Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   163 / 196
(#) pucuka válasza Tamas1640 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Szerintem érdemes lenne egy rövid érvéghüvelyes - Speakon átalakítót készíteni, sokkal könnyebb a helyszíni összeállítás. A csavaros csatlakozás állandó beépítésnél jó, ha sűrűn használod, (csavargatod ki-be, előbb utóbb kontakthibás lesz, v tönkremegy)
Az is kérdés, milyen keverőd van, két jelforrásnál már kéne, pláne, ha még mikrofonozni is akarsz. Nem jó, ha az erősítőn keversz.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2018
(#) Tamas1640 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Én se szeretném folyton ki-be csavarozgatni a hangfalkábeleket, mert az tényleg nem tenne jót a csatlakozónak.
Viszont egy ismerős, aki már több éve szervez salsás szabadtéri bulikat, szintén akkus cuccal, úgy csinálja , hogy rajta hagyja a kábeleket az erősítőn, és csak a hangfalat köti ki. A kábeleket egyszerűen rátekeri az erősítőre, és kész.

Egyelőre csak egy jelforrást tervezek, mert ez egy nagyon amatőr, remélhetőleg szerény költségvetésű bulisorozat lenne majd. Mikrofonozni azt néha jó lenne, de egyrészt 12 V-os keverőt még nem nagyon láttam hirdetésekben, másrészt pedig az is csak szívná le az akkumulátort.
A salsás srác egyébként úgy csinálja, hogy egy kb. 300 W-os invertert is ráköt az akkura, és arról megy egy kis keverő, meg egy laptopot is rá tud dugni, ha éppen szükség van rá, de én egyelőre ilyenben még nem gondolkozok.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2018
(#) game4812 válasza Tamas1640 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Így van, minél rövidebb, annál jobb. 2x olyan hosszú 2x annyi zajt szed össze, árnyékolástól függetlenül (a fele olyan hosszú árnyékolthoz képest). Ez, hogy mennyire hallgató attől függ, hogy a környezetben mennyi zaj van, amit összeszedhet. Kábelezésnél pedig tényleg érvéghüvely-rövid vezeték-SpeakON aljzat a nyerő, akkor gyorsan tudod ki-összeszerelni. Ha akksiról fog működni, akkor esetleg csinálhatsz egy dobozt, aminek az aljában az akku, egy elválasztott felső részben pedig az autórádió, ez szellőzzön jól , és a tetejére tudod tenni a laptopot, fékezhető kereket az aljára, guríthatod. Az egyik oldalon pedig ki lehet építeni a csatlakozókat az akku töltésére, SpeakON aljzatokat abba beépíteni, stb. Később ebbe mehetne az inverter is, de lehet olyan keverőt találni, ami 5V-ról is elmegy, persze kis jelszinttel. DJ keverők között is vannak ilyenek, persze neked csak sima jelkeverő kellene.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2018
(#) Tamas1640 válasza game4812 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Tényleg vannak olyan kis keverők, amik 5 V (vagy akár 12 V) egyenáramról is mennek?
Hol lehet ilyeneket találni, merrefelé keresgéljek?
Mondjuk az igazán jó az lenne, ha lenne olyan, amiben van egy kisebb equalizer is - esetleg létezhet ilyen is?
(#) dB_Thunder válasza Tamas1640 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Kicsi a remény!
A belső tápfesz is minimum 12v, de inkább +-15 volt az elterjedt.
(#) game4812 válasza Tamas1640 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Például ez egy egyszerűbb modell, egy mikrofon+laptop kombóhoz megfelelő. Én most vettem egy Pio RR-t, annak a használati utasításában is benne van, hogy működik csak USB-ről is, és ez a típus tud mikrofont és analóg bemenetet is kezelni. (pl. az SB2 nem tud, ott csak simán a laptopon belül keveredik a zene, már csak egy sztereo digitális jel jön a keverőnek, amit ki kell analóg módon küldenie). Nyilván neked ilyen keverő nem kell néhány csatorna mixeléséhez, de létezik. Viszont mivel van 12V-od, abból tudsz -12V-t is csinálni, (Step Up konverterrel meg igazából bármennyit) és +-12-ről már sok gyári keverő is működik, vagy építeni is tudsz. A laptoptöltőnek is felesleges 230V váltóáramot csinálni, hogy utána 19V egyenáramra visszaalakítsa, energiapazarlás. Egy jó DC-DC kell oda.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2018
(#) Directors hozzászólása Feb 10, 2018 /
 
Sziasztok!

Szükségem lenne a segítségetekre. Adott egy Alpine 3555 4 csatornás erősítő.
Mind a 4 csatornájánál azt tapasztalom hogy egy bizonyos hangerő felett torzul szól, basszus nélküli résznél is hallható. Labor tápegységről hajtottam. Kb 1,5 A vesz fel üresbe.Mármint bekapcsolt állapotban csak bemeneti hangforrás nélkül. 2A körül már hallható a torzítás. A hűtőbordán található tranzisztorokat kiméregettem, nem találtam hibásnak őket, Púpos kondi sincs.
Mi lehet a gond szerintetek, merre induljak el ?
Sajnos kapcsolási rajzot nem találtam hozzá. Ebben is tudnátok segíteni ?
(#) dB_Thunder válasza Directors hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Én már az üresjárati áramot is sokallom egy kicsit! Fél ampernak elégnek kellene lennie.
Viszont akár 10 A is kajolhat csúcsba! Nemtudom hogy a labtáp mennyire bírja ezt..
(#) Directors válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
3A a vége, de ha már 2A-nél is torzít akkor nem tekerem 3A-ig se. Így ilyen tesztre tökéletes a labortáp. Ha már nem torzít akkor ráteszem akkumulátorra.
(#) dB_Thunder válasza Directors hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Tedd rá most a akkura árammérővel!
Ha ki akar jönni a füst úgyis kijön!

De szerintem valahol táp hiba van. pl az előerősítő +-15 voltja körül.. de ez csak tipp.
(#) Directors válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Rá lett téve, de egy bizonyos hangerő felett letilt. Majd letekeri az ember és újra működik. Majd ha fel, ismét leold a védelem.
(#) pinyó39 válasza Directors hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Csak egyazon hangszóróval, vagy többet is kipróbáltál?
(#) Directors válasza pinyó39 hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Több hangszóróval is kipróbáltam és az összes csatornán tapasztalható a jelenség. Én arra gyanakszom hogy vagy a tápegység része rosszalkodik, vagy esetleg az előerősítő része.
(#) Inhouse válasza Tamas1640 hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Ja, nem is néztem, hogy te vagy az!
(#) Inhouse válasza Tamas1640 hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Mindenképpen kellene egy doboz/állvány amibe bele lenne csavarozva az erősítő, alul az akkuk és felül lenne egy peremes asztallap a laptopnak.
Az, hogy 1m, vagy 2m itt nem számít szerintem. Az sem, hogy érvéghüvelyes, vagy forrasztod, de az autóerősítőhöz jó lenne a megfelelő sarut használni. Valamint a megfelelő keresztmetszetű kábeleket a hangfalakhoz és az akkutól az erősítőig.
Egy ekkora teljesítményű rendszernél elenyésző fogyasztó a keverő, amiatt nem kell aggódnod. Bár egy 300W inverter emiatt elég ágyúval verébre...még laptoppal együtt is talán.
Sok sikert!
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2018
(#) Tamas1640 válasza game4812 hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Idézet:
„Például ez egy egyszerűbb modell, egy mikrofon+laptop kombóhoz megfelelő.”


Köszönöm az ötletet, így elsőre ez jó cuccnak tűnik.
A hátránya az, hogy laptop-ot is vinni kell hozzá, és az nem mindig előnyös, mert volt olyan, hogy például mobiltelefonról ment a zene az egyszerűség kedvéért.
Meg azt sem tudom, hogy például a hivatkozott keverő mennyire jó, vagy nem annyira jó minőségű, mennyire torzít a valóságban, stb., stb.

Viszont az mindenképpen jó ötlet, hogy az eBay-en lehet találni ilyen cuccokat, úgyhogy érdemes ott körülnéznem.
(#) Tamas1640 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Hát igen, a kábel-átmérőkön én is filóztam már. A 4 nmm-es lenne jó, de abból a szabvány PA kábel pl. a Pako-nál 1300 Ft/méter. Láttam normál kéteres hifi-kábelt a jófogás-on sokkal olcsóbban, csak nem tudom, hogy kültérre azt mennyire szokás/szabad használni.
Meg egy kicsit furcsán nézne ki a Speakon-dugó egy ilyen sima kéteres kábelen...
(#) Inhouse válasza Tamas1640 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Szerintem rárakhatod a megfelelő keresztmetszetű sima kábelre. Nekem olyan fura, hogy az egyik oldalon megalkudsz bizonyos megoldásokra, a másikon meg túltolnád... Az autóerősítő és az akku közé azért sokkal komolyabb kábel kell.
(#) Ge Lee válasza Tamas1640 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
A keverő egy dual műveleti erősítő (ha hangszín szabályozót is akarsz) meg annyi poti amennyi jelet szeretnél keverni. Ha kell mikrofon is akkor plusz a mikrofon erősítője. Minőségre a legtöbb gyári keverőnél jobb lesz, mert nem 28 fokozaton megy át a jel hanem csak kettőn.
Nálam minden nagyobb teljesítményű végfok így készült, ebben a két fokozatban le van tudva az előerősítés, a keverés, a hangerő és a hangszín szabályozás is.
Azok az ebay-es vacakok lehet hogy jók, ha másnak nem zajgenerátornak.
(#) Tamas1640 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Biztos igazad van - sajnos ez az amatőrségemből eredő hiba.
Három-négy év múlva, amikor már komolyabb gyakorlati tapasztalataim is lesznek, valószínűleg már én is csak nevetek majd a kezdeti bénázásaimon.
(#) jdani hozzászólása Márc 14, 2018 /
 
Üdv. Van egy Hertz EP4 autóerősítóm, amin az ON LED helyett, a SAFE LED villog.
Miért, mit jelent ez?
(#) Tamas1640 hozzászólása Márc 23, 2018 /
 
Sziasztok! Megint én…
Egy újabb részkérdésem merült fel a szabadtéri bulik hangosítása autóakku+autóerősítő+PA hangfalakkal projektem kapcsán. Ez pedig az, hogy mennyire lenne hasznos egy kombinált volt- és ampermérő bekötése a rendszerbe? Például egy ilyené.
A voltmérő az egyértelmű, hogy jó dolog, viszont a kérdés az, hogy az ampermérő fog-e valami értelmes értéket mutatni, amiből legalább következtetni lehet az aktuális fogyasztásra, vagy csak fel-le ugrál majd, ahogy több-kevesebb basszus van a zenében? Mit gondoltok?
Egy másik topikban javasoltak egy fogyasztásmérőt is, de azt azért túlzásnak tartom így elsőre…
(#) gyula3925 hozzászólása Márc 28, 2018 /
 
Sziasztok! Van egy MCHAMMER VOLCANE 2400 négycsatornás 13éves végfok amivel küzdök. A hibajelenség, hogy torzít és aztán jól szól felváltva. Változó, hogy mennyi ideig jó és torz, nem hőtől függ terhelés nélkül is csinálja. Scoppal nézve a szinusz negatív fele eltűnik amikor torzan szól. Ezt a jelenséget két csatorna is csinálja. A táp +-30V folyamatos jól terhelhető (kipróbáltam műterheléssel). Van még benne egy +-15V-os táprész ez egy előtét ellenállásos zeneres megoldás volt átalakítottam emitter követősre atomstabil +-15V ezt használják az előerősítők ebből diódával van a végfokok számára +-14,4V és +-13,8V csinálva ezt használja mind a négy végfok. Minden tápfesz atom stabil és nem mérhető semmilyen változás rajta amikor torzít. A végfokok bemenetén még jó a szinus hullám aztán a végfokban kiesik a fele, de időnként meg megvan a negatív fele is. Kontakthibát nem találtam, minden kondit kicseréltem. Nincs rajzom sajnos.
Erre hasonlít: http://www.pavouk.org/hw/leachamp/leachamp4_5sch.png
A1941 C5198 van a végén, A940 C2073 a meghajtó, a többi tranyó A1015 C1815.
Valakinek van ötlete, vagy rajza?
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2018
(#) latyakosa válasza gyula3925 hozzászólására (») Márc 28, 2018 /
 
Javaslom a kapcsolókat nézd meg amik az üzemmódot, magas, mély szűréseket lehet ki-be kapcsolni. Én azt gyanítom ott lesz kontakt hiba.
Esetleg próbáld meg az előfok kihagyásával megtáplálni a végfokokat.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2018
(#) reloop válasza gyula3925 hozzászólására (») Márc 28, 2018 /
 
Szia! A két csatornánál pontosan egyidőben jelentkezik a hiba?
(#) gyula3925 válasza reloop hozzászólására (») Márc 28, 2018 /
 
Nem vizsgáltam egy időben a két beteg csatornát. Biztos nem a kapcsoló, mert az nem csak a sinus felét ejti ki, egyébként próbáltam már előerősítők nélkül hajtani úgy is csinálta.
(#) reloop válasza gyula3925 hozzászólására (») Márc 28, 2018 /
 
A hiba egyidejű jelentkezése arra mutatna rá, hogy a ±15 V, vagy ±30 V megfelelő ágában keresendő a hiba. Az igénybevétel jellegéből fakadóan vezetősáv szakadást/repedést keresnék, ami felfogató csavarok, nagyobb alkatrészek közelében fordul elő gyakrabban.
Szkóp birtokában mérheted, hogy a nagyjelű erősítőn van-e jel, ez a pont az általad linkelt rajzon T12, vagy T13 kollektora. Ez megadja a további hibakeresés irányát.
(#) gyula3925 válasza reloop hozzászólására (») Márc 28, 2018 /
 
Sajnos az a rajz csak hasonlít. Két csatorna az 1. és a 3. tökéletes. A4. csatorna csak nagyon ritkán torzul. A 2. csatorna 1-5 másodpercig jó aztán 1-5 másodpercig torz. Egyáltalán nem egyszerre csinálják a torzítást. A kimenetekre egy fülhallgatót tettem előtét ellenállással így hűtőfelület nélkül tudom hallgatni és mérni. A scopom egy kínai DSO
A végfok bemeneténél az első tranyója után már féloldalas jel látszik amikor torzít.
(#) gyula3925 válasza reloop hozzászólására (») Márc 28, 2018 /
 
Van értelme fényképet feltennem?
Szabad ide feltenni képet, vagy csak linket?
(#) reloop válasza gyula3925 hozzászólására (») Márc 28, 2018 /
 
A fotó jó gondolat. A kép fájl mérete legyen kisebb 2 MB-nál, MS Paint - Átméretezéssel szoktam 700 kB környékére levinni, az még nagyon jó felbontást ad.
Az autós végfokok kapcsolása elég egy srófra jár, majd kerítek egyet ami jól közelíti a képen megtekinthetőt. Erre a mérési pontok kijelölése miatt lesz szükségünk.
Következő: »»   163 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem