmezéshez meg tákoltam egy pllusz 22 literes reflex ládát. Az meg a fal felé sugároz. Szét van húzva szekrénysor, és egy jó köbméternyi üregbe van a tv álvány, meg a szubláda. Itt is jelenkezik ez a izé hatás, hogy rendesen itt robbantanak a szoba közepén. Mint ha tölcsér került volna a refi cső kimenetére.
(#) patkany válasza tothbela hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Mióta megvettem (kb. másfél hónapja) most néztem mozit otthon. Előtte voltam városi moziban. Az élmény talán még otthon jobb is volt! Igazi mozis hangzás. Mozizni több mint tökéletes! Ott nagyon sokat nem számít a bázis távolság. A zene az én bajom.
Azért a gyomorforgató basszusért én sem rajongok. Sőt! Inkább a dorombolós, kicsit mormolós mélyekért.
Ami a hátránya, az az előnye ebben az elhelyezésben, hogy hátsó reflex csöves ez is. Így a sarokban ez a hatás még kiemeltebb.
Mindamellett azért nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy gémer célra készült, pc mellé. Azok a hangsugárzó típusok meg elég ritkán vannak álványra rakva, sőt, inkább valószínű, hogy a tárgyalthoz hasonló környezetben van elhelyezve.
Némely zenénél már én is lentebb veszem a basszust.

Ez a szoba érzékenység mennyire "betervezhető", ill. mennyire függ a hangszóróktól, hangdoboztól?
Elképzelhető, hogy ugyan ekkora doboz, ugyan ilyen elrendezéssel, ugyan ekkora, de más típusú hangszórókkal már nem lenne ilyen szoba érzékeny?
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Idézet:
„. Olvastam már olyat, régebben, hogy a hang hullámhosszával arányos szoba hossznak kell lenni, amit meghatároz a membrán átmérő is.”


Ez tényleg butaság. Csak tervezéskor figyelembe kell venni az elehelyzést. Ezért kérdezek rá én is, itt a fórumban, minden doboztervnél arra, hogy mekkora helyiségben szól majd, faltól milyen távolságra.

Hangváltóval lehet igazítani rajta, vagy közelebb vinni falhoz, sarokhoz, akkor emelkedik a mélytartomány hangnyomása.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2017
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Az jó, mert jelenleg a mély csak úgy a'la nature van bekötve, a saját korlátai szabják meg, mennyinék fut ki.
Ez a megoldás nagyon nincs ínyemre, ezért akarok majd hangváltót tervezni és építeni bele.
(#) Davidd hozzászólása Jún 19, 2017 /
 
Sziasztok! P_Laszlo- Teljesen kész vagyok a ládával, hát le a kalappal. Úgy éreztem, hogy legalább megmutatom mihez adtál hasznos tanácsokat. Remélem te sem csalódsz a kivitelezésben, de inkább beszéljenek a képek, és még egyszer köszönöm!
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Hja...
(#) P_Laszlo válasza Davidd hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Nagyon jól néz ki, szépek a rádiuszok az előlapon.
(#) dudassandor1 válasza newDesigner hozzászólására (») Jún 23, 2017 /
 
Hei,
azt gondolom, hogy a Blå rens nem lesz elég erős oldószer.
Ha már Norvégiában nyomod, akkor sorrendbenezeket is próbáld meg: White spirit (Lacknafta) - Tynner - Aceton lehetnek még mint megoldás. De csak óvatosan!
(#) P_Laszlo válasza dudassandor1 hozzászólására (») Jún 23, 2017 /
 
Szerintem nem kell olyan oldószer, ami oldja a bevonatot. Csak a port kellene leszedni.
(#) dudassandor1 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 23, 2017 /
 
Ejh! Jogos, figyelmetlenül olvastam, nem figyeltem eléggé....
(#) joee56 hozzászólása Jún 25, 2017 /
 
Érdeklődnék Dunaújváros környékén,vagy fejér megyébe van cég vagy magánszemély aki vállal hangszóró felújítást csak új gumi peremek kellenek rájuk.4 db 25 cm 2 db 13 cm.Köszi a válaszokat előre is.
(#) P_Laszlo válasza joee56 hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Fehérváron van a H2000.
(#) adapter hozzászólása Jún 26, 2017 /
 
Sziasztok,
Egyszer már talán szóba került, akkor nem született rá semmi, de most pakolásztam a műhelyben, és újra kezembe akadt egy Supraphon RK-09 hangdoboz pár, amelyik kissé döglött habár maga a doboz nem rossz. (Szél.: 22cm Mély.: 21cm Mag.: 35cm).
Mit javasolnátok milyen hangszórókat tehetnék bele, amivel tűrhetően szólna? Nem vagyok egy vájtfülű ám.. Gondoltam a műhelyben még tovább szolgálhatna.
Köszi
(#) patkany válasza adapter hozzászólására (») Jún 26, 2017 / 1
 
Egyszerű, számolsz egy doboz ürtartalmat, majd elkezdel katalógusból olyan hangszórókat nézni, amely Vas értéke lözel van a számolt ürtartalomhoz. A Q értékekkel meg eldöntheted, zárt, vagy reflex dozhoz választod. A többiben az igényed és pénztárcád dönt.
(#) satika hozzászólása Jún 27, 2017 /
 
Hogyan szedjem szét a Beng lb 4707 hangsugárzót, milyen mély hangszóróra cseréljem a benne lévőket és milyen hangváltót rakjak bele, vagy tud-e valaki jutányos áron készíteni hangváltót nekem?
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2017
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Ez nem jó megoldás. A Vas nevű térfogategyenértéknek nincs semmi köze a szükséges doboztérfogathoz.
(#) P_Laszlo válasza adapter hozzászólására (») Jún 27, 2017 / 1
 
Az a baj, hogy zárt dobozhoz való hangszórókat nem nagyon gyártanak mostanában, szóval vagy az eredeti hangszórót érdemes megjavítani, vagy egy régi, Videoton HA16-17 lenne jó hozzá mélyközépnek. Az újak közül a 17R626A-ból vagy az R558-ból lehet jó minőségű szép középtartományt kihozni, de ez már kicsit magasabb árkategória.

Magashangszórónak egy rendesebb dómot kellene szerezni, de annak 6000,-Ft darabja. Ha nincs ennyi pénz, akkor lehet HG2,5 vagy 5-6-6,5 centis papíros magashangszóró, ezek talán a legolcsóbbak.

Megoldás lehet még az eredeti hangszórókhoz nagyon hasonló Tesla-TVM darabokkal pótolni, ezek kitermelhetők az ARS 8104 vagy 9204 vagy egyéb hasonló típusokból. Apróhirdetésekben, aukciós oldalakon ezek sem annyira drágák.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2017
(#) P_Laszlo válasza satika hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Mi a baj az eredeti hangszórókkal, miért kell cserélni?

A hangszórókivágások, süllyesztések méretét ha leírod, akkor tudok segíteni a választásban.

Jó Hangváltót is lehet hozzá készíteni, de csak akkor, ha a doboz és a hangszórók is kéznél vannak, és meg lehet mérni a frekvencia hangnyomás választ.
(#) P_Laszlo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 27, 2017 / 1
 
Eszembe jutott még egy jó magashangszóró, a Tannoy M1 dóm, ez olcsóbb, de egész jó, kicsit a felső oktvában esik, de nem veszélyesen, csak pár dB-t.
(#) ptesza válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Egész pontosan fogalmazva van köze hozzá. De csak ez alapján nem lehet eldönteni mert önmagában nem mond semmit.
(#) adapter válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Őszintén szólva a HA megoldás számomra tetszetősebb. Nyilvánvalóan az árfekvése miatt. Ezt nem szobába szánom, csak műhelybe, a térkialakítás egyébként is odaver, így hát az éppen még jó hallgatni kategória bőven jó lesz...
A Tannoy M1 viszont érdekes lehet, épp az általam meghúzott értékmaximumon van, ha sikerül annyiért rendelnem ahogy találtam a gugliban, és fogható annyiért, akkor megpróbálom!
(#) satika válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Az eredeti mélynyomókról a fix mágnesek eleve le voltak szakadva! A méretük 6,5"(16,5 cm). A 2db közép és 1 db magas sugárzókat bezárták és nem csavaros a rögzítés, hanem ragasztott , ezért kellene szétszednem. Csak annyit tudok: BENG LB 4707 PÁROS 4-UTAS OSZLOPHANGFAL, 960 W
Top tulajdonságok
4-utas technika
Bass reflex technológia oldalsó 16,5 cm-es (6,5“) Sidefiring subwooferrel.
Kibélelném, mivel kong! A kimenő cstlakozónál a következőket találtam:
ELKO: SPT, NP105 °C, 100V, 27mF.
ELKO: 05°C-40+105°C
A frekvencia hangnyomás válasz mivel, hogyan mérhető?
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Igazad van, én mondtam hülyeséget! De szükséges adat, csak önmagában kevés. De abban nem tévedtem, hogy dobozntérfogatot kell számolni, és úgy illeszteni.
(#) satika hozzászólása Jún 27, 2017 /
 
Felteszek fotókat!
Következő: »»   615 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem