Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kondenzátor
 
Témaindító: Alba, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   78 / 98
(#) szamóca hozzászólása Aug 18, 2017 /
 
Nagy áramú, csavaros kivezetésű kondenzátorokat lehet e horizontálisan szerelni, vagy csak vertikálisan? DIY megoldásoknál látni elfektetve, ritkán gyári megoldásnál is, de van e valami hátránya ennek az elfektetésnek? Belefutottam egy helyhiányba az óriásokkal, és csak így tudnám elhelyezni.
(#) pinyó39 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
A szelep álljon "12"óránál és közvetlen elötte (pár mm) ne legyen elötte semmi. Én évtizedek óta szereltem így (is). Soha nem volt gubanc.
(#) szamóca válasza pinyó39 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Négy éve nekem is megy fekve két 60000µF /50V-os Spargue kondi a VF2-be gond nélkül, csak most formázom a Roederstein kondibankot, és egyik ilyen leírásban olvasom, hogy nem ajánlott a kondikat fektetve szerelni, de a miértekről nem ír.
(#) Skori válasza szamóca hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Ez a kb. 1997-ben (tehát kb. 20 éve) készült QUAD405 erősítőm.
A kondik fektetve vannak benne, semmi problémám nem volt vele, pedig nincs benne lágyindítás, a két toroid akkora árammal tölti a kondikat bekapcsoláskor, hogy horpad a hálózat
Igaz mostanában egy kicsi D osztályút hallgatok, így a QUAD pihen, de régebben rengeteget üzemelt.
(#) pinyó39 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Főleg ezeket a ROE-ket szokták fektetve szerelni, aminek az aljából egy menetes alu rúd áll ki. Régen az MM- ben is dolgoztam, a nagyobb serlegek belsejèben volt egy alu tüske, a műanyag zárókupakban is, a két tüske közészorult be peremezés után a komplett feltekercselt anód, katód fólia+szigetelés. A lötyit felszívta ez a komplett "tekercstest".
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2017
(#) szamóca válasza Skori hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Kösz mindenkinek! Elfektetem akkor.
Csak tudnám milyen problémáról tett említést a formázási leírás szerzője.
Ez is horpaszthat majd 4x27mF.
(#) szamóca válasza pinyó39 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Ez a sima változat.
(#) pinyó39 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Csak győzzed tölteni a trafókkal
(#) pallaci hozzászólása Okt 5, 2017 /
 
Üdv mindenkit !
Segítségeteket szeretném kérni Bosch MES 3500 (700W) gyümölcscentrifugában lévő kondenzátor értékének megállapítására. A Kondenzátoron a következő jelelölés van. KM105C(celsius) P1428 illetve VENT felirat.
(#) granpa válasza pallaci hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
A másik oldalán van az érték-felirat. Ha cserélni kell (biztos ő a hibás?), akkor úgyis ki kell venni; láthatóvá válik az értéke.
(#) pallaci hozzászólása Okt 5, 2017 /
 
Köszönöm a választ, de a másik oldalát csak tükörrel tudtam megnézni, de nem látok rajta feliratot, egyelőre nem akarom kiforrasztani mert be van ragasztva, gondom az, hogy a panelem lévő varisztor tönkrement, elégett, és feltételezem hogy a kondenzátor is szerepet játszhatott bent, bár megpúposodva nincs,semmilyen kűlsö változást nem veszek rajta észre.
(#) erbe válasza pallaci hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
Ha a varisztor tönkrement, annak nem a kondenzátor az oka, hanem a kapcsoló eszköz. Azért így írom, mert nem biztos, hogy tranzisztor vagy FET, lehet IC is. Az nem látszik a képen.
(#) vision61 válasza pallaci hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
Az a "varisztor" véletlenül nem egy ntc? Egy fotót tegyél fel.
(#) pallaci hozzászólása Okt 5, 2017 /
 
Köszönöm a választ,ez egy Bosch MES 3500 (700W) gyümölcscentrifuga, egyszerűen centrifugálás közben a panelen a varisztor elégett, más hibát nem tudok felfedezni, nincs égés sehol.
(#) pallaci hozzászólása Okt 5, 2017 /
 
FNR-07K431 tipusú varisztor
(#) erbe válasza pallaci hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
Az a varisztor, ami nincs? Amíg csak a panel töredékeit fotózod, mire adjunk választ?
Tönkre mehetett teljesen véletlenül is. "Csak úgy!"
Csodálatosak ezek a gyártók. A feszültség mértékegysége A.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2017

FNR-var.jpg
    
(#) pallaci hozzászólása Okt 6, 2017 /
 
Az egész panelt nem tudom lefényképezni, mivel nem férek hozzá, kiforrasztani feleslegesen nem akarom, (ez egy ugyan olyan, de másik panel miről képet tettem fel).
A varisztor helyett tudok összehasonlító táblázatba keresni , de szerettem volna a kondenzátor helyett is másikat rendelni, de az értékét megállapítani nem tudom.
Köszönöm az eddigi segítséget.
(#) Peter65 válasza pallaci hozzászólására (») Okt 6, 2017 /
 
Az egyik képen látható, hogy egy triak is ugyan azokra a pontokra van kötve, ahonnét a varisztor előtt lévő diódás híd is kapja feszültséget. Könnyen előfordulhat, hogy a varisztort a triak túlfeszültség tüskéi tették tönkre, azaz ha kicseréled, mehet tovább minden. Esetleg betehetnél egy kicsit nagyobb méretű varisztort, az több energiát el tudna nyelni.
Ha mégis cserélni akarok a kondit, akkor legalább a mechanikai méreteit add meg (átmérő/hossz), az alapján nagyjából be lehet lőni a kapacitását, ugyanis feltehetőleg 400/450V-os típus lehet. Ha van a közeledben ESR mérő, azzal be lehetne mérni, anélkül, hogy kiszednéd.
(#) pallaci hozzászólása Okt 6, 2017 /
 
kondi 30mm hosszu és 16 mm átmérőjű
(#) Ivan93 hozzászólása Okt 16, 2017 /
 
Sziasztok! 8-10A impulzus üzemre keresek 1µF kondenzátort. Nyilván 1db nem lesz elég, több kisebb kapacitásút kell majd párhuzamosan kötni, viszont nem tudom, milyen típusú kondenzátor lenne megfelelő. Adatlapon vagy nem tüntetik fel a max. áramot, vagy pár száz mArms-t adnak meg.
Melyik típus viseli el a legnagyobb áramot?
(#) Pafi válasza Ivan93 hozzászólására (») Okt 16, 2017 /
 
Polipropilén fólia (nem fémezett, hanem a fém is fólia) kondenzátorok a legjobbak a nem különleges kategórián belül. Ja és réz lába legyen, mert különben az lesz a szűk keresztmetszet.

FKP jelölésű a WIMA-nál.

De igazából 10 A nem is igazán sok egy 1 µF-os kondinak, az olcsó fémezett PP (Wima MKP) is bírja (ha nem vas a lába).
(#) Ivan93 válasza Pafi hozzászólására (») Okt 16, 2017 /
 
Köszönöm!
(#) Peter65 hozzászólása Nov 7, 2017 /
 
Sziasztok!
230Vac-ra keresnék kisméretű 22nF-os kondenzátort egy 230Vac/24Vdc jelkondiciónálóhoz. Viszonylag alacsony és keskeny tokozású kellene, 9mm-nél nem magasabb (inkább 8mm lenne jó), és 4mm-nél nem vastagabb.
A kínai oldalokon kínálnak 7,5mm-es lábtávolságú X2 kondenzátort, de ezekről nem találtam adatlapot, így a pontos méretét sem tudom, de a kép alapján gyanusan kis méretű.
Bővebben: Link
Van valakinek ezekről adatlapja, illetve tapasztalata a minőség tekintetében?
Ha más alternatívát tud valaki ajánlani, szívesen veszem. Egyenlőre a Wima MKP4 kondiját (22nF 630Vdc/280Vac) találtam a legkisebbnek (4x9x13mm), ami jó lehetne.
(#) totipityu hozzászólása Dec 22, 2017 /
 
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni kondenzátor témában! Egy harmincas években gyártott mágnesgyújtás kondenzátorát kell helyettesítenem! Sajnos a gépjármű ipariak nem férnek el, ezért keresgélek ezen a fronton!
220 nano Farádos kondi kellene, a kérdés hogy MKP10 elégséges-e, vagy mindenképpen FKP1-es kondi kellene???
Az mkp pont elférne méretileg, paramétereit tekintve az 400/630V AC/DC
Az fkp sajna picit nagy méretileg, paramétereit tekintve az 600/1250V AC/DC

Ahogy nézem sajnos az fkp-ből nincs kisebb feszültségű, az lehet méretileg elég lenne!
Tehát a kérdésem, feltétlenül kell-e az FKP egy gyújtáshoz, vagy elég az MKP 10 is??????

Köszi előre is a válaszokat!!!
(#) strunyo hozzászólása Máj 6, 2018 /
 
Sziasztok!

Amatőr szinten vagyok, de olyan kérdésem volna hozzátok, hogy van nálam 1 monitor, aminek a táp részében kiment egy Biztosíték, és egy Elite 100µF 450V PW(M)105 fok C (C)0945 PET kondenzátor.
A biztosíték megoldva, de a kondenzátorról az volna a kérdésem, hogy ez ESR kondenzátor vagy csak sima elektrolit kondenzátor? Miről lehet felismerni magát az ESR kondenzátort? Méretei átmérő 18mm és hossz 40mm.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Bakman válasza strunyo hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Az ESR egy rövidítés, Electronic Serial Resistance, ami egy olyan paramétert takar, amelyik minden kondenzátornak van. Ha valamelyikre azt írják (mondják róla) hogy alacsony az ESR értéke, az jobb, mint a normál, már ha a paraméter valós.

Nagy valószínűséggel a kondenzátor a 230 V-os egyenirányítás után van, oda nem kötelező az alacsony ESR értékkel bíró, mehet bele a normál is. Igaz, legalább egy-két fénykép jó lett volna arról, hol is van az a kondenzátor.
(#) strunyo válasza Bakman hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Csináltam pár képet, remélem ez segít:
(#) Bakman válasza strunyo hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Oda jó lesz bármilyen, 100 µF/450 V kondenzátor, ha csak 400 V-os verziót találsz, az is jó. Ugyanakkor készülj arra, hogy ott más gondok is lehetnek. Ha a kondenzátor nem zárlatos, akkor más miatt égett ki a biztosíték.
(#) Hp41C válasza Bakman hozzászólására (») Máj 6, 2018 / 1
 
(#) Bakman válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Éreztem én, hogy valami nem stimmel de a lustaság nagy úr.
Következő: »»   78 / 98
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem