Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   286 / 372
(#) morfondi válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Azt olvastam valahol, hogy a gcode ulp-nél nem mindegy, milyen szerszám van a gépben. Nekem egy piramistű volt benne az előbb, de hozzá kellett volna hangolni a gcode setupban. Ezért mondtam, hogy még hangolni kellene, vagy egy kis segítség kéne hozzá. Nem kevés munkát befektettem a cyclone pcb utánépítésébe, most már sajnálnám. Annak ellenére dolgozom egy újabb gépen. Még a mozgások is nagyjából vannak belőve, hogy hány lépés egy mm.
(#) Pali79 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Itt valami nem jól van! A G-kód mindig a marópálya középtengelyét kell tartalmazza, a szerszámsugár korrekciót a vezérlőnek kell tudnia hozzátennie. Egy gravírtűnél ahol az elforgácsolt anyag szélessége nem releváns tényező, ezzel nem is kellene foglalkozni.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2017
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Igen , még mindig túl nagy a marásmélység , és-vagy túl nagy a piramistű szöge . Nomeg a dremel is rátesz a dologra, tuti hogy üt a tengelye (ha jól tudom a forgórész csapágyai gumiágyban mozognak)

Én erre gondoltam, hogy nem mindegy, milyen szerszám és milyen mélyre engedem le, kevesebb fólia marad, ha mélyebbre megy.

szerszám.jpg

(#) morfondi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Köszönöm, ezért akarom átnézni a setup-ot.

Ráadásul ez egy régi egyoldalas bakelit panel, ezen volt 35 mikro a réz?
(#) kaqkk válasza morfondi hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

A mostani üvegszálasok is 35 mikronos rézzel készülnek ( kapható 70 es is de nem az az általánosan használt ) Ja ! Én avval kezdtem a gépemen hogy egy nagyobbacska ujjmaróval síkba martam az asztalt.

Nekem nyomtatott t-nutos asztal van, egy részén legalábbis.

Az is lehet görbe főleg hogy rétegeltre van csavarozva. Nálam az a vastag műanyag asztal magától meggörbült , le kellett cserélnem

Görbe is, csak nem akarom lemarni.

Pedig ha pontosan akarsz dolgozni előbb utóbb meg kell tenned (nem kell 3-4 milit lemarni csak éppen annyit hogy sík legyen 0,3-0,5mm elég lehet)
(#) Pali79 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Nyilván, de a mélységet gondolom te állítottad be.

Most, hogy változott a z-tengelyem, nem megy le a korábbi mélységre. Ezért tennem kell az asztal alá emelést, vagy a plexi-rétegelt lap kombót kell vastagabbra cserélnem. Vagy alura? Vagy ezek valamilyen kombinációjára? Utána jöhet akár a síkba marás.

Ezt az eagle pcb-gcode ulp-je végezte, az alap beállításokkal. Én nem nyúltam semmihez, csak csináltam egy autolevelt.

Én a helyedben az egész asztalt cserélném alumíniumra, kihézagolnám és azután kezdeném a síkbamarást.
(#) kameleon2 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Melyik verziójú Eagle-t használod? Nekem a régi pcbgcode - csapnivaló volt. Az újabbak már jobbak, például be lehet állítani az egymenetes izolációt is és sok más finomhangolás is van.
(#) morfondi válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 16, 2017 /

7.5.0-ást.
(#) Pali79 hozzászólása Dec 19, 2017 /

Használ valaki automata szerszám pozició keresést MACH3 alatt? Több videót láttam, hogy Házilag valahogy megoldják ezt de pontos leírást amit utánozni lehetne, még nem találtam.

A másik kérdés, hogy a kínai LPT leválasztókártyákkal milyen a tapasztalat? Olvastam, hogy valaki kicserélte a kínai kártyát egy magyar fejlesztésű 10000.- Ft-osra és sokkal gyarsabb lett a gépe tőle. Illetve még azon gondolkodom, hogy a Charge Pump funkciót hogyan lehetne használni a kínai kártyával?
(#) Zozi85 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 19, 2017 /

Pozíció keresés alatt mit értesz? Szerszám hossz bemérést, vagy tapintóval akarod kimérni a helyét?

Az elsőre itt:Bővebben: Link a másodikra pedig itt:Bővebben: Link találsz utalásokat

Leválasztó kártyától nem fog sokminden változni, van egy sejtésem, hogy az a magyar kártya maga állította elő a step dir jeleket, ez sok vezérlőnek segít "gyorsabban" menni. Persze ha annyira lassú az a kínai kártya, hogy már nem mennek át rendesen a step inpulzusok akkor egy jobb opto is jelent javulást, de a nagy ugrást a sorosporttól elszakadás jelenti.
(#) Pali79 válasza Zozi85 hozzászólására (») Dec 19, 2017 /

Láttam videót kétféle megoldásról is. Az egyik csak a szerszám magasságot mérte be, a másik meg az X,Y nulla pontját is felveszi. Ha megtalálom a videót belinkelem majd.

Bővebben: Link
Bővebben: Link

Szerintem ezek a kártyák nem maguk állítják elő a jeleket csak egy valamilyen műveleti erősítővel vagy hasonlóval erősítik, stabilizálják a jelet. Optó leválasztás meg csak a bemeneteken van ezeken, a kimeneten nincsen. Ja és nem soros, hanem párhuzamos a port.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2017
(#) Zozi85 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Igen, párhuzamos....

Az első videón letapint majd ezt használva beforgatja a koordináta rendszert G68 al a második x pontból vett értékkel. Ha sok egyforma darabot kell felfogni lehet értelme, de akkor már fizikai kényszerrel is oda lehet őket pozícionálni.

A második sima szerszámhossz bemérés, ez jóval hasznosabb mert szerszámcserénél sokat segít. Ha pedig több mint 3 tengely van mindenképp kell a szerszámhossz. (ez benne is van a doksiban)

Sajnos én már letettem a MACH3 ról, és nincsen meg a hasznos kiegészítők mappa, de nem volt nehéz összeszedni ezeket és ráaplikálni a gépre.

Szerszámhossz bemérés kellett, kör középpont és volt sarokpont keresés is, de azt teszten kívül nem nagyon használtam. 1,5mm es illesztő csapokat szoktam használni ha vissza kell rakni a darabot vagy átforgatni, a nyers darabra pedig kézzel állok rá.
(#) Pali79 hozzászólása Dec 20, 2017 / 1

Múltkor ígértem valakinek, hogy felteszek két g-kódot ugyan arról a munkáról. Mindkettő egy 200 mm-es átmérőjű kört tartalmaz. Az egyik egy DXF-ből lett konvertálva. Ettől nem is lehet egyszerűbben megírni kézzel sem. A másik egy HPGL fájlból lett létrehozva. Sima jegyzettömbbel megnyithatóak.
(#) Georgee hozzászólása Dec 21, 2017 /

Üdv Uraim!

Tervezem a CNC gépem továbbfejlesztését. Lézert szeretnék hozzá vásárolni. Külföldi oldalakon a NEJE gravírozóhoz az 1000mW-os modul elég barátságos árban van. Kérdésem az lenne 1000mW-al kinek mibe sikerült eddig gravíroznia? Illetve valakinek kapcsolási rajz a lézerhez? Vagy esetleg tapasztalatok, kinek milyen lézer jött be? Köszönöm a segítségeteket.
(#) morfondi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Kaqkk kolléga által tervezett t-nut M3-as, pontos lett.
(#) bbatka válasza morfondi hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Nagyon jó. Én is készítek majd valami hasonlót.
(#) morfondi válasza bbatka hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Szerintem kaqkk közzéteszi a tervet, ha kéred.
(#) bbatka válasza morfondi hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

A kínai gépemen valahogy más a kialakítás. Megfordult már a fejemben, hogy itt ezen az oldalon milyen jó lenne ha közzé tudnánk tenni a 3D-s rajzokat. A 3D-s nyomtatók rohamosan terjednek. Nem kellene mindenkinek sok órát eltölteni a rajzolással, ha éppen talál egy olyat , ami megfelel neki.
(#) kaqkk válasza morfondi hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Neked is elég ha 3mm es csavar fér bele? Ne tervezzük át 4es-5ös csavarhoz ?
(#) gerleimarci válasza bbatka hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

(#) kaqkk válasza gerleimarci hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Ott nem találtunk ekkorát azért kellett tervezni.Nekem ilyen idomra kell linsín rögzítéshez és ahhoz csak a 3mm es csavar jó
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2017
Következő: »»   286 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem