Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zselés akkumulátor töltése napelemmel
Lapozás: OK   9 / 12
(#) rettung hozzászólása Ápr 20, 2017 /
 
Sziasztok!
A kovetkezokben szeretnek segitseget kerni:
Interneten lattam tobb helyen, hogy epitenek "solar power boxot"
Ilyet:Bővebben: Link
Tallakozott mar valaki hasonloval? Vegul is tudom, az egesz topic errol szol, de.......
Koszonom!
Peter
(#) erbe válasza rettung hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Mi a szándékod egy ilyen játékszerrel?
(#) rettung hozzászólása Ápr 20, 2017 /
 
Vesz eseten aramforraskent hasznalnam, de ha nincs is "vesz", lehetek olyan helyen ahol nincs 220V.
(#) nem válasza rettung hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Szia! Attól függ, mi a célod. A linkelt projekt szivargyújtó kimenettel (12V DC) rendelkezik, kérdés, hogy ez-e a legkézenfekvőbb... mert hogy ugye mit táplálsz róla? Igazából ez lenne a fő kérdés.. ahhoz, hogy telefont tölts pár napig, ez a power box felesleges... a 4 db 12V-os, 7Ah-s akksi közel 350 Wh villamos energiát tárol, amiből 40szer fel tudod tölteni a telódat... hova készülsz, az őserdőbe két hónapra? Ha meg hálózati feszültségre van szükséged (230 AC) akkor bejön az inverter a dologba... Ha csak telót akarsz tölteni, talán érdemesebb egy sokkal kisebb, "kézi" méretű hasonló tudású dolgot építeni, beépített 5V DC-s felszültségstabilizátorral, USB kimenettel.. persze napelemes kivitelben, hogy kempingezéshez is jó legyen. Sőt, ilyeneket készen kapsz ebay-en párezer forintért ingyen postával...
DE: ha az építési vágy hajt, akkor mindenképp támogatom, mert mindegy mit építessz, csak építs!
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) rettung hozzászólása Ápr 22, 2017 /
 
Szia nem!
Koszonom a valaszod. Talan nem a legmegfelelobb videot linkeltem be. Amit en szeretnek, az inkabb olyan: szerszamoslada egy 12v 7ah akkuval, vagy savas auto akksi, egy 10-20w os napelem, egy solar fesz.szabalyzo. kimenetkent szuksegem lenne 5v usb-re. 12v kimenetre, hogy pmr radiot is tudjak tolteni. Az egesz projekt tenyleg arrol szolna, hogy pl. egy vihar idejen(aramkimaradas) legyen korrekt aramforrasom, ami mobil, es nem egy agregator. Ugy velem a mai vilagban a legszuksegesebb dolgokat lehet uzemeltetni, vagy tolteni DC 5/12V-rol.
A taska ne legyen sokkal nagyobb, mint egy kozepes meretu szerszamoslada. Lehessen tolteni napelemmel, vagy "bekeidoben" halozatrol, esetleg auto szivargyujtorol.
Eleg amator vagyok, de nagyon erdeklodo a temaban. Nem is tudom milyen akkumulator felelne meg ezeknek a kovetelmenyeknek? Savas, zseles, ciklikus, vagy mas.......?
Egyatalan szakmai szemmel van ertelme belefogni ebbe? Mukodhet, ez igy? Teszem azt, all egy evig a szekrenyben a cucc, eloveszem, es hasznalhato, nem merult le az akksi az allasban? Vagy allando figyelmet/toltest igenyelne? Pl. Meddig tarolhato egy akkumulator koleonesebb felhasznalas nelkul? Nekem van egy a szekrenybe: 12V 2,3Ah- neha csak(2havonta) ratoltok, hogy ne suljon ki, - ez igy elegendo?
Koszonom!
(#) nem válasza rettung hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Szia!
12V-os SLA ("zselés") akksi szerintem jó lesz a célra, és akkor van 12V-od, illetve beraksz egy 12V/5V feszültség stabilizátort és akkor van 5V-od is. Az, hogy arra már miylen csatlakozót raksz (USB aljzat vagy más), az a Te dolgod.
Az akksi túlmerülését meg kellene akadályozni egy áramkörrel az akksi kimenetén (majd hétfőn előkeresem Neked, amit nekem is ajánlottak itt, ebben a topicban, vagy Te is visszakeresheted).
Ha megfelelő napelemet választassz (aminek a max árama nem nagyobb mint az akksi megengedett legnagyobb töltőárama, akkor nem kell áramkorláttal szórakoznod, csak egy LM317-es ICvel megoldott szeültségszabályozó (szintén előkeresem majd) áramkör megteszi.
Némi elektronikai/forraszttási ismerettel összerakható, még kisebb is lesz, mint egy szerszámosláda, mert egy 7Ah-s 12V os SLA akksi kb 8x10x20 cm... ehhez jönnek még a csatlakozók, elektronika.. illetve a nepelem mérete is kérdéses ügy.
Ha 12V névleges feszültségű napelemet veszel, annak a kimenetén full napsütésben lesz kb. 15-16V, ami jó, mert neked ezt kell majd leszabályoznod (az LM317-es kapcsolással) kb 13.8V-ra (tehát ha ennél kevesebb lenne a napelem kimenete, az gond lenne), ennyivel kell majd tölteni ugyanis az akksidat.
Amúgy meg ja, néha nem árt kcisit feltölteni az akksikat...
Majd jelentkezem a kapcsolásokkal. Én azt mondom, vágj bele, abból csak tanulhatsz.
Üdv,
Ádám
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2017
(#) rettung hozzászólása Ápr 22, 2017 /
 
Szia Ádám!
En ilyet lattam:Bővebben: Link
Gondolom egy ilyen megoldana az osszes ptoblemamat.
Innen vettem az otletet:
Bővebben: Link
Mit gonfolsz?
Peter!
(#) Gafly válasza rettung hozzászólására (») Ápr 23, 2017 /
 
A specifikációja eléggé igénytelen, bár lehet hogy csak a fordítás ment félre:
Idézet:

- Feszültség elleni védelem
- Max napelem feszültség: 5A
- Max akkumulátor feszültség: 25V

Ugyanakkor szerintem is valami hasonlóval jársz a legjobban.
Ha sikerülne szerezni valami strapabíró műszert, akkor nyújtott skálával ~9V zener, és ellenállás (trimmer) sorbakötve, egészen sok információt ki tudnál jelezni (becsült töltési állapot, stb.).
(#) nem válasza rettung hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Szia!
Na igen, ez jó lehet, ha nincs kedved annyira áramkört építeni... sőt, lehet, hogy jobb is egy ilyennel kezdeni, ha nincs még nagy gyakorlatod! A technikai specifikációja tényleg elég furcsa (mint ahogy az előttem hozzászóló is írta).. éremes lehet megnézni ezt a típust másik webshopban is vagy rákeresni neten adatlapra... de valami iylen jó lehet. Én azt mondom, hajrá!
(#) weend válasza rettung hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Szia!
Én azért nem erőltetném a helyedben a PWM szabályzót, ha lehet. Pláne, ha kicsi tábláid vannak, ami ugye a mobil üzem miatt érthető. Egy MPPT töltésvezérlővel mindenképp jobban jársz, és még olcsóbb is.
Bővebben: MPPT
(#) pzsola hozzászólása Dec 27, 2017 /
 
Sziasztok!
Tudom, hogy zselés akkumulátor a téma, de gondoltam hátha idevág a kérdésem: szgk-ba való ólomsavas akkumulátort szeretnék tölteni napelemmel (mivel azzal csak hetente egyszer megyünk, és az utcán parkolunk). Megnéztem a fenti linkeket, de nem tudtam eldönteni, hogy melyik lenne a leg ideálisabb. Kérdésem arra vonatkozna, hogy ha gyújtást ráadom az autóra (vagy párom használná az autót) akkor meg kell-e szüntetni a töltésvezérlő és akku kapcsolatát? (nehogy a generátor által termelt többletáram a vezérlőt tönkretegye.) Vagy ha megszakítanám egy relével a töltést amikor gyújtáson van az autó, akkor a napelem nem okoz-e kárt a vezérlőben? Egyáltalán le kell-e választanom relével az aksiról a vezérlést? Gondolom vezérlés nélkül rátenni egy napelemet az aksira életveszélyes. (Bővebben: napelem) vagy (Bővebben: vezerelo1) vagy (Bővebben: vezerlo2) vagy (Bővebben: vezerlo3) vagy (Bővebben: magyar_vez4)
Előre is köszönöm a választ!
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
(#) erbe válasza pzsola hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Hova tennéd a napelemet és mekkorát? Ha nem az autóra, akkor mindenképpen meg kell szakítani a kapcsolatot, mielőtt elindulsz. Töltésvezérlő mindenképpen kell. Ha a járművön van a napelem, nem kell megszakítani indítás előtt a kapcsolatot, mert a napelem áramgenerátoros. Amennyit termel, annál többet indításkor se tud leadni, nem lehet túlterhelni. Ha menet közben is tud termelni a napelem, a vezérlője tölt annyit, amennyit tud. A generátor meg annyival kevesebbet.
Ha meg éppen nem termel a napelem, a generátor átveszi a töltést.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
(#) pzsola válasza erbe hozzászólására (») Dec 29, 2017 /
 
A napelem vagy állandó jelleggel a műszerfalra lenne rakva, vagy a szélvédőre. Ez utóbbi esetén induláskor le kell majd onnan szedni, míg az első esetben fixen ott lehetne. De ha nem kell reléznem, csak egy biztosítékon keresztül rákötni a tölrésvezérlőre, akkor megkaptam a választ. Köszönöm szépen!!!
És még egy kérdés: a fenti napelemhez melyik vezérlőt javasolnád?
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
(#) Adrién hozzászólása Dec 30, 2017 /
 
Üdv!
Van egy 18Voltos üresjárati feszültségű napelemem, és olyan 5-6 amperes.
Volt egy bsv20A töltésvezérlőm kínai biztos.12v/24 auto az van ráírva, na most rákötöttem 2 akkumulátort, hogy 24 volttal is megpróbáljam mit csinál , gondoltam , hogy nem fogja tölteni , de azértmégis megpróbáltam , bár ne tettem volna , pár másodperc és füstölt.Tölteni még most is tölt 12 volttal, de kimeneten olyan 2 volt körül van mindig, load led az mindig világít rajta, Szétszedtem , a panál hátulján megláttam , hogy bsv1210A , na mondom jó ez akkor nem is tudja azt ami az előlapon rajta van 24 voltot, meg 20 ampert.
na mindegy szeretnék tölteni egy autó akkumulátort, hogy később erről telefont, meg miegymást használjak. a kérdésem , hogy egy ilyen
Bővebben: Link
step down konverterrel is lehet tölteni akkumulátort?Illetve rájöttem , hogy a napelem táblámban nincs dióda, mert leszívta az akkumulátort , milyen dióda kell bele?

Csak ismerkedek a napelemmel, tehát mppt vezérlő, meg több napelem még várat magára.
(#) erbe válasza pzsola hozzászólására (») Dec 30, 2017 1 / 1
 
Ami az első linken bejön napelem, ahhoz a leírása szerint nem kell töltésvezérlő, mert automata napelemes töltő.
A teljesítőképességéhez képest viszont aránytalanul drága. Mondhatnánk azt is, hogy "aranydrága". Ilyen áron ennél erősebbet is kapni.
Néhány példa:
Nap1
nap2
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2017
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Dec 30, 2017 / 1
 
Picit nagyobb
Ha nagyon ráérsz
Ez utóbbihoz kell egy dióda és egy nagyon egyszerű soros vagy párhuzamos stabilizátor.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2017
(#) A.Norbi hozzászólása Nov 16, 2018 /
 
Sziasztok!remelem nezi meg valaki ezt a topikot.
Rendeltem ezt a napelem tolto controllert alirol:
https://m.aliexpress.com/item/32861832149.html?spm=a2g0n.orderlist-...160600
Masfel orat ultem felette multimeterrel,viszont nem sikerult rajonnom hogy kene beallitani
Van rajta ket potmeter,de nem talaltam a neten sem segitseget ehhez a konkret modulhoz.
Feladat egyszeru lenne,egy 4W-os napelemnek kellene toltenie egy 4Ah-s zseles robogo akksit.
Koszi elore is!
(#) Alex2 válasza A.Norbi hozzászólására (») Nov 16, 2018 /
 
A mobilos linkedet nem tudom megnyitni asztali gépen.
Másik link vagy pontos megnevezés kellene (Az Aliról!).
(#) A.Norbi válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 16, 2018 /
 
Ez a pontos neve:2A MPPT Solar Panel Controller CN3722 1-4S Li-ion lithium iron phosphate 6-13.6V Lead Acid Battery Charge Controller Board

Illetve le is fotoztam:
(#) Alex2 válasza A.Norbi hozzászólására (») Nov 16, 2018 /
 
A másik ilyen modulhoz le van írva:

"Instructions for use:
This circuit can only be used for lithium-ion, lithium-iron phosphate, and lead-acid batteries with direct solar cell protection.
If the charging current is greater than 2A, it is recommended to affix on a heat-dissipating aluminum housing or install a heat sink!
Note that please do not adjust the MPPT voltage less than 7V or less than the output voltage, otherwise no charging output. MPPT point voltage is 1.04V
Charging red light, the end of the charge blue light, the battery is not connected to the blue light flashing red, voltage setting error is also no light red light, no current output.
The potentiometer is extremely precise, please prepare your own clock with a screwdriver and adjust it patiently. If you strictly follow the tutorial below, it will be a success. The chaos may burn out!

First clear two necessary conditions, the circuit can work: one: the input voltage must be higher than the set mppt voltage; Second: set the output voltage must be lower than the input voltage. Factory preset: The mppt voltage is approximately 18V and the output voltage is approximately 4.2V.
Step 1: Connect the solar cell and it will not be charged. If there is voltage output, then step 2. If there is no output, turn MPPT slowly counterclockwise until there is output voltage.
Step 2: Turn the output voltage counterclockwise until the traffic light flashes, then coarse-tune the output voltage to full-charge cut-off voltage
Step 3: Connect to an unfilled battery, and monitor the charging current with the output ammeter and trim the MPPT potentiometer until the maximum charging current. Or use a multimeter to measure the solar photovoltaic voltage close to the nominal operating voltage of the solar panel
Step 4: Continuously observe the charging status of the battery. Use a multimeter to determine whether the battery charge cutoff voltage is correct. Otherwise, adjust the output adjustable resistance until the output voltage is the constant voltage charging voltage of the charged battery.

3.7V lithium battery - 4.2V 2 string 8.4V 3 string 12.6V 4 string 16.8V
3.2V lithium iron phosphate battery - 3.6V 2 string 7.2V 3 string 10.8V 4 string 14.4V
6V Lead Acid Battery - 6.8V
12V Lead Acid Battery - -13.6V"
Van rajz is, hogy melyik poti mire jó:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2018
(#) A.Norbi válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 16, 2018 /
 
Igen,mas tipushoz talaltam en is,csak ezen ugye 2db potmeter van,meg melle egy piros es egy kek led.
Ezert nemtudom,hogy melyiket kellene tekerni,es melyik lednek kellene vilagitani..
(#) Alex2 válasza A.Norbi hozzászólására (») Nov 16, 2018 /
 
Ha végignéznéd, amit írtam, akkor a végén megtalálnád a megoldást.
Az IC adatlapjából is kiderül pár dolog: Bővebben: Link
(#) A.Norbi válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Na most volt időm játszani vele,elolvastam amit küldtél,és aszerint csináltam meg(úgy 10x )
Annyi eredményt sikerült kicsikarnom,hogy tűző napon 0.5,azaz fél mA-el tölti az akkut...LED csíkkal sikerült kemény másfél mA-t is kivenni belőle.
Mostmár ott tartok,hogy inkább bekötöm egy diódával a napelemet,mert a kontroller nélkül sokkal fényesebb a LED csík is..
Ennél a pár mA-es eredménynél ragadtam le múltkor is,csak akkor azthittem hogy én vagyok ennyire hülye hozzá,de valami itt nem jó
(#) erbe válasza A.Norbi hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Végigolvastam a hozzászólásaidat, mi lehet a gond. Lehet, hogy nem voltam elég alapos, azt megtaláltam, hogy 4 W-os a napelemed, de hány V-os?
Linket, képet csak a szabályzóról mutattál.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2018
(#) qualiped hozzászólása Jan 12, 2021 /
 
Sziasztok!
Gyermekorvosként abszolút laikusként szeretnék kérdezni. Vadászok. Van 6 db vadkamerám kihelyezve, elég nehezen megközelíthető helyen. A kamerák egy 7 Ah-s 12 V-s zselés akkuról működnek. (már ameddig működnek) Ezekhez szeretnék napelemes rendszert. Kérdésem: Milyen napelemet vegyek? (lehetőleg kici, óccó, kínai (kb. 10-12 USD) közöttire gondoltam Milyen paraméterei legyenek? Kell e hozzá feszültség szabályozó? ha igen akkor milyen?
Megtisztelő válaszotokat előre is köszönöm.
U.i. Szerelni, forrasztani nem tudok. Meg nem is értek ilyen dolgokhoz, ezért fordulok hozzátok
Tisztelettel: Dr. Kovács Gabi
gyermekorvos
(#) bbatka válasza qualiped hozzászólására (») Jan 12, 2021 /
 
Szia!
Konkrét típusra nem tudok javaslatot adni. Leírom én hogy csinálnám.
Először is feltételezem hogy a 6db. kamera külön helyen van. Ehhez nyilván 6db. napelem és töltő áramkör fog kelleni. Egy multiméterre mindenképp szükséged van, mert meg kell mérni hogy a kamera mekkora áramot vesz fel. Ha ez az adat esetleg ismert akkor nem. Ehhez az áramhoz én hozzá adnék még kb.200mA tartalékot. Ez függ attól, hogy mennyit fényt kap a napelem.
A zselés akkumulátort maximum 13,8V-al lehet tölteni tartósan. A napelem ennél jóval nagyobb feszültséget ad le. pl. az általam használt 20W-os 22V-t napsütésben. Ezért kell a töltő áramkör vagy túltöltés védő áramkör. Ez utóbbi a beállított feszültségnél (13,8V) leveszi a töltést és mondjuk 12,2V-nál rákapcsolja. Valószínű ilyen is van a kereskedelemben, de én még csak kapcsolási rajzban láttam eddig.
Én egy 20W-os napelemmel töltök egy 110Ah-ás aksit a csónakban. Így a túltöltés még nem okozott problémát Egyébként Skori egyik PWM-es áramgenerátor kapcsolását használom töltőnek.
(#) pucuka válasza qualiped hozzászólására (») Jan 12, 2021 /
 
Nem túl bonyolult a megoldás. Veszel minden vadkamerához egy ilyen napelemet, három 1N5395 diódát, és egy ZY12 zéner diódát. A napelem, és az akkumlátor közé sorba kötsz a pozitív ágba 1 db 1N5395 diódát, az akkumlátorra párhuzamosan egy két nyítóirányú 1N5395, és a ZY12 záróirányú sorbakötött komplexumot. Az akkumlátorra pedig a kamerádat.
A napelem rövidzárban (teljesen lemerült akku esetén) 580 mA -el tölti az akkut, a nagyjából feltöltött akku feszültségét a zéner, és a két sorbakötött dióda 13,4 V -ra korlátozza.
Ennél egyszerűbb nincs, lehet töltő áramkört is készíteni, de szerintem nem fontos.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Jan 12, 2021 /
 
valahogy így:
(#) nedudgi válasza pucuka hozzászólására (») Jan 12, 2021 / 1
 
A PB137 IC-t ismered?
(#) pucuka válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 12, 2021 /
 
Én igen, de ide minek
Következő: »»   9 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem