Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Karácsonyi fényfüzérek
Lapozás: OK   20 / 29
(#) polcsa válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Kibogiztam, mindharom kabel vegigmegy, az egyik megszakitasmentesen a vegeig es ott csatlakozik, a masik ketto felvaltva sorban a ledekre.
A feszültséget a kontroller kimenetén mértem 0.5V-ot, kereken. Lehet ilyen keves? Sajnos elso mozdulatra megszikraztattam a kontrollert es csak a ledek fele vilagit, nem tudom szamit-e.
És még azt lattam, hogy a ledek elott van egy-egy barna ellenallas(?), a vegein egy sotetebb es egy vilagosabb csikkal, szamit?
Eleg ennyi rola?
(#) antiktelefon válasza polcsa hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Nem tudnád lerajzolni a kapcsolásukat? Nem teljesen értem, így gondolod, csak minden egyes LED-nek külön ellenállása van? Vagy a két külön ágon van egy-egy? Esetleg a közös ágon, mint a képen? (ha mindnek lenne ellenállása, az lenne a legjobb, de kicsit meglepő volna ilyen "pazarlás")
Lefotóznád a színkódját? Ha esetleg kiolvasnád, akkor a széléhez közelebbi csík az eleje. A fél volt mindenképpen kevés kimenetnek is, de egy LED-en kellett volna mérni, viszont valószínűleg az is téves érték lett volna, úgyhogy mindegy. A kontroller is mindegy, remélhetőleg a LED-ek rendben vannak. Ha úgy vannak kötve a LED-ek, mint a linkelt képen, sokkal egyszerűbben meg lehet oldani.
(#) polcsa válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Lefényképeztem a dióda alját, remélem jól látszik, hogy mi az.
Illetve lerajzoltam a kábelezést.
Figyelem, felkavaró kép következik!

Ja, végignéztem és 16 előtt van az a barna kis ellenállás(?), 4 előtt nincs.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
(#) antiktelefon válasza polcsa hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Akkor úgy van, ahogy gondoltam Kicsit más jött le nekem, az írásodból. De akkor marad az eredeti terv. Hány LED előtt van ellenállás? Két csík kevésnek tűnik, minimum 4 kéne, nincs közte még két halványabb csík?
(#) polcsa hozzászólása Dec 5, 2017 /
 
Fura, de az első 16 LED előtt van ellenállás(?), az utolsó 4 előtt nincs. Illetve körönként nézve az első 8 előtt van és az utolsó 2 előtt nincs.
Kerestem egy másik gömböt, amin jobban látszik a jelzés, de csak 3 csíkot látok.
Most kaptam meg, hogy képes vagy ennyit vacakolni ezzel a hulladékkal? Ezt nem értik meg a nők sosem.

dioda-2.jpg
    
(#) antiktelefon válasza polcsa hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Sorba kötött LED-eknél a több ellenállás azt jelenti, hogy jelentős teljesítményt fűtenek el, amire nem elég egy darab ellenállás. A vezérlő alkatrészeinek elrendezéséből elhelyezéséből lehet, nincs benne táp, főleg mivel a villogás miatt nincs fix áramfelvétel. Csak egyenirányítják és a felesleget elfűtik.) Az 10 LED-nél nem kevés, olyan 3W körül van. 3 sávos ellenállás létezik, ez így vagy 23k vagy 3k3. A 10 LED nyitófeszültségét 32V-nak véve, 8*3k3 esetén olyan 10-11mA lenne a LED-ek árama, így én erre tippelek.
Ez esetben az áramkörben 32V táppal nem tud 1,2mA-nál több "folyni", és alapból sem működne. (zárójelesen megjegyzem, hogy egy diódával kiegészítve 230V-os hálózatról szépen menne, de azt próbáltad elkerülni)
Szóval két eset marad: vagy egy fordított diódán át rákötöd a hálózatra, és marad veszélyes, vagy minden egyes ellenállást rövidre zársz, és raksz a sorok elé egy 120R körüli ellenállást, 32V-ról táplálva.
unimannak volt igaza, aki mondta a direktbe (diódával) 230V-ra kötést. Viszont akkor nem lehet videózni mellette, mert 50Hz-en vibrál. Meg esztergálni sem, de gondolom lakásban nem tervezel Ez szemmel kevésbé látható, de fárasztó hatású tud lenni. Nem véletlenül reklámoznak dolgokat azzal, hogy vibrálás mentes. Azontúl ugyanolyan veszélyes marad, mint volt, csak már nem villogni fog, csak vibrálni.
Ebből semmi jót nem lehet kihozni. Ha mondjuk magasan a tető alatt van, akkor csináld meg a diódával, és ne engedj embert a közelébe, ha lakásba kéne, akkor én azt mondom, hogy tényleg kukába vele, és a kis rattan golyókat át kell rakni egy másik sorra.
És itt is vagyunk a kínai dolgok javításánál: minden ellenállást kiszedni? Kell új zsugorcső. Ha már forrasztgatom, rakok rá rendes kábelt. Ha már rendes a kábel, rakok bele nem rozsdás lábú LED-eket. Ha már megcsináltam, kinyomom szilikonnal, hogy a víz ne folyjon bele. És máris csináltam egy teljesen új izzósort... Ez szinte minden kínai termékre igaz. Vagy eltűri az ember a hátrányait, veszélyeit és pontatlanságait, vagy szinte mindent ki kell cserélni rajta
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
(#) polcsa válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Hm, értem(?), komoly tudomány
A direktbe kötést már kiejtettem (gyerkőcből kettő is van), az ellenállások zárása forrasztással az min. 64 forrasztás. Nekem nem rutin a forrasztás, szóval nincs más, csak a "B" terv, a gömbök újrahasznosítása. Ez van, mindenből tanul az ember.
Egyszerűen nem gondoltam arra, hogy simán gyártanak és árulnak ennyire életveszélyes terméket bárhol a világon. De hálás lehetek, hogy időben kiderült itt a fórumon.

Nagyon köszönöm a segítséget Neked és a többieknek is!
(#) sany válasza polcsa hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Szerencsére az olcsóbb kínai füzérek között is kezdenek elterjedni az elemes táplálású változatok.
(#) antiktelefon válasza polcsa hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Örülök, hogy gyerekek mellett így döntöttél. Sajnos a legtöbben csak azt látják, hogy a minősége kicsit gyengébb az átlagnál, de nem fogják fel a kis dugasztáp megléte vagy hiánya közti óriási különbséget.
Sany: Szerencsére. pl. az a kis tekercselőhuzalos, pöttyös típus nekem is tetszik (azt kivéve, hogy legtöbbször az áramot csak az elem korlátozza). Ami meglep, hogy a LED-ek előtt sosincs előtét ellenállás, párhuzamosan vannak, mégis ugyanolyan erősen világítanak. Ezek szerint már nagyon hasonló LED-eket tudnak gyártani.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
(#) sany válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Igen, megvalósítási és tervezési problémáik vannak, de mégse életveszélyesek.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
(#) sany válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Nekem ezek a fajták tetszenek. Bővebben: Link
(#) sany válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Azért , ne menjünk el a mellett, hogy 230 V -os füzért is lehet biztonságost venni. De persze a biztonsági trafós a "legjobb" 230V esetén.
(#) antiktelefon válasza sany hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Teljesen igazad van. Múltkor láttam egy ismerős lakását, ahol külső kondenzátoros előtét volt a teljesítmény LED-es lámpákon... Állítólag villanyszerelő rakta össze.
Amit linkeltél, olyat szedett szét nemrég egy ilyesmi kínai dolgokra "szakosodott" ember a Youtube-on, neki is úgy küldték, hogy milyen jó. videó A stílusa elég egyedi, de jól magyaráz.
Írtam is, hogy vannak jók. Például 2 éve Auchanban vettem 2500Ft-ért 100 LED-est,
kettős színezésű kábellel, így látszik a sérülés, vastag csövezéssel, ami nem csúszik le, és műgyantával kiöntött "táppal". Még nem szedtem szét, mert szerintem irreverzibilis folyamat lenne, de valószínűleg abban is csak egy diódahíd és egy nagy kondi van. Ellenállás az nincs, kihúzva még percekig világít.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
(#) proba válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Az egy soros dióda és mehet a hálózatra javaslatokat ne terjesszétek. A legtöbb aki itt megépítette következő héten jött hogy iszonyatosan vibrál. Erre jön a javaslat építs elé graetzet. Ez már lefutott egy párszor, kár megismételni.
Magam részéről talán úgy alakítanám át, ha 8 ledenként van egy ellenállás, akkor 8 ledes csoportokra bontanám. Így már lehetne épkézláb transzformátort keresni hozzá.
(#) antiktelefon válasza proba hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
A vibrálást én is írtam, de még ha ez lenne a legnagyobb probléma a diódás a megoldással...
Nem 8 LED-enként van az övén ellenállás, hanem két kör van az egyenirányított hálózatra kapcsolva- az elektronika által- pontosabban két 10LED-eskör van, ezekben el van osztva 8*3k3 ellenállás a ledekkel sorban, amin a majd 290V esik, és a LED-ek kb. 10-11mA-en mennek így. Azért van sok ellenállása az égősorának, mert a több mint 3W-ot a kis negyed wattos vackok nem tudják elfűteni (még így is kb 0,375W jut a negyedwattosakra, tehát gondolom elég forrók, kérdés mikor ég át a zsugorcsövön...) Ha 1-1 nagy ellenállás lett volna a 8-8 kicsi helyett, ami még rosszabb lett volna, akkor azt kicserélve lehetett volna 32-35V-ról előtét ellenállással működésre bírni. De mint írtam, a 8-8 ellenállás eltávolításához szét kell vágni a zsugorcsövet, kell venni új tápot, kell új zsugorcső, akkor meg már rakhat rá jobb kábelt és jobb LED-eket. És máris csinált egy teljesen új fényfűzért.
(#) llax válasza sany hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Én kifejezetten örülök ezeknek az elemeseknek, főleg úgy, hogy a kisebbek (15-20 LED esetleg valami dísszel) alig drágábbak, mint a vele együtt adott márkás elemek. Igaz, hogy az üzemeltetésük költséges, de akkor sem kell félni tőlük, ha kisgyerek van a közelben.
Amilyen az én gyerekkoromban volt, azt minden karácsonykor addig piszkáltam, amíg jobban meg nem rázott. Ahhoz szét sem kellett szedni, az izzók E10-es fejelése eléggé kilógott a foglalatból ahhoz, hogy elég legyen csak hozzáérni. Amikor a "rossz végén" sikerült megfogni, az nem volt kellemes.
(#) sany válasza llax hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Azért a hagyományos izzóval megvalósított égősoroknál nincs szebb, szerintem.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2017
(#) antiktelefon válasza sany hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Most tervezem régi, fém csipeszes izzósorok átalakítását. 12V-os táppal, párhuzamosan, csak 10 izzó 2,1A-t vesz fel. Viszont 12V-ról később ég ki, párhuzamos, így nincs rossz izzó keresés, nem ráz, és egy kábel van, így nem kell a végét visszavezetni az elejéhez. Van jó sok 12V 2A tápom, de kipróbálom, mit tudnak az olcsó "LED tápok", és ha csak a stabilitása rossz, nincsenek egyéb biztonsági problémák akkor arról akár 18 izzót is lehet üzemeltetni (csak 4A-nél a kábelvastagság már gondot okozhat, mivel kicsi a luk a bakelit foglalaton.) De olyan PC tápról is lehet járatni, aminek szabályozott a ventilátora és nem pörög megállás nélkül.
sany: van elég sok, összesen vagy 2000 LED-nyi modern fényfüzér itthon, jó minőségűek, de mégis lakásban a hagyományosakat rakom fel. Van egy hatalmas nagy leválasztó trafóm , arról szoktam üzemeltetni, és bekötök még sorban 2-2 izzót, mivel itt a hálózati feszültség közel 240V. Amíg nem nyúl valaki két foglalatba, addig nem lehet baja. Természetesen az összes foglalatnál szétforrasztom, levágom és újraforrasztom a kábeleket, mert sok kezd megtörni a csavargatástól. A felét úgy vettem, hogy működő, erre egy csomónak a fém csipeszén feszültség volt... Néhány bakelit foglalatban van lent egy kis pöcök, ami miatt kilóg az E10-es menet. Amelyikben nincs, azt teljesen be lehet nyomni. Az is jó móka, amire kiköszörülgetem a pöcköket. Nem tudom ki találta ezt ki.
(#) nedudgi válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Miért nem azt csinálod, hogy a fa törzsén viszel fel egy vastag vezetéket, és arról ágaztatsz le vízszintes ágakat?
(#) antiktelefon válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Talált! Tavaly úgy csináltam, 35 izzóval, Attila SMSP2 tápjáról járatva. Azóta bedobozoltam a tápot labortápnak, a halk xbox tápot meg megkapta az akkus fúró, így akarok egy komplett dolgot, ami nem összevadászott alkatrészekből van. Kíváncsiságból meg fogom nézni, ha kész lesz, hogy lenne-e rá érdeklődő, de nem hiszem, hogy bárki is látná az előnyeit a gyári kivitelhez képest. Aki meg látja, megcsinálja magának.
(#) nedudgi válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Aki már "szerelt" karácsonyfára világítást, mindenre hajlandó, csak ne kelljen mégegyszer kibogozni a cuccost. Csak kell egy olcsó és jó csatlakozót találni...
(#) antiktelefon válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
A táp és az izzósor közé nekem adná magát az 5,5-ös dc csatlakozó a 2A-es változatnál, abból van lengőaljzat is, dugó meg már van a tápokon. Nagyobb áramra én a 4 pines Molex csatlakozót mondanám, akkor lehet számítógépbe is rakni
(#) nedudgi válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Átlátszó szigetelésű hangszóróvezeték, és hátradőlhetünk.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2017
(#) antiktelefon válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Akkor már legyen High-End tökéletes kábel
(#) nedudgi válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Nem tetszik. Zöld, vagy sárga kellene.
(#) uniman válasza proba hozzászólására (») Dec 18, 2017 /
 
Hello! Ma a kezem ügyébe került ilyen 140 darabos LED-sor. Valóban csak úgy világítanak, ha a közös vezetékre, meg a 4 sornyi LED vezetékvégeinek a közösített pontjára kötöm a 230V váltót.
Azonban 50 Hz-en vibrálnak. Kell még eléjük egy Graetz egy kis puffer elkóval...majd kipróbálom.
Amit régebben írtam, az valószínűleg pici izzósoros füzérrel működhetett, amely megtévesztésig hasonlított a LED-ekre. Mostanság persze már nem a félgömbvégű LED-ek használatosak a fényfüzérekben.
(#) sany válasza uniman hozzászólására (») Dec 18, 2017 /
 
Rizsszemizzós fényfüzérek , majdnem úgy néznek ki mint a LED-ek. Főleg, ha még be is vannak festve.
(#) uniman válasza sany hozzászólására (») Dec 18, 2017 /
 
Igen, azok voltak.
(#) proba válasza uniman hozzászólására (») Dec 18, 2017 /
 
Sejtettem, valahol elbeszélünk egymás mellet.
(#) sany válasza uniman hozzászólására (») Dec 18, 2017 /
 
Azért szerintem ezek a füzérek sokkal szebbek, mint a LED-esek.
Következő: »»   20 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem