Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szünetmentes táp javítása, élesztése
Lapozás: OK   25 / 43
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Napjaink ipari akkumulátorai
Töltési karakterisztikák szerint lúgos akkunál 1,7 V cellafeszültség fölé nem célszerű menni. 24 V-os telepnél ez 34 V. 1,5 V-nál már beindul a gázfejlődés, az is 30 V. Szerintem a töltés időszakára nem ártana leválasztani a szünetmentesről. Aminek a felhasználók biztos nem örülnének.
Jobban jársz, ha maradsz az ólomakkunál.
Ha a töltési végfeszültséget 28,8 V-ban maximálod, igaz, esetleg nem tudod teljesen feltölteni, de mindenki elégedett lesz. Csepptöltési feszültség 1,4-1,42 V, ami közel áll az ólomakku töltési végfeszültségéhez.
(#) gergo55 válasza erbe hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
24 voltos, 20 cella, 1,8 V/cella
(#) gergo55 válasza erbe hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Amit eddig összeszedtem információt, ott a 1,8V/cella töltési végfeszültséget írtak. Kezdő lugosozó vagyok! Mint említettem, szigetüzemben vagyok, nagyon fontos lenne ez az üzemmód! A 28,8 Voltos végfesz. egy kompromisszum lehet, a nyári energia bőség idején, de télen minden milliwatt számít! Igazából az invertert kellene megvédeni a túlfeszültségtől.
(#) Imremester hozzászólása Feb 17, 2017 /
 
Szünetmentes táp töltési eljárásával kapcsolatban szeretnék kis segítséget kérni. Adott egy szinuszos szünetmentes táp. Pl APC SU700,SUA750,SU1000,SU1400,SUA1500,SU2200,SUA2200,SU3000,SUA3000....stb.
Mindegyik hasonló eljárással dolgozik mind inverter módban, mind AVR módban, mind amikor csak töltögeti-feszültségen tartja az akkukat.
https://elektrotanya.com/apc_smart-ups_su2200_3000.pdf/download.html
A trafó nagyáramú kivezetése (inverter módban a primer) normál akku töltő módban a rendszer akku feszültségének kb 50% át adja le. Tehát a 24 voltos rendszerű szünetmenteseknél 12V AC mérhető. És valahogy ezzel tölti a 24 voltos akksikat. Ezt csak tudom elképzelni, hogy feszültséget kétszerez azzal a fet híddal valahogy, ami az inverter módban dolgozik. Ezt igazolja az is, hogy a belinkelt rajzon az IC14 re ez van írva: bridge charger. Tehát mind töltés mind inverter módban ez dolgozik. De nem jöttem rá, hogy hogyan. Minden feszültség kétszerező megoldás, amit csak ismerek, két puffer kondit igényel. Amikor töltés üzem közben lekötöm a nagyáramú tekercset, akkor elmegy a töltés. Tehát biztos, hogy az a trafó van erre használva. Töltés közben 5khzt lehet hallani, és ilyenkor a híd fetek dolgoznak, gatejukon is lehet ezt látni. De nem tudom, hogy duplázza a feszültséget - segédkondenzátor nélkül. Valaki el tudná nekem ezt magyarázni? Igazából csak arról van szó, hogy kb 3 amperrel tölt a szünetmentes, ezt szeretném többszörösére növelni, mivel sokkal nagyobb külső akksikat kapott. A trafó bőven bírja, fetek is erősek, de hogy tudjam min változtassak a nagyobb áram érdekében, tudnom kéne hogyan duplázza a feszültséget.
(#) gergo55 hozzászólása Feb 17, 2017 /
 
Kérdezném azoktól, akik mélyebben ismerik az ACP szünetmentesek"lelkivilágát" ( egy 24V-os 1000VA-s UPS ről van szó), hogy lehetséges lenne egy olyan megoldás, hogy a vezérlés tápellátását leválasztva külön tápról ellátni, és a végfok bírná-e a max. ~40 voltos feszültséget. Az akku egy 20 cellás lúgos telep lenne, puffer üzemmódban. Köszi!
(#) Imremester válasza gergo55 hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Mi töltené fel a lugos akksikat, ez a szünetmentes vagy valami külső egyéb?
Ha az első, akkor nem kivitelezhető, nagyon sok dolog miatt.
Ha a második, akkor esetleg egy nagyon izmos leléptető konverterrel a 40 voltból 27,6ot et csinálni, és azt adni a szünetmentesnek: "Nesze, ez a 24voltos akksid." a legegyszerűbb megoldás.
(#) gergo55 válasza Imremester hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Napelemről menne a töltés, nincs hálózat. Az "izmos" konvertert szerettem volna megúszni.... szóval a táp szétválasztása nem járható út??
(#) Imremester válasza gergo55 hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Én is szórakozok ugyanilyen projekttel. Pl az APC SUA1000i szünetmentesben 40voltos a pufferkondi, és IRF3205 fetek vannak. A pufferkondit legalább 63 voltosra kéne cserélni, feteket meg pl IRFB4115re cserélném biztonsági okokból. Ebben a szünetmentesben a tápfesz közvetlen a inverter hídhoz van víve, a pufferkondihoz. Lehet látni a tervezők logikáját, amikor a fóliázást rajzolták, hogy igyekeztek jól elkülöníteni a nagyáramú részt az egyéb vezérlésektől. Tehát a fetek, kondik cseréje után talán az lenne a megoldás, hogy elvágni a panel többi részéhez vezető egyetlen kis fóliát a nyákon. Oda berakni egy fesz stab kockát (ha lehet ilyet találni) ami pl 25-28 volt között van. Az vezérlő elektronika rendes feszültséget kap, és nem kell, hogy tudjon róla, hogy a fet híd mivel dolgozik. Inverter üzemmódban egy mikroprocesszoros rész figyeli a kimenetet (talán kis trafón keresztül), és a pillanatnyi feszültség értéket összehasonlítja a pillanatnyi kívánt feszültségértékkel attól függően, hogy éppen milyen pontján jár a szinuszhullámnak. Ennek megfelelően módosítja a fetekre adott PWM-et. Ha nagyobb a tápfesz, akkor kisebb PWMmel dolgozik.
Ha jól értem, akkor ez csak inverter módban dolgozna. Itt két dologgal kell számolni. Egyik a méretezés: Az APC SUA750XL szünetmentesben a SUA1000i panelja van, és a SUA1500 trafója, plusz egy ventillátor ami csak az 1500asban van benne. Tehát az XL esetében számoltak azzal, hogy extra sokáig is mehet akkus inverter módban a készülék. Itt a trafó tudásának a felével számolnak. A SUA1500ban és a SUA1000ban ugyanúgy IRF3205 fetek vannak, tehát abban nincs különbség. Az 1000esekben újabb, 4G-s(fejlesztési generáció) panel van, az 1500asokban eddig csak 3.6osokat láttam. Tehát röviden: Az APC mérnökei ventillátoros hűtés esetén is a Te szünetmentesedet max 320wattal használnák (itt a trafó a gyenge láncszem), hiszen a 750XL esetében kb 500wattot engednek annak a trafónak, ami egyébként rövid ideig még 1200wattot (nem VA, olajradiátorral teszteltem) is teljesíteni tud.
Másik gond, ha lemerül az akksid, lekapcsol a szünetmentes, napelem feltölti, de az nem kapcsol vissza.
Bár ezt ki lehetne játszani, ha csinál valaki egy elektronikát erre, hogy ha újratöltődött az akkis, és nincs kimeneten fesz, akkor elkezdje pl egy relével először kétszer hosszan a kikapcsoló gombot, majd egyszer hosszan a bekapcsoló gombot nyomkodni. Vagy erre egy picet írni, és relé helyett kis optokapuk lennének, amik a szünetmentes ki-be kapcsolójára vannak párhuzamosan kötve.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2017
(#) gergo55 válasza Imremester hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Imremester! Az jó hír, hogy szét lehet választani a végfokot és a vezérlést! A vezérlésre én tennék egy kis kapcsolóüzemű tápot, <1000 -ért adogatják a vaterán. A pufferkondi csere egyértelmű. A feteket is érdemes kicserélni, igazad van és ha már ott vagyok akkor a hűtésüket nagyobb bordával+ventillátorral erősíteném. Nem megy állandóan az inverter, csak akkor kapcsolom, ha kell szivattyúzni, vagy v.mi kisgéppel dolgozok. (flex, fúró...) Ha lemerülne az akksi és lekapcsol az inverter nem muszály automatikusan indulnia. Az a következő fejlesztés lehetne, hogy az invertert egy automatika indítaná, egy sorrendi, egyidejűség kizárásos vezérlés által. Azaz az akku feszültség megfelelő szintjén indítja az invertert utána a szivattyút, ha tele a hidrofór indítja a másik szivattyút, majd a darálót, stb.... Továbbá, ha én kézzel indítom az invertert, mert flexelhetnékem van, akkor addig nem engedi az automatikus fogyasztókat amíg én át nem kapcsolom.
De most az első lépés ez a táp szétválasztás kell, hogy legyen. Az "izmos" konverter nem is jó megoldás, mert a 20-36 volt bemenőből kellene a 28 voltot biztosítani teljes terhelés esetében is. Ejtjük ezt a megoldást. A táp szétválasztás elegánsabb megoldás!
(#) Imremester válasza gergo55 hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Örülök, hogy van egy jó terv, remélem sikerül minden. Hány AH-nyi akku van? Mennyire drágák az ilyen akksik?
(#) lelkes amatőr hozzászólása Ápr 12, 2017 /
 
Sziasztok,

Az UPS-500as Board-Tech gyártmányú szünetmentesem már régóta erős zúgással dolgozik ha hálózatmentesen használom.
Ma végre megnéztem szkóppal (kép) a kimenetet, nem egy szép látvány.
Lehet ezen valami beállítással javítani?
Egyébként hibátlanul működik, de szeretném a nyári hónapokban napelemmel táplálni az akksikat (24 Voltos) viszont a zúgása hosszabb távon elég zavaró.

szmout.JPG
    
(#) jdani hozzászólása Ápr 24, 2017 /
 
Üdv. Ez nem is építés, se nem élesztés.
Sosem voltdolgom ilyennel, de most be kellene szereznem egy ilyne tápot. Kazánhoz, kamerarendszerhez, és gyenge LED fényhez a házban. Milyen paramétereket kellene néznem?
Azt sem tudom mibe van megadva a ,,hosszan tartósága,,
(#) draco31 hozzászólása Jún 9, 2017 /
 
Hello!
Majdnem egy éve került hozzám egy FSP EP1500-as halott akkukkal. Gyárilag 2db 12V 9Ah-s akku van benne. Sok helyen érdeklődtem, azt mondták, nem baj az sem, ha csak 7Ah-sokat rakok bele. 2 napja raktam össze.
Első nap minden oké, bár furcsálltam, hogy a program szerint csak 50% az akku.
Második nap már észrevettem reggel, hogy AC MODE villog a kijelzőn, és tekeri a ventit. illetve az akku 40% körül van. Azt mondták húzza ki a konnektorból, hadd merítse le magát, így kalibrál. Meg is volt, ment kb. negyed órát a gépem vele monitorral. Utána bedugtam vissza. Ma szinte egész nap AC MODE és teker a venti. Az akku 10% körül, az előbb teszteltem, és 4 másodpercig birta szuflával.
illetve a kijelzőn ilyenkor azt írja, hogy csak 202V a bejövő, de műszer szerint meg 230 van abban a konnektorban.
Mi a baj? Az akkuk újak.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2017
(#) erbe válasza draco31 hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Leírásod alapján nincs töltés. Mihez használod? 2 db 7 Ah-s a 600-700-asokban szokott lenni. Ha minden rendben, akkor se sokáig terhelhető.
(#) draco31 válasza erbe hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Amikor 50%-nak, vagyis már másnap amikor 40 körül volt, akkor teszteltem, és negyed órát ment a képem vele monitorostól.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Jún 21, 2017 /
 
helló,
Van valakinek biztos módszere szünetmentes táp beindítására hálózati feszültség nélkül.
Jelenleg napelem tölti az akkukat, de éjjel van úgy, hogy elfogy és leáll. Olyan helyen használnám ahol a környékén sincs hálózat.
Olyan megoldás lenne a tökéletes amivel magától újraindulna töltött akkunál de már az is segítség lenne ha egy célirányosan elhelyezett nyomógombbal tudnám indítani.
(#) Ge Lee válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 21, 2017 /
 
Erre csak a kapcsolási rajz ismeretében lehetne válaszolni. Azért nem indul újra alapból, mert egyrészt nincs benne külön áramkör ami tudná hogy most fel van töltve az akku, így mehet a működés, másrészt merülő akkunál ha lekapcsol, akkor megemelkedik az akkufesz mivel eltűnik róla a terhelés, így folyton ki-be kapcsolgatna, és az akkut is túlmerítené. Amiket javítottam azokban egy komparátorral volt figyelve a hálózati fesz, azt át lehet billenteni és menni fog, kérdés hogy onnantól helyesen fogja-e kezelni az akkut.
(#) lelkes amatőr válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2017 /
 
Sajnos kapcsolási rajzot nem találok hozzá (Board-tech UPS-500).
Valami olyanra gondolok, hogy a kikapcsolást hagynám neki, a visszakapcsolást meg pl. egy TL431 kezelhetné ha az akkufesz felment 26 Volt felé.
(#) lelkes amatőr válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2017 /
 
Egy kép a vezérlőpanelről a maximum amit segítségképp tudok mutatni.
(a jobb felső sarokban kitört alkatrész a csipogó, egyszer mérgemben így némítottam el )

CAM_0204.JPG
    
(#) weend válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 21, 2017 /
 
Elég szakszerűen
(#) weend válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 21, 2017 /
 
Amúgy ez egy elég régi vezérlő, manapság kapsz pár ezer forintért jobb hatásfokút, nyomógombbal indíthatót. De egy autós inverterrel is megoldódna a problémád.
(#) c27 hozzászólása Jún 26, 2017 /
 
Sziasztok!

Kaptam egy 600VA-es szünetmentes tápegységet. Gondoltam mielőtt konkrétan rákötném bármire ránézek a kimeneti jelalakra csak akkuról működtetve. Full négyszögjellel dolgozik, bár gondolom ez normális, elkezdtem terhelgetni hagyományos izzókkal (ez volt kéznél). A terhelés hatására szépen csökken az amplitúdó, majd egy bizonyos értéknél kb. 310V csúcsnál átkapcsol a trafó másik primer kivezetésére (60W izzónál), és megugrik az amplitúdó úgy 340V köré, majd adtam neki még egy 100W-osat és még egy 20W-os halogént. Az amplitúdó tovább csökkent de még 300V környékén volt, gondoltam minden ok. A lényeg most jön, levettem a 100W és 60W-os izzót csak a 20W halogén maradt és nem kapcsolt vissza a kimenet. Ekkor kb 410-420V volt. Nem tudom hogy van e valami időkorlát és ha vártam volna 15-20sec-et visszakapcsolt volna e azt nem vártam meg, de ha levettem a terhelést akkor azonnal visszakapcsolt alapállapotba és az amplitúdó visszaesett 330-340V-ra. (szkóppal elég nehéz pontosan nézegetni az amplitúdókat főleg 10x osztásban).
Szóval a kérdés, hogy mennyire tekinthető ez normálisnak? Azért 410-420V-os csúcsérték elég kemény egy pc tápnak nem? Nem értem miért nem azonnal kapcsol vissza vagy nem ohmikus terhelésnél másképp alakulna a kimeneti jelalak pl. kapcsolóüzemű tápnál?
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2017
(#) erbe válasza c27 hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Idézet:
„mennyire tekinthető ez normálisnak?”

Egyáltalán nem. Szerintem használd egy adott terheléssel és ne várj tőle csodákat!
Elég érdekes szünetmentes. Nagyon régiek, amiket javítottam (>30 év), már tudták az átkapcsolás nélküli, elektronikus effektív érték szabályzást.
(#) c27 válasza erbe hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Ahogy megfigyeltem úgy működik, hogy alapesetben egy viszonylag kis kitöltési tényezőnyű négyszögjelet állít elő. Ha nő a terhelés nő kitöltési tényező ha leesik az amplitúdó egy adott feszültség alá átkapcsol egy másik primer megcsapolásra és az amplitúdó megnő (és talán a kitöltési tényezőt kicsit visszaveszi) majd ahogy tovább nő a terhelés nő folyamatosan a kitöltési tényező. Amikor eléri a maximumot elkezd csipogni, hogy elérte a maximális terhelést.
Egyébként minden jól működik, csak zavar ez a terhelésesésnél rajtahagyott magasabb amplitúdó. Még ha 400V körül lenne, de egy kapcsitápban 400V-os kondik vannak ha visszaesik a terhelés majd szépen szétlövi a kondikat. Megpróbálom megkeresni, azt a részt ahol a figyelni a kimeneti feszt és hátha megtalálom a módot, hogy kicsit pontosítsak a szabályzáson. (Talán valamelyik ellenállással történt valami.)
(#) molnarp hozzászólása Jún 27, 2017 /
 
Sziasztok!
Hozzájutottam egy HP T1500 XR UPS-hez aminek természetesen rossz mind a 4 akksija.
Az lehet, hogy ezért nem mutat semmi életjelet?
130mA-t felvesz és ennyi. Se LED se semmi nem történik.
(#) weend válasza molnarp hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Szia!
Rossz akkuval nem fog működni.
(#) molnarp válasza weend hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Hibajelzésnek se kéne lennie?
APC-t legalább be lehet kapcsolni akksi nélkül.
(#) weend válasza molnarp hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Szerintem, ha teljesen halott az akku, nincs hibajelzés sem. Az én APC-met pl.nem tudom rossz akkuval bekapcsolni, de hibajelzést is csak valamekkora feszültség megléte mellett ad.
(#) molnarp válasza weend hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Köszi!
Azt hittem ha a 230 megvan akkor mutat valamit. Kár volt szétszedni.
(#) draco31 válasza molnarp hozzászólására (») Jún 28, 2017 /
 
FSP EP1500-as sem ad életjelet akku nélkül.
Következő: »»   25 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem