Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2824 / 3552
(#) tbarath válasza pjg hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Azért egy duplavak tesztet megnéznék, hogy valóban meg tudják-e különböztetni két USB kábel "hangját", legyen akár az egyik 1000x drágább is, mint a másik...
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 20, 2017 / 1
 
Idézet:
„valóban meg tudják-e különböztetni két USB kábel "hangját",”

Ez most már nagyon érdekes. Digitális átvitelnél -USB- a pld.: 100 érték 100 marad, vagy 101 lesz? Akkor viszont hibajelzés lesz. Innentől tényleg beteg világ.
(#) tbarath válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 20, 2017 / 2
 
Pontosan. Ilyen szinten digitális átvitélnél kb. bináris a minőség: vagy átmegy a jel, vagy nem, de olyan nincs, hogy torzul. (Pontosabban van, de van hibajavítás is, és a protokollban sok esetben van újraküldés is, amit pedig egy pufferrel fed el a magasabb réteg, és ha ez HF szinten problémát okoz, akkor akadozni fog az átvitel, nem máshogy szólni.)

Szóval én sok mindent el tudok fogadni. Elhiszem, hogy a milliós analóg kábel máshogy szól mint a tízmilliós. Azt is el tudom fogadni, hogy a szűzlányok combján hengergetett ezüst tápkábeltől tobb hangja lesz a cuccnak, mint a 200 Ft-ossal a sarki kisboltból.

De amikor digitális átvitelre használt kábeleknél jönnek a hangminőséggel, akkor ott valami félrement...
(#) gernerakos válasza tbarath hozzászólására (») Dec 20, 2017 / 1
 
Számomra érdekes dolog ez a zenei minőség kérdés. Veled alapvetően egyetértek, hogy digitális átvitelnél vagy van vagy nincs minőség. Az viszont nem mindegy, hogy egy analóg jelet (hang) mekkora bitrátával digitalizálnak, mert a "digitális" zene minősége ettől nagyban függ. Tudom, a gigabit/mp (tudom hogy nincs ilyen, költői túlzás") bitrátájú zene alapja ugyanúgy a 2-es számrendszer, mint 8 bites zenéjé, mégis a "felbontás"miatt hallható a különbség. Ennek viszont semmi köze ahhoz, hogy milyen anyagból készült az USB kábel, a 8 bit és a gigabit is ugyanaz marad, a hanghoz a kábel tényleg nem tesz hozzá, vagy vesz el semmit.
A minőség kérdéséhez én úgy állok hozzá, hogy amíg nincs számomra hallható minőségromlás, addig felőlem tömöríthetünk ahogy csak lehet. Nekem teljesen megfelel a Youtube nyújtotta minőség. Ugyanakkor azon is vannak katasztrofális hangzású számok, de az nem a youtube hibája, hanem az már feltöltés előtt is olyan volt. Amellett, hogy így, youtuberól hallgatok zenét, aktívan kazettázok is, amit sokan a rossz hangzással azonosítanak, pedig csak deck és kazetta függvénye, hogy milyen minőségben hallhatom a zenét.
Bocsánat az agymenésért.
(#) tbarath válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Nem csak deck és kazetta, hanem forrás kérdése is. Ha a 96 kHz mp3-at hallgatod kazettáról, az elég harmatos lesz.

Illetve youtube-nál a felbontás is számít. Ha kapcsolgatod a videó felbontását, akkor a hang sávszélessége, néha kódolása is változhat.
(#) gernerakos válasza tbarath hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Igen, forrás kérdése is, ebből a szempontból ugyanaz, mint a kábel. Hozzátenni nem tud, egy eleve rossz minőségű alapanyag kazettára átmásolva legfeljebb csak ugyanolyan lehet, de rossz decknél vagy kazettánál csak tovább rontunk a minőségen.
Én úgy tudtam, hogy a youtube minden esetben 128kbit/s szávszélességgel küldi a zenét, de ezek szerint rosszul tudtam.
(#) mek-elek válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Kedves Mindenkinek,
a témában,
Nektek még sok időtök van zenét hallgatni.
Technics korszakomban olvasgattam a dac-okról.
Szóval a digitális lépcsőzetességet ahogy analógra fordítják működnek a limiterek amik megbecsülik a hiányzó íveket, majd simítják azokat a nádkondikkal, így primitíven mondva.
A bennem felmerült kérdés ez ügyben leginkább, hogy a dac-on kívül, a forrás minősége(beleértve a stúdió hangmérnökének stílusát), a lehallgató műszaki háttere, hallása, mennyiben része a helyzet valódi mérlegelésének.
Az viszont tény, hogy minél kisebb a mintavételezés, és minél többször aktív a javító áramkör, annál mesterségesebb a hangzás.
Az analóg hangban nekem a lépcsők hiánya a kellemes, ha netalán recseg is egy kissé.
mek-mek,
Elek
(#) pjg válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Mostanában rákaptam a minőségi zenehallgatásra. Ez nem csak a technika, hanem a tartalom minőségét is jelzi. Meghallgattam ugyanazt a kiadványt MP3-ban, Cd-ről és SACD-ről. Az előző kettőt azonnal töröltem. Olyan nüanszok jelentek meg a hangképben amit eddig nem tapasztaltam.
Szerencsére olyan forrásra akadtam, míg élek nem kell ismételni a meghallgatott darabokat.
Lassan elkészül a házi rendszerem. 5.1-es. Azért nem írom, hogy házimozi, mert annál kategóriákkal jobban szól. Inkább 5.1-es HiFi.
De semmi drága cucc. Tuning biztosíték, meg litze hangfalkábel. Az csak parasztvakítás.
(#) pjg válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Idézet:
„Nektek még sok időtök van zenét hallgatni.”


S remélem egyre több lesz. Még két év és nyugger leszek.
(#) tbarath válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Youtube esetén pár éve ilyesmit olvastam: Bővebben: Link

Utána azért nem jártam, és azt se tudom, hogy ma mi a helyzet.
(#) Qju hozzászólása Dec 21, 2017 /
 
Volt egyszer egy audiofil Hi-Fi (fan) kollégám. Évtizedekig ontottota magából az okosságokat. Mindent ,mindenkinél jobban hallott hiszen neki abszolút hallása volt. Történt, hogy egy rutin alkalmassági vizsgálaton megállapították; mindkét fülén ötven százalékot meghaladta a halláskárosodás. Oka az a tumor volt ami már gyerekkora óta növekedett. Nyugodjék békében.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) mek-elek válasza pjg hozzászólására (») Dec 21, 2017 / 1
 
Kedves PJG, meg Többiek,
Én már egy ideje nyögdíjas vagyok, de a körülmények nem mindig engedik meg a békés zenehallgatást, és ki tudja meddig kapok engedélyt a motoszkálásra.
A Youtube, meg más letöltési lehetőségek igen kiszolgáltatott lehetőségek szerintem, mivel a feltöltéseket mindenki a saját elképzelései (programbeállítás) szerint teszi közzé.
Amit nem nagyon hisznek el, de van, hogy a másolt hanganyag sem úgy szól, mint az eredeti.
Egy barátom említette, hogy ez kimutatható analizátor programmal, de be vallom egem ez nem érdekelt, inkább a zene, amit kaptam Tőle.
Amikor véleményemet kérte a különböző beállítások szerint konvertált zenékről, akkor vált számomra világossá, hogy ez egy valóságos erdei bolyongás.
Emlékszem mikor CD-ket írogattam, hogy háromfajta írható CD-nek háromféle hangja volt ugyan arról a jó minőségű donorról.
A legjobb másolatot az említett barátom asztali minidisc-je produkálta, de ne kérdezzétek a típusát. Arra emlékszem, hogy módosítani lehetett vele az eredeti hangfelvételt. Ezek a cuccok valahogy nem jöttek divatba. Emlékeim szerint ennél nem lehetett különbséget tenni az eredeti és az átírt anyag között.
Szóval, fárasztó egy dolog ez az egész.
Kedves PJG, én hallottam a különbséget amikor tömör ezüstözött drótra cseréltem a vezetékeket az erősítőben, a hangfalban, meg közte(2mm-es), mikor a média playert átdugtam egy hosszabbítóval a fürdőszobába, most csak AVA-ba vannak, de sokszor van nappali zavarom így ís a hálózatról. A ledes fények, a számítógépek, a fene se tudja kínai kütyük nyomán.
Szerintem nem jobb a helyzet, mint az űrben az űrszeméttel.
Viszont alig várom, hogy össze mekegjem Király Tibor FH-6-át mert nagyon érdekel a kinyerhető hangminőség belőle, aztán befejezném végre a VF-3 rekonstrukciómat is hasonló okokból, bár az már csak jövőre lenni meg. Az az igazság belefáradtam az ágy, meg a faliszekrény elkészítésébe, bár ez nem ide tartozik, ellentétbe azzal,
hogy kedves Mindenkinek,
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és
BUÉK
(#) pjg válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Idézet:
„hallottam a különbséget amikor tömör ezüstözött drótra cseréltem a vezetékeket az erősítőben, a hangfalban”


Elhiszem. Pláne elhinném, ha a hangszórót, ami úgy 0,1-0,3 mm vastag rézdrótból van tekercselve, is áttekerted volna.

Köszi

Boldog karácsonyt.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2017
(#) gernerakos válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Mivel sose hallottam ezüstözött kábelekkel kötött rendszert, így nem tudok véleményt mondani róla. Azt viszont tudom, hogy sokan, akik hallották, azt mondják szebb a hangja, mert kisebb az ezüst ellenállása. Ha ezen a gondolatmeneten indulunk el, ha 10 cm hosszú drótokkal kötöm be a hang sugárzóimat, szebb hangjuk lesz, mintha 2-3 méter hosszú dróttal kötném be őket? Nem értem...
(#) granpa válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 21, 2017 1 / 2
 
"A hit hegyeket mozgat meg", meg a hallásérzetet.
(#) nagym6 válasza granpa hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Sok sok oldal vitájára egy mondatban, nagyon találó.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Sajnos már kb. 5..6 éve nem tudtam zenét hallgatni.
De majd ha végre nyugdíjas leszek, remélem mindenre jut bőven idő...
(#) nedudgi válasza Gafly hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Bruhaha!
(#) mek-elek válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Nagyon sajnálom Ákos, hogy félreérthetően írtam a vezetékekről.
Szóval, 10-20cm-t is hallani, ha 230V, ha gyengeáram. Természetesen a hangfal bekötéséhez tetszőleges hosszban használható. Hangfalon belül pedig annak megfelelően.
A zenehallgatás elemzése pedig önképző kör, nem kötelező, hasonlóan a jogához. Az eredmények pedig nem hitből, hanem munkából születnek, és ezek tények.
Szerintem a hit kell az élet során, mert segít dolgokban. Azonban magánügy is, így nem a hitet lehet kézzel fogni, hanem annak eredményét.
Elek
(#) Karesz 50 hozzászólása Dec 21, 2017 / 1
 
Igen szimpatikus nekem, hogy kizárólag azok állítják, hogy soha nem hallottak különbséget - pl. két vezeték hangja között - akik soha életükben ki sem próbálták létezik-e vajon a "jelenség". Viszont mindenkinél jobban tudják, hogy nem létezik. Amit nem látok az nincs és nem is akarom látni... aki látta, az meg hülye, mert mi más lehetne...
(#) zolika60 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 21, 2017 1 / 1
 
Mindenkinek a hite szerint adatik. Azokat akik pedig hallják két vezeték hangja között a különbséget, szívesen letesztelném egy vakteszten.
(#) tbarath válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 21, 2017 1 / 1
 
Fogalmad sincs, hogy aki ilyesmit állít, az mit próbált és mit nem. (Utolsó mondat törölve.)
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2017
(#) Karesz 50 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Mi az akadálya?
(#) Karesz 50 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Mondanál erre egy példát?
(#) tbarath válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 21, 2017 / 1
 
Ezt írtad: "kizárólag azok állítják, hogy soha nem hallottak különbséget - pl. két vezeték hangja között - akik soha életükben ki sem próbálták létezik-e vajon a "jelenség"."

Szóval én kétségbe vonom azt, hogy te minden ilyen embert ismernél, és mindegyiküket megkérdezted volna, és mindenki azt válaszolta volna, hogy nem, ő sose próbála, de biztosan nem létezik.

Egyébként azt szerintem nem sokan állítják, hogy a kábelek között nincs különbség. Pl. pár éve az egyik haverom megkérdezte, hogy honnan vegyen jack hosszabbító kábelt, mert valahol vett egy Hamát, de az az AKG fejhallgató hangjából is Hamát csinált.
Én pl. azt is el tudom fogadni, hogy az igen drága kábelek között is van hangzásbeli különbség. Vagy hogy egyik kábel jobban szól a másiknál A erősítő és B hangfal között, viszont rosszabbul szól C erősítő és D hangfal között.

De amikor pl. USB kábelek hangzásáról beszélünk, akkor azért na.
(#) nagym6 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 21, 2017 / 1
 
Idézet:
„pl. két vezeték hangja között - akik soha életükben ki sem próbálták létezik-e vajon a "jelenség".”
Ezt nem próbáltam (kábel), de amíg két vagy több magnó, lemezjátszó, erősítő, és leginkább hangfalak és teremakusztikák között nagy különbségek vannak, addig kár a hajszálnyi dolgokon idegeskedni. Nem a kábelen nyerek a hangminőséggel, hanem az előbbiekkel. A frekvenciaátviteli görbéken tizeddecibeleket hallani, miközben nézd meg egy komoly hangsugárzó átvitelét.
(#) mek-elek válasza Qju hozzászólására (») Dec 21, 2017 / 1
 
Gondolkodtam, hogy hasznos-e, jogom van-e szólni ez ügyben.
Az elhalt ismerősöd miatt, ki nem tud neked felelni a felvetésedre, mondanám Neked és hasonló hozzáállású fórumtársainknak.
Nézzen mindenki magába mielőtt mást, pláne elhunytat véleményez.
Elgondolkodtatok-e azon, hogy aki a körúton utazik nem emlékezik a házak harmadik, negyedik emeletére pedig ott vannak. Ha egy többszólamú zeneszám hangzik, a hallgatóság egy része nem hallja az összes szólamot. És, ha ezeknek megemlítik valamelyik előadó finom játékát akkor két reakcióra lehet számítani. Az egyik: mit játszod az eszed, így akarsz több lenni. A másik: ne mond, mire gondolsz, mert én nem vettem észre, hogy vetted ezt észre, mond már el.
És ennek semmi köze a hallásromláshoz!
Ez egy olyan agytevékenység amely feldolgozza a fül által érzékelt jeleket. Nem baj. ha valakinek erre csak P1-e van, de nem szerencsés, ha leszól egy P6-ot aki közeledik hozzá, és vírust kiállt.
Barátod emlékére,
Elek
(#) zolika60 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 21, 2017 1 /
 
Már nincs ehhez megfelelő berendezésem. De ha valaki rendelkezik ilyen lehetőséggel szivesen levezénylem.
(#) Secret válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Idézet:
„Ha egy többszólamú zeneszám hangzik, a hallgatóság egy része nem hallja az összes szólamot.”


Ezen elgondolkodtam. Hogyan lehetséges az, hogy egyeseknek pont egy (vagy néhány) szólam hiányzik a hangfrekvenciás spektrumból? (Ami ugye pont ott szól, mint a többi.)
Nem arról van inkább szó, hogy korlátozott a hallgatóság befogadóképessége?

Felmerül a kérdés, segít-e mindezen egy aranyozott foglalatba helyezett homeopátiás, 100%-os ezüstből készült iránybiztosíték sok-sok pénzért?
(#) Karesz 50 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 21, 2017 / 1
 
Nem vitatom, hogy a kábel a leginkább túlmisztifikált "láncszem" a hifiben... talán mert ezt a "láncszemet" a legkönnyebb, legkézenfekvőbb csereberélgetni, hiszen csak egy mozdulat és már elő is állt egy másmilyen hangzás. Magam is azt gondolom, hogy ebben az iparágban található a legtöbb szélhámos. De azért szerintem elgondolkodtató, ha mondjuk valaki haza visz egy-egy új "szerzeményt" - meghallgatja - (mert látatlanban senki nem vásárol meg ilyesmit) és utána elkezd rá gyűjteni (ha nem elég tehetős), mert úgy érzi enélkül már nem élet az élet (enyhe túlzással).

Ha még nem próbáltál ki két kábel közötti különbséget, cseréld ki bármelyik RCA összekötődet pl. egy mezei koax kábelre (biztosan akad otthon egy jó méternyi darab). Kíváncsian várom (szerintem sokad magammal) hallasz-e valami különbséget.
Következő: »»   2824 / 3552
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem