Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   119 / 152
(#) Gyantáscin hozzászólása Okt 1, 2017 / 2
 
Vagy harminc éve őrizgetek egy BEAG mikrofontranszformátort. Most végre megtalálta a helyét az előtérben lévő fekete dobozkában. Volt még egy kis hely a csévetesten, rátekertem egy sor 0,2 mm-es huzalt, nagyon jól jártam vele: a 8-16 ohmos hallgatókhoz ez adja a legjobb illesztést.
(#) Gyantáscin hozzászólása Okt 4, 2017 / 2
 
Még egy, egyben utolsó szösszenet a trafóról. Megmértem az áttételét. (A jelforrás URH rádió hanszóró kimenetéről levett fehér (rózsaszín) zaj volt) 8 ohmos szekunder terheléssel a primer oldalra áttranszformált impedancia rendre 1,9; 8,2; és 173 kOhm-ra adódott.
A legnagyobb érték adta a legjobb vételt. Korábban mértem a 4000 ohmos hallgató impedanciáját, az 10-12 kOhm-ra adódott 1kHz-en. Ebből következik, hogy ha valakinek van nagyimpedanciás hallgatója, annakl is érdemes bepróbálkozni egy 1:2-3 áttételű transzformátorral.
(#) bigrobi válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 6, 2017 / 2
 
Erdekes keszuleknek tunik, sok lehetoseggel.
(#) bigrobi hozzászólása Okt 7, 2017 / 1
 
Ime a kísérletem. Es hogyan oldottam meg. Végre a nem keretantennás is fog valamit. De csak ha kapcsolgatom különben elnyomja a Kossuth ado az egészet. A kapcsoló még nincs kész de ha az antennát es diódalevezetést tegnap este már beszéltek franciául, angolul , meg oroszul is, sőt valahol szerbül, Szerbiában nem igen van AM adás 99-óta így valahol a volt jugoszláv térségről lehetett vagy Pécs. Érdekes megoldás de ha csak egy kivezetést használok végig egy állomás fut.
(#) tdi75 válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 7, 2017 / 2
 
Szép tekercs!
Nekem 2 nap kellett hogy rádöbbenjek mit rontok el

Nem szabad páros szöget beverni csak páratlant
(#) bigrobi válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Koszi, kész tervrajz alapján csináltam, ma mar arabul is beszéltek este meg minden néha sok állmás volt egyszerre egy csapattársunk weboldalara találtam az szerint Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2017
(#) Gyantáscin válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 9, 2017 / 1
 
Én megpróbálnám valami ragasztóval fixálni a meneteket és a vasszegeket eltávolítani, mert azok nem pozitív irányba módosítják a rezgőkör jóságát, meg az önkapacitást is növelik.
(#) bigrobi válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Szilikonpisztollyal ragasztottam össze, a vasszegekről nehezen húztam le, úgy hogy ne sérüljön a menet es a tekercselés jobb lett volna előtte be szikszallagozni a szegeket. "Kicsit" nagyobb eredményt vártam el, de kapcsolgatással így is jó. Csak kellene csinálnom 1 kapcsolót hozzá. A pálmát még mindig a keretantennás rádióm viszi, 4 rádióállmás szól szelektíven külső antenna nélkül, nappal is. Ep 10 perce játszottam megint a ferritrúddal, bejött 2 rádió elég szelektíven de az antena tekercs külön van. Lehet hiba hogy a padláson van az antennám kb 30m huzal összecinezve több részből.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 9, 2017 / 1
 
Ha szigetelő szalaggal tekerted volna be a vasszegeket, még nehezebben jött volna le.
A vasszegeknek semmi keresnivalója nincs egy működő induktivitás közelében. (hacsak nem elektromágnest akarsz készíteni) Nagyobb frekvenciákon igen nagy a vesztesége, így leginkább csillapításként funkcionál.
A szilikon pisztoly helyett jobban jártál volna ha viasszal rögzítetted volna. (illetve cérna + viasz)
A keret antenna, ahogy a nevében is benne van, maga az antenna, ahogy a ferrit antenna is, külső antenna nem szükséges hozzá.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
A szegek csak arra voltak jok hogy azon csináltam meg a tekercset aztán lehúztam rola a huzalt. Közben újabb kihívással kell szembenéznem. Anyám PC-je erősen zavarja a vételt. Kicseréltem a tápot de ugyanaz, erős zúgás, főleg ha megy a PC. Ezzel egyenlőre nem tudok mit kezdeni. Pedig van földelés meg stb. a házban.
(#) kaqkk válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 9, 2017 / 3
 
Legközelebb ha így csinálsz tekercset akkor tekercselés előtt húzz szívószál darabokat a szögekre így tekercselés után azokkal együtt könnyen lejön a kész tekercs ...
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 9, 2017 / 1
 
Ha mást nem is , akkor papír csíkból csövet tekerni a szegekre és a papírt kis darab szigetelőszalaggal ragasztani meg hogy ne tekeredjen le a szögről.
Védi a lakkot és le is csúszhat a szegekről, lakkozás sérülése nélkül.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2017
(#) bigrobi válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Eredetileg ráhúztam hőrezsugorodó búzsírt, de leszedtem mert sajnáltam elvagdosni
(#) bigrobi hozzászólása Okt 12, 2017 / 1
 
Egy újabb kísérlet, ezzel a 90-es években foglalkoztam, újra előszedtem, simán tisztán 4 rádióalmás, 4 román 1 magyar a Kossuth. Elég jó a szelektivitás, nekem jobb a méhsejttekercstől, nem kell kapcsolgatni.
(#) Gyantáscin hozzászólása Okt 13, 2017 / 2
 
Nagy örömmel fedeztem fel, hogy a HSMS 2850 schottky dióda immár itthon is elérhető. 0,1V körüli nyitófeszültsége van, biztos, hogy elég érzékeny vevő építhető vele. Igaz, a zárófeszültsége mindössze 2V, d hát valamit valamiért.
Itt található az adatlapja.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2017
(#) bigrobi hozzászólása Okt 13, 2017 / 2
 
Közben kacsingatoka rövidhullám felé is, ma beszéltek németül meg tán olaszul. Az ötlet a közép és rövidhullámú detektoros. Az alsó tekercs a középhulláma felső a rövid a középső az antenna földelés tekercse. Közben ez a link párnak érdekes lehet online rádióvevő 30mhz ig
(#) Gyantáscin válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 14, 2017 / 2
 
Jó ez az online rádió. A vevő Hollandiában Twente városában, közel 1200 km-re Budapestől.
A Kossuthot napkelte után egy darabig még jó minőségben fogja, utána csak zaj jön. Este napnyugta után jön elő újra az adás.
(#) _BiG_ válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 14, 2017 / 3
 
Az ionoszféra csodái
Érdemes figyelni a naptevékenységet (pl. napkitörés) és a vételi viszonyt összevetni vele.
(#) bigrobi válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 14, 2017 / 2
 
Igen észrevettem napközben nincs Kossuth, de este előjön a 4625khz-en az UVB76 is ami Moszkvától nem messze van. Nálam meg SW-n csend van arra 10-11 közt van a adás este. Jó lenne egy olyan detektorost csinálni ami közép es rövid hullámon is megy rendesen. A ferritmagos tekercsel is majd próbálkozok ott jobb a szelektivitás. Csak el kellene találni a menetszámot hogy 5-10 jobb esetben 15mhz-ig mennyen, közben egy antenna tekercs legyen.
(#) Gyantáscin hozzászólása Okt 14, 2017 / 1
 
Hogy mennyire jobb a terjedés napnyugta után, jól jellemzi az, hogy Miskolc mindössze 15 kW -jával Hollandiáig lövi a Dankó-rádió műsorát!
(#) Gyantáscin hozzászólása Okt 16, 2017 /
 
Angolul értő kollégáknak. Élt egyszer egy Ben H. Tongue nevű mérnökbácsi, aki írt vagy 28 cikket a detektoros rádió és kapcsolódó témakörben és ezeket saját honlapján publikálta. Sajnos, 2005-ben meghalt, vele együtt a honlapja is. Már csak a nekrológja található az interneten.
Anno letöltögettem a cikkeket és egy PDF fájlba (2,3MB) ami sajnos meghaladja az itteni limitet.
Egy kis ízelítő: szerintem egyszerű és nagyszerű eszköz a hallgató impedanciájának a meghatározására.
Akit érdekelnek a cikkek, azoknak jó szívvel elküldöm.
(#) _BiG_ válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 16, 2017 /
 
Idézet:
„Anno letöltögettem a cikkeket és egy PDF fájlba (2,3MB) ami sajnos meghaladja az itteni limitet.”

Nem probléma, total commanderrel vágd szét darabokra (1,44 MB floppy méret) és akkor fel tudod tölteni. Aztán csak össze kell fűzni, egy sima copy paranccsal is megy, nem kell hozzá a commander.
(#) Gyantáscin válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 16, 2017 / 1
 
Hogy Neked mekkora eszed van!
(#) _BiG_ válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 16, 2017 /
 
Naaa, ne túlozzunk, csak használom a számítógépet, amire való és képes
(#) bigrobi hozzászólása Okt 16, 2017 /
 
Közben tegnap sikerült belépnem a rövidhullám világába 7382khz en fogtam egy adót. Még 2 ismeretlen bejött de ferritrudas rádióval. Egy ferritrúdon a középhullámú es a rövidhullámú vevő. Majd további teszt után lesz újabb leírás.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 16, 2017 / 2
 
Még jobb lett volna az eredmény, (élmény) ha nem ferritrudat használnál, hanem keret, vagy kifeszített drót antennát. Rövidhullámon használható ferritet egyszer láttam életemben, egy rádióban, azóta se.
A közönséges ferritrudak mangán ferritből vannak, ezek néhány, 1 - 2 MHz -ig használhatók, ennél nagyobb frekvenciákon megnő a veszteségük. Utána is nézhetsz ferritmag katalógusokban, az első néhány oldal a felhasznált ferritanyagok tulajdonságait írja le a frekvencia, hőmérséklet stb függvényében. 7 MHz -nél már zinkferritet használnak.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Okt 16, 2017 / 1
 
A légmagos Sw rádióm nem fogott semmit, és középhullámon keverednek a rádióállomások. A monika rádióban is ferrit rúd volt, innen jött az ötlet. Működik több adó is bejött, de ezt be tudtam azonosítani. Van meg 1 légmagos tekercsem is, de úgy néz ki nem jó ugyanaz az antenna tekercs mind a 2 hullámhosszon. Különben halkabban de földelés nélkül is ment SW-na rádió.
(#) kaqkk válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 16, 2017 / 1
 
Miért nem próbálsz meg egy rendes tekercset csinálni a ferritre ? Litze vezetékből szépen sorban ? Ez a vad tekercselés lutri , vagy jó vagy nem tuti hogy beleszól a sávátfogásba és a szelektivitásba is a parazita kapacitás amit "beletekertél"
(#) bigrobi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 16, 2017 /
 
Megvan a szám 2x45 menet középhullámnak, 25 menet antenna - földelés, rövidhullámnak elfelejtetem majd szét kel szedni és megszámolni, ha jol emlékszem 15 menet. Miért nem egymás mellé? Valójában a középhullámú tekercselés nem párhuzamos. Próbáltam párhuzamosan de a tekercs kapacitása miatt nem szelektív, direkt keresztezik egymást a menetek, így egész szelektív rádiót kaptam. Litze vezeték felejthető,a múltkor hívtam egy üzletet, rádiótechnikást, es kristályfülhalgató után érdeklődtem, de azt hitték ufó vagyok, rádiótechnika Szerbiában kilőve. HA jól tudom nálunk nem is igen van középhullámú adó. Az eredmény az pozitív. Pici méretű, relative jó szelektivitású rádió, több hullámhosszra.. Még pár rádiót csinálok lehet, hogy ha van hiba rájöjjek mi az.A 2x45 idáig jól bevált minden ferritrúdnál.
(#) kaqkk válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 16, 2017 / 1
 
Én építettem kb 40 éve detektorost szokol rádióból bontott lapos ferrittel a saját tekercsét használtam azon is egy soros litze tekercs volt (nagyon jól működött)
Következő: »»   119 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem