Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS GSM modulok programozása
Lapozás: OK   22 / 28
(#) Attila86 válasza attika hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Ennél nincs olcsóbb ilyen modul? Összeszámolgattam, kb 6000Ft-ba kerülne egy ilyen modul anyagköltsége doboz nélkül. Azaz ha a fent linkelt modul árának feléért (8000Ft-ért) adogatnám az mindenkinek megérné...
(#) attika válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Ennél olcsóbbat nem találtam, az ebayos kb 6000 és a másik meg 16000Ft.
A 8000Ft az jó ár lenne, de az lenne a legjobb ha találnék komplett kapcsolási rajzot és magam tudnám megépíteni.
(#) Attila86 válasza attika hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Én úgy gondoltam hogy nyákot és felprogramozott PIC-et adnám én, a többit (SIM foglalat, GSM antenna, GSM modul stb.) meg kellene venni a boltban és összeforrasztgatni.
Ha a Ebay-ről 6000Ft, akkor azzal viszont nem igen lehet versenyezni.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2017
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Mondjuk akkor már lehetne ezeknél jobbat is csinálni... Például a GSM modul nem csak hívni tudna meg SMS-t küldene hanem ha engedélyezzük akkor mobilneten keresztül e-mailt is küldhetne. Vagy mondjuk csatlakoztatható lenne hozzá egy opcionális gyorsulásmérő vagy giroszkóp modul, és így az áramkör mozgatására is riaszthatna. Szintén opcionális GPS modult is lehetne rá kötni és akkor koordinátákat is küldhetne. Quectel M66-os GSM modult tennék bele, amelyben van Bluetooth is, azzal is lehetne valamit kezdeni... Vagy lehetne nem egy, hanem két relé rajta és két dolgot kapcsolhatna.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2017
(#) attika válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Ebay-ról 6000 de aroxol szerint nem ér egy hálistent sem.
Ő rendelt már olyat és azt írja, hogy kb 2 hétig se tudta használni.
Az itthoni árakhoz képest jó a 8000Ft.
És akkor a két relét mondjuk 2 külön telefonszámról lehetne kapcsolni?
Nem arra gondolok, hogy 2 sim-es lenne, hanem pl 2db telszámot eltárolni benne és mind a két hívásra mást csinálna.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2017
(#) Attila86 válasza attika hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Mondjuk én személy szerint elsősorban SMS-ben gondolkodom. Mondjuk a "RELE1BE" parancsra meghúzna az első relé, a "RELE2KI"-re pedig elengedne a második relé. Nyilván telefonhívással nem lehet csak egy utasítást végrehajtatni. De azt is meg lehetne oldani amire te gondolsz.
(#) attika válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Sms-el azért nem lenne jó mert ha ezt egy kapunyitónak akarja valaki használni és napjába többször nyitogatja a kaput akkor az költséges pl egy évre kivetítve.
Persze vannak olyan tarifák ahol egy fix havi díjért korlátlan minden, de nekem nem ilyen van.
Ugyanez hívással már ingyenes, ha a modul elutasítja a hívást és kapcsolja a relét.
Pl 0620.......6 számra húzz az egyes relé, ha megint ez a szám hívja akkor meg old.
a 0620.......5-ös számra meg a kettes relé.
Biztos, hogy sokkal jobbat meg lehet csinálni mint amit a forgalomba lehet kapni, csak ehhez már nem kicsit kell érteni az elektronikához meg a programozáshoz sem.
(#) Attila86 válasza attika hozzászólására (») Aug 10, 2017 / 1
 
Nekem pl olyan díjcsomagom van amelyhez jár havi 300db SMS. Az autóm központi zárját SMS-el nyitom/zárom például, ha épp nincs nálam a távirányítója.
Kész függvénykönyvtáraim vannak Quectel-es GSM modulokhoz (meg GPS modulhoz és giroszkóphoz is), nem lenne nagy feladat nekem ezt leprogramozni. Csak a sok funkciót megvalósítani... hogy beállítható legyen 6-8-10db prefferált telefonszám, de SMS-el bármilyen telefonszámról működjön (ilyenkor az SMS-be bele kellene írni egy PIN-kódot), állítható legyen hogy melyik relét húzza meg, mennyi ideig húzza meg vagy egy hívásra/SMS-re meghúzza másikra elengedje. Riasztás bemenete lenne amely hatására hívjon? Vagy SMS-t küldjön? Mindkettő? Mindegyik telefonszámra vagy csak valamelyikre? Életjel SMS-t küldjön? Ha igen, milyen időközönként? Mobilnetezhet a modul? Ez esetben inkább e-mailt küldjön SMS meg hívás helyett? Vagy mindhármat?
Szóval bőven beállítási lehetőség, ezeket mind lekezelni a nagyobb feladat. Ja meg akkor már úgy oldanám meg hogy az összes beállítást soros porton lehessen megadni, az lenne szerintem a legkényelmesebb.

Hmm... lehetne egy hőszenzor bemenete is és egy beállított hőmérséklet alatt/felett is riaszthatna.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2017
(#) attika válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Utánépítője Szívesen lennék egy ilyen kapcsolásnak
Nálad csak a kepzelő erő szab határt mert megtervezni és leprogramozni már letudod.
Egy ilyen tudású elektronikának kb mennyi lenne az ára?
(#) sefahu hozzászólása Aug 10, 2017 /
 
Sziasztok!

Először írok, mert úgy látom az én készülékem is szóba került.
Programozás egy dolog, de azt úgy kell megírni hogy bugmentes legyen!
Az én készülékeim 2 éves szoftverrel futnak, de 1 évbe és rengeteg munkába került, hogy ilyen stabilan, a világ minden 2G-vel lefedett országában működjön. A buktató a GSM részben van, ott minden eshetőségre számolni kell. Ezek megismerésére, ill. a kiküszöbölésére a GSM modul forgalmazója sincs mindig tisztában, bár nagyon sokat tud segíteni. Egyéb segítség a végfelhasználó visszajelzése.
(#) Attila86 válasza sefahu hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Szia!
Én Quectel modulokat használok csak, azok tapasztalataim szerint jóval megbízhatóbbak és üzembiztosabban működnek mint a SIM800-900 és társai. Van egy barátom ő is valami SIM80x-al csinált hasonlót és mesélte hogy milyen büszke rá hogy a modul összes bugját megtalálta, kikísérletezgette és vért izzadva megoldotta a lekezelésüket szoftverből. Mondom neki az már eleve rossz ha van egy marék bugja valaminek és azokat kezelgetni kell...
Autóba fejlesztek egy GSM-GPS modulos áramkört, ez eddig három autóba van beépítve és összesen kb 5-6 hónapja mennek 0-24 órában folyamatosan, hiba nélkül. De fel van készítve a szoftver arra hogy meghülyül a modul vagy olyat tesz amit nem kellene. Ez esetben először újra próbálkozik, aztán bizonyos számú próbálkozás után elveszi a tápfeszt a modultól majd visszaadja, újrainicializálja és újra feljelentkezik a hálózatra, újra elindítja a mobilnetet stb. Ugyan így újra tudja indítani a GPS modult is meg a WIFI modult (az is van benne). Így gyakorlatilag nem tud kiakadni, de a kütyük egy marék diagnosztikai adatokat is küldenek nekem mobilneten, így látom hogy ha egy panel lefagy vagy újraindul rajta valami. Eme pár hónap tapasztalata az hogy nem igazán van szükség az újraindulásra, elég üzembiztosan működik az a modul amit használok (Quectel MC60). Érdekességképp, a Quectel L76-os GPS modult viszont már több alkalommal is láttam lefagyni.
(#) zenetom válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Hali,
Budapesten kívül is (pl. a semmi közepén) tesztelted őket?
(#) Attila86 válasza zenetom hozzászólására (») Aug 10, 2017 / 1
 
Pest megyében járkáltam vele meg Velencei tó-Balaton viszonylatban, Dunaújvárosba, és Horvátországba Rab-sziget-Plitvice-Zágráb útvonalakon. Mondjuk Horvátországban WIFI-n keresztül küldte az adatokat mert a kütyüben lévő SIM nem tudott roamingolni. Ja meg a három közül az egyik autó rendszeresen parkol teremgarázsban, ott igen karcsú (leginkább nincs) a GSM jel.
(#) sefahu válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 10, 2017 / 1
 
Szia!

A Quectel és a SIMCOM egy cég volt. Szétvált 2 részre, a Quectel új modulokat kezdett fejleszteni, aminek a SIMCOM volt az alapja. Azóta eltelt pár év...
Az elején, amikor kezdtünk, nem volt Quectel, Simcom modulokat gyorsan megszoktuk. Ha volt bármi kis probléma, jeleztük a forgalmazónak, firmware frissítéssel megoldottuk. Később volt egy eltévedés a Quectel felé, de gyorsan vissza is fordultunk. Nem szabad kategorikusan kijelenteni hogy az egyik gyártó jobb mint a másik, mindegyikben van ilyen, és olyan is.
Simcom 800-as szériában az bosszantó, hogy típuson belül, 1000-bol 1-2 esetben másképp jön vissza bizonyos adat. De ez mindig, tehát csak át kell írni a szoftvert.
Mi elég sok modult használunk, pár 100ft. is számít. A Simcom modul nem azt mondom hogy hibás, másképp működik. Ma már biztos hogy nem állnánk át másik gyártóra, a fejlesztéseink is Simcom-ra történnek.
(#) zenetom válasza sefahu hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Idézet:
„1000-bol 1-2 esetben másképp jön vissza bizonyos adat”

Ezt hogy érted?
Mármint TCP módban pl. kliensként?
(#) sefahu válasza zenetom hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Az érkező adat el van tolva egy karakterrel. De ez nem probléma, átírom a címet és kész. Tudom lehetne számolni is a bejövő vesszőket az AT után, de nem akarok belebonyolódni. Így is tökéletesen működik.
(#) Attila86 válasza sefahu hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Igen, én a vesszőket számolgatom. A strchr() és a strstr() nagyon hasznosak...
(#) zenetom válasza sefahu hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Ejha, ez nekem még új volt. És ez az adatcsomagokra igaz, vagy a modem AT válaszára, vagy mindkettőre? Illetve mindig ugyanaz a karakter?
Bocsi a sok kérdésért, csak kicsit felkavart az infó.
(#) sefahu válasza zenetom hozzászólására (») Aug 10, 2017 / 1
 
Az AT válaszra. Igen mindig ugyan az a karakter.
Nem felkavaró, nincs ezzel semmi probléma.
(#) zenetom válasza sefahu hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Viszont ha 1000-ből 1-2x fordul elő, akkor elég nehéz detektálni. Gondolom full random, mikor jön, illetve milyen válaszoknál.
(#) sefahu válasza zenetom hozzászólására (») Aug 10, 2017 / 1
 
Egyáltalán nem nehéz. Mi minden készüléket teljeskörűen leellenőrzünk. Egyből kiderül a bibi ha van. Ha hiba van akkor mindig csak 1 parancsra, és ugyan az. Átírjuk a címet, újbóli teljes és többszörös! ellenőrzés, ha minden ok. mehet.
Nem hibának írnám mert működik, inkább egyediség.
Olyan parancs amit a felhasználó is használ, így ha probléma lenne egyből megtudnánk.

Ettől sokkal rosszabb volt egy Paradox telepítésünk. Elég sokat csináltunk, de így még nem jártunk.
Röviden a sziréna kimenet nem aktiválta magát, de még a PGM-sem a Bell követésére. Na most erre megkeresni a helpdesk-et elég égő. A helpdesk fél órán át küzdött vele, nem tudta megoldani. Egyszer csak elindult hogy miért?
(#) zenetom válasza sefahu hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Idézet:
„Ha hiba van akkor mindig csak 1 parancsra, és ugyan az”

Ja, így már azért jóval kezelhetőbb.
(#) sefahu válasza zenetom hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
És hogy még kacifántosabb legyen, a SIM800 és 900 között ha váltok, ezt a karaktert mindig módosítani kell. Mintha néha a 800-ba 900-as firmware lenne.
(#) Attila86 válasza sefahu hozzászólására (») Aug 11, 2017 / 1
 
Megkérdezhetem, hogy hogyan oldottad meg a több SMS-ből (több mint 160 karakter hosszú) SMS-ek feldolgozását? Korábban itt írtam az ezzel kapcsolatos problémákról: Bővebben: Link

Illetve, a te kütyüd figyeli azt hogy az adott, parancsot tartalmazó SMS mikor lett feladva? Nálam csak akkor hajtódik végre egy parancs, ha az SMS maximum 30 másodperce lett feladva. Hogy ha esetleg épp nincs GSM térerő az autónál három napig és ezért nem kapja meg az SMS-t, akkor nehogy három nap után végrehajtsa.
Na igen ám, de ez magával vonzza azt hogy a mikrovezérlőnek tudnia kell azt is hogy mi a valós idő és dátum. Éjfélkor pedig azt is néznie kell hogy a hónap utolsó napja van-e, ahhoz tudnia kell hogy milyen hónap van, a szökőévek miatt pedig az évet is tudnia kell. Te ezt hogyan oldottad meg?
(#) Attila86 hozzászólása Aug 13, 2017 /
 
Hátha másnak is hasznos lesz ez az információ:

Elgondolkodtam azon hogy lecsökkentsem a kütyüm áramfelvételét hogy kevésbé merítse az autó akkumulátorát. A legnagyobb áramfelvétele a panelon a GSM modulnak van, ezért első körben az ő áramfelvételét kellene megnyirbálni azzal, hogy elküldöm aludni. Felmerült azonban, hogy a lehet hogy nem is éri meg altatni a GSM modult, hiszen van neki egy valamekkora konstans áramfelvétele ami az altatás esetén megszűnne ugyan, azonban ha elküldöm aludni és bizonyos időközönként újra és újra felébresztem, akkor a hálózatra feljelentkezés lehetséges hogy több energiát emészt el mintha inkább állandó, ám sokkal kisebb áramot fogyasztana.

Végeztem hát egy mérést ez ügyben. Megmértem hogy mekkora áramfelvétele van a GSM modul inicializálásának (mikor feljelentkezik a hálózatra), és mekkora ha egyszerűen csak fent lóg a a GSM hálózaton és nem csinál semmit.
Utóbbinál 16 másodpercet tudtam kiintegrálni, ez idő alatt 120mU volt a fogyasztás, azaz másodpercenként 7,5mU. A hálózatra feljelentkezés pedig 1,76U energiát emésztett el. Azaz 235 másodperc alatt fogyaszt el a GSM modul annyi energiát a hálózaton lógva, mint a hálózatra feljelentkezéskor. Vagyis 3 perc és 55 másodperc időköznél sűrűbben elaltatni és felébreszteni a modult nem éri meg, ez idő felett viszont igen.

Viszont mivel a kütyüm SMS-re végrehajt különböző parancsokat (pl. központi zár zárás/nyitás stb.), ezért nem biztos hogy jó ötlet altatni a GSM modult hiszen így nem tudja azonnal végrehajtani az SMS parancsokat...

A szkópábrákról annyit hogy a GSM modul 4V-os tápágába beiktattam egy 0,1Ohm-os ellenállást és a szkóp CH1 erre lett ráakasztva. A zsinór 1:1-es osztásban volt de a szkópot elfelejtettem átállítani 1:10-ről, ezért az osztás tized akkora mint amit a szkóp kiír (nem 500mV/DIV hanem 50mV/DIV).
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2017
(#) Attila86 hozzászólása Okt 3, 2017 / 1
 
Korábban már kipróbáltam (véletlen) hogy hogyan viselkedik a Quectel MC60 modul GSM antenna hiányában. Kb harmadannyi térerővel ugyan, de simán feljelentkezett a hálózatra, tudott mobilnetezni meg mindent.
Ma viszont sikerült a uFL csatlakozót fordítva beforrasztanom, ami így konkrétan rövidre zárta a modul GSM antenna-kivezetését. A modult ez nem igazán hatotta meg, tökéletesen működött így is.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2017
(#) Attila86 hozzászólása Nov 26, 2017 /
 
Van egy panelom rajta egy Quectel M60-as modullal. Megírtam rá a programot hogy mobilnetezgessen, ez hibátlanul működik bő fél éve. Három SIM-kártyával is kipróbáltam, tökéletesen működik. Mindhárom SIM egyébként Telekomos Domino kártya. A napokban vettem egy negyedik, szintén Telekomos Domino kártyát és beleraktam az áramkörbe. Meglepődve tapasztaltam azonban, hogy másképp működik így az egész, mint a korábbi három SIM-kártyával:
Az első különbség hogy az "AT+QIACT" parancsra a válasz az első három SIM-el maximum 10-20 másodperc alatt megjön ("OK"), ezzel az új SIM-el viszont kb két perc sőt, van hogy 5 perc alatt sem jön rá válasz a modultól.
A másik és sokkal fontosabb probléma pedig hogy gyakorlatilag használhatatlan az egész, ugyanis ha megnyitok egy TCP kapcsolatot (pl.: "AT+QIOPEN="TCP","google.com","80"") akkor arra a "CONNECT OK" válasz helyett "CONNECT FAIL" jön mindig. A korábbi SIM-ekkel soha nem kaptam "CONNECT FAIL" üzenetet, legfeljebb csak akkor ha olyan domain-nevet írtam be amely nem létezik.
Mondanám hogy biztos rossz a SIM-kártya, de beletettem egy rendes mobiltelefonba és ott minden probléma nélkül működött a mobilnet.

Tapasztalt más esetleg valaki hasonlót?
(#) pucuka válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
A Domino kártyáknak is van "díjcsomagja". Mostanában elég sok értesítés jött ÁSZF változásokról, persze én sem néztem utána melyik mire vonatkozott. Lehetséges, hogy az új domino kártyád más szolgáltatási csomagot tartalmaz, mint az eddígiek. Szerintem járj először utána, és csak azután gyötörd a programot.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 26, 2017 / 1
 
Hazajöttem (a fentebb írt jelenséget a munkahelyemen tapasztaltam) és itt első bekapcsolásra feljelentkezik a hálózatra és elindul a mobilnet, működik is tökéletesen. Érdekes...
(#) luigi71 hozzászólása Jan 18, 2018 /
 
Sziasztok! lenne egy olyan problémám, hogy van egy alpha navigo gps. elindul de a homokoránál megáll és semmit nem tudok vele csinálni? A gép így ismeri fel SEC s3c2410x test B/D. esetleg kártyáról nem nem lehetne frissíteni. Köszönöm a segítséget előre is. Ja a típusa Alpha Navigo A-n 438.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2018
Következő: »»   22 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem