Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter
 
Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   109 / 131
(#) latyakosa válasza thomasangelo hozzászólására (») Okt 6, 2017 / 1
 
Hello, Nem ismerem ezt a laptopot, de a legtöbb, kis fogyasztású laptop estében a fél voltnyi különbség nem számottevő, illetve nem befolyásolja a működést sem. Persze ez nem garancia a Te esetre sajnos. Ki kellene próbálni elsőre egy külső szabályozható tápegységről mi történik 19V-s betáp esetén.
(#) cimopata válasza thomasangelo hozzászólására (») Okt 6, 2017 /
 
Valószínűleg nem lesz jó , mivel az komolyabb laptopoknak egyedi táp azonosítója van mit az adapter küld. Ha simán adsz neki tápot dcdc ről akkor bekapcsolni be fog de jóval kisebb teljesítményen. Nézd meg a gyári adaptert 3 eres e.
(#) dB_Thunder válasza cimopata hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
A HP gépei is 3 eresek, az egyedi azonosító egyetlen ellenállás...
Nem lehetetlen a dolog!
(#) Kovidivi válasza thomasangelo hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Nekem az a furcsa, hogy 12A folyik, és 0.5V-on aggódtok, mikor a kábelen esik ennyi. A másik, hogy 22V-ból 19.5V-ra step down konvertert alkalmazni nem éppen nyerő, mivel ezeknek kell a nagyobb feszültség különbség, 2.5V 10A-nál szerintem kevés. Inkább vennék egy nagyobb invertert, akkor megbízható lenne a szerkezet, nem kell házi/ebay megoldásra bízni egy drága laptop életét.
(#) kameleon2 válasza thomasangelo hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Ha nem bízol a tápban, tegyél rá túlfesz és túláramvédelmet. De használhatsz olcsón beszerezhető használt szünetmentes áramforrást is a notebbookod táplálására.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2017
(#) Pafi válasza thomasangelo hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
A 19,5V helyett 19 V-tól én nem félnék, viszont ha a táp nincs leválasztva, akkor igen kellemetlen meglepetés érhet amikor összekötöd a laptopot bármi mással, ami szintén közvetlenül a kamionból kapja a tápot (pl. erősítő...). Akkora földhurok lesz, hogy jobb esetben csak használhatatlan lesz a rendszer, rossz esetben tönkre is mehet.

Szóval először is jól gondold át, hogy még mivel akarod majd összekötni a laptopot!
(#) jimmi12 hozzászólása Okt 19, 2017 /
 
Sziasztok!
Nemrég rendeltem ebay-ről pár darab ilyen konvertert:
5A DC-DC
Ami tetszett benne, hogy elvileg 100hz-300hz PWM-el vezérelhető. Jelenleg próba üzemben 200hz 50%-os PWM-el próbálom hajtani, de a kimeneten nem jelenik meg a PWM jel. XL4005-ös IC van rajta, a PWM input lábon megvan a jel és eljut egészen az XL4005-ös 2-es lábára (ami a FB), viszont a kimeneten nem lehet mérni a PWM jelet. Találkozott már valaki hasonlóval?
Üdv.: Imi
(#) cimopata válasza jimmi12 hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
A kimenete valószínűleg a PWM el arányos egyenfeszültség mivel ott az LC szűrő.
(#) Pafi válasza jimmi12 hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
Azt írd le hogy mit tapasztalsz, ne pedig azt hogy mit nem! (Amit ráadásul még ki kéne találni hogy a gondolataidban mit jelent.)

Minden bizonnyal jól működik, csak nem azt várod tőle amit valójában csinálnia kell. De hogy mit vársz, azt csak te tudod.

Amúgy nem kell kiadnia PWM feszültséget, sőt az kifejezetten gondot okozna. PWM áram, na annak már van értelme.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2017
(#) jimmi12 válasza Pafi hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Hali,

Szóval amit szeretnék: led-et meghajtani kb. 200hz-es PWM jel-el, constans 900mA-el.
Hogy ne kelljen kitalálni a gondolataimat, a konverter kimenetén valami zajos egyenfeszültséget mérek, attól függetlenül, hogy a PWM input lábon mi van. A PWM jelet jelenleg egy arduino adja amivel szabályozható a kitöltési tényező. Próbáltam 10-90%-ig állítani a kitöltést, de a led fényerején nem látható számottevő fényerő változás.
(#) Pafi válasza jimmi12 hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
A kimeneti feszültség nem mérvadó, mert a LED nyitófesz csak kis mértékben függ az áramtól. Viszont ha a fényrő sem változik, akkor minden bizonnyal tényleg nem jól működik.

Viszont a bemeneti PWM jelnek kitöltési tényezőn kívül van feszültsége is. Ha ez nem megfelelő, akkor nincs rá garancia, hogy az IC jól reagál rá. Tehát a FB lábon a PWM jel low és high szintjének feszültségét kellene megvizsgálnod. Aztán ha az nem jó, akkor tovább nyomozni, hogy miért.

A DC/DC konverterről írt szöveg borzalmasan van megfogalmazva, és egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy igazat írtak, így marad a nyomozás az áramkörben, de ehhez valódi mérési eredmények kellenek, és/vagy egy jó felbontású fotó az áramkörről.

Az Arduino kimeneti jelszintjét én nem tudom, ez is lényeges lehet. Egyáltalán push-pull, vagy open drain?

De a LED-en folyó áram mért értéke is érdekes lehet, ha már egyszer ennek a szabályozása lenne a cél.

Lehet, hogy simán csak nem képes az Arduino kellően lehúzni a jelet. Próbáltad már rövidre zárni a vezérlő bemenetet?
(#) Addam hozzászólása Nov 17, 2017 /
 
Sziasztok!

Keresgéltem már a témában, de egyenlőre nem találtam megfejtést, pedig biztosan egyszerű.

Hangtechnikai eszközhöz (vezeték nélküli mikrofon vevő) szeretnék összerakni olyan DC tápot ami 5V-ot ad ki. Van egy 12V-os zselés akksim, ezt használnám betápnak. Összeraktam egy 12V -> 5V DC-DC modulból, de az a gond, hogy eléggé ciripelnek így a portok.

Hogyan lehet zavarszűrni a 5V-os feszültséget?
(#) pucuka válasza Addam hozzászólására (») Nov 17, 2017 /
 
Szűréssel, árnyékolással, elkülönítéssel (távolsággal). De nem lesz könnyű dolgod, különösen, ha a mikrofon 35 MHz-es.
(#) Bakman válasza Addam hozzászólására (») Nov 17, 2017 /
 
Valószínűleg a DC-DC modul generálja a zajt. Párat (olcsóbbakat) próbáltam, botrány. 7805-ös IC-vel épített valószínűleg nem ciripelne, cserébe relatíve sokat fog fogyasztani az egész, a felesleget elfűti.

Próbálkozhatsz az 5 V szűrésével de könnyen lehet, hogy a modul akkora zavart kelt, hogy simán kijut a levegőbe, a többi eszköz pedig onnan szedi össze a zajt.
(#) kameleon2 válasza Addam hozzászólására (») Nov 17, 2017 /
 
Elkülönítés, ferritgyűrű a tápon....
(#) RoliNyh hozzászólása Dec 8, 2017 /
 
Estét!

Kérdezném, az úgynevezett "Joul thief" áramkörnek van valamilyen méretezési képlete?
Másrészt lehet bele tenni valami kimeneti feszültségszabályozást, hogy a betáplált feszültség csökkenése (elem merülése) miatt a kimeneti feszültség stabil maradjon?

Egy cella Li-Ion -ból kellene előállítani 12V/1.5-2A stabil kimenőfeszültséget,
tehát feszültséggenerátoros kimenetet...
(#) Ivan93 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Szia!
A 12V/2A kimenő teljesítmény az akkumulátor feszültségétől függően 6-8A-t jelent plusz hatásfok. Joule thief-el nincs tapasztalatom, de én ehhez már rendes dcdc-t használnék, már csak a szabályozott kimenet miatt is.
(#) RoliNyh válasza Ivan93 hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
Úgy látom ez azért feladta a leckét mindenkinek...

Tudom mennyit jelent, nem ma kezdtem elhiheted...
Az a bajom a keleti oldalakon kapható DC-DC konverterekkel is, hogy kis bemenő feszültségnél,
tehát pl 3V -on, a 12V kimeneti feszültségnél nem képesek 1.5A -t szolgáltatni, csak 0.5A -t kb.
Ez majdnem mindegyikre érvényes, plusz még akad köztük olyan is,
aminek a bemenő árama is korlátozva van, pl 2A -re, szóval ezen ismét bukik a dolog.

Egyébként lehet, hogy létezik olyan ami teljesíti a feltételeket, de azért maradjunk egy ésszerű anyagi határon belül is, mondjuk 1000Ft...

De ha mutatsz nekem egy olyat, ami még 2.8-3V bemenő fesznél kiad 12V -ot, és legalább 1.5A -t,
és még az anyagiakba is belefér, azt fogom használni...
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2017
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
Úgy lehetne megoldani a problémát, hogy elő kell állítani egy segédfeszültséget, ami majd a meghajtás tápja lesz. Utána jöhet egy normál dc-dc konverter. 3V-ról nem lehet megfelelően a FET-eket meghajtani. Én se találtam ilyen konvertert még, pedig jó lenne. Mihez kell egyébként? Nem lehetne inkább a terhelést az alacsony táphoz igazítani? Ha 12V 2A-t akarsz elóállítani, akkor 3V-on 8-9A folyik, ahhoz pedig több párhuzamos cella kell. Nem lehetne ezeket a cellákat inkább sorosan kötni?
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
Tisztában vagyok fele, hogy a FET ebben az alkalmazásban kiesik, épp ezért szoktak tranzisztort használni ebben az úgynevezett "energialopóban". Ami elég jól működik is, pl egy 10W -os LED -en is kipróbáltam már. Egyetlen hátránya, hogy a kimeneti feszültség nagyban függ a bemeneti feszültségtől. Jó lenne valahogy stabilizálni a kimenő feszültséget. Másrészt ha már szóba került a LED, jó lenne olyan verziót is tervezni, ami nem feszültséggenerátoros, hanem áramgenerátoros kimenetű. Ezért gondoltam felteszem a kérdést, hátha volt már igénye valakinek erre aki DCDC konverterekkel foglalkozik, és van kész projekt...

Egyébként egy LCD tv akkumlátoros táplálása lesz. Elsősorban 1S20P cellaelrendezéssel számoltam,
de ha nem találok megoldást a konverterre, akkor muszáj leszek 2S10P elrendezést használni, amihez természetesen már a töltés alatt balanszáló áramkör is szükséges, ezt akartam kispórolni.
(#) Ivan93 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
Tudom, hogy nem ma kezdted, nem azért írtam.
Én Li-ion-ból ugyan csak 5V-ot MC34063-al állítottím elő. Ez 3-40V bemenő feszültséggel működik. Egyedül kevés a feladathoz, de az adatlapban vannak kapcsolások külső tranzisztor használatához is (NPN és PNP is). Kb. 130 forint, az induktivitás jóval drágább.
Viszont csatlakozom Kovidivi-hez, inkább több soros cellát és buck konvertert használnék. A töltést megoldani szerintem egyszerűbb, mint megfelelő boostert építeni, főleg hogy van benne tapasztalatod is.
(#) RoliNyh válasza Ivan93 hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
Ezt a külső tranzisztoros kapcsolást lehet kipróbálom, talán még van is itthon ilyen tokom...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
A tranzisztoron nagyobb feszültség esik 6-10A-nál, mint egy jól megválasztott FET-en. Talán 2S pakkhoz könnyebb lenne találni kapcsolást, a töltés pedig nem sokban bonyolódik. Mivel akarod tölteni? 1S20P az kb. 40Ah, 2A töltőárammal 20óra töltési idő kell.
Ami még eszembe jutott, 6-10A-hez már rendesen kell bázisáram is, számolok 60-as hfe-vel, akkor 166mA, ha találsz ilyen jó tranzisztort. Ez csak elfűtődik. Akkor már inkább spéci logikai FET-ek, abból párhuzamosan több darab, és mehet a buli. De én dc-dc konverterben gondolkodnék, nem az önrezgő joule thief-ben.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2017
(#) dB_Thunder válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
Logikai fetnek is kell 5 volt a bemenet kapcsolgatásáshoz.
Ha marad a 1S felállás, segédfeszt kell előállítani az inverter számára is.
De én is inkább 2-3S felállást preferálnám, meghálálja az akkupakk is.
(#) szsrobert válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
A 20 cellabol 3S6P nem jarhato ut?
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
10A labortápegység.

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
Meglátom mire jutok, ha kész a projekt ti is megláthatjátok a videocsatornámon...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
Ha labortápról töltöd, felesleges az energia befektetése egy dc-dc konverterbe, 3S pakkot kell használni, valószínűleg megbírkózik a feszültséggel a kis TV. Ha nem, akkor 4-5S és buck konverter. Nálam nagyin beváltak ezek a 60mA-es balansz áramkörök. 4.2V fölött bekapcsolnak. Feltöltöm a pakk minden celláját 4.22-4.25V környékére, majd ha kész, lehúzom a töltőről, és csak a balansz áramkör marad rajta. Pár óra múlva minden cella feszültsége azonos. Következő töltésnél minimális vagy semmi az elcsúszás!
(#) csipaDJ válasza vicsys hozzászólására (») Dec 16, 2017 /
 
Üdv. A csatolt rajzodat megépítettem működik is. Esetleg a trafóról valamilyen adatot tudnál mondani? Köszi előre is.
(#) Gafly válasza csipaDJ hozzászólására (») Dec 16, 2017 /
 
Ha több mint egy éve nem járt itt, akkor szerinted
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Dec 16, 2017 / 1
 
vicsys nem fog nagyon kapkodni a válasszal, hiszen 14 hónapja járt itt utoljára. Az egészségügyben szoktak előfordulni ilyen időtartamú előjegyzések, nehogy megérje a kezelést az illető.
Következő: »»   109 / 131
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem