Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   167 / 216
(#) mek-elek válasza mikldesign hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Kedves MD,
Manapság királyokat használok, már nem emlékszem annyira a múltbéli cuccok hangjára.
Amit azonban tapasztalataid szerint írtál, az érdekes jelenség.
Kérdőjeleket hagy azonban bennem, hogy a színpadkép romlása prímér jelenség, vagy akusztikai.
Mert, ha ez által olyan hangok szintváltozása nőt, ami talált magának visszaverődési pontot a helységben, az is vezethet rosszabb hangzáshoz. Van azonban még egy érdekes dolog, amit én a puffereknél alkalmazok, az pedig a pufferek tagolása kisebb kapacitásokra a gyorsabb töltődés okán. Ezáltal dinamikusabbá válik az erősítő, olvastam, és megcsináltam. Nálam bevált. Még a rezeknél is hallani. Lehet, hogy az említett esetben, ha prímér a probléma , ez megoldást jelent-het.
No és én ezért nem gondolkodom kicsatolós erősítőkben, mert akár az alkatrészek mennyisége, akár a hőkezelési problémák körülményessé teszik használatát a lakásban, míg mondjuk egy VF3-al, vagy VF-4-el ez a probléma nincs, persze megfelelő megépítésről beszélve.
Üdv, Mindenkinek,
Elek
(#) mikldesign válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Kedves Mester! Értem én pontosan, hogy miért javasolják azt, hogy egy kicsatoló kondenzátort miért több darabból rakjanak össze. Pont a sebesség végett, amiről beszélsz. Hogy gyorsabban töltődjenek, és süljenek ki. Első megközelítésben logikus a gondolatmenet, hogy így próbáljon meg az ember olyan eszközt létrehozni, ami kellően gyorsan tudja lekövetni a hangban beálló változásokat. Ám akármilyen gondosan is válogatsz össze egy kondenzátor pakkot, van egy kellemetlen dolog, amit nem tudsz megkerülni. Minden kondinak más és más akusztikai jellemzője van. Amikor pedig párhuzamosan összekötöd őket, akkor tulajdonképen egy kondenzátor kórust hozol létre. Mindegyiknek picit más a hangja, kapacitása, feltöltődési ideje, és kisülési ideje. S ez bizony meg fog hallatszani a hangképben, akár akarod, akár nem. Más a hangzás ha egy énekes énekel, és megint más, ha mondjuk az ikertestvérével fog énekelni. Hallani fogod a különbséget. Teljes mértékben igazad van, hogy a csatoló kondenzátor egy szükséges rossz kompromisszum, de akkor felesleges ezt az amúgy is nyűg alkatrészt egy egész kórusra lecserélni. Persze, hogy mondjuk a rezesek hangja szebb, hiszen jellegét tekintve a fúvósok hangkarakterisztikája inkább háromszög, mint színusz jellemzőjű. Itt a gyors kiugró tüskék dominálnak a hangzásban, ide gyors kicsatoló kell. Egy zongora azonban, vagy bőgő hangkarakterisztikája inkább színusz jellemzőjű, hosszú lecsengésű amplitudókkal, ide viszont lassabb kicsatolók kellenek. De valahol olvastam, (bocs, csak a lényeg maradt meg, hogy a kimenőtrafóknak is vannak hasonló nyűgeik. Mégsem akarja senki lecserélni, vagy elhagyni. Kompromisszum mind a kettő. De a szimmetrikus tápú csatolókondi nélküli végfokoknak is vannak saját bajaik. De ebbe ne menjünk itt bele, esetleg privátban.
(#) mek-elek válasza mikldesign hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Kedves MD,
Ha javasolhatnám, inkább hallgassunk zenét, mert ott nem kell senkinek alul maradni.
Megköszönöm tapasztalataid átadását,
Elek
(#) Gery78 válasza mikldesign hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
A kicsatoló kondinak nem feltétlenül baj, hogyha több darabból rakod össze. Én úgy csináltam, hogy két 10.000µF-os arany Roederstein kondit kapcsoltam sorosan össze a negatív pólusával, hogy bipoláris legyen, és evvel a komplexummal kapcsoltam párhuzamosan egy 2µF-os olajkondit, hogy a gyorsaság is meglegyen. Sok kondit kipróbáltam én is kicsatolónak, de ez a konstelláció bizonyult a legjobbnak.
(#) mikldesign válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Ön egy Úriember! Élvezet volt Önnel beszélgetni.
(#) jimmi12 válasza mikldesign hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Kész élvezet végigolvasni az okfejtéseket, de akárhogy is csavarjuk, a végső megoldás mindig valami "kompromisszum" lesz.
Tegnap sok időm nem volt foglalkozni vele, de a puffereket megtripláztam (30.000uF) és beállítottam a nyugalmi áramot 1.2A-re. Valóban javult a hangja, teltebbek lettek a mélyek, cserébe jobban is melegszik. 1 óra használat után az eddigi 48fok helyett most 56fok környékére állt be. A trafó remekül bírja, nagyon enyhe melegedés észlelhető rajta. A "búgás" ami igazán kis mértékű nem szűnt meg, ezzel még lesz dolgom...
Következő lépésben ki fogom cserélni a TIP41-eket TIP3055-re.
Köszönöm az eddig segítséget/tanácsokat!
(#) jimmi12 válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Sajnos ezt a verziót nem tudom megvalósítani, fizikailag nem tudom elhelyezni a kondikat.
(#) Naszrai válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Nem értem a jelenlegi helyzetedet, de úgy tűnik hogy csak megoldódni látszik a probléma.
Meg lehet próbálni még a pufferkondik után egy kapacitássokszorozót rakni. Előtte elmentem 60.000µF-ig, de feljebb lehetett lépni a kapacitássokszorozóval. Az enyémnek akkor teljesedett ki a hangja.
A kicsatoló kondi témát a kollégák TALÁN elvitték a magas hangok irányába(a nagy elkó mellé pár µF MKP vagy MKT kondi általában a magas hangok minőségét javítja.
Neked normálisan működő elkó kell ami legyen legalább 2000µF kapacitású MÉRVE is!
Kompromisszum mindig van, de pont a JLH olyan, hogy elég jól lehet tuningolni. A végtranyók cseréje jó ötlet, mindegyik másként szól, próbálgasd hogy neked melyik tetszik. Nekem BD 245-el lett jó. Milyen félvezetők vannak még benne?
(#) Naszrai válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Jut szembe, bétát mértél a két teljesítmény tranzisztoron?? melyik pozícióba raktad a nagyobb bétával rendelkezőt?
(#) mek-elek válasza mikldesign hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Kedves MD,
megtisztelő a véleményed.
Azonban szeretnék a fórumon, mindössze fórumtárs lenni.
Amikor írogatni kezdtem az olvasások után annak az oka a segítségnyújtás a tapasztalataimmal.
Persze számoltam a kollektíva befogadási ceremóniájával, annak idején voltam katona. Amivel a fórum foglalkozik, viszont megér egy kis alkalmazkodást. Adni legalább olyan jó, mint kapni.
Nem okoska és úriember posztra hajtok itt, hanem mindössze egynek lenni közöttetek, aki esetleg hozzájárul mások, no persze a saját építményei jobbításához.
Téged, és Mindenkit
üdvözöl,
Elek
És most ragadjunk pákát, és hallgassunk zenét!
(#) Cinema hozzászólása Dec 6, 2017 /
 
Szinte minden héten feljött ez az erősítő, így most már engem is elkapott a gépszíj, megépítem.
Doboz kb. készen van, hűtőbordák, csatlakozók, táppanel, végfok panelek készen vannak.
Össze kell szerelni, felfogatni a bordára a tranzisztorokat, huzalozni és beállítani, mérni, ellenőrizni, meghallgatni.
Lefényképezem és majd teszek fel róla képet, ha sikerül. (Ebben a kép-feltöltésben majd segítségre számítok, tőletek.)
Remélem, hogy sikerül a szerkezet.

Üdv!
(#) jimmi12 válasza Naszrai hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Bétát nem mértem, egyenlőre nincs mivel. Amúgy 5401 és TIP41CF tranyók vannak benne. A tranyó cserét még megcsinálom, aztán az erősítő megy parkoló pályára. Gyanús volt, hogy a HS-280 adattábláján 4ohm szerepelt, mérve viszont 8ohm-ot mutatott és jobban szemügyre véve a két mély sem egyforma. Kiszereltem a közép és magas hangszórókat, mindegyiken 1 piros pötty van, ami 4ohm-ra utal. Szóval valaki már cserélte a mélyeket 8ohm-osra. Először rendbe teszem a hangfalakat aztán visszatérek a JLH-hoz. Tudom, hogy a HS-280-at illetően vérre menő viták születnek, de szerencsétlenségemre szentimentális vagyok, életem első fizetéséből vettem őket (kb. 20 éve), szóval ha megköveznek is, megpróbálom kihozni belőlük a legjobbat.
(#) Naszrai válasza Cinema hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
(#) mikldesign válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 7, 2017 /
 
Megértelek, mert 35 éve megvan ez a két hangfal, es teljesen jo a mai napig.
(#) mikldesign válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 7, 2017 /
 
Oly szép az a hutoborda, csak megoldja☺ meg 60 C fok korul aa legkisebb a zaja a tranyonak. Ami a bugast illeti, nem szorja meg a trafó?
(#) mek-elek válasza mikldesign hozzászólására (») Dec 7, 2017 / 1
 
Kedves Fiúk,
koty-koty, nekem a vidi, korona hangfalaim 1980 táján lettek. Kicsit fájt átalakítani, de már csak a doboz, a panel tekercsekkel, a potik az eredeti bennük. Az idő és az igények el avultatták. A mai napig megvannak a gumis mélynyomók, mert sajnáltam kidobni. Az az igazság, hogy egy kevláros mélynyomó részletesebb, no meg nagyobb a terhelhetősége, meg másak 1-2Khz hangjai.
De ami miatt írok nektek, amikor nem kell mélyre nyúlni a bukszába, és mégis drasztikus javulás érhető el.
Az olcsóság szerint sorban(relatív). Kábelek cseréje, hangfalon belül és kívül 2-2.5mm-es tömör ezüstözöttnél részletes, szókimondó hangzás, sodrott ezüstözött bandázzsal is bírónál, a mélyek leköltöznek és a közepek levegőt kapnak.
A nálunk gyártott hangfalakat valamiért pendely huzallal készítették.
Kondenzátorok, már nem lehetnek az igaziak. Nálam, mert nem tudtam, hogy ekkorát borul minden, először sima bipoláris kondikra cseréltem a régieket(még repedt is volt bennük). Majd a lejtőn nincs megállás lettek a jantzenek.
Mind a két változtatást jól lehetett hallani bejáratás után.
De először is a drótok a nagy varázslat.
Elek
(#) jimmi12 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 7, 2017 /
 
Még rágódom a témán, igazából ha már cserélni kell a hangszórókat, akkor kell a váltót is stb. és elveszik az "eredetisége". A mai árak mellett nem is állnék neki, akkor már inkább beruházok egy ilyenbe: Sonobull80
Az öreget rendbe teszem amennyire lehet és megmarad emléknek (no meg néha nosztalgiának)
(#) mek-elek válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 7, 2017 /
 
Kedves Jimmi,
küldtem képeket az üzenetekben.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2017
(#) xix hozzászólása Dec 13, 2017 /
 
Jó Emberek ! Egy kérdés / vagy több : Q2 tranyónak mennyire szabad melegedni ? ( BF259, BC141 )
Mindkettőt próbáltam, nálam eléggé forró, - hangzás kellemes, beállítások működnek, bekötések jók ( saccra )
(#) keszeg01 válasza xix hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
Jó napot az enyém kb 35-40 fokos BC 301 27v 1A vagy 1.1A nyugalmi.
(#) Gery78 válasza xix hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
Igen, az melegszik egy kicsit, de az nem baj. Ha nagyon forrónak érzed akkor tehetsz fel rá egy hűtőcsillagot. Kb 45°C-t már forrónak érzed.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2017
(#) mikldesign válasza xix hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
Melegszik, eléggé fel tud melegedni, tettem rá hűtést, oszt oké.
(#) reloop válasza xix hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
Üdv! A Q2 annál melegebb minél magasabb a tápfeszültség és a nyugalmi áram, valamint minél alacsonyabb a Q3 bétája. A fűtőteljesítményt a féltáp és a Q3 bázisáram szorzata.
(#) xix hozzászólása Dec 14, 2017 /
 
Köszönöm a válaszokat ! Akkor helyénvaló a melegedés Q2-nél. ( Valahol, itt a fórumon azt olvastam "nem szabad melegednie", innen jött a kérdésem. ) Semmi intoleráns/liberális vetülete
(#) Baxi hozzászólása Jan 6, 2018 /
 
Hi Mesterek!
Tervezek építeni Én is egy JHL-t, sztereóban. Még szerintem sose hallottam A osztályt szólni, nagyon kíváncsi vagyok a hangjára.
Ennyi végtáranyót találtam, megmértem piaci műszerrel a hfe-t. Értékek a táranyón felírva.
Szerencsére vannak párban mondjuk a 205-ös értéket érdekesnek találom , látszik rajta hogy jóval újabb gyártású
EZT a kapcsolást tervezem megépíteni, esetleg valakinek tanácsa mire érdemes még figyelni ?
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2018

2n3055.jpg
    
(#) goreny válasza Baxi hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
(#) Baxi válasza goreny hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Tudom, de nekem megfelel , más?
(#) Cinema válasza Cinema hozzászólására (») Jan 6, 2018 / 1
 
Szűk egy hónap alatt lassan haladt az építkezés.
A panelek beültetése megy a leggyorsabban, de hát ez nem is csoda, minden mással tízszer annyi a munka.
A doboz le lett festve, de már úgy néz ki, mintha össze-vissza lett volna dobálva, itt-ott lekopott a "metál" festék.
Csak tudnám, hogy miért, mert újrafestés az már nem megy. Ilyen marad.
Táp-panel változott, először 2db 6A-es Graetz-egyenirányító lett volna a két oldalnak függetlenül. Mivel a jel-hidegpont azonos a két csatorna bemenetén, kerülendő a földhurok, egy Graetz-híd lett (35A-es) és szeparált diódás elválasztás a két oldal tápkondenzátorai előtt. A bemenettől a potencióméterekre megy a jel, majd onnan a végfok panelekbe.
Van még mit szerelni, folytatom, ha már belevágtam.

BUÉK!
(#) dean01 hozzászólása Jan 7, 2018 /
 
Egy elméleti kérdésem lenne,ugye pl adott 30v 2 amper meghajtás ,mivel a két végfok tranyó sorba van bekötve ezért a c e lábakon a féltápfesz 15 v ami a csatolókondin is megjelenik egyenáramként ,vagyis ennyit lehet mérni rajta ,mivel csak az egyik tranzisztor erősít a másik csak egy dinamikus ellenállás ezért csak 15v lehet számolni a teljesítményt 2 amperrel ? Lehet hülyeséget írtam helyesbítsetek ...
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018
(#) Gery78 válasza dean01 hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
Na de 30V tápfesz esetén a féltápfeszültség nem 20V, hanem 15V. Ezt az értéket be kell állítani a potikkal. Persze, hogy lehet számolni teljesítményt, az attól függ, hogy milyen teljesítményt szeretnél "látni". Ha csak a tranyón átfolyó nyugalmi áram (2A) és a féltápfesz szorzatára vagy kíváncsi, az csak az a teljesítmény lesz ami a tranyót fűti. A kimeneti hangfrekvenciás teljesítményt a még torzítatlan kimeneti váltakozó feszültségből és a terhelő ellenállásból kell számolni.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018
Következő: »»   167 / 216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem