Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3055 / 3945
(#) mechanika válasza bitmixer hozzászólására (») Szept 25, 2017 /
 
Szia!

Ez lett a vége!
Nem tudom mit gondoljak...

vege.JPG
    
(#) kendre256 válasza mechanika hozzászólására (») Szept 25, 2017 /
 
A Zselés akkumulátor töltése topicban írtam neked, ott kevésbé offtopic...
(#) bitmixer válasza mechanika hozzászólására (») Szept 25, 2017 /
 
Gondold azt, hogy van egy kb. 70%-os akkud
(#) Pafi válasza bitmixer hozzászólására (») Szept 25, 2017 /
 
Aminek az életéből várhatóan hártavan még a teljes ciklusszám 20 %-a.
(#) Moderátor hozzászólása Szept 26, 2017
 
Forrasztópákával kapcsolatos beszélgetés áthelyezve ebbe a témába.
Kérem a tématartásra nagyobb figyelmet fordítani!
(#) bazsi84 hozzászólása Szept 27, 2017 /
 
Hello!

Van egy 16 csatornás relépanelem, amit 5V-ról vezérelek.
A lakásban kapcsolgatja a LED-paneleket, világításokat.
A problémám az hogy az egyes relék néha beragadnak.
Amikor kikapcsolom a relét néha nem ejt ki hanem olyan mintha összetapadnának az érintkezői. (ha megkocogtatom ki is ejt.
A relék elvileg 10A-rt birnak. A terhelés ami rajtuk van 2-3A. Tehát ez elvileg nem gond.
Azt vettem még észre, hogy ha a relé által kapcsolt érintkezőket egy darab vezetékkel áthidalom akkor szokatlanul nagyot csattan illetve nagy ívet húz, miközben felkapcsolnak a lámpák.
LED panelek előtt van egy elektronikus táp, esetleg ez vesz fel hirtelen nagy áramot és esetleg ez miatt lehet...?
Szerintetek tudok ezzel a dologgal valamit kezdeni? Esetleg beépíteni egy plusz valamit a relé áramkörébe amitől kisebb lesz az ív, vagy ilyesmi?
(#) Bakman válasza bazsi84 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Idézet:
„LED panelek előtt van egy elektronikus táp, esetleg ez vesz fel hirtelen nagy áramot és esetleg ez miatt lehet...?”
Igen, biztos, hogy ez a baj. Köss sorba a tápegységekkel egy-egy ilyet: NTC 5R/5A. Ez jelentős mértékben csökkenti a bekapcsoláskori ívet. Ha ez is kevésnek bizonyulna, cseréld le a reléket nullátmenetes szilárdtest relékre (vagy építs) igaz, ez többe fog kerülni, mint az NTC.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
(#) bazsi84 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Köszi a gyors választ ez jól hangzik. ki is próbálom... köszi
(#) Kovidivi válasza bazsi84 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
A LED tápok primer oldalán nagy kapacitású kondenzátorok vannak, amik bekapcsoláskor rövidzárlatként viselkednek. A kezdeti csúcsáram 10A-nél is több lehet, ha a szinuszhullám maximumánál vagy minimumánál kapcsol a relé.
(#) Pafi válasza bazsi84 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Amit a többiek írtak, az alapvetően stimmel, csak azt nem kérdezte meg senki hogy hány V-os feszt kapcsol a relé és hogy AC vagy DC. Pedig nem ártana tudni...
(#) bazsi84 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
igen ezt értem énis valami ilyesmire tippeltem. De akkor elvileg ez a termisztoros megoldás jó lesz...
(#) bazsi84 válasza Pafi hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
AC 230V
(#) Pafi válasza bazsi84 hozzászólására (») Szept 28, 2017 /
 
És 2-3 A? Nem semmi fényt adhat!
(#) eadx hozzászólása Szept 28, 2017 /
 
Üdv!
Hozzám került egy doboznyi elektroncső. Hogyan tudom megállapítani, melyik a működőképes és melyik nem. Az elszineződés lehet-e a mérvadó ebben?
(#) pucuka válasza eadx hozzászólására (») Szept 28, 2017 /
 
Idézet:
„Az elszineződés lehet-e a mérvadó ebben?”

Nem. Csak méréssel tudod eldönteni, a a mért értékek katalógus adatokkal való összehasonlítás után.
(#) aramis hozzászólása Szept 29, 2017 /
 
Sziasztok! kérek segítsen aki érti van egy nem szénkefés villany motor ami terhelés nélkül szépen pörög indítókondival de ha ráteszem a terhelést nem indul csak búg mi lehet a baja
(#) Marko Ramiusz válasza aramis hozzászólására (») Szept 29, 2017 / 3
 
(#) Peter65 válasza aramis hozzászólására (») Szept 29, 2017 /
 
Valószínűleg kevés az indító nyomatéka. Az pedig a segédfázistól lesz, amiben megfelelő nagyságú és fázishelyzetű áramot kell juttatnunk. Ezt egy megfelelő kondenzátorral szokták legegyszerűbben biztosítani. Ha valami gond van, leggyakrabban a kondenzátor veszíti el a kapacitását, amit legalább egy próba erejéig ki kellene cserélni (vagy mellé rakni egy kisebbet, a veszteséget kompenzálandó).
(#) tbarath hozzászólása Szept 29, 2017 /
 
Sziasztok,

Egy N csatornás logikai FET-et kapcsolnék egy mikrokontrollerrel, ami általában úgy néz ki, hogy a FET gate egy ellenállással a földre (source) van húzva, azaz alapban kikapcsolt, és a mikróval bekapcsolom ha az adott kimenetet magasra húzom.
Én viszont alapban bekapcsolt FET-et szeretnék, vagyis nem a földre, hanem a VCC-re húznám a FET gate-et egy jó nagy ellenálláson keresztül, és a mikró digit kimenetével kikapcsolni szeretném. Ilyen esetben az áramnak a felhúzó ellenálláson keresztül a VCC felől vagy a digit kimenet felé kellene folynia, vagy a FET gate felé, de - ha jól gondolom - egyik irányba se tud. Mi történik ilyenkor?
Illetve hogy lehet ezt jól megoldani?

Kösz,
Tamás
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2017
(#) reloop válasza tbarath hozzászólására (») Szept 29, 2017 /
 
Szia! Az áramkör felépítésén nem kell változtatnod, programozd a kimentet az elvárásod szerint.
(#) ferci válasza tbarath hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Szia!
Alapban, a tápfesz ráadásakor a FET G-S "kondenzátora" feltöltődik a felhúzó ellenálláson keresztül a Vcc-ről és a FET nyitott lesz.
Amikor a uC kimenete alacsony szintre vált, kisüti a kondit - ide célszerű egy soros 100-220 ohmot betenni, hogy a kezdeti áramimpulzus még véletlenül se bántsa a kimenetet.
Viszont a uC kimenetet aktív magasnál is védeni kell egy véletlen g-s köri zárlattól, tehát az ellenállás mindenhogyan kell.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2017
(#) Pafi válasza tbarath hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
A FET nyitva tartásához nem kell áram, így az általad kiszámolt 0 A tökéletesen elég az állapot fenntartásához. Bekapcsolási átmenethez kell az áram, ami a Cgs kapacitást tölti fel. Minél kisebb az ellenállás, annál gyorsabb a bekapcsolás. Elvileg ennyi az egész, meg egy "open drain" kimeneti port. Gyakorlatilag sem sokkal több, de pár apróság tud meglepetést okozni speciális esetekben.
(#) bigali válasza yohnsee hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Jó lett, köszönöm a tanácsokat.
Most nekiesek tisztitani.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2017

forr.jpg
    
(#) tbarath válasza reloop hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Szia,
A kimenetetet azért akarnám magasara húzni "alapban", mert a mikrót időnként elküldeném aludni. Időnként magához térne, és ha a mérések alapján ki kell kapcsolni az áramkört (ami egyébként őt magát is táplálja), akkor kikapcsolná, ha pedig nem kell kapcsolni akkor megint aludni menne.
(#) tbarath válasza Pafi hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Lerajzoltam.

A fetes1 nevű kapcsolásra vonatkozott a kérdésem, hogy ez így működhet-e. Vagyis a uC kimenetét low-ra állítva kikapcsol, amíg az nem low (high vagy lebeg), addig be van kapcsolva.

A fetes2 pedig egy másik ötlet, a Q2 N fet nyitva van alapban, és nyitva tartja a kapcsoló Q1 P fetet. A Q3 N FET gate -je a földre van húzva, ez tehát zárva van amíg a mikró high szintet nem ad neki. Akkor viszont kinyit, kikapcsolja Q2-t és ezzel együtt Q1-et is. Viszont jóval több alkatrész kell neki, ezért érdekelne az 1. verzió életképessége.
(#) Pafi válasza tbarath hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Tehát valójában egy pFET-et szeretnél kapcsolgatni, de sajnos rosszul, mert a kapcsolásaid egyikében sincs biztosítva a pFET-et kikapcsoló áram (ellenállás a source felé).

Az áramkör többi része sincs rendben, de a részletekbe menés helyett először azt kellene végiggondolnod, hogy ha lekapcsolod a uC tápját, akkor a kimenete is lekapcsolódik, amitől ismét bekapcsolt állapotba kerül, tehát saját magát megszünteti ez az állapot.

Hacsak nem pont az a célod, hogy az áramkörben folyamatosan a uC újraindulási tápfeszültségéig csökkenjen a feszültség, ahol a FET újra bekapcsol, a uC pedig ismét elindul, mér egyet, és újra megpróbál kikapcsolni, akkor át kéne gondolnod újra az egész áramkör célját.

Normális esetben az ember azt szeretné, hogy a kis fogyasztású állapot teljesen be tudjon állni, és általa meghatározott ideig maradjon fent, vagy egy külső esemény bekövetkeztéig. Ezek közül lenne célszerű választani, és ehhez tervezni az áramkört.

Az nFET kapcsolása tényleg olyan egyszerű, azzal semmi gond nem lenne, ha tényleg tápra húznád a gate-et.
(#) vargham hozzászólása Szept 30, 2017 /
 
Egy MCU néhány uA áramot fesz fel alváskor, nem feltétlenül szükséges külön kikapcsolni a saját tápját. Az áramkör többi részét már érdemes lehet.
Építettem már több olyan eszközt is, amik teljesen ki vannak kapcsolva, nyomógombbal kapcsolhatóak be, öntartó FETes áramkör biztosítja a tápot, amit el tud venni az MCU, ha végzett a feladattal. Ha érdekes, akkor előkeresem a kapcsolást.
(#) jocka0012 hozzászólása Szept 30, 2017 /
 
Üdv!
Tönkre ment az akkumulátor a motoromba.Néztem a hestoreon , hogy lehet riasztó akkumulátort 4Ah-t venni ami jóval olcsóbb , mint egy motorba való akkumulátor.Az én motoromon nincs önindító , gyakorlatilag az akkumulátorról a hatsó féklámpa és az indexek működnének.Az lenne a kérdésem , hogy helyettesíthető-e riasztó akkumulátorral az eredeti motor akkumulátor?
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2017
(#) balint730 hozzászólása Szept 30, 2017 /
 
Sziasztok.
Egy kapcsolásra lenne szükségem.
Ha a feszültség egy előre beállított szint alá csökken akkor a relé szakítsa meg az áramkört. Ez hogyan lehetséges a relé pergés elkerülésével? Körülbellül 12V lenne a minimum aminél bontania kellene a relének (de a feszültség felmegy közel 30V ra is).
(#) balint730 válasza balint730 hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Esetleg ugyis megfelelő lenne ha az áramot figyelné és ha lecsökken egy szint alá, akkor bontsa az áramkört a relé
Következő: »»   3055 / 3945
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem