Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   683 / 839
(#) furko válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Ha jól látom két L idom van összefordítva (vagy 1db T idom) így nagyobb a keresztmetszet.
(#) pinyó39 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Jómagam ha rákényszerülök 5-ös vinkli alatt nem kezdek, ha megint lejutok a műhelybe fotózom a bordákat.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 17, 2018 1 / 2
 
Hagyd rá, nála a hőtan, a fizika teljesen máshogy működik.

furko: attól hogy 2 van ugyan jobb, de még mindig szűk a keresztmetszet. Lehet ezzel vitatkozni, meg személyeskedni, de sokkal célravezetőbb kipróbálni.
Azt el is felejtettem hogy ugye közegváltásból is kettő van. Tehát nem úgy néz ki a hővezető közeg hogy tranyó tokja majd hővezető paszta és hűtőtönk, hanem van közben még egy réteg paszta, ami akármilyen jó is, sokkal rosszabb hővezető mint az alumínium. Ezzel is lehet vitatkozni, de célszerűbb ennek is inkább utánanézni...
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2018
(#) Toth Attila hozzászólása Jan 17, 2018 /
 
Azt a bizonyos "L" idomot én sem tartom hőtanilag jó megoldásnak, inkább kompromisszum. Sok esetben nem áll rendelkezésre olyan hűtőborda, amely közvetlen képes fogadni TO-3-as tokozású félvezetőt. Egyet értek Ge Lee érveléseivel! Amikor hobbi céllal építünk, abból ami rendelkezésre áll, akkor bizony néha hibázunk, de erre mindenkinek rá kell jönnie (ha kell akkor a saját kárán). Ahol 50 és ennél magasabb wattnyi hőt kell elvezetni és a környezetnek átadni, ott tényleg komolyan kell venni a "hűtést".
(#) furko válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2018 / 1
 
Pontosan tudom hogy igazad van, egyetértek veled. Jobb a tranyó közvetlen a bordán, de szerintem CIROKL fórumtárs alaposan "kivallatta" azt a tápot és megfelelőnek bizonyult a hűtése. Úgy sejtem hogy azok a tranyók nem a teljesítőképességük határán üzemelnek, még a labortáp extrém terhelése esetén sem. Jól tervezett rendszer igen is működhet jól L idommal is. TO-3 esetén amúgy is nehéz úgy tervezni hogy a bordán legyen, és ne legyen huzalozott. CIROKL fórumtárs megoldása sem rosszabb mint pl. egy APT-100 erősítő hűtése.
Bővebben: Link
(#) furko válasza furko hozzászólására (») Jan 17, 2018 / 1
 
Én így oldottam meg, de ez huzalozott:
Bővebben: Link
(#) Toth Attila válasza furko hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Szia! Akkor most vedd szemügyre a két "L" idom keresztmetszetét és a felületét!
(#) Toth Attila válasza furko hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
A Te megoldásod a labortáppal kapcsolatban jó, szép kivitelezés!
(#) Toth Attila hozzászólása Jan 17, 2018 /
 
CIROKL- labortápja is minőségi!
(#) furko válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Köszönöm! Szemlátomást nagyobb az APT-s keresztmetszet. Elhiszem hogy CIROKL L idomai kevesebb hőt képesek elvezetni, de ha elégnek bizonyul akkor mi a probléma? A hűtőbordákat sem méretezzük túl feleslegesen. Nem teszünk valamire óriási bordát ha a keletkező hőt egy kisebb is elvezeti. Itt is ez a helyzet 4 tranyón megoszlik a hő, amit az az L idom képes elvezetni.
(#) Toth Attila válasza furko hozzászólására (») Jan 17, 2018 / 1
 
Nincs itt semmi probléma, Mindenkinek kívánok sok sikeres építést a jövőben!
(#) SZISZI86 válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Sziasztok!

Megépítettem az alábbi kapcsolást. A 10k potik helyett most csak vadi új 5k/lin valamint 50k/lin potik állnak rendelkezésre. A kérdésem az volna hogy haszálhatoak-e? Ha igen, kell-e változtatni még mást is? Valamint a trimmerek beállításának menete érdekelne.
Ez az első labortápom és nem szeretném elszúrni mert nagy szükségem volna rá.
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) latyakosa válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Ha potik értékben feleződnek, a trimmereknek is javasolt a rajzon szereplő értéknek fele értékűt be tenni, annak érdekében, hogy ugyanazt az átfogási tartományt lehessen velül elérni mint az eredetivel. Az R10 értékét is felezni szükséges. A timmerekkel a maximális kimeneti feszültség állítható be. Ezek pontos értékre állítása elégséges ha az előzetes működési teszteken a táp sikeresen vizsgázott.
Érdemes lehet sorba kötni az 5k potivel egy 1k potmétert a feszültség/áram finom szabályozhatóságához.

Az első indításnál a trafó primerjével sorosan kötnék egy 230V izzószálas izzót a biztosíték pukkogtatás helyett.
(#) kaqkk válasza latyakosa hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Vagy egy másik megoldás (alacsony -magas váltókapcsoló) ha két kapcsoló felfér az előlapra akkor semmit nem kell változtatni az ellenállások értékén . Az igaz hogy átkapcsoláskor 15k az értéke a teljes hálózatnak (egy nagyon rövid ideig ) de szerintem ez nem okozhat problémát a működésben .
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2018

untitled.pdf
    
(#) SZISZI86 válasza latyakosa hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Köszönöm a választ.
Közben kutattam itt a topikban és láttam olyan megoldást a szabályozási tartomány növelésére hogy P3 trimmer 50k ra lett cserélve.
Ha én nem a P3-at hanem p1-et cserélem 50k-ra de csak ez az egy poti változna az járható út?
Ha igen akkor a fenti módosításokból mit kell elvégeznem?
A segítséget előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2018
(#) Alkotó válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Részletesen leírtam hogyan tudod értelmezni a szabályozást, és az milyen értékeket kíván a különböző határadatokhoz. Javaslom keress rá erre a leírásra, segíthet a válaszok megtalálásában.
(#) latyakosa válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Szerintem nem értetted meg az alkatrészek szerepét és működésük célját az áramkörben
Az 5k,10k,50k potméterrel is ugyanúgy végállástól végállásig 0-50V a szabályozható feszültség tartománya(ha be van hangolva a P4 trimmer a végleges értékre). A potméterek elfordulási szöge is nagyjából azonos. A felbontás azonos
(#) SZISZI86 válasza latyakosa hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Köszönöm szépen a segítséget. Majd számolgatok aztán majd lesz belöle valami.
(#) MATA hozzászólása Jan 19, 2018 /
 
Üdv mesterek!
Aki esetleg zárlat védetté szeretné alakítani Alkotó 2.7.4 labortápját annak bátran tudom ajánlani Proli007 zseniális találmányát ezt http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2069836.html#2069836
Én kipróbáltam és ragyogóan működik a dolog!
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2018
(#) Medve válasza MATA hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Úgy működik, mint a visszahajló karakterisztika?
(#) MATA válasza Medve hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Hello!
Egy kis karos billenő kapcsolóval van megoldva nálam ha zárom a kapcsolót akkor normál üzemmód van tehát működik az áramkorlát ha nyitom akkor az áramkorlát elérésekor a kimenő feszültség megszűnik.
(#) Ge Lee válasza Medve hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Nem. A rajzon látható hogy az áramkorlát LED-jével sorba van kötve az optó LED-je is, azaz ha ott áram folyik akkor kinyit az optó tranyója és a referenciafeszültséget lehúzza -5V-ra, ezáltal megszűnik a kimenő feszültség és áram. Hogy a gyakorlatban ez mit produkál, vagy hogy oszcillál-e az egész azt meg nem mondom, mert ugye ha megtörtént a dolog akkor a LED kialszik, az optó lezár, és kezdődik előröl az egész folyamat, azaz újra megjelenik a referencia, újra lesz feszültség és áram, ezáltal a LED is kigyullad, stb. stb.
Mondjuk engem rendesen idegesítene az biztos, hiszen a normális működést várnánk el a táptól, miszerint a beállított érték után áramgenerátorosan működjön tovább.
(#) Medve válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Hát ez az, én oszcillációt feltételezek, ha nem, akkor meg "benntragad", feszültség kikapcsol, úgy marad, s ha elhárítottuk a bajt, reset...valahol
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2018
(#) nagysasy hozzászólása Jan 21, 2018 /
 
Sziasztok. Alkotó mester lpsu 50V/3A-es tápjában miért kell az Irfp90N20? Lehet kisebbre cserélni pl Irfp260-ra vagy különleges okból van ekkora teljesítményű ott?
Köszönöm.
(#) (Felhasználó 122012) válasza nagysasy hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Miért nem Őt kérdezed személyesen?
(#) Ge Lee válasza nagysasy hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Mivel nincs előttem a rajz csak az emlékeimre tudok hagyatkozni, illetve a kérdésedre no meg a logikára. Ha abból csak 1db van benne akkor nem véletlenül, mert annak olyan paraméterei vannak amik kimagaslóak egy átlag félvezetőhöz képest.
Hozzáteszem ennek ellenére azt a 150-200W hőmennyiséget elég bátor dolog 1db fettel elfűteni, én abból is legalább kettőt tennék bele, a 260-ból meg hármat vagy négyet.
Az IRFP90N20 adatlapján nagyon szépen mutat az 580W-os PD érték, de ugye az 25 fokos hőmérséklet mellett értendő, ami minden egyes fok hőmérséklet emelkedéssel közel 4W-tal csökken. Azt a lapkahőmérsékletet szerintem olvadó jégbe mártva sem lehetne tartani, és ugye a keletkező hőmennyiséget onnan még valahogy el is kell vezetni.
Szóval tehetsz oda akármilyen fetet, a szélsőséges üzemállapotokban keletkező disszipációra méretezve. Mondjuk IRFP240-et, 3-4db-ot.
(#) Alkotó válasza nagysasy hozzászólására (») Jan 21, 2018 1 /
 
Az említett tápegységet Proli007 tervezte, minden érdem és dicsőség az övé. Az én részem cak annyi, hogy felkértem őt a tervezésre, illetve megtámogattam a kapcsolási rajzot egy paneltervvel. Talán az is számít, hogy megépítettem, kipróbáltam és teszteltem.
Az IRFP90N20 egy tudatos választás volt, éppen ez volt az alapszempont. Legyen csak 1 db, megfelelő paraméterekkel bíró, könnyen beszerezhető áteresztő elem, és ezzel valósuljon meg a kívánt funkció. Sok minden berakható ide, de ha nincs nyomós okod rá, akkor javaslom megvásárolni az ajánlott típust. Én itt vettem.
Azt neked kell mérlegelni, hogy az itt most már egyre hangosabb "megmondó emberek" véleménye mennyire racionális számodra. A tesztelt áramkör nálam jól működik, elviseli a maximális áram melletti rövidrezárást is. Természetesen hűteni kell, és én nem hagytam maximális áramon órákra zárlatban -amivel itt szoktak hencegni- de néhány percig garantáltan helyt áll a félvezető, ami a felhasználási lehetőségek széles körét lefedi. (Az E-FUSE funkciót használva szinte elpusztíthatatlan, de ha kell az áramgenerátoros állapot akkor nem használható.)
Úgy emlékszem talán mértem is a hőfokokat, és itt is megadtam az eredményeket.
(#) nagysasy válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Köszönöm csak azért kérdeztem mert csak Irfp260 van itthon és csak ez az egy dolog hiányzik csak hozzá. Rendelni meg ezt az 1 darabot nem akartam de akkor majd ha megyek Pestre inkább megveszem.
(#) Alkotó válasza nagysasy hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Próbaképpen beteheted, így tudod tesztelni az áramkört. Az árammal legyél óvatosabb. Terhelheted a tervezett 3 A-rel- csak ezen az áramon ne zárd rövidre. Ha tudod ellenőrizni a hőmérsékletet, akkor annak figyelése is jó kiinduló pont lehet.
(#) nagysasy válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Nem tervezem rövidre zárni. Igazából szerintem a trafó sem tud 3A-t. Szimmetrikusra csinálnám ezt a labortápot. Ennél is úgy müködik hogy összekötjük a két tápot?
Következő: »»   683 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem