Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   71 / 81
(#) Ge Lee válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Egy néhány éves gyereknek is elég max kétszer elmondani valamit, és megérti. Az a linkelt páka semmire sem való, ahogy az a linkelt hegy sem. Harmadszor már nincs kedvem leírni ugyanazt.
(#) Udvari Zsombor válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Hogy maximum alkatrészeket és/vagy drótokat forrasszak egymáshoz/be/ki, ahhoz szerintem bőven jó. És csak hogy tudjátok, nekem ilyen pisztolypákám van (bár nem innen), amiről mi a véleményetek? Tehát ehhez viszonyítva nem kell nekem valami profi páka...
(#) attika válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 27, 2017 / 1
 
Teljesen mindegy, hogy ki mit ír neked mert úgy se fogadod meg senkinek a tanácsát, csak hajtod a magadét. Vedd meg valamelyik 2000ft-os pákát ha neked az tetszik és meg is oldódott az egész.
A sok hulladékot amit belinkeltél, abból már tényleg tudnál venni egy normális forrasztópákát.
Ha mindenképpen akarsz venni másikat és neked a teljesítmény a legfontosabb mert azt hajtogatod egyfolytába, hogy a tied az 100W, akkor vegyél egy ilyet és minden gondod meg van oldva.
Kis kézügyességgel még akár SMD-t is be lehet vele forrasztani.

Ge Lee: Hiába vesz egy solomont üresen táp meg minden nélkül mert nem fogja tudni megépíteni hozzá a tápot. Több hónapja, hogy nem tudja életre kelteni az LCD-s billentyűzetes kis áramkörét, pedig már kapott hozzá gyári panelt is és nagyon sok segítséget is.
Szerintem el sem olvassa amiket írunk neki, vagy ha el is olvassa akkor meg a következő percben el is felejti.
(#) Udvari Zsombor válasza attika hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Ha-ha... Az egy bádogos páka! Nekem bőven jó lesz a linkelt 100W páka plusz univerzális pákatartó...
(#) attika válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Rendben, akkor vedd meg azt.
Még egyet árulj el nekem légyszíves, miért kérsz itt tanácsot ha úgy is mész a magad feje után és olyan pákát akarsz megvenni amit még csak véletlenül sem ajánlott neked senki, sőt még le is beszéltek róla?
(#) Chipmunk1960 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Akkor halovány fogalmad sincsen a pisztoly-páka forrasztási elvéről/sem/. Nem kötözködésként írom, de néhány dolognak utána kellene nézni, mielőtt összetűzésbe kerülsz /jobb esetben/ a 240V ~ -val, de egy 3~ által feltöltött kondin már 600V DC van!!!!!
(#) Udvari Zsombor válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 29, 2017 /
 
Na, kicsit azért van! Ha jól tudom, akkor a pisztolypákánál egy trafó tol át ártalmatlan elektromos áramot a pákahegyen és ettől melegszik; a másik pákában pedig egy kapcsolgatott hőbetét kapja a 220-at és az fűti fel a pákahegyet!
Amúgy ha megjön a pákám, akkor faragni fogok a drótjára egy "plitty-platty" kapcsolót, máskülönben macerásan mindig ki kellene húznom...
(#) mate_x válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 29, 2017 /
 
Azt nem ajánlanám, főleg, ha 230 V-os a páka... Akkor inkább dugd egy kapcsolós elosztóba.
Ne játssz a "kettőhússzal", mert lesz ott plitty-platty.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2017
(#) elektroncso válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 30, 2017 / 2
 
Az általad belinkelt pisztolypáka hulladék ketgória, sajnálom, hogy ilyen került először a kezedbe és ebből bármilyen következtetést levontál. A régi klasszikus cseh (csehszlovák) pisztolypákát kell megvenni, az tökéletes. Ezekből a modern vackokból láttam már párat, volt amelyik első bekapcsoláskor FELROBBANT és volt ami pár perc üzem után leégett. A ráírt 100W-ból 90W-ot elfűt a trafó, a maradék 10W meg a hegyet sem melegíti fel.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2017
(#) proba válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Akkor én jobbat vettem, rá volt írva max üzemidő 30s , 40 után égetett a ház, 50s alatt megolvasztotta a cint. Már majdnem használható volt. Pedig pont úgy nézett ki mint a nagy előd. A ráírt adatok is egyeztek,max üzemidő 30s,75W, csak a cseh 3s alatt olvaszt, és 30 perc után olvad le az elejéről a műanyag gyűrű. nem is értem miért nem bakelitből csinálták
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2017
(#) elektroncso válasza proba hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Amúgy mind a mai napig gyártják, csak a dizájn változott. Viszont ugyan úgy használható. A suli tavaly vett belőle 25 darabot.
Ő az utód.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Az a gyürü teljesen felesleges dolog. Biztos valamilyen müvész tervezte - dizájn miatt. Valamikor régen prespánnal szigetelt rézszalag volt, de az sem tartott sokáig....
Viszont valoban fényévekkel jobb mint a többi hasonlo konstrukcio, ráadásul világit is, ami nem elhanyagolhato elöny....
(#) Chipmunk1960 válasza proba hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
A cseh az felülmúlhatatlan volt, talán van még otthon meg belőle, azóta, az eltelt 30 évben, nem tudták felülmúlni, pedig találkoztam párral, de mind hamarabb leégett, mint forrasztott volna...
(#) Massawa válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Én is nemrégen vettem két ujat (75+100W), csak ugy tartalékba, mert valoban sok munkára ( föleg a terepen) elengedhetetlen. Más pákával ilyen helyeken egy egész felvonulási különitmény kellene....
(#) Chipmunk1960 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Én a T12 es kittet vettem meg, találtam hozzá egy invetert tápnak,
az egészet beraktam egy dobozba, s jól működik. Pillanatok alatt felmelegíti a hegyet, ugyanannyi cserélni is, s a zsebben is elfér!
(#) Massawa válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Ilyenekböl nekem is van több is. Sajnos egyik sem világit, és mindegyikhez egy sereg kábel kell. A cseh pákával meg függölegesen is lehet forrasztani (alulrol felfelé) mert felnyomja a hurok a megolvadt oncseppet amint megolvad. A klasszikus pákákra ez sajnos nem jellemzö.
(#) Chipmunk1960 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Hát igen.. Nice New Word! Akkor még tervezték a dolgokat, most design-olják!
(#) sonajkniz hozzászólása Szept 30, 2017 / 2
 
Sziasztok!
Az előző két oldalt olvasva úgy látom, Zsombor itt is felbosszantott mindenkit.
Ezért javaslattal élnék.
Zsombor!
A jelenlegi pákád a "baromi gyorsan dobd a kukába" kategóriába tartozik!
Ha előre tudom, mivel akarod megtámadni a panelt amit neked küldtem, el se küldöm.
Páran javasolták neked a Cseh pákát.
Számodra a legjobb alternatíva. Én 30 évig csak azt használtam. 1,5mm2 réz vezetékből könnyedén gyártható hozzá tű hegy, amivel még smd alkatrészeket is beültethetsz, ha van egy kis kézügyességed.
Én évek óta ezt használom, és teljesen mag vagyok vele elégedve. Megfizethető kategória, cserélhető hegyek. Van hozzá tű hegy is.
Ideje volna, ha el is olvasnád a neked írt bejegyzéseket. Nem csak írkálnál mindenhova. Főleg jó lenne, hogy ha már tanácsot, segítsséget kérsz, nem mennél a saját fejed után.
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 1, 2017 /
 
Idézet:
„A régi klasszikus cseh (csehszlovák) pisztolypákát kell megvenni,”
A világ legjobbja. Évtizedek óta használom, természetesen működik, és valóban frankón lehet vele forrasztani. Egyszer találtam a vaterán egy ilyet, azonnal megvettem tartalékba. Van Weller pisztolypákám is, annál is jobb a szlovák.
(#) gerleimarci hozzászólása Nov 17, 2017 /
 
Sziasztok!
Ott tartok, hogy elhasználtam az egyetlen tekercs(kitartott egy pár évig) használható ónomat. Van még ólommentes, de azzal nem igazán tudok szépen forrasztani. És van még valami gagyi, ami hasonlít a régi fajta ónokra, rosszul folyik és a benne lévő gyanta forrasztás után "odakozmál" a panelre és szinte lehetetlen lemosni alkohollal.
A probléma ott van, hogy az eddig használtnak kb. 1 éve eltört a dobja, ezért át kellett tekernem másikra és ezért most nem tudom a típusát. Annyira emlékszem, hogy zöld volt a dob.
Szóval valami olyasmit keresek, ami jól folyik, nem kell hozzá külön folyatószer és könnyen takarítható forrasztás után.
(#) elektroncso válasza gerleimarci hozzászólására (») Nov 17, 2017 /
 
Az érdekes, amiket eddig láttam ott a zöld dobos ón mindenhol ólommentes volt, az ólmosat kék dobra szokják tekerni. De nem ez a lényeg.
Nekem nagyon bevált a SMA SW1/250 SnPb6040 sötétkék gurigás ón, általában ezt szokom venni: Bővebben: Link
De most pl. 1kg-os gurigával vettem Cynel unipress gyártmányú SnPb6040 ónt, túl sokat még nem használtam, de elégedett vagyok vele. Egyik mellé sem kell használnom külön folyasztószert elég a bennük lévő flux. Plusz folyasztószert csak akkor használok, ha öregebb, enyhén oxidált felületű paneleket kell forrasztanom.
De ez olyan dolog, hogy kinek mi vállt be, ki mire esküszik.
(#) gerleimarci válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2017 /
 
Nem vagyok benne biztos, hogy ólommentes, de alacsonyabb hőmérsékleten olvad és szilárdulás után fényes marad.
Valamit vennem kell... Az ólommentes nálam Cynel gyártmány, de nem folyik túl jól(bár szerintem ez az ólommentes mivolta miat van, és nem a flux miatt), viszont könnyen mosható utána a panel.
(#) elektroncso válasza gerleimarci hozzászólására (») Nov 17, 2017 /
 
Nekem van itthon csökkentett ólomtartalmú ónom, elégedett vagyok azzal is, de van itthon FELDER Sn99Cu01 ólommentesem is, ezzel is jól lehet dolgozni, a forrasztás matt lesz, de még nem jelentkezett vele hiba.
Milyen hőfokon forrasztol? Az ólommentesnek magasabb hőfok kell mint az ólmosnak a jó diffundáláshoz. Erre irányt ad az ón adatlapja, ahol a gyártó feltünteti, hogy milyen hőfokon kell vele dolgozni.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2017
(#) gerleimarci válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2017 /
 
Itthon Weller TCP pákám van 6-os és 7-es hegyekkel. Ezt a hőmérsékletet nem igazán szereti az ólommentes. Lassan készülget már a pákaállomásom Hakko klónnal, de az egyelőre még várat magára.
Suliban próbáltam digitális Weller állomással, ami 450°C-ig állítható, de nem igazán találtam meg vele a baráti viszonyt. Alacsonyabb hőmérsékleten nem akar olvadni, magasabbon ég a flux.
(#) elektroncso válasza gerleimarci hozzászólására (») Nov 17, 2017 /
 
Nekem itthon manuális PWM vezérelt pákám van (csehszlovák pillanatpáka ), én nagyon szeretek vele dolgozni. Szépen terül az ón, könnyen és gyorsan megy a forrasztás a 75VA-nek köszönhetően és a flux sem ég meg. Van itthon Solomon pákám is, amihez magam készítettem állomást, de hogy hány fokon dolgozik azt nem tudom, oda van tekerve ahol kényelmesen és jól lehet vele dolgozni. Szintén nem panaszkodhatok rá, a hegye is nagyon jó, könnyen fut rajta az ón, nem úgy mint a sokat szidott HAKKO klón hegyeken (ha jól emlékszem azokat szokják itt szidni a fórumon). Én mostanában gondolkodom egy mikropákás forrasztóállomás összerakásán SMD-hez a hőlégfúvós állomásom mellé. Nemrég dolgoztam egy ERSA mikropákával, nagyon kényelmes és jó volt, de az ára nagyon húzós. De ez csak távlati terv, egyenlőre a 0805-höz is bőven elég a 1mm-es hegyű Solomon.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2017
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2017 /
 
Rendeltettem magamnak Kínából T12-es klón hegyeket, meg hozzá szárat, hogy az FX9501 lesz-e vagy az FM2028 az majd akkor derül ki ha megjött. Ha kipróbáltam a pákát írok majd a topikjába róla, ez lesz nálam az olcsó alternatívája az ERSA Itool pico-nak. Igazából csak a hegy minőségétől függ hogy használható lesz-e vagy sem. Ha nem jön be akkor beruházok egy ERSA-ra.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2017 /
 
Bal oldalon a lány nagyon aranyos
A "310 forintos Csehszlovák pisztolypákával" meg szinte mindent meg lehet forrasztani és bontani.
(#) Chipmunk1960 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Szia, Én a T12-őt /is/ használom, nagyon hamar felmelegszik kikapcs után kihűl. Szépen lehet vele forrasztani, elég sok fajta hegy közül könnyű kiválasztani a megfelelőt. 1 nagy hátránya van pont az előbb említett előnyéből kifolyólag, nagyobb felületeket nehézkes átmelegíteni vele, /kevés hűt tud tárolni a hegy maga/ ekkor jól jön viszont a Salamon, vagy Hakko, vagy klón, esetleg az előbb említett pisztolypáka.
(#) gerleimarci válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Én Hakko 907 klónt rendeltem, majd ha kész lesz hozzá a vezérlő, akkor meglátom. A hegye sajnos nem egy nehéz darab.
0805-öt én beforrasztom a régi Wellerrel is, még vastag heggyel talán jobban is, mint a hegyessel.

Az ónnal még mindig bajban vagyok. Egy pár típust említhetnétek, hogy milyet használtok.
(#) elektroncso válasza gerleimarci hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Mit értesz az alatt, hogy "nem nehéz"?
Sajnos több féle ónt nem tudok mondani én ezeket használom. A suliban is ezeket használjuk (mikor melyiket tudják olcsóbban beszerezni).
Következő: »»   71 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem