Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2050 / 2487
(#) pjg válasza Cannon hozzászólására (») Nov 24, 2017 / 1
 
Lehet, de csak óvatosan a kivezérléssel.
(#) Cannon válasza pjg hozzászólására (») Nov 24, 2017 /
 
Szóval egy maximális kivezérlést nagy eséllyel nem bír ki?
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2017
(#) pjg válasza Cannon hozzászólására (») Nov 24, 2017 / 1
 
A 4 Ohm-nak megfelelő max kivezérlést bírja.

Pl. ha 8 Ohmon max 50 W, akkor 4 Ohmon max kb. 35W.
(#) reloop válasza Cannon hozzászólására (») Nov 24, 2017 / 1
 
A tranzisztor 3 A-es, a féltápot elosztod a 4 Ω-mal az meg a duplája. Ez az erősítő még 8 Ω-ra is nagyon ki van élezve.
(#) tothbela válasza Cannon hozzászólására (») Nov 25, 2017 / 1
 
Volt szerencsém javítani egy ilyen Somogyi aktívat. Bár abban már valamiért TIP41/42 tranzisztorok voltak gyárilag. Visszarajzolva a nyákot sem hőkompenzálás, sem rendes kivezérelhetőséget biztosító áramkör, sem zárlatvédelem nincs a kapcsolásban. Ha érdekel felteszem a rajzot, de szerintem jobb helye lenne jó távolra elhajítani mindentől. A hűtője is kicsi. A trafója is király, mert ugyan akkora fizikai méretű toroidom primere 10 ohmos, ezé meg 40. Ja, mert aluból tekerték. A két darab 2200µF is igen sovány sztereó vékfokhoz.
(#) digitaltos hozzászólása Nov 25, 2017 /
 
Sziasztok. Amatőr vagyok még az elektronikában, és egy technikus barátommal beletört a bicskánk egy javításba.

A kütyü: Panasonic SG-5090 hifi, a '70-es évek végéről. Erősítő + rádió tuner + lemezjátszó + kazetta deck. 4 hangszóró kimenet (A és B sztereó kimenetek). Évekig nem használták, egy tanyán találtam rá, gondosan kitakarítottam belőle a patkánymérget és a napraforgóhéjakat még használat előtt.

A probléma: Körül-belül 50 óra üzemidő után a jobb oldali kimeneteken teljes hangerejű búgás jelent meg (szóval használhatatlan a kütyü, féltem a hangfalakat). A hangereje nem változik sem a hangerőszabályzó, sem a balance, sem a többi kezelőszerv hatására (bass, treble, loudness, hi-filter external bemenet kapcsoló, bemenet kapcsolók).

Eddigi próbálkozások: Az első tipp a kimenetválasztó kapocsló volt. Három állása van, A, B és A + B hangszórók. Kiforrasztottam a kapcsolót, kitakarítottam kontakt spary-vel, visszaforrasztottam. A búgás megmaradt. Bekapcsolt állapotban, ha nyomást fejtettem ki a kapcsolószerkezetre (a front paneltől bowdenen keresztül megy a mechanikai mozgás a végfokot és valószínűleg az előerősítőt is tartalmazó nyákon lévő kapcsolószerkezethez), akkor egy kicsit recsegéssel bővült a búgás. Még mindig a kapcsolóra gyanakodva szétszedtem azt, gyanúsan gyengék voltak az érintkezők mechanikailag, úgyhogy direktben összeforrasztottam az A kimeneteket a nyákon, kikerülve ezzel a kapcsolószerkezetet. Semmi nem változott.

A második gondolat a többi kezelőszerv, név szerint a hangerő és a balance potik (a hangerő poti miatt amúgy is volt egy kis recsegés), illetve a loudness, hi-filter és external bemenet kapcsolók. Mindet kiforrasztottam, alaposan átmostam őket kontakt spray-vel, utána visszaforrasztottam őket. Ismét semmi változás.

Az alkatrészeket átnéztem, az elkók egészségesnek tűnnek (töltést tudnak tárolni), a tranzisztorok és a végfok lábait újraforrasztottam, illetve más egyéb gyanús forrasztást is javítottam, biztos ami biztos. A hangszórócsatlakozót nem tudtam leszerelni, úgyhogy csak kívülről tisztítottam meg.

Itt akadtam el, nem tudom mi legyen a következő lépés, nem tudom mihez szabad és mihez illik nyúlni. A legjobb kiindulási pont az erősítős nyákra fejtett nyomásra való változás, de nem értem miért, hisz nagyon keveset ment nálam a gép.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Nov 25, 2017 / 1
 
Csak elrettentésképpen. A diódák nincsenek termikus kapcsolatban a tranzisztorokkal.
(#) mlaci989 válasza digitaltos hozzászólására (») Nov 25, 2017 /
 
Szevasz. Én javítottam ehhez hasonlót, szintén búgás zúgás volt a tünet. Esetemben a gréc egyenirányító hídban volt egyik dióda zárlatos. oda vissza vezetett. Próbáld vedd ki és mérd meg a diódáit. Mérd meg mi történik a kimeneten bekapcsoláskor.
(#) zotya1983 válasza Cannon hozzászólására (») Nov 25, 2017 / 1
 
Szia! Javítottam egy ilyet éppen tavaly.. Hát mit ne mondjak életveszélyes... Az hogy a trafónál a 230v os bemenő vezetéken egy sima takonnyal fel van kenve valami zsugorszerű cső már megérne egy feljelentést a cég ellen! Simán lehúztam kézzel alatta meg ott ficergett az ónozott vezeték.. A tip 41-42c páros nem hogy 4 de 8 ohmon sem bírta a terhelést hosszú távon a gazdája elmondása szerint...
Az elektronikai megoldásban nincs sem koppanásgátlás, sem semmiféle védelem vagy áramkorlát ami gátat szabna egy esetleges táp billenés okozta tűztől! Azért írom így mert tűzveszélyes a konstrukció..Ilyen igénytelen kialakítással életemben nem találkoztam.. Az a kisméretű hűtőborda nem elég még 20w ra sem tartósan nem hogy 2-2 db tip 41-42 c hez..
4 ohmra semmiképpen ne tedd le mert füst lesz belőle! A táp önmagában is alkalmatlan és gyenge az ígért 2x120w tartós leadására is.Ebben nem csak a tip42c tranzisztorok de még az az alulméretezett 6A környéki graetz is ropogósra sült...
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2017
(#) Cannon válasza zotya1983 hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Igen, elég nevetni való egy konstrukció... Bár egy esetleges katasztrófa esetén nem olyan vicces.
Mellesleg ami ebben van trafó, arra 30W van ráírva plusz valami kínai szöveg.
A koppanásgátló elhanyagolása bekapcsolásnál 2cm kilengéssel jár, elég gyilkos megoldás.

De mi mást is várhatnánk egy 30 ezres "aktív" hangcucctól.
(#) Cinema válasza digitaltos hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Elsőre tessék kicserélni a tápegységben lévő összes nagy elektrolit-kondenzátort, újakra.
Más gyártmány, vagy más méretű lehet, de sem kisebb feszültségű, sem kisebb kapacitású nem felel meg.
Vélhetően a búgást a tápegység kondenzátorainak az öregedés és kiszáradás miatti kapacitás vesztése okozta. Ha a hangszóró kimeneteken is kondenzátoros csatolás van, akkor azokat is célszerű újakra kicserélni.
Mérni is kellene a tápfeszültségeket, ha van mivel.

Üdv!
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Sziasztok. Nos a problémámat már megoldottam hangos az erősítő, de van egy érdekes hiba, minnél hangosabbra veszem annál jobban recseg az erősítő. Nem értem miért teszi hisz az elején szépen szólt, még magas hangerő mellet is. Egyszer bekapcsoltam azóta halkan tisztán szól,viszont minnél hangosabbra veszem annál jobban hallani hogy recseg az erősítő. Egy hídvégfok lakik benne,mit nézzek át először?
(#) Cinema válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
A recsegést okozhatja túlvezérlés, ami nagy hangerőnél jön létre, vagy a tápegység feszültsége nem elég a végfoknak, azért reccsen be néha, vagy a hangszórók bajusza(bevezető szál) már a végét járja és azért reccsen, mert már túlfeszül, vagy szakadozik és hol jobban, hol kevésbé érintkeznek a szálai.
Ha nem melegszik abnormálisan, akkor a fentieket célszerű ellenőrizni, ha melegszik, akkor még gerjedés is okozhatja a recsegő hangot.
Mérni kell az egyes pontokon feszültségeket és az adatlap alapján értékelni, hogy megfelelő-e minden.
Hidalt végfoknál minden alkatrésznek tökéletesnek kell lennie.

Üdv!
(#) szikorapéter válasza Cinema hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Itt kezdődik a gond. Ez egy 1KW-os erősítő amiből (még a recsegés meg nem jelenik) vagy 40W-ot tudok kivenni,ha tovább tekerem a hangerő potmétert elkezd recsegni,majd minél feljebb tekerem annál durvábban átmegy torzításba a végfok. A hangsugárzók biztos hogy bírják 2db 8ohm /600W RMS-re tervezett 40cm -es hangsugárzót kötöttem sorosan. Az erősítő 10ohm ellenállásra adja le az 1KW teljesítményt. Még nem néztem bele az erősítőbe de lehet csak az egyik hídvégfok biztosítéka ment ki, hajlamos rá sajnos.
(#) digitaltos válasza mlaci989 hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Helló, köszi a választ. Kiszedtem mindegyik Graetzt, mindegyik jó volt. Megmondom őszintén én nem gyanakodtam rájuk, mert mint mondtam, az egyik csatorna haldoklik csak.
(#) digitaltos válasza Cinema hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Köszi a választ, 1-2 hét múlva lesz lehetőségem kicserélni őket, van négy darab. Az a helyzet, hogy kétlem, hogy ők a bűnösök, hiszen hónapokig jól ment az erősítő.

Kicserélem őket, mérek majd tápfeszt is, de azt sem látom át, hogy a tápfesz miatt miért lenne baj csak az egyik csatornával.
(#) mlaci989 válasza digitaltos hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Kimeneten egyenfeszültség van? Vagy búgás mint mikor megérinted a bemenetet kézzel?
(#) digitaltos válasza mlaci989 hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
~fél másodpercig olyan hangja van mintha csak egyenfesz lenne (kicsit csendesebb), majd utána jön a max hangerejű váltóáramú zaj.
(#) mlaci989 válasza digitaltos hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Keresd ki a végfok bemenetét,válaszd le és kösd a testre. Ha megszűnik a búgás akkor a végfokod jó.
(#) digitaltos válasza mlaci989 hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Köszi, meglesz, csak jussak el odáig. Szóval pár hét múlva jelentkezem.
(#) mlaci989 válasza digitaltos hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
(#) Cinema válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 26, 2017 / 1
 
A biztosíték nem biztos, hogy kiment, akkor elbillenne az egész végfok és a védelem - ha van benne - kikapcsolná. (Gondolom Én.)
Ha ilyen jellegű a recsegés, amit írsz, akkor valószínűleg valamelyik kisjelű tranzisztor adhatta meg magát, mindjárt a végfok bemenetén, vagy ott van valamilyen áramköri probléma.
Mérni kell, tápfeszültségek, majd hanggenerátorral és oszcilloszkóppal jelalakok a különböző pontokon.
Az erősítőn, ha van a ground-lift kapcsoló, akkor az legyen lift állásban, tehát a jelföld és védőföld le van választva egymástól.
Lehetőleg földeletlen oszcilloszkóppal és generátorral kell mérni a hidasított erősítő kimeneteken, nehogy földzárlatba vigyük a kimenetüket a méréskor, a mérővezetékkel és földelt hidegpontú műszerekkel.

Üdv!
(#) Cinema válasza digitaltos hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Minden lehetséges.
Mielőtt beruházol új alkatrészekre, azért a vezetékeket nézd át, csatlakozók a készüléken belül, forrasztások, ahova a vezetékek vannak beforrasztva, egyes pontok, lehet, hogy valahol érintkezési hiba van, csak azt nehezebb megtalálni.
Sok sikert!

Üdv!
(#) mek-elek válasza digitaltos hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Kedves DT,
A conradba vettem 2005 táján egy kazettás magnó mechanikát.
Kemény-járású kapcsolói egy nagyon csodás, simajárású mechanikát takarnak.
A Te gépedben is ilyen magnó mechanika lapul.
Nem tudtam értelmezni a tárolási hely leírása alapján, hogy az mennyire volt nedves, és mennyire érték más időjárási drasztikumok.
Az biztos, amit írtak eddig neked a fórumtársak, bizony igen megfontolandók.
Ahogy írták, bizony az összes elektrolit kondenzátor alapból érdemes kicserélni.
Ezek stabilizálják az erősítő működését.
Idézve őket, a vezetékek, esetleges grünspanok, de egy ilyen készülékben elképzelhető több hiba együttes jelentkezése is.
Türelemmel és munkával, no meg ráfodításokkal biztos még örömöd lehet benne.
Búcsúzásul, külföldi reakciókat mutatnék neked,
Elek

Délután Minden,

Új vagyok a fórumon, mivel úgy tűnik, hogy az a hely, ahol megtalálom az utána következő információkat. Két különféle problémámmal rendelkező két Panasonic SG5090 zenei központot szerettem volna, remélem, hogy mindegyikből egy jóat teszek ki, de a problémák közül kettő közös.

Van egy használati útmutató minden plusz 2 prospektusra a 70-es évek közepétől a 70-es évek végéig, ami hasznos, de senki sem tudja, hol tölthetek be egy kézikönyvet - lehetőleg ingyenes

Mindkettőnek fojtogatása és hangvesztése van a hangerő és a hangerőszabályzók mozgatásakor, mindkét kazettás lejátszó fedele megszakította a klipeket, bár ez nem befolyásolja a működést, csak éppen bosszantó, az egyik lejátszósfejű állító csavar egy kis rugóval a műanyag bázistól távol tartják, így valószínűleg nem sok mindent lehet tenni vele - ez azt jelenti, hogy a lejátszás nagyon rosszul van a tájékozódás miatt. A kijelzők többsége mindkettőre ment.

Szükségem van a pontos tollra illesztésre, mint a kézikönyvben, azaz az EPS-270SD-ben, vagy van-e olyan jobb, ami könnyebben elérhető?

Hallottam, hogy az alkatrészek elérhetőek az USA-ból, de lehetőleg inkább a helyi üzletet szeretném vásárolni - lehet bárki ajánlani egy szállítót vagy elavulttá válik?
(#) szikorapéter válasza Cinema hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Rájöttem időközben a hibára. Az erősítőnek semmi baja,ellenben a hangsugárzók egyik bekötő vezetéke (mármint a ládán a csatlakozási ponttól a hangsugárzó felé menő vezeték)-nek annál inkább,mivel szó szerint meg van olvadva.... Amikor kíváncsiságból rövidre zártam az olvadt részt a próbakábellel simán ment a rendszer recsegés és minden egyéb hiba nélkül. Holnap javítás.
(#) krauszkrisztian hozzászólása Nov 28, 2017 /
 
Üdv!
Ha egy Tda 7497-es ic-nek a mute lábait a földre kötöm szólni fog?
(#) Gafly válasza krauszkrisztian hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Nem...
(#) petyaka hozzászólása Nov 29, 2017 /
 
Sziasztok! Erősítő ügyben tud nekem valaki segíteni? Egy philips fwc399 hifiről lenne szó.
Folyamatosan eco power funkcióba kapcsol. A két csatorna kimeneten az egyik tök süket még feszt sem lehet mérni rajta. A másikon kb 60volt mérhető, természetesen itt búg a hangszóró is. Stk 442 110 végfok van rajta. Elég ezt cserélni vagy az is tönkremegy? Kezdő vagyok ezt nézzétek el.
(#) latyakosa válasza petyaka hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Nagy valószínűséggel az stk cserés, de korántsem biztos, hogy az elég lesz a javuláshoz. A 60V elég sok, határeset. Jól mérted ?

IC adatlapja
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2017
(#) petyaka válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Szia. Ismét mértem és igen ennyi az érték. Most tartok kissé, hogy cserélem és ezzel tönkre vágom az új stk is.
Következő: »»   2050 / 2487
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem