Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiófrekvenciás (RF) jelgenerátor
Lapozás: OK   8 / 12
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Sajnos elég nagy a zűrzavar a rövidítések terén. Minden nemzet használja a sájátját, de használja a másiktól átvettet is. A cseh (illetve persze a szlovák) szakirodalom a hangfrekvenciát NF-nek rövidíti (nízka frekvencia), addig pár magyar szakirodalom a rádiófrekvenciát rövidíti NF-nek (nagyfrekvencia). De a rádiófrekvenciára is használ több rövidítést, mert használja a VF rövidítést, ami a vysoká frekvencia rövidítése, de láttam már a RF mint radio frekvency rövidítést használni. És ha még hozzáteszem, hogy ráadásul a frekvenciára két kifejezést is használnak, az egyik a frekvency, bár ezt ritkán, gyakoribb a kmitočet ami szintén frekvenciát jelent. Innentől kezdve azután teljes a káosz.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Azért nincs akkora káosz, csak tudni kell, mi mit jelent. A rövidítések, betűszók nálunk három nyelven keverednek, Angol, Német, Magyar, nálad pluszban a (cseh)szlovák.
Az elnevezéseknek is van logikája, a betűszavak pontos jelentése, terminológiája az RR -ben megtalálható angolul, de a nemzeti felosztási táblázatokban is, az adott ország nyelvén.
Rádió frekvenciáknak (RF) azt nevezik, amit kisugároznak. A nemzetközi rádió szabályzat(RR) szerint 9 kHz - 400 GHz -ig van felosztva. De használnak jóval alacsonyabb frekvenciákat is rádió távközlésben, 80 - 100 Hz frekvenciákat is.
Adabszurdum, egy függvénygenerátor is lehet RF jelgenerátor. Elég soványka, mert talán csak FM modulációt lehet vele kicsikarni.
Egy jelgenerátor alapja egy olyan oszcillátor, ami széles sávban hangolható, és többféleképpen modulálható. Olyan sávokra kell elkészíteni, amiben az ember tevékenykedni szokott. Pl. ha KH sáv vételére készít vevőket, akkor annak felesleges 2,4 GHz -en 64QAM modulációs jelet előállítani.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2017
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Régóta vágytam én is egy ilyenre, de a gyári készülékek horror árban vannak, amik meg megépíthetők lennének azok elképesztően bonyolultak. A DDS szépen kezdi kiforrni magát, de abban sem találtam olyat ami kellően nagy frekit tud, és könnyen megépíthető lenne. Így rendeltem egy ilyet.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Nekem nem kell olyan "profi" , csak olyan kis egyszerű.
(#) Kera_Will válasza sany hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
"olyan kis egyszerű "ez is ... ha profi lenne akkor pár nullával több lenne az ára !
Ezzel még csak félig vagy meg ... mivel csak több 10 MHztől indul el.
Ezért kell egy másik is ami közel 0-tól (50-100kHz) indul és kb.: 50-100 MHz megy.
Ezenkívűl pedig egy függvény generátor ami kb.: 0-5-10MHz között dolgozik.

Így akkor most már majdnem "minden rádiófrekis elektronikát megtudsz majd szólítani " valamilyen mértékben.
Esetleg egy - 2 darab szintmérő se árt.
A legegyszerűbb diódás szondától a szelektív szintmérőig valamilyen eszköz.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Ettől egyszerűbb nem nagyon van, olcsóbbak vannak, de azok nem mennek néhány, vagy néhányszor 10MHz-nél tovább. És rögtön szembesülsz az első problémával, amikor szeretnéd megnézni egy kábel, egy mérőfej, vagy csak a szkópod átvitelét, és nem tudod, mert nem megy addig a szignál...
Az "egyszerű" amire gondolsz, az ettől jóval bonyolultabb. Macerás a kezelése, és általában a lényeg is hiányzik belőle, egy normális, szintszabályozott kimeneti erősítő, anélkül semmit nem ér az egész. De ha nagyon nagyon egyszerű kell, olyat tettem fel régebben ha jól emlékszem ebbe a topikba. Az 1db tranzisztor (Clapp oszci) meg a hozzávalók. Természetesen csak szűk sávban hangolható a varikappal, és az amplitúdó is folyamatosan változik a hangolással. Persze meg lehetne csinálni azt is átkapcsolhatóra, több LC taggal, meg lehetne tenni a végére szintszabályozást, de akkor már közel sem lesz egyszerű.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Ez szinuszos kimenetű vajon ?
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Idézet:
„Adabszurdum, egy függvénygenerátor is lehet RF jelgenerátor.”


Akkor az RF generátor tulajdonképpen függvénygenerátor?
(#) sany hozzászólása Aug 14, 2017 /
 
Én úgy emlékszek, hogy az RT-ben is van közölve RF generátor.
(#) ntomi válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Én is sokat keresgéltem mire ráakadtam. Nem egy profi cucc,vannak hiányoságai, pl: kimenő szint állitás "attenuátor", EXT MOD, level meter stb de nekem amire kell megfelel.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Nem egészen, a függvénygenerátorok alacsony frekitartományban működnek, azt én nem hívnám RF-nek, azt inkább az nx10-100MHz-es és a GHz-es tartományra használják. Mondjuk gyári készülékben létezik 20-40MHz-ig működő függvénygenerátor, itt is van a cikkek között egy olyan. Az RF generátornak a hangolhatóságon kívül mást nem nagyon kell tudnia, az esetleges moduláció vagy a sweep lehetősége már plusz funkció.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Van egy 180MHz-es, az mondjuk néhány tranyóból áll csak, plusz a szintszabályozó erősítő. Annak a rajzát is megtalálod elvileg itt a topikban.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Az is jó lehet számomra? Aztán jöhet a komolyabb, sőt majd meg is rendelem amit ajánlottál.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Igen, bár rosszul emlékeztem, csak 110MHz, egy időben én is gondolkodtam rajta, de nekem a 110MHz kevés, meg a balun ferrites tekergetés is elriasztott tőle. De viszonylag egyszerű, és van rajta FM és AM modulációra is lehetőség.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Rendben, akkor csak marad a rendelés. Gondoltam, hogy nehéz készíteni olyat ami megfelelő lenne és viszonylag egyszerű lenne az elkészítése is.
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Jobban átnéztem ezt a rajzot, amit adtál. Most így nézve nem is olyan lehetetlen ezt megépíteni. Igaz, nem egyik napról a másikra de szerintem meglehet építeni.
Csak az a baj, hogy az épített készülék beállításához is műszerek kellenek.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2017
(#) nagym6 válasza sany hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Idézet:
„Csak az a baj, hogy az épített készülék beállításához is műszerek kellenek.”

Nem csak a beállításhoz, hanem sokszor az elindításhoz is, hogy egyáltalán valami működés legyen.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Azért nem. Csak használhatod RF generátornak is, pl. egy hosszúhullámú vevő élesztéséhez.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Miért nem hívnád RF -nek az alacsony tartományt? Azt is ki lehet sugározni, bár nem egyszerű.
Egy 9 kHz -es iránymérő vevőt minek nevezed?
Minden frekvencia, amit elektromágneses úton kisugároznak, rádió frekvencia.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Idézet:
„Csak az a baj, hogy az épített készülék beállításához is műszerek kellenek.

Az igaz, csak egy alap jelgenerátor elindításához viszonylag egyszerű műszerek is elegendőek.
Kezdetnek elég egy RF jelek szintjének mérésére (diódás mérőfejjel kiegészített) alkalmassá tett multiméter, majd egy frekvencia mérő. Egy jelgenerátorban viszonylag nagy szintek vannak, ezért nem kell túl érzékenyeknek lenniük a mérőeszközöknek.
Aztán ahogy jönnek az igények, lehet fejleszteni a műszerparkot. Moduláció mérő, wobbler, spektrum analizátor, stb. Nem árt egy szkóp sem, de az nem annyira fontos.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Azért, mert az nem RF! A hallható tartomány, az HF, nem pedig RF, még akkor is, ha perverz módon egyfajta anyagterjedéssel ki lehet "sugározni"! Az az RF, ami vákuumban is terjed, és jóval távolabb, mint a saját hullámhossza!
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Mielőtt kötözködnél, pontosabban kéne olvasnod.
Idézet:
„Minden frekvencia, amit elektromágneses úton kisugároznak, rádió frekvencia.”

Pont miattad írtam bele.
Ha ezt hallod, akkor gratulálok. (bár speciális esetben még hallhatóvá is tudod tenni, ha van amalgám tömésű fogad, akkor mint egy detektoros vevőhöz hasonlóan ingerelheti a fogideget. Legalábbis egy nagyteljesítményű adó antennája közelében)
A HF tartomány az 3 - 30 MHz, a (3)9 - 30 KHz -ig VLF, a 30 -300 kHz -ig LF, a 300 kHz - 3 MHz -ig MF az angol nyelvterületen.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2017
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2017 1 /
 
Önmagadnak mondasz ellent! Ott írtad, hogy a 9kHz az miért ne lehetne RF, hisz "kisugározzák" valahogy azt is! Csak erre reagáltam. Annyira rossz hallásom nincs, hogy ezt ne halljam azért még )
Talán ha pontosan fogalmaznál, nem keverednél önmagad állításával sem konfliktusba
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Azért nem, mert olyannal még sehol nem találkoztam. Iránymérőből amivel dolgom volt, a legalacsonyabb frekis is 4-500kHz körül működött. És ugye az sem nagyon életszerű, a terebélyes antennája miatt.
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Ne csak kiragadott részletekre reagálj, hanem olvasd el amit írtam, pontosan. Egy rádiófrekvenciákkal foglalkozó topikban szerintem szükségtelen kitérni arra, hogy mechanikus úton is lesugározható, pl. hangszóróval, az, hogy halljad, nem kritérium, mert a 40 kHz -et is le lehet sugározni hangsugárzó eszközzel, (elektromechanikus átalakítóval) mégsem hallod.
De ez nem tartozik ide.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2017 1 /
 
Ebbe a rádiófrekvenciás topikba, épp te kevered ide az egyébként nem ide tartozó HF(=hang frekvencia, a gyengébb, és magyarul nem tudóak kedvéért ))-et! Semmi köze valóban a rádió frekvenciákhoz, még megemlítés szintjén sem..., akkor sem, ha egyes helyeken használat szempontjából némileg korrelál az RF alkalmazási lehetőségeivel!
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2017 / 1
 
Pedig van, pontosan azért, mert ez a víz alatt is terjed, és a tengeralattjárók navigálásához szükséges. Hiperbolikus navigációnak hívják. A WWII alatt találták ki, éa 7 állomás van (volt) a földön, így a teljes földfelszínen alkalmazható. Az egyik Norvégiában található, az antennája 14 km hosszú, és egy fjord két oldala között van kifeszítve. Hogy mai nap működik-e, és használják is, arról nincs infóm, de ha ki van építve, akkor miért ne. A GPS jó, de nem mindenható.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2017 1 /
 
Mindig ezt a rendszert hozod fel példának
Csakhogy ennek a rádióhullámokhoz annyi köze van mindössze, hogy itt is végső soron elektronok végzik a munkát. De ezzel be is fejeződött a hasonlat, mivel ez NEM rádióhullám, nem is úgy terjed!
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 15, 2017 / 1
 
Te kevered a dolgokat. Az egyértelműség miatt odaírtam, hogy angolul. (nem tudom, mond-e ez valamit) Az RF sávok elnevezését általában angolul szokták használni, de minden nyelven más és más. Én az RR -ben ( nemzetközi rádió szabályzat) elnevezéseit használom, de nemzeti nyelveken más és más lehet, ha érdekel, járj utánna.
Bővebben: Link
De jobb lenne, ha nem kötözködnél, hanem érdemben hozzászólnál.
Ha nem értesz hozzá, ne szólj bele. Ezek szerint nem hallottál az elektromágneses hullámok terjedéséről, de hog az alapjaival sem vagy tisztában, az biztos.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2017
Következő: »»   8 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem