Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ethernet
 
Témaindító: Vacok, idő: Ápr 17, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) pucuka válasza Pioneer94 hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
A lezárás minden tápvonalnál fontos, nem csak az aszimmetrikus, (BNC), hanem a szimmetrikus tápvonalaknál is. (tápvonal elmélet)
Az említett adatlapon van némi képzavar. A balun az szimmetrikus/aszimetrikus (balanced/unbalanced) átalakító, ez önmagában nem alakít 2/4 huzalos végződésre. Az említett adatlapon levő szerkezet inkább egy (szimmetrikus) hibrid áramkör, ami elvégzi a 4/2 valamint a 2/4 huzalos átalakítást, természetesen az átviteli közeg hullám impedanciájával történt lezárások között. A hibrid egy 4 kapuval rendelkező híd áramkör, amelynek az egyik kapuja a kéthuzalos ki-, és bemenet, a másik az adás irány bemenete, a harmadik a vétel irány kimenete, és a negyedik a híd kiegyenlítésére való. Ez az áramköri elem a telefon technikában már elég régen használatos. A nehézséget az okozza, hogy elég nehéz egy ilyen hídáramkört az átvitelhez szükséges széles sávban kialakítani. Egyébként a 0,6 mm átmérőjű PVC szigetelésű sodrott érpár impedanciája 135 ohm körül van. De végül is akár megmérhetnéd egy hibrid segítségével.
Trafós hibridet úgy készíthetsz, hogy egy olyan vasmagra, amely az adott frekvencia sávban használható, 4 igen egyforma tekercselést készítesz, olyat, melynek az impedanciája (induktivitásából számolva a legalacsonyabb átviteli frekvencián) jóval nagyobb, mint a tápvonal hullámimpedanciája. Elkészítheted a hibridet 4 egyforma ellenállással is, de ennek igen nagy lesz a vesztesége.
A kéthuzalos kapujára rákötöd a mérendő tápvonalat amely jó hosszú legyen, az átvinni kívánt legalacsonyabb frekvencia hullámhosszának többszöröse. Az adásirányt generátorral meghajtod, a vételi kimeneten feszültséget mérsz, közben a kiegyenlítő oldalra egy potmétert teszel. Kiegyenlítés esetén a vételi kimeneten feszültség minimumot kell mérned, a potméter állása mutatja jó közelítéssel a hullámimpedanciát. Az adónak, és a vevőnek a ki-, és bemeneti impedanciája meg kell hogy egyezzen, lehetőleg a mérni kívánt tápvonal hullámimpedanciájával. (pl. 135 ohm)
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2017
(#) Pioneer94 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Hát a trafós megoldás nem fog menni, vasmag híján, így marad egyedül az ellenállásos dolog, de ott meg írtad, hogy nagy a veszteség.
Most a mellékelt kapcsolást kipróbáltam 3db 100 ohmos ellenállással, ezzel van kapcsolat a 2 hub között, de csak rövid 1-2m hosszú kábellel.
Jelgenerátorom meg szkópom sincs, így a kimérés se lehetséges, marad a sötétben tapogatózás...
A kábelhossz problémája lehet attól, hogy nincsenek lezárva a 2 vezetékes kábelszakasz végei?
Próbáltam a 2 vezetékes szakasz végeire ellenállásokat rakni, de egyikkel se volt jó.
Lehetséges egyáltalán ezt megoldani ellenállásokkal, esetleg próbáljak a 100 ohm helyett más értékűeket?
(#) pucuka válasza Pioneer94 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
A lezárások 135 - 150 ohm körül lennének jók. Nem nagy eltérés, de elég ahhoz, hogy reflexió legyen. Akkor pedig előfordulhat, hogy 1 - 2 méterenként nem lesz jel. A hibridhez min 4 ellenállás kell hídba kötve, de akkor aszimmetrikus lesz a rendszer. (olvasgass a hibridekről, 2/4 huzalos végződésekről)
(#) Feri007 válasza Pioneer94 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Klasszikus, koaxos, 10Base2 (u.a. 10Base5) ethernetet lehet kis távolságra 1 pár csavart dróton átvinni. Találsz még ilyen kártyát? A megoldás - nem mai- 1994-ben íródott: Baluns for 10Base5 Ethernet

A másik - ha ez a lehetőség adott- HomePlug 230V-on átvinni.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
(#) Pioneer94 válasza Feri007 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Szerencsére pont mindkét HUB-om BNC-s, úgyhogy ezzel nem lesz gond. Ehhez a megoldáshoz nem elég 2 db sima BNC UTP balun amit kamerákhoz használnak videojelekre?
Meg a BNC-s részre ugyanúgy kell az 50 ohmos lezárás, illetve ezzel a megoldással is elérhető a 10base-2 távolsága, vagyis a közel 200m ?
(#) Feri007 válasza Pioneer94 hozzászólására (») Szept 28, 2017 /
 
- Nem ismerem a video balun paramétereit
- Igen, kell a lezárás, de lehet, hogy érdemes kísérletezni a nagyságával.
- Anno láttam nagyon hosszú koax (>400m) szakaszt működni, van rá esély.
A megoldás hatékonysága nagyon függ a balun paramétereitől, a bekötésre is ügyelni kell.
(#) Pioneer94 válasza Feri007 hozzászólására (») Szept 28, 2017 /
 
Kísérletezgettem kicsit. Balun híján csináltam 2-t egy antennából kiszedett ferrit vasmagra (antenna balun volt) elsőnek az 50 és 120 ohm arányában megtekercselve, 5 menet a hub BNC csatlakozójánál, 12 menet meg az UTP kábelnél. Eredmény semmi. A BNC csatlakozóknál próbáltam 50 és 100 ohmos lezárásokat, aztán csak az UTP nél 120-at, de úgyszint semmi.
Aztán újratekertem a trafókat egyformán 12-12 menetre, párhuzamosan kötve a BNC csatira és a másik végét az UTP-re, de semmi. Próbáltam lezárásokat a BNC-n és az UTP-n is, de változatlan. Aztán bekötöttem úgy, ahogy a linkelt oldalon írta, vagyis sorosan a tekercseket, +50 ohmos lezárásokat raktam csak a BNC-kre és úgy volt kicsit hosszabb szakasszal is kapcsolat, méghozzá "lapos" 2 eres telefonkábellel, de nem volt mindegy a bekötése. Ha változott a 2 eres kábel bekötése az egyik végén, akkor nem volt jel. Erre írtad, hogy ügyelni kell? A balun nem ezt a polaritás függőséget hivatott orvosolni?
Ha jól értem, akkor aszimetrikus (unbalanced) jel az van a BNC-n, és ott figyelni kell a polaritásra is, de a balanced (szimmetrikus) nál nem, vagy rosszul tudom?
(#) Feri007 válasza Pioneer94 hozzászólására (») Szept 29, 2017 /
 
Ahogy a cikk írja, úgy kell bekötni a trafót, hogy a DC-t átvigye. Ez gondolom, triviális.
És persze a polaritás is lényeges. A BNC meleg ere a túloldalon is a meleg érre kell kerüljön.
A trafók tekercs kezdet-vég bekötése pedig szerintem úgy, kell, hogy legyen, hogy a közösmódusú jelre fojtóként viselkedjen. Antenna vasra 5 menet, az nagyon kevés, nem létezik, hogy akkora permeabilitású vasad lenne. Ha meg akkora nagy, akkor nem fog 20MHz-ig működni...
Szerintem 10baseT ethernet kártyákból kiszedett trafókkal érdemes kísérletezni.
Előbb 1m-es dróttal próbálkoznék, aztán ha megy, lehet növelni a hosszt.
(#) Pioneer94 válasza Feri007 hozzászólására (») Szept 29, 2017 /
 
Nem is tudtam eddig, hogy DC-t is át kell vinnie. Megmértem és tényleg van a BNC csatin 1.8V DC...
De akkor így már nem is lehetséges az, amit meg akartam oldani, mivel telefonkábelen akartam átvinni a netet úgy, hogy azt az érpárat még egy alközponti vonal is használja. Úgy mint az ADSL-nél. Alközponthoz meg a kábel másik végén a telefonhoz 1-1 szűrő. Csak akkor már a szűrőknél elakadna a dolog, mert azokban van soros kondi és azon a DC át nem megy.
Egyébként 75 ohmos KTV kábelen elmegy a 10base2, 75 ohmos lezárókkal?
(#) Feri007 válasza Pioneer94 hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
>Egyébként 75 ohmos KTV kábelen elmegy a 10base2, 75 ohmos lezárókkal?
Ha csak 2 állomás lesz rajta, el kell, h menjen. Lehet, hogy a lezárással mókolni kell majd.
(#) Pioneer94 válasza Feri007 hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Igen, csak 2 hub lesz összekötve vele. Gyári lezáróm nincs, de a BNC dugóim bonthatóak, ezért elkészítem beléjük a lezárásokat. Tovább úgy se fogom osztani a hálót, "T" elágazás se lesz benne.
(#) pucuka válasza Pioneer94 hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Az a koaxos 10BaseT egy meglehetősen elvetemült rendszer. Az alapja egy mindkét végén lezárt koax, és az adás kisimpedanciás, a vétel nagyimpedanciás. Ezért kell bele a T elágazás. Van is benne illesztetlenség bőven, ezért korlátozott a hossza is, és nem a csillapítás miatt. Emlékszem, anno volt többféle hosszúságú szerelt koax darab, és ha nem ment a hálózat, más hosszúságút raktak bele, és máris ment. Ergo, a kábelben is volt reflexió bőven, az elvben lezárt ellenére, Nem tudom ki volt az a nagyonokos, aki kitalálta, de hogy tápvonalakról nem sokat tudott, az biztos.
Egyébként ez a T elágazás egy veszedelmes eszköz a tápvonalakban, szinte biztos, hogy illesztetlenséget okoz. Használatát igen meg kell gondolni.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2017
(#) Skori válasza pucuka hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Jó régen építettem otthon koaxos hálózatot, 3db PC (386-486) volt koax-al összekötve, a két végen lezáróval. Teljesen jól működött, az volt az előnye, hogy nem kellett sem hub, sem switch több PC összekötéséhez sem. Persze mai szemmel, amikor itt pl. a legkisebb internet csomag is 100Mbit-es, a 10Mbit elég kevéske, de akkoriban a hálózatos játékokhoz, kisebb fájlok másolásához teljesen jó volt.

Ha mindössze 2 PC-t kell összekötni, akkor jó eséllyel akár 75ohmos koax-al is működhet (persze 75ohm-os lezárásokkal).

1db érpáron lehetne valamilyen modemet (pl. VDSL) használni, ill. akár vezeték nélkül is át lehet hidalni kisebb-nagyobb távolságokat. Persze egyik sem olcsó megoldás.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2017
(#) Pioneer94 válasza Skori hozzászólására (») Okt 2, 2017 /
 
Sikerült összekötni a 2 hub-ot 75 ohmos kábellel, de érdekes módon, csak 50 ohmos lezárásokkal működik, 75 ohmal meg se szólalt. 25 m kábellel próbáltam ki, ami több darabból állt és F csatlakozókkal toldottam össze, de még így is ment stabilan, hiba nélkül.

A 2 eres telefonkábeles megoldás csak érpár spórolás lett volna. Egyébként azon keresztül is sikerült összekötni a 2-t, csak így kell mind a 4 ér a duplex kapcsolathoz, de az egyik érpáron szűrők segítségével (sima ADSL szűrő) át bírtam vinni egy alközponti vonalat is. Egyik se zavarja a másikat, packet loss sincs, se sebesség csökkenés. 200m csillagnégyes kábelen keresztül is volt stabil kapcsolat, szembe a szabvány max. 100m-el, ami cat. 3 UTP-re van megadva.

10/10 Mbit valóban kevés a mai eszközökhöz képest. Összes gép már szinte csak gigbites vezérlővel van szerelve, switch meg már nincs is ami ne lenne legalább 100mbit-es. Egyébként nekem 30/10 Megás netem van, de ahogy teszteltem ezt a 10 megás cuccot, sima böngészés közbe fel se tűnt, hogy kevesebb a sebesség.
Meg van ahol, leginkább kisebb településeken, ahol ADSL van csak és jó, ha 10 M/s-t tudnak talán adni.
(#) Skori válasza Pioneer94 hozzászólására (») Okt 11, 2017 /
 
Örülök, hogy működik a dolog. Egyébként biztos, hogy 75ohmos az a koax?

Amúgy ha mindkét végponton van internet, akkor azon keresztül is összeköthető két (vagy több) PC, pl VPN-el (virtuális magánhálózat). Ezt a mai op'rendszerek is támogatják (windows-ok és linuxok is), illetve többféle soho router is tud már ilyen funkciókat. Gyakorlatilag egymástól távoli PC-k is összehozhatók egy közös LAN-ba, a kapcsolat pedig titkosított.
(#) Pioneer94 válasza Skori hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Igen, 75 ohmos 3x árnyékolt Teletronik T60HCU-E kábellel próbáltam, kb. 20m-es hosszban. Annyi volt benne esetleg, hogy a bnc csatikat vékonyabb, de ugyanúgy 75 ohmos 2x-es árnyékolt koaxra szereltem forrasztva, meg bele építettem az ellenállásokat is, aztán meg teljesen árnyékoltam az egészet. Ezeknek a hossza kb. 1m volt, aztán F toldókkal kötöttem össze a vastagabb kábellel.
A VPN nem megoldás, mert itt fizikai összeköttetés kellett, meglévő dolgokból.
De így működött stabilan, "lassan" de biztosan.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem