Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mozgásérzékelő
 
Témaindító: jana, idő: Jan 8, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 30
(#) proba válasza GB2 hozzászólására (») Nov 12, 2016 /
 
Minden szenzor ad egy kimenő jelet (kb 3V) ha elé lépsz. Ezeket a jeleket rávezeted egy körívben elhelyezkedő érintkező sorra. A kör közepében egy forgó áramszedőt helyezel el amit a motor forgat. A motor addig forog amíg nem talál valamelyik körcikken feszültséget, ott megáll. így már a követés meg is van oldva, némi szépséghibával. Csak egy irányba követ szépen, a másikban csak egy teljes körbefordulás után talál rád, ha nem mozogsz/nem vagy ott, forog körbe körbe.
(#) fecameca válasza TUTKER hozzászólására (») Nov 12, 2016 / 1
 
Szia! Mindegyik világít, amíg az időzítése le nem telik. Ha azután sem alszik el, lehet szakadt az idő állító trimmer potenciométer, de lehet táp hiba, (brummos) és még áramköri hiba a műveleti erősítő, vagy a körülötte levő ellenállások körül. Esetleg ha új, akkor talán ki lehet zárni az elkó hibát, a többi sajnos előfordulhat.
(#) Tejcsi hozzászólása Jan 14, 2017 /
 
Sziasztok!

Paradox SP600 típusú vezetékes riasztórendszert telepítek házilag. Az alapok megvannak, a programozás Babyware-rel gyerekjátéknak tűnik, azonban a szerelés/bekötés kapcsán merültek fel kérdéseim, melyben nagyon megköszönöm a hozzáértő válaszokat. Lehet a kérdéseim alapnak tűnnek, nekem azonban még kérdések. Szóval lassacskán szerelgetek és mindig felmerül bennem néhány kérdés.

A központ tápellátását biztosító transzformátoron (mellékelt képen) semmilyen jelölés nem látható. Értem ez alatt, hogy a kék hármas sorkapcson melyik a fázis, melyik a nulla és melyik a föld? A kimenetet biztosító kék színű kettes sorkapcson melyikre kötöm a piros (+) és a fekete (-) vezetékeket?

A központi panelen 8 zóna található, ami duplázható 16-ra. Ezzel élnék is, mert elvileg 11 zónám van (7 mozgásérzékelő, 1 ajtónyitás érzékelő, központ szabotázskapcsoló, sziréna szabotázs). A zónabekötés csak majdnem világos. A második képen található módon kötöm a mozgásérzékelőket kettesével egy zónára, zónaduplázással. A kérdésem az, hogy ezeket hogyan kombinálom? Van ugyebár 8 zónabekötési sorkapocs (Z jellel a központon) és fele ennyi C jelű. Ha az első két mozgásérzékelőt a Z1-re kötöm a kép szerint, illetve a mellette levő C-t használva, akkor a következő kettő menne a Z2-re, de oda honnan megy a C? Ugyanaz, mint a Z1 kötésnél? Lehet nem fogalmazok szakszerűen...

A harmadik kérdésem pedig a kezelő bekötése lenne. Ez valójában világos, csak megerősítést kérek. A lényeg, hogy a kezelő vinné a mellette lévő ajtónyitás érzékelőt, azaz egy zónát a kezelő kezelne. Jól gondolom, hogy ez esetben nem kell használnom a kezelő zónabemeneteit? Az ábrán a kezelő kék színű vezetéke kezeli a zónát, ahová az ajtónyitás érzékelő egyik vezetéke kerül (gondolom mindegy melyik), a másik pedig a feketéhez van hozzákötve és az Aux (-)-ba megy. Közötte van egy ellenállás, az mindegy, hogy 1, vagy 2,2 k-s?

Hát egyelőre ennyi. Köszönöm előre is!

Szép hétvégét!

Tejcsi
(#) Inhouse válasza Tejcsi hozzászólására (») Jan 14, 2017 / 1
 
Idézet:
„A központ tápellátását biztosító transzformátoron (mellékelt képen) semmilyen jelölés nem látható. Értem ez alatt, hogy a kék hármas sorkapcson melyik a fázis, melyik a nulla és melyik a föld? A kimenetet biztosító kék színű kettes sorkapcson melyikre kötöm a piros (+) és a fekete (-) vezetékeket?”
A képen látszik a bekötés. Ezt a trafót nem kell/lehet földelni. A 3-as sorozatkapocs két szélsője a fázis és a nulla, a kettes pedig a szekunder, 16,5VAC. Ez nem tápegység, ez egy csupasz transzformátor, AC azaz váltakozó feszültség jön ki belőle, nincs piros/fekete, alias +/-. Ezt még egyenirányítani és szűrni/pufferelni kell.
(#) Tejcsi válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Köszönöm. Én nem látom a bekötést. Vagyis nekem nem egyértelmű. Ha a képen látható "helyzetbe" áll a trafó, akkor melyik melyik? Azt értem, hogy a kettes sorkapocsnál mindegy hogyan kötöm be, lényeg akkor, hogy ha jól értem ezt így közvetlenül köthetem be a riasztó központi paneljének AC kettes sorkapcsára. Rendben. Így világos.
(#) Remci válasza Tejcsi hozzászólására (») Jan 14, 2017 / 1
 
A két alsó a 16,5v Ac kimenet, ezt kösd a panel Ac bemenetére. Én úgy szoktam bekötni, hogy a felső sorkapocs biztosíték felőli oldalára kötöm a fázist, mellé a nullát. De különben mindegy. Az egyenirányítást, szűrést a központ panel végzi. A C- az com-ot jelent. Úgy kösd, hogy az első két mozgás érzékelő egyik szálát a Z1-be a másikat a C-be, a másik két mozgás érzékelő egyik szálát a Z2-be a másik szálát az előző C-be. És így sorba a többit. Ezért van a 8 zónához fele annyi Com.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2017
(#) Tejcsi válasza Remci hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Köszönöm! A trafó világos. A zónabekötésnél akkor ha jól értem az általam mellékelt bekötési rajz is megfelelő, lényeg, hogy a COM-on osztozik két egymást követő zóna. Tehát a második mozgásérzékelő páros egyik vezetéke megy a Z2-be a másik meg a Z1-nél használt COM-ba? Ez sem tűnik így nagy számnak.

Ebben a bekötési módban honnan fogom tudni, hogy melyik védett helyiségben történt adott esetben szabotázs?
(#) Inhouse válasza Tejcsi hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Nem azt mondom, hogy tökéletes, de azért rajta van egyértelműen.

trafó.jpg
    
(#) Tejcsi válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
O.K. Köszi, világos.
(#) Busz hozzászólása Feb 19, 2017 /
 
Van egy ilyen lámpám:
http://www.aurolite.net/Product_Info.asp?ID=113


Sikerült bele hagyományos izzót tekerni amitől tönkrement. Felvillant majd teljesen halott lett, semmi életjel. Szerintetek érdemes szétszedni, vagy javítása gazdaságtalan, kuka?
(#) kopter hozzászólása Máj 9, 2017 /
 
Sziasztok!
Szeretném a segitségeteket kérni a következő dologban:
2 db teljesen mezei mozgásérzékelővel szeretnék működtetni egy fényforrást / kb 15w/.
Csatoltam egy rajzot , nem tudom , hogy igy egyszerüen összeköthetök-e ?
Az egyszerűség kedvéért , úgy képzeljétek el , mintha egy folyosó két végéről szeretném a mozgást érzékelni , a lámpa pedig középen van ,ezen vannak a mozgásérzékelők.
Probáltam egy db 180,270 fokossal , de ugy nagyon lerövidült a hatósugár.
A két db mozgásérzékelő irányba állitva gyönyörüen látja a folyosó végeit.
Előre is köszönöm a segitséget.
(#) mlaci989 válasza kopter hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Szevasz.
Szerintem jó az elképzelésed és müködni is fog így ahogy lerajzoltad.
(#) Inhouse válasza kopter hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Arra vigyázz, hogy a folyosó két végén azonos fázist kapjon a két érzékelő, különben fáziszárlat lesz. Legbiztosabb, mivel úgyis kábelezned kell (kapcsolószál), ha az egyiktől viszel áramot a másikhoz.
(#) DailyDose hozzászólása Júl 26, 2017 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy 230V-ról működő izzót mozgásérzékelővel kapcsolgatni, mivel kaptam ismerősömtől egy PIR szenzort, valamint egy 5V DC -> 230V AC relét (JQC-3FF-S-Z).
A kérdésem az lenne, hogy a csatolt képen látható bekötésnél valóban szükség van e külön az ellenállásra + tranzisztorra + diódára ? Sajnos a relé adatlapjáról nekem nem jött át, hogy ezek részei e vagy sem. Valamint a PIR és relé tápja lehet egyesítve 5V?
Köszönöm előre is a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2017

PIR.JPG
    
(#) vision61 válasza DailyDose hozzászólására (») Júl 26, 2017 /
 
Szia!
A relében nincs félvezető, csak a tekercs, ami ha 5 V-os változat, akkor 70 ohm ellenállású. Ha ezt a terhelést (5 V esetén ~70 mA) elbírja a szenzor kimenete, akkor közvetlenül is rákötheted, de a védődióda akkor is szükséges.
Ehhez a szenzor adatlapja ad segítséget. Viszont a csatolt rajzon 9 V a tápfeszültség, ebben az esetben a relé elé kell egy soros ellenállás is.
(#) DailyDose válasza vision61 hozzászólására (») Júl 27, 2017 /
 
Szia,
Köszi a választ! Most volt időm jobban utánanézni a PIR-nek, sajnos a doksija szerint 5V tápfesznél 23mA a max kimeneti áram, szóval mindenképp kell tranzisztor vagy MOSFET, ezt írja is.
Viszont ezen a képen érdekes, hogy triggernek 5mA van írva, tuti, hogy ez nem elég?
A rajzon még eredetileg 9V van, de én 5V-os tápot fogok használni, mert az jó a PIR-nek, és a tranzisztornak is.
A tranzisztor Bázisán az 1K-s ellenállásra miért van szükség?
Köszi szépen!
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2017
(#) proba válasza DailyDose hozzászólására (») Júl 27, 2017 /
 
Ha keresnél más szögű képet, látható lenne a tranzisztor/opto. Amit a kettő közé terveztél az szerintem rajta van a panelen.
(#) proli007 válasza DailyDose hozzászólására (») Júl 27, 2017 /
 
Hello! "A tranzisztor Bázisán az 1K-s ellenállásra miért van szükség?"
Mert egy tranzisztor áramvezérelt eszköz, melynek bemenete a bázis-emitter. De ez egy "dióda" karakterisztikával bír így korlátozni kell az befolyó áramát. Ezt a feladatot látja el a soros bázis-ellenállás.
(#) Picipityu hozzászólása Nov 10, 2017 /
 
Sziasztok!

Felszereltem az udvarra egy ilyen mozgásérzékelős lámpát:

[http://vtacledbolt.hu/V-TAC-MOZGASERZEKELOS-LED-REFLEKTOR-50W-4000Lumen]

Az a bajom vele, hogy nagyon közel kell hozzá menni(3-5m), hogy kapcsoljon. Mit lehetne vele tenni, hogy legalább 10 15 m-ről érzékeljen?
Egyébként hozza az elvárt fényteljesítményt, csak nem kapcsol valami messziről.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2017
(#) Bakman válasza Picipityu hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Próbáld felszerelni úgy, hogy ne hozzá közelíts normál körülmények között hanem előtte menj el pl. jobbról balra. Általában úgy érzékenyebbek. Ha van rajta érzékenységet beállító poti, akkor tekergesd azt. Ha egyik sem segít, vágd az eladó fejéhez.
(#) Picipityu válasza Bakman hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Az érzékenységet állító a pozitív, vagy a negatív határon érzékenyebb?

Sajnos a keresztbemozgás nem nagyon megoldható az udvar kialakítása miatt, viszont több pontról is meglehet közelíteni, de mindenhonnan ekkora az érzékelési táv.

Ami a kapu felé világít ugyan ilyen, csak 20W-os és az nagyon érzékeny, még 15m-ről is.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2017
(#) Bakman válasza Picipityu hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Van rajta egyáltalán ilyen? Általában időt lehet megadni, hogy meddig világítson és azt, hogy mennyire sötétben vegye figyelembe a mozgást.
(#) Picipityu hozzászólása Nov 10, 2017 /
 
Van persze. 3 állítási lehetőség van, Lux, Sens, Time.
(#) Bakman válasza Picipityu hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Akkor próba szerencse a két végleten.
(#) Picipityu hozzászólása Nov 10, 2017 /
 
Köszönöm !
Holnap próbálkozom tovább.
(#) fec78 hozzászólása Dec 15, 2017 /
 
Üdvözlet!

Egy PIR mozgásérzékelő modult szeretnék üzemeltetni egy power bankról.
A probléma az hogy az akku védelmi egysége miatt egy kis idő elteltével lekapcsol.
Lenne valakinek ötlete? Segítséget előre is nagyon köszönöm!

üdv:fec
(#) hapci hozzászólása Jan 18, 2018 /
 
Szervusztok!
Az udvari világításkapcsoló ablakát fedő matt fóliát(?) megette a nap, töredezve kihullott, azóta a készülék össze-vissza kapcsolgat, használhatatlan. Mivel tudnám pótolni? (A képen az érzékelőablak szélén láthatók maradványok.)
(#) weend válasza hapci hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Szia!
Semmivel, illetve ugyan ilyen új lencsével lehetne korrekten megjavítani. Inkább cseréld le, most épp van ilyen itt mozgásérzékelő
(#) hapci válasza weend hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Már megtörtént... Kidobni azért sajnálom, mert a "lencséje" is épnek látszik, csupán ez a matt előtét adta meg magát. Talán segítene valami opálos fólia, vagy pausz papír - ha beltérre kerül következő életében.
(#) Bakman válasza hapci hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Az igazábol egy lencse rendszer, nem lehet bármilyen matt/opál valamivel helyettesíteni.
Következő: »»   22 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem